Sportske novosti Grada Zagreba i ZG županije

U povodu obilježavanja nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević u Novom Jelkovcu otvorila je Centar za neovisno življenje osoba s invaliditetom.

-S velikim zadovoljstvom otvaramo novi centar od 750 kvadrata za našu udrugu osoba s cerebralnom paralizom. Nadam se da će osobe s cerebralnom paralizom i njihove obitelji ovdje pronaći mjesto za dnevni boravak, za različite edukacije i različite vrste rehabilitacije- rekla je zamjenica gradonačelnika Pavičić Vukičević.

Nadodala je da su budući planovi jačanje kapaciteta stambenih zajednica.

-Takve stambene zajednice omogućavaju nastavak jednog normalnog života i nadamo se da ćemo u novim stambenim naseljima koje gradimo poput Pobrežja, naći prostora za takve zajednice- istaknula je zamjenica gradonačelnika napomenuvši kako prema statističkim podacima u Zagrebu ima 1014 osoba i djece s cerebralnom paralizom.

Zahvalivši se Gradu Zagrebu na potpori i pomoći, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak naglasila je da će ovaj prostor omogućiti korisnicima da se uključe u aktivnosti koje će pridonijeti njihovom lakšem uključenju u tržište rada ili nekim drugim aktivnostima koje će im pomoć da budu aktivni u društvu. Željka Janeš, predsjednica Upravnog odbora CeDePe Zagreb – društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom je izjavila da će ovaj prostor biti korišten kao dnevni boravak u kojem će njihovi korisnici provoditi svoje slobodno vrijeme, prostor u kojem se mogu zajedno socijalizirati i živjeti normalniji život.

U realizaciju ovog projekta Grad Zagreb uložio je 10 milijuna kuna.

Objavljeno u Grad Zagreb

Danom otvorenih vrata Gimnazija Velika Gorica željela se dodatno približiti svim učenicima koje za nešto više od mjesec dana očekuju upisi u srednje škole. Tim povodom nastava u školi organizirana je na nešto drugačiji i ležerniji način. Tako škola želi pokazati na koji način i kojim metodama rade nastavnici koji su kako nam je rekla ravnateljica škole Brankica Žugaj izuzetno kvalitetni mentori.

-Mi kao škola nastojimo pratiti sve moderne tehnologije i biti jedna digitalno zrela škola, jer i u projektu smo E-škole. Cilj nam je pratiti sve suvremene trendove i jednog dana što bezbolnije ući u nove programe i nove metode podučavanja i tako postati suvremena europska škola. Također, želimo našim učenicima dati kvalitetno znanje, kako bi se jednog dana mogli izuzetno kvalitetno snaći u životu i radu- ispričala je ravnateljica Gimnazije Velika Gorica Brankica Žugaj, koja nije skrivala zadovoljstvo uspjehom još jednog Dana otvorenih vrata.

-Izuzetno sam zadovoljna kvalitetom rada svojih nastavnika, koji su se zaista potrudili da na jedan drugačiji način prikažu rad u školi. Kako je ova godina europska godina kulturne baštine tako i mi pokušavamo slijediti sve te trendove koji nas okružuju u lokalnoj zajednici. Na taj način i mi smo pokušali imati tematski Dan otvorenih vrata koji se odnosi na promoviranje kulturne baštine našeg kraja- rekla je ravnateljica Žugaj.

Gimnaziju Velika Gorica danas u 18 razrednih odjeljenja pohađa 476 učenika, s konstantnim porastom njihova broja, što je dokaz da je ono što se radi u ovoj Gimnaziji izuzetno kvalitetno. Osim toga, gorička se Gimnazija može pohvaliti i s pet projekata koji su financirani sredstvima Europske unije.

Objavljeno u Velika Gorica

U povodu blagdana Svetog Florijana, načelnik Općine Križ Marko Magdić svim dobrovoljnim i profesionalnim vatrogascima iskazao je zahvalnost za iznimnu predanost i hrabrost u tom humanom i časnom pozivu, prijemom za predstavnike Vatrogasne zajednice Općine Križ koji je organiziran povodom njihova blagdana. Prijemu su nazočili predstavnici Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Općine Križ predvođeni predsjednikom Vatrogasne zajednice Brankom Arbanasom.

Osim im je zahvalio na dobroj suradnji, općinski načelnik iskoristio je prigodu i Branku Arbanasu čestitao na dodijeljenom velikom priznanju Hrvatske vatrogasne zajednice u sklopu obilježavanja Dana vatrogastva i proslave Sv. Florijana te 150 obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otočac, gdje je Branko Arbanas s još četvero istaknutih vatrogasaca iz Hrvatske, dobio priznanje za životno djelo, plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića.

Tradicionalno, prijem u prostorijama Općine Križ, bio je prigoda da se općinski načelnik Marko Magdić zahvali svim vatrogascima za dobrovoljni rad na području vatrozaštite te neupitan doprinosu u svim segmentima društvenog života zajednice.

U povodu blagdana Svetog Florijana, sada već tradicionalno u Kapeli Sv. Vida u Novoselcu velečasni Božo Pinjuh predvodit će svetu misu s početkom u 18 sati, a druženje vatrogasaca nastavit će se u Društvenom domu u Križu.

Objavljeno u Križ

Nogometni klub Lonja koji unazad dvije godine s uspjehom organizira malonogometni turnir u čast Čedomila Drvenkara, poznat je i po organizaciji malonogometnog dvodnevnog turnira u svome mjestu Lonjici, gdje će se 15. i 16. lipnja održati kako kaku organizatori dva nezaboravna malonogometna dana koja će popratiti i dobra glazba.

Prijave za sudjelovanje na turniru su otvorene, a svoju momčad možete prijaviti kod glavnog i odgovornog klupskog operativca Igora Maksimovića (091/ 7541-291). Kotizacija za nastup iznosi 400 kuna, a ukupni nagradni fond za tri prvoplasirane momčadi je 7 tisuća kuna.

Također, za vrijeme trajanja turnira u šatoru se priprema svirka grupe Max 5 koja će sve posjetitelje zabavljati u petak 15. svibnja, dok dan kasnije slijedi zabava u grupu Čista petica.

Objavljeno u Sport

Predstavljanje solističkog albuma orguljaša Edmunda Andlera-Borića "Orgulje sisačke biskupije-Voloder" biti će u srijedu 9. svibnja u 18 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske.

Orguljaš i pijanist Edmind Andler- Borić  diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Marija Penzara na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Pobjednik je II. hrvatskog natjecanja orguljaša Franjo Dugan (1999). Aktivno koncertira diljem svijeta, od Europe do Južnoafričke Republike, Izraela, SAD-a, Bjelorusije, Ukrajine te Rusije. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine. Pokretač je i umjetnički voditelj brojnih orguljaških festivala diljem Hrvatske. Izdavačka kuća Croatia Records vjerno prati njegovu umjetničku djelatnost. Rezultat su četiri nosača zvuka: 2009. (nagrađen Porinom), 2013, 2015. i zadnji Orgulje sisačke biskupije–Voloder 2017. godine. Dobitnik je diplome Milka Trnina za promicanje orguljske umjetnosti (HDGU) za 2015. Hrvatsku kulturnu proučava u sklopu poslijediplomskog doktorskog studija na odsjeku kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


Objavljeno u Grad Zagreb

HNS Grada Zagreba i podružnice HNS Grada Zagreba kako bi građane upoznali s vrstama i načinima upotrebe vatrogasnih aparata sutra oganiziraju akciju „Vatrogasni aparati- što, kako?“ uz vodstvo stručnjaka za zaštitu od požara i članova DVD-a Trnje. Cilj je građanima ukazati kako je kvalitetna obuka i obrazovanje, kao i pravilna upotreba vatrogasnih aparata, najvažniji segment uspješnog djelovanja u svim vatrogasnim intervencijama.

Akciji će biti nazočni predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba i gradski zastupnik Tomislav Stojak, predsjednici podružnica te vijećnici HNS-a iz pripadajućih mjesnih odbora.

Akcija će se održati sutra od 10 do 12 sati na križanju Bakačeve ulice, Trga bana Josipa Jelačića, ulice Augusta Cesarca i Europskog trga.


Objavljeno u Grad Zagreb
Petak, 04 Svibanj 2018 13:02

Za vikend se zatvara Ulica Jarek Donji

Zbog potrebe izvođenja radova uređenja kolnika Ulica Jarek Donji na dijelu od Ulice Jarek Gornji do administrativne granice grada Zagreba, od sutra od 06,00 sati do ponedjeljka  do 04,00 sati bit će zatvorena za sav promet.

