Sportske novosti Grada Zagreba i ZG županije

Točno u podne, završio je jučer trodnevni šaranski Kup na Ježevu koji je okupio 12 ekipa koje su se od subote natjecale u lovu ribe. Ulov je kažu organizatori bio zadovoljavajuć, jer u tri se dana ulovilo ukupno 216 riba, čija je težina bila veća od 1,4 tone.

Najuspješniji su bili CT NS Orty čija je lista na kraju natjecanja pokazivala 302 kilograma što im je donijelo uvjerljivo prvo mjesto, jer od drugoplasirane i trećeplasirane ekipe, CT VG i CT Bombarderi imali su 73, odnosno 92 kilograma više ulova. No, iako su imali najveću kilažu, ipak nisu imali i najtežu ulovljenu ribu. Ta je nagrada za ulov šarana od 17 kilograma pripala ekipi CT Ribomanije.

Posebnost, ovogodišnjeg natjecanja bila je ta što je po prvi puta na njemu nastupila i jedna ženska ekipa, prigodnog naziva Najjakije.

Objavljeno u Događanja

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog Miljenko Pavlaković osim što je zatražio pismeni odgovor na pitanje vezano uz groblja, osvrnuo se i na aktualnu situaciju u Gradu po pitanju poduzetništva, obrtništva, ali i demografije. Naime, vijećnik Pavlaković osvrnuo se na službene podatke FINE za gospodarstvo i gospodarska kretanja po županijama, gdje je Jastrebarsko na samom dnu Zagrebačke županije.

-To me neugodno iznenadilo i ražalostilo. Ispada da je u Jastrebarskom prema tim podacima FINE svega 314 registriranih poduzeća koji zapošljavaju 1700 ljudi. To su konkretne brojke, a u više smo navrata čuli kako smo mi prijatelji poduzetnicima. Slična je situacija i s obrtnicima na području Grada. Ja osobno smatram da je to zabrinjavajuće, pa me zato zanima koje mjere mi želimo poduzeti da pospješimo tu situaciju- upitao je vijećnik Miljenko Pavlaković, osvrnuvši se pritom i na pitanje demografije, budući da se broj stanovnika u Jastrebarskom konstantno smanjuje.

-Skoro tisuću ljudi je nestalo u posljednjih desetak godina s našeg područja. Svjedoci smo kako određene sredine nude razne mjere, smatram pozitivnim one mjere koje Grad poduzima za novorođenčad, ali ima i drugih mjera. Nažalost, jedni i drugi pokazatelji govore kako mi nismo grad u razvoju, nego grad u izumiranju. Dovoljno je da se prošećemo glavnom ulicom kroz Grad, jer svaka druga kuća je doslovno prazna. Više od toga su prazni lokali, a mi govorimo o razvoju- nastavio je Pavlaković napomenuvši kako ove teme zahtijevaju tematsku sjednicu.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel, odgovorio mu je kako na podatke FINE treba gledati suštinski i u malo širem kontekstu.

-Primjerice na našem području postoje tvrtke čije sjedište nije na području Jastrebarskog, a to su jedni od najvećih poslodavaca, te se njihovi rezultati ovdje ne zbrajaju. Mislim da situacija nije toliko dramatična. Da sam super zadovoljan nisam, jer ne može biti dobro, a da ne može biti bolje. Ono s čime se ne bih složio, je drastični pad stanovništva. Točan trend pokazat će popis stanovništva za tri godine. Što se tiče mrtve ulice i zatvorenih lokala, podvukao bih jednu paralelu koja nije za usporedbi, ali je slikoviti odgovor na vaše pitanje. Ilica je najpraznija ulica u Zagrebu, a to ne znači da je Zagreb prazan grad- odgovorio je vijećniku gradonačelnik Novosel.

Objavljeno u Jastrebarsko

U utorak, 8. svibnja, s početkom u 20 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, Zagrebački solisti održat će treći koncert u ciklusu 'Zagrebački solisti u MUO'. Koncert je posvećen djelima koje su hrvatski skladatelji posvetili Ansamblu, od Milka Kelemena, Silvija Foretića, Srećka Bradića, Krešimira Seletkovića do Ante Knešaureka.

Kao posvetu izložbi 'Šezdesete – Mit i stvarnost', Zagrebački solisti koncert će otvoriti skladbom 'Koncertantne improvizacije za gudače', skladbe koju je Milko Kelemen na narudžbu Radio Zagreba napisao 1954. godine, posvetivši je Zagrebačkim solistima pod vodstvom Antonija Janigra. Od praizvedbe, pa do 1960.,. Zagrebački solisti izveli su Koncertantne improvizacije preko četiri stotine puta, a do danas se broj izvedbi popeo na preko sedam stotina izvedbi, upriličenih na svim kontinentima. 'Koncertantne improvizacije' najizvođenije je djelo hrvatskog autora u djelovanju Zagrebačkih solista tijekom 1960-ih godina.


PROGRAM KONCERTA:
Milko Kelemen (1924.-2018.)
Koncertantne improvizacije

Krešimir Seletković (1974.)
Lacrimae

Srećko Bradić (1963.)
Sketch Music

Ante Knešaurek (1978.)
Koncert za kvartet saksofona i gudače
izvodi Papandopulo kvartet: Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon, i Tomislav Žužak, bariton saksofon

Silvio Foretić (1940.)
Solisti

Objavljeno u Grad Zagreb

Klub gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a održao je u Gradskoj skupštini konferenciju za medije na kojoj su odgovorili na poziv gradonačelnika Bandića da klubovi zastupnika sudjeluju u radnoj skupini za izradu Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba. Sandra Švaljek izjavila je da Klub zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a ne želi sudjelovati u radnoj skupini koja je paravan za discipliniranje koalicijskih partnera gradonačelnika, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, i čiji je zadatak ispraviti nepopravljivo. Podsjetimo, upravo je na inicijativu Sandre Švaljek u Gradskoj skupštini u studenom usvojen zaključak kojim se od Gradske uprave tražilo uključivanje svih klubova zastupnika u izradu Plana gospodarenja otpadom. Gradonačelnik Bandić to je tada odbio, a sada kada nema podršku za loš Plan gospodarenja otpadom, i kada su gotovo svi važni elementi Plana već zadani, nudi osnivanje takve radne skupine.

Klub Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, želeći kao i dosad biti konstruktivan i pridonijeti uspostavi suvremenog, cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, ponudio je smjernice za izmjene Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom. Smjernice među ostalim uključuju:  istraživanje alternativnih lokacija za kompostanu i reciklažno dvorište za građevni otpad, financijsko poticanje građana na odvajanje otpada naplatom odvoza po stvarno predanim količinama, definiranje trenutka zatvaranja Jakuševca i postupanja s Jakuševcem nakon zatvaranja, rješenje za zbrinjavanje otpadnog mulja te uspostavu jeftinijeg i praktičnijeg sustava prikupljanja otpada „od vrata do vrata“ sa samo dva spremnika.

Klub Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a smatra da je pridržavanje ovih smjernica neophodno da bi Plan gospodarenja otpadom bio prihvatljiv i da bi se mogao donijeti konsenzusom, što dokument takve vrste zaslužuje.

Švaljek je poručila da nije upitno da njihov klub zastupnika i dalje želi sudjelovati u rješavanju problema koji u ovom trenutku smatraju prioritetnim zadatkom Gradske uprave, no ocjenjuju da osnivanje ove radne skupine ne može riješiti taj problem. Naglasila je da je Plan gospodarenja otpadom iznimno važan dokument čija izrada zahtijeva dužnu pažnju, i kojem treba pristupiti stručno i projektno. Istaknula je da gradski zastupnici mogu samo dati smjernice kojih bi se trebao držati projektni tim koji ga izrađuje, a čiji je angažman odgovornost i zadaća gradonačelnika.

Švaljek je podsjetila da je njihov klub zastupnika u cijelom tekućem mandatu bio iznimno angažiran na uspostavi sustava gospodarenja otpadom. Na njihovu inicijativu organizirana je tematska sjednica o gospodarenju otpadom te izglasan zaključak kojim se među ostalim od Gradske uprave tražilo praćenje cijena i sprečavanje njihovog rasta u prosjeku, naplata odvoza po predanim količinama i vrednovanje alternativnih lokacija za pojedine građevine sustava. „Dosad je gradonačelnik naše prijedloge ignorirao, te je predlagao i donosio odluke koje su, nažalost, u potpunosti suzile manevarski prostor za donošenje zadovoljavajućeg Plana gospodarenja otpadom“, istaknula je Švaljek. Navedene odluke koje su u velikoj mjersu: sporazum o suradnji sa Zagrebačkom županijom (26.10.2017.), izmjene Prostornog plana kojima su određene lokacije u Brezovici i Podsusedu (30.11.2017.), odluka o načinu prikupljanja otpada (30.1.2018.), te izrada Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom i provedena javna rasprava.

