Predavanje Oružje i ratovanje u doba kneza Branimira u četvrtak u Arheološkom muzeju

Arheološki muzej u Zagrebu vas poziva na predavanje Oružje i ratovanje u doba kneza Branimira, koje će se održati u četvrtak, 27. rujna s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana mira kojeg obilježavamo 21. rujna, a u sklopu cjelogodišnjeg programa Branimirova godina.
 
Za vladavine kneza Branimira Hrvatska je Kneževina nedvojbeno bila na svom vrhuncu, što se prije svega očituje u bogatoj materijalnoj ostavštini. Do takvog je položaja došao političkom vještinom, no zasigurno ju je pratila i odgovarajuća vojna snaga. Ipak, sačuvani izvori za taj period ne bilježe niti jednu bitku ili rat koje bi ovaj knez bio vodio. U ovom će predavanju stoga onodobno ratovanje biti ilustrirano kroz primjere iz bliže i dalje okolice. Iz njih saznajemo o strukturi i veličini tadašnjih vojski, o naoružanju i načinima ratovanja. O oružju najbolje govore sami predmeti, brojni arheološki nalazi mačeva, kopalja ili strijela s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske.
 
Znanstveno-popularno predavanje o oružju i ratovanjima u doba kneza Branimira održat će Goran Bilogrivić, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.