Obilazni pravac za vrijeme navedenih radova bit će: Stubička – Krapinska (Jablanovec) – Servisna prometnica prema objektu WEST GATE – Zaprešička – Čvor Jarek i obratno za osobna vozila, te Stubička – Krapinska (Donja Bistra) – D1 (Stara Zagorska) – Čvor Jarek i obratno za teretna vozila. 
    
Za vrijeme navedenih radova promet će se odvijati, prema privremeno postavljenoj regulaciji.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević jutros je u Osnovnoj školi Gustava Krkleca otvorila dvostruko tradicionalno natjecanje iz prometne kulture; natjecanje školskih prometnih jedinica i te natjecanje Sigurno u prometu u kojima s područja Grada Zagreba sudjeluje 21 ekipa i 6 iz Zagrebačke županije.

Uz zahvalu organizatorima, zamjenica Pavičić Vukičević je svoj djeci zaželjela mnogo uspjeha na natjecanjima koja se održavaju u sklopu manifestacije Žbicanj.

-Pokažite sve što znate, sva svoja znanja i vještine, sve što ste naučili o prometnoj kulturi i sigurnom uključenju u promet- rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. 

Natjecanje osnovnoškolskih ekipa u svrhu edukacije školske djece te usvajanja prometne kulture po prvi puta se održava u Osnovnoj školi Gustava Krkleca pored koje je u rujnu prošle godine otvoren najveći poligon koji sadrži sve prometne situacije, uključujući i biciklističke staze prema novom pravilniku. (Zagreb.hr)

Objavljeno u Grad Zagreb
Petak, 04 Svibanj 2018 12:53

Veganska oaza 21. svibnja u srcu Zagreba

Hamburgeri, kebap, ćevapčići, nekoliko vrsta sireva, falafel, nepalski „džepići” punjeni povrćem, egzotične baklavice, svježi tofu i sejtan, pite, kolači, hrana za pse i mačke... najavljuju VegeSajam s isključivo veganskom ponudom. Ako nakon ove prve rečenice osjećate iznenadnu glad, pozivamo vas da posjetite 7. VegeSajam koji će ponovno privući mnoge da ga ne propuste. Ove godine održat će se u ponedjeljak 21. svibnja od 8 do 19 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića.  

Organizatori VegeSajma nastojat će građanima približiti ideje održivog življenja, ekologije, zdravog načina prehrane i nenasilja na najpristupačniji i najukusniji način – ponudom ukusne veganske klope za zašareniti hladnjak, napuniti smočnicu ili pojesti nešto „s nogu”.

Na VegeSajmu predstavit će se etički i ekološki osviješteni proizvođači i dobavljači biljne hrane i kozmetičkih proizvoda koji nisu testirani na životinjama, kao i mali proizvođači poljoprivrednih i ekoloških proizvoda. Nudit će se gotovi topli ili hladni obroci i osvježenja te razni prehrambeni proizvodi biljnog podrijetla, a u ponudi će se naći i namirnice za sirovojedce i one koje izbjegavaju gluten. Oni željni egzotičnih namirnica moći će kušati jela dalekog Nepala i Bliskog istoka.
 
-VegeSajmom želimo građanima ponuditi široku ponudu veganskih namirnica i jela te im pokazati da danas uistinu nije teško biti vegan. Pokraj tolikog izobilja biljnih jela te vještih proizvođača i kuhara koji mirisom, okusom i teksturom namirnica čine čuda, od veganskog načina života mogu dijeliti samo izgovori. Pozivamo sve da na VegeSajmu kušaju svoje najdraže jelo, poput burgera od konoplje ili veganskog hotdoga- pozvala je sve posjetitelje Tijana Popivoda iz Udruge Prijatelja životinja. 

VegeSajam ujedno je najava velikog ZeGeVege festivala koji će se održati u rujnu.


 

Objavljeno u Grad Zagreb

U ponedjeljak 7. svibnja s početkom u 19 sati održat će se predstavljanje knjige pjesama „Ponuda dana“ autora Mara Pitarevića, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Predstavljanje će voditi Milan Stilinović Majerović, a o knjizi pjesama govorit će Robert Knjaz, Roman Simić, Krešimir Dolenčić i Dubravko Ivaniš.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti