Sportske novosti Grada Zagreba i ZG županije

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec i Vrbovčani Mihael i Marko Ban potpisali su danas Ugovor o darovanju, kojim je Crveni križ dobio vlasništvo nad njihovim dijelom nekretnine u Luki, ukupne površine više od tri tisuće kvadrata, s kućom i dvorištem.

Spomenutu su nekretninu braća Ban naslijedila od pokojnog djeda Anđelka Tomšića, čija je vizija bila da od kuće napravi Dom za starije i nemoćne osobe, pojašnjava Michael Ban.

-Nadamo se samo da će naša djedovina što prije zasjati u punom sjaju i s punim potencijalom- rekao je.

Na vrijednoj je donaciji zahvalio predsjednik vrbovečkog Crvenog križa Mato Jelić.

-U vrijeme ovog ludog materijalizma vi ste svojoj lokalnoj zajednici dali vrijednu imovinu, zaista nevjerojatno. Pokazali ste humanost koju dosad nismo vidjeli niti u Vrbovcu niti u okolnim općinama. Kucat ćemo na sva vrata da objekt što prije stavimo u funkciju- istaknuo je Jelić.

Potpisivanju ugovora o darovanju prisustvovali su suosnivači Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec te načelnici općina Farkaševac i Preseka, Dražen Draganić i Nikola Kožar.

Objavljeno u Vrbovec

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba, Andrija Mikulić na ovotjednom primanju građana ugostio je predstavnike Saveza društava multiple skleroze koji su tom prilikom predsjedniku predstavili program svečanog obilježavanja ovogodišnjega Svjetskog dana multiple skleroze, koji će se krajem svibnja održati dijelom i u Staroj gradskoj vijećnici.

Također, skrenuli su i pozornost na niz problema s kojima se susreću oboljeli, zbog čega je Savez pokrenuo kampanju „Je li liječenje MS-a i dalje lutrija?“ kojom žele utjecati na dosadašnje kriterije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano za liječenje multiple skleroze. Kako je navela predsjednica Saveza Branka Lukić, kriteriji HZZO-a za liječenje multiple skleroze u Hrvatskoj zaostaju za europskima te postoji niz diskriminirajućih kriterija koji dovode do neodgovarajuće i prekasne primjene lijekova koji usporavaju tijek te progresivne i autoimune bolesti od koje u Hrvatskoj boluje više od 6000 osoba.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić izrazio je podršku kampanji te najavio kako će pokušati organizirati zajednički sastanak s ravnateljem HZZO-a kako bi se poboljšala komunikacija između Saveza i Zavoda te iznašlo zajedničko rješenje koje će pomoći oboljelima.

Objavljeno u Grad Zagreb
Petak, 11 Svibanj 2018 12:40

Rukometašice Rugvice na kraju pete

Rukometašice Podravke državne su prvakinje u konkurenciji djevojčica (rođene 2004. i mlađe) nakon što su u finalu sa 16:15 svladale ekipu ŽRK Splita. Upravo je Podravka u četvrtfinalnom susretu porazila ekipu Rugvice, koja je na kraju zauzela peto mjesto pobjedom nad Zametom 18:13.

Ovim rezultatom mlade Rugvičanke su ponovile prošlogodišnji rezultat kad su također bile pete.

-Nažalost sustav natjecanja je takav da ti ne dozvoljava loših trideset minuta- kazala nam je Ana Ivanda iz ŽRK Rugvica, koja je na ovom prvenstvu doživjela tek jedan poraz, koji ih je gurnuo dalje od borbe za medalje.

Rukometašice Dugog Sela '55 na kraju su zauzele deveto mjesto svladavši u posljednjem susretu s 22:13 ekipu Liburnije iz Opatije, dok je ekipa Ivanića zauzela dvadeseto mjesto. U posljednjem susretu s 18:12 porazile su ih vršnjakinje Siska.

Objavljeno u Sport

Umag je i ove godine domaćin Festivala rukometa. Nakon državne završnice za djevojčice na kojoj su naslov najbolje ekipe osvojile rukometašice Podravke, u tijeku je državna završnica kadeta, ali i Final Four Kupa Hrvatske u obje konkurencije. Jučer su igrani polufinalni susreti kod djevojaka.

