FOTO: U Vrbovcu nastavljena izgradnja Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok

Riječ je o strateškom projektu Republike Hrvatske kojim se nastoji riješiti problematika vodoopskrbe četiri grada i deset općina

Na području Vrbovca nastavljena je realizacija projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok, dok je radove otvorio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

– Ovaj projekt vodoopskrbe nije samo značajan za Zagrebačku županiju jer ga njegovi brojčani iznosi nominiraju kao jedan od najvećih projekata u Republici Hrvatskoj. Ovakva iskorištenost i stupanj ugovorenosti sredstava je zaista značajan. Rekao bih da je ovo dobar rezultat hrvatske Vlade te možemo osjetiti sinergiju s Europskom unijom, rekao je Bošnjaković čestitavši pritom svim dionicima projekta.

Podsjetimo, riječ je o strateškom projektu Republike Hrvatske kojim se nastoji riješiti problematika vodoopskrbe četiri grada i deset općina. U te su svrhe Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode te Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije 2018. godine potpisale ugovor o dodjeli više od 883 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

– U 21. stoljeću pola sata vožnje od hrvatske metropole postoje mjesta čija domaćinstva nekim dijelom nemaju mogućnost priključka na vodoopskrbnu mrežu, a moram i reći da postoje dvije općine koje nemaju ni metra javnog vodovoda. Jasno je da će situacija već sutra biti drukčija, ali da bi se to dogodilo krenuli smo s osnivanjem tvrtke Vodoopskrba i odvodnja sa zadaćom da izradi projektnu dokumentaciju kojom smo aplicirali na EU fondove te zatvorili ukupnu financijsku konstrukciju, rekao je u svom obraćanju župan Stjepan Kožić te istaknuo da osim socijalne komponente ovaj projekt ima gospodarsku dimenziju jer će se njime otvoriti nova radna mjesta te stvoriti dodatna vrijednost.

Projektom do 1 400 kilometara vodoopskrbne mreže

Od ukupnog iznosa, 484 milijuna povučeno je iz EU fondova te 90 milijuna iz državnog proračuna, dok su 90 milijuna osigurale Hrvatske vode i 44 milijuna Vodoopskrba i odvodnja.

– Ključni trenutak bio je 2016. godine kada se po prvi puta sedam vodokomunalnih tvrtki spojilo u jednu koja danas djeluje na ovom području. Vodoopskrba i odvodnja ima preko milijardu i 300 milijuna kuna investicija u vodokomunalni sektor na istoku županije, dok je u ovome trenutku u samoj realizaciji 700 milijuna kuna, rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, na što se nadovezao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković:

– Ovo je uspjeh ljudi ovoga kraja. Imali ste vjere jedni u druge, imali ste mudrost i struke da ste krenuli putem okrupnjivanja te je to bio temelj da sustav zaživi onako kako treba. Dovršetkom projekta imat ćete točno 1 400 kilometara vodoopskrbne mreže, a njima se ne bi moglo upravljati s više raznih komunalaca. Uvjeren sam da će se izvoditelji iskazati te da će građani imati najveće koristi od toga.

U Vrbovec i okolicu uloženo više od 227 milijuna kuna

U vrbovečku, četvrtu grupu projekta uložit će se više od 227 milijuna kuna kojima će se izvesti rekonstrukcija 9.250 metara vodoopskrbne mreže te izgradnja 222.826 metara nove mreže, pet vodotornjeva i 4.624 kućna priključka. Također, projektom će se izgraditi i rekonstruirati šest crpnih stanica, a uz Vrbovec radovima su obuhvaćene i općine Dubrava, Gradec, Rakovec, Preseka i Farkaševac.

– Veliki dan za Grad Vrbovec i naših pet općina, dugo ćemo pamtiti dan kada je počela gradnja vodovoda. Zahvaljujem svima koji su pomogli u ostvarivanju današnjeg dana, zaključio je gradonačelnik Denis Kralj.