Švaljek je zaključila kako je njihov klub zastupnika na vrijeme upozoravao na probleme, a da su sada gotovo svi važni elementi Plana već zadani, te da je Plan kakav jest nemoguće prihvatiti bez velikih izmjena. Klub zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a predlaže da se problemu gospodarenja otpadom od sada na dalje pristupi ozbiljno i odgovorno, i da se u interesu građana Gradska uprava vrati nekoliko koraka unatrag i ponudi kvalitetno rješenje ovog problema.

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Milan Bandić je u gradskoj palači Dverce primio Mateu Matošević Hačić, Kamera Halilia, Kuzmana Rubelju, Branka Utješinovića, Dalibora Stanića, Križana Bagu i Juroslava Draguna, zagrebačke maratonce – sudionike 31. Beogradskog maratona što se održao 21. travnja. 

Tom prigodom gradonačelnik je Medalju Grada Zagreba uručio atletičarki Matei Matošević Hačić iz Atletskog kluba Agram zbog osvajanja prvog mjesta na Beogradskome polumaratonu.

-Otići na 31. Beogradski maraton i ostaviti sve iza sebe je velika stvar. Od srca Ti čestitam, osvjetlala si obraz sportskog Zagreba i sportske Hrvatske- rekao je gradonačelnik mladoj Matei koja je ovim rezultatom ispunila i normu za Olimpijadu.

-Hvala Vam na prijemu i hvala mojim kolegama! Bilo je lijepo trčati, ali je još ljepše bilo pobijediti- zaključila je atletičarka. (Zagreb.hr)

Objavljeno u Grad Zagreb

Legendarni hip-hop veseljaci Dregermajster Crew će u petak, 4. svibnja u Boogaloou održati veliki povratnički koncert, gotovo tri godine nakon posljednjeg nastupa. Tom prilikom pridružit će im se i Žaegulj ZIM i Shegspir, momci koji su poprilično skrenuli pažnju na sebe u posljednje vrijeme u rap/trap svijetu. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 25 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, na ulazu će koštati 35 kuna.

SATNICA:
22:00-23:30 Noki Nole
23:30-00:00 Žaegulj Zim x Shegspir
00:00-01:30 Dregermajster Crew
01:30-02:30 Folie (BLAW:BLAW)
02:30-04:00 DJ Rofellos (Grime Croatia)
 
Žaegulj ZIM i Shegspir su nove mlade nade hrvatskog rap / trap pokreta, a njihovi  materijali bit će objavljeni preko TDK Music etikete. Svojim prepoznatljivim stilom i potpomognuti Tiborom, s kojim dijele label i grupu Tvrdokor, dolaze u Boogaloo izvesti bengere uz koje već skaču po pozornicama skoro svaki vikend od početka 2018., te pokoju novu stvar za premijeru fanovima kao najavu albuma koji će uskoro ugledati svjetlo dana.
 https://www.youtube.com/watch?v=1qlM9dfYmEw
https://www.facebook.com/OfficalTDKM/
 
Od 2008. godine pa na ovamo, famozna audioseks skupina Dregermajster Crew predstavlja sve ono loše čega su se ljudi oduvijek sramili. Iza sebe su do sada ostavili četiri albuma (Str8 From The Klet, Nemoj Strugat, Rostna Piva i Mlada Prknad, Šampionat 2013: Borba Frente, Borba!), par zanimljivih gostovanja i hektolitre popijenog alkohola. Rijetki živući danas nisu još čuli za njih. Imaju više članova nego Wu Tang (10), a mogu popiti više od Šeksa i Grdovića zajedno što su nebrojeno puta empirijski dokazali.
 
NOVI SPOT: https://www.youtube.com/watch?v=KYLCf_s7SWI
 
Na povratničkom koncertu izvodit će stvari sa zadnja dva albuma veselih imena "Rostna Piva i Mlada Prknad" i "Šampionat 2013: Borba Frente, Borba!", a publiku će počastiti pokojom poskočicom s nikada završenog i objavljenog albuma "Pop Album/ Svemu je kumovao alkohol" što ovoj svečanosti svakako daje posebnu notu.
 
FACEBOOK PAGE http://www.facebook.com/dregermajstercrew
YOUTUBE KANAL http://www.youtube.com/user/Dregermajster?feature=watch
Fb event: https://www.facebook.com/events/138521676833544/
 

Objavljeno u Grad Zagreb

Međunarodni projekt LaMêlé Europeana, nastao prema tekstu Patrika Ouředníka, “Europeana, kratka povijest 20. stoljeća”, u kojem je sudjelovalo šezdesetak mladih iz pet europskih gimnazija i škola te četiriju kazališta, među ostalim i Zagrebačko kazalište mladih, nakon izvedbe u Théâtreu d’O u Montpellieru, gostuje sutra na sceni ZeKeM-a.

U umjetničkoj izvedbi sudjeluju i učenici iz XVI gimnazije iz Zagreba, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija iz Ljubljane, Gimnazija Jean Mermoz iz Montpelliera, Gimnazija Léonard de Vinci iz Montpelliera, Osnovna škola Ambrussum iz Lunela, Zagrebačko kazalište mladih, Théâtre Jean Vilar i Théâtre Humain trop humain i CDN iz  Montpelliera.

U sklopu Erasmus + projekta La Mêlée je proces razmjene, jačanja kulturnih veza i razvoja umjetničkih praksi  (dramska umjetnost, oblikovanje zvuka i slike, scenografija) tijekom školske godine 2017-2018. u kojem sudjeluje gotovo 60 učenika različitih nacionalnosti iz pet obrazovnih ustanova u suradnji s četiri kazališta-partnera iz tri zemlje  (Francuska, Slovenija i Hrvatska) s ciljem zajedničkog stvaranja kazališne predstave na tri jezika te njezinog izvođenja u sve tri zemlje. Projekt su osmislili i predstavu režirali Stefan Delon i Mathias Beyler iz U-StructureNouvelle.

Objavljeno u Grad Zagreb
Srijeda, 02 Svibanj 2018 12:51

Star Wars dan - May the 4th na Ribnjaku

Star Wars dan održava seu nedjelju, 6. svibnja u organizaciji Udruge ljubitelja Zvjezdanih ratova Star Wars Hrvatska, u prostoru Centra mladih Ribnjak (mapa), s otvorenjem u 10,30 i trajanjem sve do 18 sati. Ulaz na sva predavanja i radionice kao i izložbeni dio je besplatan.

Projekt May the 4th, odnosno Star Wars Dan je zamišljen kao cjelodnevno događanje na kojem se održavaju predavanja, radionice za djecu i odrasle, cosplay i izložbeni dio događanja uz igre i škole mačevanja. Svi programi radionica i igara su prilagođeni dječjem uzrastu 5-15 te naravno odraslima, dok su predavanja i odrasli cosplay namijenjeni 15+ publici. 

Ove godine će nam Star Wars dan biti odlično zagrijavanje za film Han Solo koji u naša kina stiže 31. svibnja. Počinje izlaganjima, nastavlja se predavanjima i radionicama, školom mačevanja i star wars igrama, a završava cosplayem i podjelom nagrada. 

Igre koje će se održati su Force training, Škola mačevanja lightsaberima, Trench run. Ove godine će se održati i škola mačevanja lightsaberima i za odrasle. Ove godine imamo i LARP: Endor uz podršku ekipe iz Terrible Creationsa te cjelodnevni boardgaming uz podršku ekipe iz udruge Gameri okrugloga stola koji će donijeti sve Star Wars igre ikad!

Predavanja koja će se održati su: Izrada lightsabera - show & tell, Mitologija Zvjezdanih ratova i njen utjecaj na pop-kulturu, Izrada specijalnih efekata viđenih u Zvjezdanim ratovima, a posebno ističemo Okrugli stol: Ženski likovi u Zvjezdanim ratovima i njihov utjecaj na društvo koji će se baviti pitanjima poput zašto je glavni lik u SW postala žena i kuda to vodi franšizu te koje su posljedice na publiku. 

Radionice koje će se održati su: Izrada lightsabera za djecu i odrasle - materijali će biti osigurani, a izrađeni light saber će se moći otkupiti uz simboličnu donaciju, Star Wars origami, Crtanje Star Wars likova i izrada BB-8 droida za djecu.

Cosplay je kostimiranje u likove, ovoga puta isključivo likove iz Star Wars franšize. Cosplayeri će biti prisutni tijekom cijelog eventa, a u 17,30 sati će se održati promenada kostima te ocjenjivanje žirija. Žiri čine tri osobe koji će po unaprijed pripremljenim tabličnim kriterijima izabrati tri najbolja kostima koja će dobiti i nagrade. Novost ove godine je i dječji cosplay, dječja revija u 15 sati gdje će se moći predstaviti djeca u kostimima uz prigodne nagrade. Više informacija uskoro.

Tijekom događaja posjetitelji će se moći fotografirati s lightsaberima i Jedi plaštem ispred posebne Star Wars pozadine te dobiti odmah izrađenu fotografiju za uzvrat za 5 kuna donacije. Donacije prikupljamo u suradnji s partnerom HP-om, a sva sredstva idu za kupovinu potrepština koje će biti odnesene u udrugu Zagrebački humanitarci. Tako da događanje ima i važnu humanitarnu notu.

Smatramo da će ovaj događaj biti zanimljiv mladima, ali i obiteljima s djecom gdje među odraslima postoje Star Wars fanovi koji će željeti upoznati djecu s tom franšizom i kulturom Star Warsa, a samoj djeci će biti zanimljivo zbog programa prilagođenog njima kao što je recimo Škola mačevanja lightsaberima gdje će dobiti rekvizite i učiti pokrete. Tako da projekt podržava sinergiju obitelji, a ujedno ima i edukativno kulturni karakter.

PROGRAM i SATNICA
EVENT NA FACEBOOKU.

Objavljeno u Grad Zagreb
Film "Moj život bez zraka" svoju zagrebačku kino-premijeru imat će 4. svibnja, u dvorani Muller kina Europa, s početkom u 21 sat, uz gostovanje redateljice Bojane Burnać, a u sklopu "Dokukino gostuje" programa. Film prati Gorana Čolaka, višestrukog svjetskog prvak i rekordera koji je već 2013. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a godinu kasnije srušio i vlastiti rekord izdržavši bez zraka 23 minute i sekundu!

"Moj život bez zraka" prikazuje Goranove najvažnije životne trenutke koji se događaju pod vodom, kada nadilazi vlastite tjelesne mogućnosti, obara vlastite svjetske rekorde, prolazi kroz rigorozne pripreme sa samo jednim ciljem - uroniti u besmrtnost.

Svoj dugometražni prvijenac redateljica je snimala gotovo pet godina, a Gorana je upoznala na treninzima ronjenja na dah koje je vodio trener Ivan Drviš. Pokušavajući dokučiti koji motivi stoje iza namjernog zadržavanja daha, Bojana kroz dugogodišnji rad s Goranom, ispred i iza kamere, pred gledatelja stavlja čovjeka koji isključivo vlastitom voljom nadilazi ljudske i granice mogućega kako bi ostao najbolji na svijetu – pa makar i po cijenu života.
 
Film je nedavno u Palm Springsu osvojio nagradu za najbolji međunarodni dokumentarni film na American Documentary Film Festivalu te je u Berlinu nagrađen za najbolji film u dokumentarnoj kategoriji na međunarodnom festivalu Signes de nuit. Više o filmu: https://goo.gl/iRuXFp
Objavljeno u Grad Zagreb

Dok Prljavci pune dvorane u Kanadi i SAD-u na aktualnoj svjetskoj turneji kojom obilježavaju 40 godina u vrhu glazbene scene, raste euforija fanova iz svih dijelova Hrvatske ususret zagrebačkom koncertu 31. svibnja, na stadionu u Kranjčevićevoj. Ulaznice za tribine već su u potpunosti rasprodane, što nimalo ne čudi, jer će zagrebački koncert biti grand finale rođendanske turneje ovog megapopularnog benda.

Prije povratka u Zagreb, pred Prljavcima su još koncerti 3. i 4. svibnja u San Franciscu i Los Angelesu te 5. i 6 svibnja u Calgaryju i Vancouveru. Prljavo kazalište je turneju u Kanadi i SAD-u započelo koncertom u Torontu 27. travnja, nakon čega su trijumfirali u Chicagu, 28. i New Yorku 29. travnja.

Iako su ulaznice za tribine za zagrebački spektakl 31. svibnja planule, u prodaji se i dalje u sustavu Ticketshopa, mogu kupiti ulaznice za Travnjak po 60 HRK, a organizatori očekuju da će Prljavo kazalište u Zagrebu zasvirati ispred 30 tisuća obožavatelja!

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti