Milanović HOS-ovcima: “Za dom spremni” prlja vaš doprinos obrani domovine

Na groblju Mirogoj predsjednik Milanović sudjelovao je u polaganju zajedničkog vijenca predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade RH, kod skulpture „Mojsije“

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta položio vijenac kod skulpture Mojsije na Mirogoju, a u izjavi novinarima uputio je molbu pripadnicima HOS-a da ne koriste ustaški pozdrav jer to prlja njihov doprinos obrani domovine.

Na upit novinara što misli o zabrani simbola i znakovlja ustaškog režima Milanović je rekao kako je o tome govorio vrlo jasno.

-Sada neka to preuzmu oni koji to mogu promijeniti, a to je predstavničko tijelo Republike Hrvatske- istaknuo je i ponovio kako je njegov stav poznat.

-Iskoristio bih ovu priliku i uputio molbu ljudima iz HOS-a da to više ne rade. Taj pozdrav je nacistički pozdrav i prlja njihov doprinos obrani domovine i sve ono što dali u tom razdoblju u kojem su djelovali kao stranačka milicija. To je molba, ali ja to ne mogu fizički spriječiti, niti mi pada na pamet- rekao je Milanović nakon polaganja vijenaca, komentirajući incident na obilježavanju VRO “Maslenica” kada je otkazao svoje sudjelovanje zbog natpisa “Za dom spremni” na odorama HOS-a.

Dodao je da će u svakoj takvoj situaciji pokazati jasan stav o tome.

Na novinarsku opasku da je grb udruge HOS-a legalan, uzvratio je kako je legalno bilo i proganjanje Židova.

-To je vrlo ciničan argument da to jest legalno. Da, ušlo je u registar Ministarstva uprave prije 20 godina kao autoimuna bolest- izjavio je Milanović.

Poručio je da se taj problem može riješiti obrazovanjem, ponavljanjem i mirnim razgovorom koji traje. Dodao je kako to ne ide preko noći, kao što nije niti u Njemačkoj nakon rata, te da je Republika Hrvatska jedina srednjoeuropska država, nova članica EU koja je do 1990. živjela u nedemokratskom poretku i koja je imala takav rat.

-Taj rat je ostavio ozbiljne traume. I ekonomske, ali i emocionalne. Prema tome, ovo je moja molba. Postoje oni koji mogu tu učiniti više nego ja. Izgovori da je to zapisano – greške se ispravljaju. To je propust, previd, manjak fokusa i koncentracije. Dogodilo se, izbriši to- poručio je Milanović.

Dodao je da zabranu simbola i znakovlja ustaškog režima trebaju preuzeti oni koji to mogu promijeniti, odnosno predstavničko tijelo. Kaže da bi se on držao njemačkog modela, koliko je moguće jer “oni jako dobro znaju što su, kako i zašto propisali”.

Na komentar kako se od vladajućih može čuti da je SDP bio na vlasti i mogao to isto učiniti, Milanović je ustvrdio da je takva vrsta razgovora i izmotavanja upravo ono što čini razliku između ozbiljne države i neozbiljne.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta kod skulpture Mojsija na Židovskom groblju na Mirogoju, vijence su zajednički položili predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i izaslanici predsjednika Vlade.

O Tušeku: To nije trgovina utjecaja

Vezano za sastanak HDZ-ova zastupnika Žarka Tušeka i nezavisnog vijećnika Viktora Šimunića o navodnoj suradnji na lokalnim izborima, u vidu financiranja kampanje u zamjenu za podršku HDZ-u, Milanović je rekao da u toj priči ne vidi kaznenu odgovornost.

-Ne, to uopće nije trgovina utjecaja, to je anticipirana trgovina utjecajem pro futuro u smislu stvaranja neke koalicije. Dobro je da javnost to vidi, kakvim se metodama služe političke stranke, što nude i koje intencije imaju- istaknuo je.

Ideja da se formira “kljasta lista” koja će nekome nanijeti štetu, je zlo u politici i time se nije bavio, poručio je Milanović. Kaže da se to više događa na lokalnoj i regionalnoj razini, ali da ima i slučajeva na državnoj razini.

-To izjednačiti s kaznenim djelom? Ne vidim, branit ću prava političara da budu budale- poručio je predsjednik Milanović, upitavši: Što je nuđenje funkcija, ako ne koalicijski dogovor ?.

-Neka ukinu javne natječaje, potpuno je nepotreban u tom slučaju. To je prostor politike. To su javne firme, neka ljudima ne mažu oči. To nije trgovina utjecajem, to je javna odgovornost i javna služba. Zna se vrlo dobro kako se na ta mjesta dolazi- naglasio je Milanović.

Dodao je kako su državne tvrtke produžena ruka Vlade, a odabrani ih vode u njezino ime i odgovaraju javnosti.

-Nije riječ o obrani premijera i Tušeka, već pokazatelj kako sustav funkcionira- rekao je Milanović.

-To nije normalno, to je jadno, ali prestanimo razgovarati o tome da se zbog toga ide u zatvor. Možda u Rusiji. To je bit priče. Čovjek je nudio nešto s čime danas-sutra računa, na svoju sramotu. Dosta je te hajke bilo- poručio je predsjednik.