FOTO: Posavska kultura i običaji velika su ljubav Milice Điđe

Milica Điđa iz Oborova obavlja posljednje pripreme pred subotnje natjecanje za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja je Ozalj, gdje će se žene iz svih hrvatskih županija natjecati za titulu najuzornije seoske žene.

-Naše selo je jedinstveno u Posavini, jer ispred riječi koja počinje slovom o dodajemo j, tako da ja dolazim Joborova- započela je svoju priču Milica, koja je inače veliki zaljubljenik u narodno blago i narodne nošnje.

-Prije nekoliko godina jedna mi je baka rekla, „Joj, drago dete de je naša posavska starina“?. Ta mi je rečenica bila jedan pokretač da krenem sa sakupljanjem toga blaga iz naše pitome Posavine- nastavila je Milica, koja u svome fundusu ima gotovo dvadesetak narodnih nošnji.

Upravo prezentacija tih narodnih običaja, kao i domaći proizvodi bit će jedan dio onoga čime će se Milica u subotu i predstaviti u Ozlju. Veliku pomoć u tome imat će i od svojih članica iz KUD-a Posavka na čijem je čelu bila u tri navrata.

-Naš OPG, čiji sam ja član, a suprug nositelj, bavi se uzgojem jabuka. Trenutno smo malo u stagnaciji, no nastojimo očuvati te naše jabuke od kojih pravimo jabučni ocat- ispričala nam je Milica, koja je inače medicinska sestra u Domu zdravlja Dugo Selo.

-Od natjecanja očekujem da te samozatajne seoske žene, koje su jako vrijedne da dođu na određenu medijsku visinu te da se vidi da je i život na selu lijep. Naše kazalište vam je priprema hrane, druženje, pjevanje i okupljanje prilikom seoskih običaja koje želimo očuvati- poručila je Milica Điđa, koja veliku podršku u ovoj kandidaturi ima i od općinskog vodstva na čelu s načelnikom Matom Čičkom.

-Drago mi je što se jedna naša mještanka odlučila na ovu kandidaturu. Gospođa Milica uvijek s ponosom promovira našu Posavinu, kao i članice njezina KUD-a. Na ovaj način još će se malo čuti za ovaj kraj i našu općinu koja ima puno toga lijepoga za pokazati- poručio je načelnik Mato Čičak.

Uz Milicu Điđu, Zagrebačku županiju na ovom će natjecanju predstavljati i Snježana Dijanežević iz Kurilovca.