Građani poštuju pravila, Tomašević zadovoljan početkom primjene novog sustava odvoza otpada

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo s početkom primjene novog sustava odvoza otpada te očekivanje da će se do kraja tjedna opskrba trgovina plavim ZG vrećicama stabilizirati

Matija Habljak/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo s početkom primjene novog sustava odvoza otpada te očekivanje da će se do kraja tjedna opskrba trgovina plavim ZG vrećicama stabilizirati.

-Zadovoljni smo. Posebice u centru grada gdje je najveća promjena. Tu je sada najveći fokus i komunalnih redara i Čistoće. (…) Najave određenih oporbenih i drugih političara o nekakvom kaosu, planinama vrećica smeća na ulicama – nisu se dogodile- izjavio je novinarima Tomašević.

Kaže da su u subotu stotine ZG vrećica bile na javnoj površini. U nedjelju, kada nema odvoza otpada nakon 22 sata, bilo je samo 15-ak ZG vrećica na javnoj površini koje su pokupljene. Ponovio je da je odvoz otpada, plavih ZG vrećica u koje se stavlja miješani otpad, u centru grada šest dana u tjednu, osim nedjelje.

Građani poštuju pravila. Nekolicina je pogriješila, što je i razumljivo za početak modela, rekao je.

-Međutim, što se tiče centra grada sve funkcionira- ponovio je Tomašević.

Iz centra je pokupljeno oko 1500 od 6000 kanti s javnih površina. Najavio je da će se do kraja tjedna pokupiti sve. Kaže da centar grada sada izgleda kao drugi grad.

-Prodisale su ulice i imamo jako puno pozitivnih reakcija ne samo stanovnika centra nego svih građana Zagreba- rekao je.

Što se tiče podzemnih spremnika za centar, kaže da je javna nabava u tijeku za kupnju 50 setova s po tri podzemna spremnika. Njihova ugradnja će krenuti početkom sljedeće godine. Bit će još tri seta testnih podzemnih spremnika koji su donacija od privatnih tvrtki, a koje su sve pozvali javnim pozivom iskaza interesa još prije nekoliko mjeseci.

Bit će i tri seta polupodzemnih spremnika koji će se testno ugraditi tamo gdje su “zeleni otoci” jer im je ideja njih početi zamjenjivati. Tomašević je rekao i kako je dosad prodano oko 600.000 paketa ZG vrećica za miješani komunalni otpad, što bi značilo oko šest milijuna pojedinačnih.

U određenim trgovinama je problem s opskrbom, međutim svaki dan dolaze nove pošiljke. Danas će dva najveća trgovačka lanca dobiti novu količinu. Očekuje da će se ta opskrba plavim ZG vrećicama stabilizirati do kraja ovog tjedna. Nada se da kad građani kupe jedan paket vrećica neće ga potrošiti u dva dana, a ako hoće, ako ne odvajaju otpad, to je njihova stvar.

-Ni Čistoća, ni komunalni redari, niti Grad, nitko neće zavirivati u sadržaj ZG vrećica da bi se utvrdilo je li netko stavio u nju nešto što se moglo odvojiti i završiti u plastici, metalu, papiru ili staklu. To se neće raditi- poručio je Tomašević.

Naglasio je kako ZG vrećice služe da oni koji ne odvajaju otpad plaćaju više, jer će morati plaćati više vrećica, to je taj varijabilni dio usluge. Poručio je da apsolutno ne stoje “fame i dezinformacije da sve to završava na istom mjestu”, pa zašto da građani odvajaju otpad.

Ne ide na isto mjesto i gotovo svakodnevno su inspekcije na odlagalištu Jakuševec, rekao je.

-Biorazgradivi otpad se kompostira, plastika se predaje privatnim poduzećima na oporabu, glomazni otpad koji se skuplja u reciklažnim dvorištima obrađuje Čistoća. I dalje se izdvajaju vrijedne sirovine, a ostatak se drobi i završi na miješanom otpadu- istaknuo je gradonačelnik.

Na pitanje je li upoznat sa situacijom da je Tomislavov trg prepun migranata kao i “diskontni trg” kod pothodnika, koji tamo spavaju, uriniraju i slično, Tomašević je rekao da je bilo nešto malo pritužbi građana, međutim, ništa onoliko koliko misli da se stvara dojam da je to problem, što je čak i politički motivirano.