fbpx

01Portal - Igor Đuran
Četvrtak, 21 Ožujak 2019 13:59

FOTO: Četrdeset godina tek mu je

Svečanošću za koju su prigodni program pripremili mališani Dječjeg vrtića Ciciban ova je predškolska ustanova proslavila 40 godina rada i djelovanja. Sve je započelo 1979. godine pod imenom Dječji centar Galženica, da bi vrtić koji u Velikoj Gorici djeluje na tri lokacije 1992. godine dobio sadašnje ime.

-Kao i svaki slavljenik osjećam se kao dijete, jer zadržati ono dječje u sebi veliki je benefit- istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Tatjana Karlović Oslaković, zahvalivši Gradu na suradnji i svemu onome što pružaju djeci kako bi se ona mogla što kvalitetnije razvijati.

-Da bismo to mogli postići potrebno je zadovoljiti nekoliko uvjeta; stručnost zaposlenika, partnerstvo s roditeljima i širom društvenom zajednicom, te konstantno učenje i usavršavanje. Potičemo razvoj djece i učimo ih, ali i sve odrasle podsjećamo na važnost međusobnog uvažavanja, poštivanja različitosti i zajedništvo. Naša vizija i dalje će biti da osiguramo okruženje u kojem će se djeca osjećati sretno, sigurno i zaštićeno. Također, vizija nam je nastaviti stvarati još moderniji i otvoreniji vrtić koji će poticati rast i razvoj individualnih sposobnosti svakog djeteta- poručila je ravnateljica Karlović Oslaković.

Čestitku svim zaposlenicima, ali i polaznicima Dječjeg vrtića Ciciban uputio je gradonačelnik Dražen Barišić.

-Kroz vrtiće, odgajateljice i ostale zaposlenike u vrtićima raste društvo i zato su nam ti objekti bitni. Narednih godina sve ćemo vrtiće obnoviti i izgraditi nove, kako bi svako dijete imalo pravo i kvalitetno mjesto za svoj rast i odgoj, kako bi svi roditelji bili još zadovoljniji- rekao je gradonačelnik Barišić.

Popodnevni sati također, će proteći u slavlju po ostalim objektima gdje će mališani i njihovi roditelji proslaviti rođendan vrtića, kojeg pohađa 600-tinjak djece.

 

 

U Gradskoj knjižnici na Trgu Ante Starčevića proglašen je najčitatelj. Laskavu titulu ove je godine ponio trinaestogodišnji Viktor Mijatović, koji je tijekom 2018. godine pročitao čak 165 knjiga.

Knjižnice grada Zagreba projekt provode već osamnaest godina s cilj poticanja zanimanja za knjigu i čitanje s voljom i užitkom kod djece starije osnovnoškolske dobi, kao i naviku dolaska u knjižnicu.

Završna svečanost proglašenja Najčitatelja za 2018. godinu, koja će okupiti najčitatelje iz svih knjižnica mreže, održat će se u petak 22. ožujka u 17 sati na Odjelu za djecu i mladež. Partneri u projektu su Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga, Profil knjiga, Muzejski dokumentacijski centar i Microline d.o.o. i Sony, koji su osigurali vrijedne nagrade za sve finaliste izbora.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), na aktualnom satu Gradske skupštine ušao je u verbalni konflikt s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Tema koja ih je zavadila bila je projekt „Grad u gradu“, koji je tražio da se ova točka uvrsti po hitnoj proceduri na dnevni red, što je vladajuća većina odbila.

No, zato je Tomašević o istoj temi uputio gradonačelniku pitanje na aktualnom satu, gdje je zatražio odgovor na pitanje zašto je rok za iskazivanje interesa oko projekta teškog preko 500 milijuna eura na milijun kvadrata zemljišta na Hipodromu i Velesajmu bio svega 15 dana. Gradonačelnik Bandić odgovorio mu je da će kada bude imao nešto reći onda to i reći, poručivši Tomaševiću kako do tada nemaju o čemu razgovarati.

Tomašević tim odgovorom nije bio zadovoljan, jer nije dobio odgovor na postavljeno pitanje.

-Nije čudo što vas je Muzička akademija predložila za počasni doktorat jer dobro svirate, samo ne znam po čijim notama- ustvrdio je nezadovoljni Tomašević.

U prepunoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta sinoć je predstavljeno 15-to izdanje Ljetopisa Grada Velike Gorice, u kojem su autori, a u izradi ovogodišnjeg Ljetopisa sudjelovalo je njih četrdeset koji su obradile širok spektar tema, kojima su dočarali život grada. Ljetopis grada Velike Gorice danas predstavlja, malo bogatstvo goričke povijesti, jer u njemu se obrađuju teme iz povijesti, kulture, društvenog života i sporta, gdje se mogu pronaći brojne zanimljivosti i podaci, koji su zapisano na jednom mjestu.

