FOTO: U Dugom Selu nastavljena realizacija projekta Regionalni vodoopskrbni sustav – Zagreb Istok

U sklopu projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok, započela je izgradnja i rekonstrukcija vodoopskrbnih cjevovoda i pripadnih objekata na području Dugog Sela. Riječ je o investiciji vrijednoj 78 milijuna kuna, koja obuhvaća rekonstrukciju 48 kilometara postojeće i izgradnju 1.5 kilometara nove mreže s dvije crpne stanice “Kozinščak” i “Domobranska”.

Radove na gradilištu u Velikoj Ostrni otvorio je aktualni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

– Hvalevrijedan projekt koji sa sobom donosi rekonstrukciju i izgradnju desetaka kilometara vodovodne mreže, riječ je o vodoopskrbi i u konačnici povećava mogućnost za priključenje stanovnicima ovog kraja, jedinica lokalne samouprave s jedne strane, a s druge smanjenje gubitaka na vrlo niske razine u odnosu na hrvatski prosjek. Danas smo otvorili jednu od faza tog cijelog sustava. On definitivno svojim obimom nosi velik posao za građevinsku operativu, a svojim završetkom kroz nekoliko godina i bolji životni standard za građane u ovom dijelu, istaknuo je ministar Ćorić.

Zadovoljstvo početkom radova nije krio ni dugoselski gradonačelnik Nenad Panian:

– Ponosan sam na to da je ovo primjer sedam poduzeća spojenih u jedno i cijeli istok Županije koji je bio do sada malo zanemaren. Dugo Selo ima preko 40 posto gubitka vode i to nam je najveće opterećenje, makar smo bili i najopremljeniji. Počinjemo u Ostrni zato što je ovdje već završena kanalizacija i sada će dobiti vodu te ćemo onda asfaltirati. Građani Ostrne će imati kompletnu infrastrukturu kao da su u centru grada. To nastojimo i u svim drugim općinama i gradovima.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je preko 707 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je više od polovine sredstava osigurano iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, dok će se njegovom realizacijom smanjiti prosječni gubitci u kompletnom sustavu na 18.6 posto, a predviđeno je gotovo devet tisuća novih priključaka na području Dugog Sela, Vrbovca, Zeline i Ivanić-Grada.

– Konkretno na ovom dugoselskom području pokrivenost mrežom nije sporna, ona je danas preko 98 posto. Međutim, mreža je stara, ima preko 40 posto gubitaka, a ovim projektom to dovodimo u gabarite koje smo preuzeli kao obvezu prilikom pristupanja u EU. Radimo vodocrpilište Kosnica koje za čitav istok Zagrebačke županije, a to znači i za Dugo Selo, Rugvicu i Brckovljane osiguravamo stalan i adekvatan dotok pitke vode i po cijenama koje su nama prihvatljive, poručio je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Uz vodocrpilište Kosnica bit će izgrađeno 15 crpnih stanica, 5 vodotornjeva te preko 300 tisuća metara nove mreže, kao i obaviti rekonstrukcija 108 tisuća metara postojeće mreže i jedne crpne stanice. Osiguravaju se tri dobavna pravca za distribucijsko područje Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice te grade magistralni cjevovodi od Sesvetskog Kraljevca do Božjakovine i prema Svetom Ivanu Zelini. Do sada je dovršen cjevovod prema Ivanić-Gradu kojim se, također može osigurati opskrba Rugvice i Dugog Sela u slučaju potrebe.