U prvom susretu Lokomotiva je s uvjerljivih 29:17 porazila Trešnjevku uz sjajnu igru sestara Posavec, Paule koja je postigla šest zgoditaka, te Stele koja je postigla jedan manje, baš kao i Larissa Kalaus. Protivnice u sutrašnjem finalu Lokosicama bit će rukometašice Podravke koje su u drugom polufinalnom susretu s 30:23 porazile Koku.

Danas se igraju polufinalni susreti u muškoj konkurenciji, a sastaju se; NEXE-Dubrava (17,00), te PPD Zagreb-Umag (19,00).

Objavljeno u Sport
Petak, 11 Svibanj 2018 11:14

Vrtuljku darovane tradicijske igračke

U sklopu projekta "Dajmo djeci korijene i krila", mališani Dječjeg vrtića Vrtuljak dobili su veliki komplet tradicijskih drvenih igračaka, proizvedenih u Mariji Bistrici. Riječ je o višegodišnjem odgojno-obrazovnom projektu, koji za cilj ima očuvanje izrade tradicijskih drvenih igračaka, kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a, a zajedno ga provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.

Želja je najmlađima, kroz igru, približiti hrvatsku kulturnu baštinu i tradicijske vrijednosti, a kako je projekt održan uz financijsku potporu Grada Zaprešića, igračke je djeci uručio gradonačelnik Željko Turk.

-Važno je da djeca znaju svoje korijene, prepoznaju hrvatske proizvode, čuvaju svoju baštinu i, možda najvažnije, da u vrijeme brze globalizacije i razvoja tehnologije, ne zaborave upotrebljavati maštu – poručio je gradonačelnik.

Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja naglasila je da je misija, ali i dužnost Etnografskog muzeja, promovirati tradicijsku kulturu.

-Nijedno drvo ne može živjeti bez korijena, pa tako niti narod bez tradicije i nasljeđa', rekla je uz poziv vrtićancima da se prepuste mašti i osmisle nove zanimljive igre- rekla je Mirjana Dobrina.

Kako su mališani sa zanimanjem proučavali igračke kakvima su se igrale brojne generacije djece prije njih, čini se da im to neće biti problem!

Objavljeno u Zaprešić

U općinskoj vijećnici u Pisarovini potpisan je ugovor o dodjeli na korištenje zemljišta na kojem se nalaze objekti koji čine Zavičajni muzej Donja Kupčina. Ugovor su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić. Tom prilikom država je općini dala na korištenje 1.025 kvadrata državnog zemljišta.

-Temeljni stav Ministarstva državne imovine je da imovina treba služiti ljudima. Ministarstvo je na raspolaganju da aktivira državnu imovinu ne samo na području općine Pisarovina nego i svih drugih općina i gradova na dobrobit stanovnika. Najgora imovina je zapuštena imovina, a kada je u funkciji onda je to na dobrobit onih koji žive uz nju. Ovo je novi put u razvoju općine Pisarovina. Zavičajni je muzej prava, najdublja istina o životu jedne lokalne zajednice. Podsjetnik na njezine vrijednosti koje potiču stvaranje novih dobara i novih vrijednosti- rekao je ministar Marić najavljujući nove projekte za općinu Pisarovina, vezane za industrijsku zonu i za poticanje poduzetništva.

Načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić zahvalio je ministru Goranu Mariću na suradnji i pomoći oko rješavanja ovog predmeta.

-Ministarstvo je ovim primjerom pokazalo da državna administracija itekako može biti učinkovita. Ovo je važan dan za našu općinu. Sada kada smo od države dobili zemljište na korištenje na kojem se nalazi muzej, moći ćemo puno lakše prijaviti projekte za obnovu i nabavu eksponata na natječaje za EU fondove- kazao je načelnik Kovačić.

Zavičajni muzej Donja Kupčina osnovan je 1973. godine te predstavlja jedan od većih muzeja na otvorenom.

Objavljeno u Pisarovina

Povodom blagdana sv. Florijana, koji se obilježava 4. svibnja, gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, tradicionalno je primio predstavnike jaskanskih vatrogasaca kako bi im uputio čestitke i zahvale koje su svojim humanitarnim i nesebičnim radom, u doprinosu lokalnoj sredini, itekako zaslužile sve jaskanske vatrogaskinje i vatrogasci.