-Mi ovdje u Učilištu volimo nazivati ljetopis svojevrsnom enciklopedijom, i to ne činimo bezrazložno. Upravo, će Ljetopisi jednoj studentici poslužiti kao izvor informacija za izradu diplomskog rada- kazala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Anita Pišković.

Pod uredničkom palicom Miljenka Muršića, koji je uredio posljednjih pet Ljetopisa, ove godine priloge je pripremilo četrdeset autora, a sam Ljetopis obogaćen je i s 300 fotografija, što mu daje dodatnu težinu i vrijednost.

-Kada se sagleda cijeli Ljetopis, onda je to je jedna ukomponirana cjelina u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe. Hvala svima koji su na bilo koji način dali svoj obol ovogodišnjem ljetopisu- rekao je urednik Miljenko Muršić, kojem je ovo bio posljednji Ljetopis kojeg je odradio kao urednik, budući da uskoro odlazi u mirovinu.

Uz Muršića, okupljenim posjetiteljima svoje priloge predstavili su Ljubica Muršić, Ana Katulić, Filip Margić i Miroslav Grahovac.

-I ovaj Ljetopis je uspio što pokazuje puna dvorana- istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Svoj obol ovoj večeri dao je i Tamburaški sastav To je to, koji je izveo splet tradicionalnih turopoljskih pjesama.

Upravni odbor Lokalne akcijske grupe Moslavina donio je odluku o odabiru projekta odnosno financiranju projekta Općine Križ – Izgradnja prodajnog platoa tržnice na malo s prometnom infrastrukturom.

Općina Križ kroz natječaj LAG-a Moslavine, a vezano uz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske unutar mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, prijavila je projekt izgradnje prodajnog platoa, tržnice na malo s potrebnom infrastrukturom u centru Križa, na parkiralištu iza Župne crkve Uzvišenja Sv. Križa. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 320 tisuća kuna za koju je ostvareno sufinanciranje u iznosu 247 tisuća kuna.

Ono što sada slijedi provedba je natječaja za odabir izvođača radova te se procjenjuje da bi radovi trebali krenuti početkom ljeta.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine u zgradi Gradske uprave održao je konferenciju za novinare. Tema konferencija bila je “Akti gradonačelnika”, a gradonačelnik Bandić tom je prilikom progovorio o projektu „Grad u gradu“.

-Ruši se Velesajam, seli se Hipodrom i igralište Lokomotive i gradimo Zagreb city. Vidim da se već održavaju okrugli stolovi, pozdravljam sve koji mogu doprinijeti da taj projekt uspije i bude što bolji. Saslušat ćemo sve i donijet ćemo najbolju odluku. To je milenijski projekt i kada ga izrealiziramo otići ću u mirovinu- kazao je gradonačelnik Bandić, koji je između ostaloga ponovio kako nacionalni stadion treba biti u Zagrebu.

Uz gradonačelnika Milana Bandića, obratila se i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, koja se u svom izlaganju osvrnula na dodjelu bespovratnih sredstava iz EU, s naglaskom na remetinečki rotor.

Cijelu konferenciju možete pogledati OVDJE.

Utorak, 19 Ožujak 2019 12:27

Igor Mostarlić na klupi Lonje

Nakon što je Nogometni klub Lonja neki dan izabrao Igora Maksimovića za novog čelnog čovjeka kluba, novi predsjednik već u prvom tjednu svoga mandata ima pune ruke posla. Nakon nedjeljnog remija Lonje s Dinamo Hidrelom (1:1), na vlastiti zahtjev s klupe se povukao Igor Mudrić, te je pred predsjednikom bio nimalo lak zadatak- pronalazak njegove zamjene.

Nakon dužeg promišljanja odluka je pala na Igora Mostarlića, koji je zimus trebao igrački pojačati momčad. Tada se taj transfer nije realizirao, no ovoga puta zapreka nema te Igor Mostarlić sjeda na klupu kluba iz Lonje.

-Zahvaljujem se Igoru Mudriću koji je svoj posao radio odlično. Mi smo morali posegnuti za drugim rješenjem, i odluka je pala na Igora Mostarlića, koji će vjerujem biti dugoročno rješenje. Mislim da s njim dobivamo pravu "mangu" u svlačionici koja itekako ima što za reći našim igračima. Gledamo prema naprijed i siguran sam da smo dobro odlučili- kazao nam je Maksimović.

Debi na klupi, Mostarlić će imati u nedjelju, kada Lonja gostuje u Meštrici.

-Ovo je jedna dobra priča s mladim i ambicioznim predsjednikom, koja mi se svidjela. Cilj za proljeće je uzeti što više bodova te uigrati momčad za sljedeću sezonu za koju imamo visoke ciljeve- kratko nam je rekao Mostarlić.

Otvorenim prvenstvom Turopolja, u organizaciji Streljačkog kluba Turopolje otvorena je nova sezona streljaštva u disciplini trap. Prvo ovogodišnje natjecanje proteklo je u dominaciji srebrnog s posljednjeg Europskog prvenstva Ante Glasnovića, koji je bio najbolji u osnovnom meču na 75 meta, kao i u finalu, gdje su se iza njega smjestili Damir Mehkek i Saša Sedmak.

Uz Glasnovića, najbolji u seniorskoj B kategoriji bio je Damir Lončar, Matija Kečkeš je odnio pobjedu kod juniora, Tea Topolovec kod žena, dok su ekipni pobjednici bili strijelci Podravine iz Koprivnice.

-Ovo je bila uvertira za službena natjecanja koja nas očekuju. Samo natjecanje je bilo prekrasno zbog broja natjecatelja, jer imali smo četrdesetak strijelaca iz 14 klubova. Bilo je ovo međunarodno natjecanje, jer uz natjecatelje iz Hrvatske, imali smo i strijelce iz Slovenije i Ukrajine. Rezultati su pokazali da su strijelci u dobroj formi- ispričao nam je glavni organizator Željko Vađić.

Već za vikend na streljani Grm u Lukavcu održat će se pozivni turnir za reprezentaciju Hrvatske, čije strijelce ove godine očekuje zgusnut raspored, u kojem će se tražiti olimpijske vize.

REZULTATI OTVORENOG PRVENSTVA TUROPOLJA
EKIPNO: 1. SK Podravina, 2. SD Gaj, 3. SK Turopolje
SENIORI „A“: 1. Ante Glasnović (SD Gaj), 2. Damir Mehkek (SK Podravina), 3. Saša Sedmak (SK Plemenitaš)
SENIORI „B“: 1. Damir Lončar (SK Turopolje), 2. Miroslav Lacković (SK Turopolje), 3. Danijel Škunca (SK Nevera)
JUNIORI: 1. Matija Kečkeš (SK Turopolje), 2. Matej Vukoić (SK Turopolje), 3. Ivica Vukoić (SK Turopolje)
ŽENE: 1. Tea Topolovec (SD Gusar), 2. Una Sedmak (SK Plemenitaš)

DVD Andrilovec održao je još jedno uspješno vatrogasno natjecanje u brzinskom spajanju usisnoga voda, koje je održano u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu, dok je proglašenje najboljih održano u vatrogasnom domu u Andrilovcu. Najboljima su nagrade uručivali Vlado Šindler koji je bio u svojstvu izaslanika gradonačelnik Milana Bandića, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, predsjednik dugoselske Vatrogasne zajednice Nikola Rnjak, rukovoditelj natjecanja Željko Remenar te predsjednik DVD-a Andrilovec Kristijan Karas.

Tom prilikom najavljeno je i skorašnje bratimljenje andrilovečkih vatrogasaca s kolegama iz slovenskog PGD-a Zavrstnik.

-Veselje vas je vidjeti u ovolikom broju, da ste zajedno i da se natječete te da želite biti najbolji. Najbolji ste svi vi ovdje. Vi spašavate imovinu i živote, jer vi svoje vrijeme dajete drugim ljudima, a to je ono najvrjednije- poručio je vatrogascima gradonačelnik Nenad Panian.

Najboljima na ovogodišnjem Kupu postali su; PGD Podgorci (muški A), DVD Ribnica 1 (žene A), JVP Grada Zagreba (muški B), DVD Sedlarica (žene B), dok su u kategoriji mladeži najbolji bili DVD Ostrna kod mladića, te DVD Ribnica kod djevojaka.

Ponedjeljak, 18 Ožujak 2019 14:28

Turopoljska trka u novom terminu

Turopoljska trka u organizaciji Maraton kluba Velika Gorica najdugovječnija je sportska manifestacija u Velikoj Gorici, koja je započela na inicijativu Plemenite opčine turopoljske 1993. godine. U odnosu na minule godine, ovogodišnja trka koja će se održati po 27. puta održat će se u novom terminu. Rano proljeće, zamijenjeno je za kraj svibnja, pa će tako mnogobrojni trkači u Veliku Goricu stići 26. svibnja.

-To je jedan od najmasovnijih društvenih događaja u našem gradu. Ono što nas sve zajedno veseli, to je njezina kvaliteta zbog sve većeg broja utrka, a ove će ih godine biti pet, a velika radost su i ova djeca koju danas vidimo tu- istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić, s kojim se složio i zamjenik gradonačelnik Ervin Kolarec koji je istaknuo daljnju pomoć u organizaciji utrke.

Uz polumaraton i utrku građana na pet kilometara, Turopoljska trka i ove će godine imati utrku osoba s invaliditetom i zainteresiranih građana, dječje utrke te utrku vatrogasaca.

-Same prijave su započele prije tjedan dana i one idu jednim uobičajenim tempom. Danas već imamo prijavljenih stotinjak trkača. Svih ovih godina mi nastojimo poboljšati kvalitetu same trke- kazao je predsjednik Maraton kluba Velika Gorica Darko Batković.

Sve informacije o utrci mogu se dobiti na stranicama kluba.

Stranica 1 od 239

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti