U Sisak jučer zaslugom Vrbovčana stigla velika pomoć iz Austrije

Na ovo čovjek može samo kazati: Danke!

U Sisak je jučer stigla velika humanitarna pomoć iz Austrije i to konvojem od čak 26 vozila. Među njima 17 šlepera s raznovrsnim građevinskim materijalom itekako potrebnim za obnovu. Također, u osam manjih kamiona i kombija dopremljeno je puno hrane, higijenskih potrepština i medicinskih pomagala za sisačku bolnicu. Zanimljivo, Austrijanci su dovezli čak i specijalne radne strojeve (viličare) za istovar tereta.

Procjenjuje se da se radi o približno 300 tona opreme, koju su domaćini preuzeli i odmah uskladištili u pripremljeni prostor. Čovjeka mora ganuti ovakva gesta, a novinarska znatiželja dovela nas je do zanimljive priče i ljudskih veza.

Naime, u austrijskom gradiću Lassnitzhöheu nedaleko Graza već godinama žive i rade Augustina (udana Silajdžić) i njen brat Nedjeljko Jazvec, rodom iz vrbovečkog sela Graberščaka kraj Taklca, gdje je Nedjeljko bio član mjesnog DVD-a, a vatrogasac je sada i u Austriji. Kada je Baniju i Sisačko-moslavačku županiju pogodio potres, odmah su pokrenuli sabirnu akciju u svojoj sredini i prikupili dva-tri kombija pomoći. Kako je sestra Augustina zaposlena u firmi koju vodi Heinz Kielhauser, a koji je jedan od vodećih ljudi tamošnjih vatrogasaca, ni gazda nije ostao gluh na ove događaje. Odmah pokrenuo akciju, pa je od prvotne ideje i malog kamenčića dobrote, nastala ogromna lavina. Apelu za pomoć stradalim Hrvatima odmah su se odazvali brojni poduzetnici i austrijski industrijalci, Heinzovi kolege.

Sve nam je ovo prenio koordinator prijema donacija u Hrvatskoj Robert Đuranec, vrbovečki dogradonačelnik (inače, rodom upravo iz Tkalca), a sa Siskom ima veze utoliko, što mu je supruga iz Siska. Zadovoljan je, kaže, jer je donacija predana u prave ruke – Ivici Šolaja, predsjedniku Gradske vatrogasne zajednice Sisak, te gradonačelnici toga grada.
Austrijanci su ovom prilikom donijeli i pomoć vatrogasnim društvima – DVD-a Vrbovec 20, a DVD-u Tkalec 15 kompletnih zaštitnih odijela s odgovarajućim cipelama.

Inače, ovo je već drugi takav humanitarni konvoj Austrijanaca (prvi je na Baniju stigao 2. siječnja), a Đuranec nam otkriva kako prijatelji iz Austrije pripremaju još jednu pošiljku pomoći.