Rimac Automobili i Vlada ususret ozbiljnoj domaćoj autoindustriji

Mate Rimac predstavit će premijeru Andreju Plenkoviću za njegovog sutrašnjeg posjeta Svetoj Nedelji prezentaciju o potencijalima Hrvatske i načinima na koji se u zemlji može pokrenuti ozbiljna automobilska industrija, javlja Večernji list.

Naime, činjenica jest da je Hrvatska danas jedna od rijetkih zemalja koja uzgred namjenske proizvodnje dijelova nema afirmiranu i konkurentnu automobilsku industriju. Iako automobilski klaster postoji, kojeg predstavljaju ugledne kompanije, evidentan je izostanak velikih proizvođača, kao i dobavljača te prateće industrije. Tome je na kraj odlučio stati upravo Rimčev tim, koji će visokim dužnosnicima Vlade i premijeru osobno predstaviti konkretne smjernice i korake za privlačenje spomenute industrije korištenjem danih potencijala za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.

Rimac je na prezentaciji sustavno i minuciozno radio posljednje dvije godine, a u tom naporu uživa potporu svojih dioničara iz Porschea i Hyundai Motor Groupa, čiji će predstavnici, također sudjelovati u premijerovom gostovanju. Naposljetku, sklapanje partnerstava s velikim inozemnim kompanijama, Hrvatskoj bi znatno olakšao stvaranje automobilske industrije, a osim potrebnog kapitala za razvoj u partnerstvu bi se razmijenila i stečena iskustva sudionika. Time bi se ujedno obuhvatio cjelokupni proces – od obrazovanja djelatnika do realizacije proizvoda.

Premijerov posjet prirodni je nastavak sastanka kojeg je Plenković u Banskim dvorima održao s Rimcem, a sve s ciljem uključivanja u novi val investicija, kojeg su dosad iskoristile mnoge zemlje istočne Europe poput Slovačke, Mađarske, Češke, Slovenije i Srbije.