Prema broju dobrovoljnih vatrogasnih društava, Jastrebarsko je u samom vrhu na području Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, a jaskanski su vatrogasci, kao takvi, na ponos Gradu i svim sugrađanima. Podsjetimo, poštujući stoljetnu jaskansku tradiciju vatrogastva, Grad Jastrebarsko kontinuirano ulaže u imovinu, tehničku opremu i glazbenu aktivnost svih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Grada, za što godišnje u Proračunu osigurava oko milijun i dvjesto tisuća kuna.

Prijemu kod gradonačelnika prisustvovali su i njegovi zamjenici Domagoj Šlat i Stipe Bučar koji je ujedno i Načelnik stožera civilne zaštite Grada Jastrebarskog.

Objavljeno u Jastrebarsko
Petak, 11 Svibanj 2018 10:31

Srednje škole pozvale buduće polaznike

U Parku Zrinjevac, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević pozdravila je prisutne na tradicionalnoj 15. po redu manifestaciji predstavljanja srednjih škola – Dojdi osmaš, Zagreb te zove, na kojoj srednje škole Grada Zagreba predstavljaju učenicima završnih razreda osnovnih škola svoje programe, aktivnosti i dosadašnja postignuća svojih učenika.

-Vjerujem da će vam informacije koje ćete danas dobiti na štandovima od naših profesora i srednjoškolaca pomoći u izboru ne samo srednje škole nego možda i u izboru vašeg budućeg zanimanja- rekla je zamjenica.

Zahvalivši svim profesorima i učenicima zagrebačkih srednjih škola koji svake godine pomažu u organizaciji ove manifestacije, zamjenica je istaknula kako svim učenicima osmih razreda stoji na raspolaganju ukupno 65 javnih škola od kojih je 20 gimnazija, 35 strukovnih škola i 10 umjetničkih – glazbenih i plesnih škola te 24 privatne i vjerske srednje škole i četiri srednje škole za učenike s teškoćama.

Manifestacija se odražava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, a u organizaciji Grada Zagreba, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, te Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

Objavljeno u Grad Zagreb

U tijeku je Inin javni natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata - Zeleni pojas, koji je otvoren do 27. svibnja.

Na natječaj se mogu prijaviti sve organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva, parkovi prirode te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim dijelovima prirode da prijave svoje projekte iz područja zaštite okoliša i prirode. Gradovi, općine te županije ne mogu biti nositelji projekata koji se prijavljuju, no oni mogu biti partnerska organizacija na projektu.

Prijave se zaprimaju isključivo preko online web forme.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Prije gotovo tri godine na inicijativu pet udruga u Velikoj Gorici osnovan je Športsko rekreativni savez, koji je lani u svrhu promocije rekreacije i zdravog načina života pokrenuo manifestaciju Rekreatur. Prvo se izdanje manifestacije pokazalo kao pun pogodak, stoga je ekipa i ove godine odlučila ponoviti cijelu priču, no s puno više sadržaja i aktivnosti koje će se sutra tijekom cijelog dana odvijati u Parku dr. Franje Tuđmana.

Kako je ove godine manifestacija povezana uz obilježavanje Svjetskog dana kretanja program je zaista bogat i raznolik, pa će se tako na jednom mjestu pronaći; šašavi poligon, badminton, pikulanje, gumi gumi, stijena za penjanje, ljudski stolni nogomet, australski nogomet, spikeball, biciklizam, Krav maga, jiu jitsu, tai chi, mini tenis, posjetitelje će zabavljati Megablast, a bit će tu i konjska zaprega u kojoj će se svi moći provozati, kao i Buvljakuše koje imaju svoju humanitarnu akciju.

-Svi su sadržaji potpuno besplatni, a u određenom periodu bit će i natjecanja po sportovima. gdje ćemo najboljima dodijeliti medalje i pehare, dok će opet neki sportovi biti čista rekreacija gdje će se svi moći uključiti po vlastitim željama- rekao je tajnik Športsko rekreativnog saveza Grada Velike Gorice Mario Oljača.

Objavljeno u Događanja
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti