U Rugvici se radi i njihovi su rezultati itekako vidljivi

Velika medijska hajka digla se ovih dana na gradonačelnike i načelnike koji su otkazali koncerte Miroslava Škore. Jedini koji je stao pred kamere bio je načelnik Općine Rugvice, Mato Čičak koji je medijima potvrdio kako je Škoro imao usmeni dogovor za nastup u Rugvici. No, kako je preko noći odlučio istaknuti kandidaturu za predsjednika, brojni su njegovi nastupi sada dovedeni pod znak pitanja.

-Općina Rugvica niti jednom političaru dosad nije plaćala javni nastup, pa tako neće ni Škori. Kao zabavljač je i više nego dobrodošao- jasno je poručio Čičak, kazavši pri tome kako nije u redu javnim novcem plaćati političke nastupe.

I nema tu ništa sporno. Sve je vrlo jasno i transparentno. No, ne za sve, jer neki su otišli toliko daleko da postavljaju pitanje čime se to općine bave. Pa gospodo draga, Općina Rugvica i njihov načelnik Mato Čičak, koji je na toj dužnosti nešto više od četiri godine rade časno i pošteno svoj posao, kako bi mještanima osigurali što kvalitetnije uvjete za život. Rezultati ove Općine vidljivi su iz godine u godinu, te su vrijedni divljenja. Nažalost, o tome će izvijestiti tek rijetki. Nema tu dovoljno senzacionalizma za iste.

No, mi koji pratimo rad vodstva općine i njezinih udruga znamo što i kako se radi. A da bi se postiglo ono što Rugvicu čini malom općinom za velike stvari potrebno je uložiti puno truda i rada, koji na njihovom primjeru donosi itekako vidljive rezultate.

Realizirani projekti od 181,1 milijun kuna

Posljednjih godina na području općine realizirane su brojne velike i značajne investicije u ukupnom iznosu od 181,1 milijun kuna, koje su realizirane i uz pomoć novca iz EU fondova, ali i potpore Vlade. Okretanje prema povlačenju sredstava iz europskih fondova pokazalo se ključnim za dosad realizirane, ali i buduće projekte. Iako je Općina lani otvorila jedan od modernijih vrtića na širem području Zagrebačke županije, tu se nije stalo, već se krenulo u traženje modela za još jedan vrtić, koji će također postati stvarnost.

Zahvaljujući dobro napravljenom projektu Rugvici su odobrena sredstva veća od 7,4 milijuna kuna za izgradnju novog dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom. U Jalševcu Nartskom, na mjestu Stare škole izgradit će se Dom zdravlja. Sve predradnje Općina je zajedno s prijateljskom Općinom Odžak odradila te prijavila projekt na program INTERREG Europa.

Prepoznata dobra poduzetnička klima

Rugvicu prepoznaje i sve veći broj poduzetnika, koji upravo u ovoj općini žele nastaviti sa svojom proizvodnjom. Posljednji primjer je tvrtka Bajkmont, koja kreće s investicijom od 53,3 milijuna kuna. Projektom se predviđa gradnja novog pogona za proizvodnju čeličnih konstrukcija na površini od 40 000 m2, dok će sam objekt imati 11 000 m2. Uz to, završetkom pogona svoje će zaposlenje pronaći više od 100 osoba.

Kako bi se poduzetnicima još više izašlo u susret Općina kreće s uređenjem kompletne infrastrukture u Poslovnoj zoni Rugvica, gdje će se urediti komunalna infrastruktura na 180 tisuća kvadrata općinske zemlje. Investicija je vrijedna 15,6 milijuna kuna, a za njenu realizaciju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 9 milijuna bespovratnih kuna. Na ovaj se način želi osigurati još kvalitetnija poduzetnička infrastruktura koja će unaprijediti poslovnu klimu na tom području.

Upravu tu pozitivnu poslovnu klimu prepoznala je IKEA, uz koju je izgrađen i Outlet centar tzv. „mali grad“, u što je do sada uloženo 33 milijuna eura, dok je investicija cijelog projekta „teška“ 88 milijuna eura. Rugvicu su kao svoj dom pronašli i Ralu, M SAN i KFK, koji će u daljnje širenje svoga poslovanja uložiti 100 milijuna eura.

Daljnji rast i prosperitet općine zajamčeni su.

Besplatni udžbenici dok su drugi o tome samo maštali

Briga za mlade i njihove obitelji od prvog je dana bila u fokusu interesa općinske politike. Povećanje porodiljnih naknada, kao i brojni drugi benefiti samo su dio mjera kojima se izlazi u susret mještanima. Jeftiniji boravak u vrtiću, subvencioniranje prijevoza svim srednjoškolcima i studentima te besplatni udžbenici samo su mali dio toga. Treću godinu za redom rugvički osnovnoškolci će dobiti besplatne udžbenike, te se ovu općinu može smatrati pionirom u tome danas, jer na području Zagrebačke županije zahvaljujući upravo dobroj suradnji jedinica lokalne samouprave sa Županijom svi imaju besplatne udžbenike.

Između ostaloga općinsko vodstvo vodi brigu o svim svojim mjestima u kojima se također nizom radnji poboljšava život. U malim sredinama život svakog mjesta nalazi se u društvenim domovima, a kako bi oni bili što prikladniji za rad i djelovanje u njima, Općina je krenula s renovacijom i energetskom obnovom istih.

Zvuči pomalo nevjerojatno podatak kako je na području Rugvice asfaltirano preko 250 ulica, te izgrađeno više desetaka kilometara nogostupa, a postavljena je i nova moderna LED rasvjeta.

A kako bi komunalni standard bio još kvalitetniji osnovano je komunalno poduzeće RUKOM, pod čijom ingerencijom je i novoizgrađeno reciklažno dvorište. Na brigu i zaštitu okoliša u ovoj se općini daje poseban naglasak. Želja je očuvanje rijeke Save, čiji se potencijal planira iskoristiti i za turističke svrhe. A s tom je namjerom nedavno osnovana i Turistička zajednica.

Posebna priča je općinska zgrada. Nekad ruglo, a danas ljepotica. Upravo tim riječima može se opisati preobrazba općinskog sjedišta, jer današnje zdanje zgrade koja svojim izgledom podsjeća na tradicionalnu posavski hižu, u potpunosti je renovirano prije nešto više od godinu dana. Također, uređen je i trg kojeg krasi bista prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Općina živi tijekom cijele godine

Nije zaboravljen niti društveni život koji obiluje brojnim kvalitetnim manifestacijama. Savski lađari već odavno su prerasli granice Općine. Manifestacija Lađarsko-ribarske večeri nadaleko je poznata i okuplja više tisuća posjetitelja koji mogu uživati u brojnim specijalitetima ovoga kraja. Folklornu tradiciju čuvaju tri društva, koja se diče svojim višedesetljetnim postojanjem, kao i sve uspješniji sportski kolektivi.

Za „malu Rugvicu“ itekako se zna na rukometnim terenima, gdje pomladak Ženskog rukometnog kluba Rugvica i Rukometnog kluba Rugvica ostvaruje zapažene rezultate na državnom, ali i međunarodnom nivou. Proljetos su tako kadetkinje te mlađi kadeti osvojili druga mjesta na državnim završnicama odmah iza nedodirljivih Podravke i PPD Zagreba.

A kako bi se mladim sportašima osigurali još kvalitetniji uvjeti za bavljenje sportom, napravljen je i projekt novog sportskog centra za koji je zemljište već osigurano. Uostalom, svi sportski kolektivi jedinstveni su u Hrvatskoj po tome što su jednoobrazno obučeni u dresove koje krasi općinski simbol, crna roda.

Da, radi se i gradi u Rugvici, ma koliko to teško bilo za shvatiti. Uostalom, u sve ovo, ali i mnogo šire možete se i sami uvjeriti, jer vrata općine uvijek su svima širom otvorena. I za kraj poučak ove općine vrlo je jasan „Djela, a ne riječi“. A baš djela su ta kojima se ova općina može podičiti.