Gastro

2021-10-04-gastro-KALORIJE-burek-meso

NUTRICIONIZAM: Burek s mesom, što maniji to bolji jer sadrži polovicu preporučenog dnevnog unosa kalorija!

Burek je vrsta jela od razvučenog tijesta s mesom ili sirom. Jelo je rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva, a potječe potje...

2021-10-03-gastro-DESERTI-Crepe Suzette

DESERTI: Crepe Suzette, palačinke sa stilom, ali samo za odrasle!

Krepes Suzette vjerojatno je najpoznatiji desert na svijetu koji se spravlja od običnih palačinki s umakom od karameliziranog šećera i maslaca...

2021-10-01-gastro-RIBA-pizza-tunjevina

GASTRO: Petak je dan za ribu. Radimo pizzu s tunjevinom!

Ideja pizze je jednostavno jelo sastavljena se od temeljnih namirnica talijanske kuhinje – rajčice (crvena), sir mozzarela (bijela) i...

2021-09-30-gastro-ZAČINI-kumin

ZAČINI: Kumin nije kim, ali bez njega nema prave mješavine začina!

Kumin biljka je iz porodice Apiaceae, autohtona od istočnog Mediterana do Južne Azije. Kumin se ponekad miješa s kimom, pa čak i sa crnim...

2021-09-29-gastro-piletina-riža

GASTRO: Piletina s rižom i povrćem, šarolikost okusa u svega dvadesetak minuta!

Kad se odlučujete na rižoto s piletinom, najbolje je odabrati bijelo pileće meso jer je to savršen način da ga pripremite tako da ne

2021-09-28-gastro-musaka-patlidžan-krumpir

Ako ste zdvojni oko musake s krumpirom ili patlidžanima – pomiješajte ih!

Kako hrvatska kuhinja pripada mješavini zapadnih i istočnih utjecaja prihvatili smo musaku kao jelo koje nam dolazi iz Grčke, vjerojatno...

2021-09-27-gastro-KALORIJE-lisnato-voće

NUTRICIONIZAM: Lisnato s voćem je za trećinu manje kalorično od onog s čokoladnim ili kakao preljevom!

Hrvatske pekarnice prepune su izrađevina od lisnatog tijesta koje najčešće na naše tržište stiže u smrznutom obliku iz uvoza koje se...

2021-09-26-gastro-savijača

DESERTI: Tajna dobre savijače nije u tijestu, već uvijek u nadjevu!

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...

2021-09-24-gastro-perkelt

GASTRO: Povrtni perkelt – tko kaže da povrće ne može biti delicija?

Nazivali ga vegeterijanski gulaš, paprikaš, perkelt, ragu – svejedno, ragu od povrća od drugih jela razlikovati samo po tome što u...

Created with GIMP

GASTRO: Mesne okruglice na bijelo, fina kremasta tekstura inače “crvenog” jela!

Mesne okruglice, ćufte, polpete ili, jednostavni faširanici najčešće se pripremaju kao “zamjena mesu”, a da ne bi bili suhi...

2021-09-22-gastro-ZAČINI_timijan

ZAČINI: Timijan ili majčina dušica – mirisni simbol mediteranske kuhinje!

Podrijetlom, timijan ili majčina dušica višegodišnja je zimzelena aromatična biljaka iz porodice metvica, daleki je rođak origana, pa...

2021-09-21-gastro-prženi-slanutak-bulgur

GASTRO: Prženi slanutak s bulgurom i povrćem – kremasto, fino i zdravo!

Slanutak je maleni biljni plod iz porodica mahunarki. Postoje dvije priznate vrste od kojih je najpoznatiji slanutak ili slani grah (slanac,...

2021-09-19-gastro-kolač-šljive

DESERTI: Kolač od šljiva, izvrstan, sočan i prepun okusa jeseni, ali samo s domaćim bistricama!

Šljiva je slastan sočan plod istoimene voćke. Jede se svježa i sušena a služi i za proizvodnju rakije, pekmeza, džemova i pripremi nekih...

2021-09-17-gastro-fish-burger

GASTRO: Kad je petak dan za ribu, počastite se fish burgerom!

Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne oku...

2021-09-16-gastro-svinjski-medaljoni

GASTRO: Svinjski medaljoni u moru voćnih okusa – od grožđa, do bresaka, jabuka i brusnica. Iznenađujuće ukusno!

Svinjetina nije uvijek sočna i ukusna, tako da puno toga ovisi o obradi mesa, načinu kuhanja i odabranom mesu. Za ovaj recept trebate uzeti...

2021-09-15-gastro-ZAČINI_bosiljak

GASTRO: Srijedom otkivamo tajne začina – bosiljak, biljka bez koje nema zamamnih talijanskih specijaliteta!

Bosiljak je jednogodišnja biljka. Raste grmasto visine od 20 do 60 cm. Cijela biljka ima aromatičan miris. Stabljika, listovi i cvjetne č...

2021-09-13-gastro-KALORIJE-Croissant

GASTRO: Hrvati jedu najviše kruha i pekarskih proizvoda u Europi. Zato nije glupo brojati kalorije!

Prema statistikama Hrvati godišnje pojedu čak 62 kilograma kruha i drugih pekarskih proizvoda po glavi stanovnika, čime smo prema kriteriju...

2021-09-12-gastro-kolač-grožđe

GASTRO: Vrhunac je sezone grožđa. Prije mošta i mladog vina osladite se kolačima od grožđa!

Grožđa ima, cijene nisu baš najniže, ali uglavnom se kvaliteta nudi, tako da je loše grožđe ovih dana gotovo nemoguće kupiti. Osim š...

2021-09-10-riblji-file-u-bijelom-umaku

GASTRO: Sljubljivanje nemogućeg – mlijeko i riba – riblji file u bijelom umaku!

Ako riba nije direkt iz mora, očišćena u morskoj vodi i odmah bačena na gradele, kažu gastronomski puritanci, onda nije ni riba. Par kapi...

2021-09-09-gastro-tofu-brokula

GASTRO: Panirani tofu s brokulom – bezmesna egzotika vulkanskog otočja Jave!

Tofu je prehrambeni proizvod dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku. Tehnika proizvodnje tofua jednim je dijelom slična proizvodnji...

2021-09-08-gastro-začini_UVOD

GASTRO: Srijedom otkivamo tajne začina – koji dodaci odgovaraju pojedinim jelima i zašto sol nije začin?

Začini su neobično važno poglavlje gastronomije. Po definiciji, pod začinima podrazumijevamo dijelove biljki koji se zbog svog sadržaja...