Mato Čičak: Općine ne treba ukidati, jer upravo su one doprinijele razvoju ruralnih područja

Rugvica je u utorak bila sjecište mnogi puteva, jer u ovoj općini održana je Skupština Udruge općina u Republici Hrvatskoj koja je tom prilikom promijenila svoj naziv u Hrvatsku zajednicu općina. Pozdravio je to i premijer Andrej Plenković, koji je u Rugvicu stigao u društvu ministra financija Gorana Marića te ministra uprave Lovre Kuščevića.

Nominalni domaćin bio je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, koji je prije godinu dana izabran za glavnog tajnika, dok je na mjesto predsjednika izabran Martin Baričević. Novoizabrano vodstvo današnje Hrvatske zajednice općina u godinu dana u potpunosti je promijenilo način funkcioniranja, i prvi rezultati već su vidljivi.

-Samu organizaciju podigli smo na jednu višu razinu. Organizirali smo brojne aktivnosti koje su urodile plodom, jer u ovih godinu dana pristupile su nam brojne nove općine. Upravo to je i naša želja, da što više hrvatskih općina bude u našoj novoj Hrvatskoj zajednici općina- rekao nam je na početku razgovora glavni tajnik Mato Čičak, koji ne krije zadovoljstvo rezultatima u ovih godinu dana.

-U suradnji s Vladom radili smo na izradi novih Zakona. Hvala im što usvajaju sve naše prijedloge, jer načelnici najbolje znaju kako funkcioniraju jedinice lokalne samouprave. Eto, posljednjih godina dobili smo iz poreza na dohodak dosta sredstava. Rugvica je dobila četiri milijuna kuna više u proračun, dok su ovi nerazvijeniji dobili još više. Drago mi je što je ta komunikacija između nas i Vlade na jednoj odličnoj razini- nastavio je razgovor Čičak.

Protiv ukidanja općina

Na Skupštini je ponovno aktualizirana tema ukidanja općina, čemu se Čičak oštro protivi.

-Ja sam protiv toga, možda ih treba urediti po modelu Francuske ili Njemačke da ove veće općine preuzmu zadatke onih manjih općina, jer tako možemo poboljšati funkcioniranje samih općina- kaže Čičak, koji je u posljednjih godinu dana obišao gotovo cijelu Hrvatsku te se tom prilikom upoznao sa svakodnevnim problemima s kojima se susreću načelnici općina.

-Mediji na jedan krivi način prenose stav da su općine jedan veliki trošak. Ja moram reći da u posljednjih dvadeset i pet godina nije bilo načelnika poput Božidara Škrinjarića, Vlade Kolarca, Tome Kovačića ili Marice Jančić koji su najbolji primjer u Zagrebačkoj županiji, jer oni su promijenili sliku svojih općina na bolje. Da oni, ali i drugi nisu izgradili kanalizaciju, ceste, vrtiće te škole, Hrvatska ne bi izgledalo ovako kako izgleda. Mediji sve njih krivo prikazuju jer uzmu nekoliko loših primjera te na temelju toga grade sliku. Upravo su općine u posljednjih dvadeset i pet godina bile ključni pokretač razvoja tih ruralnih krajeva. Upravo zbog toga medijima trebamo reći koja je uloga općina te koje zadatke one imaju- kritički se osvrnuo na medijske natpise Čičak, koji je s najužim vodstvom Hrvatske zajednice općina u srijedu bio na sastanku kod župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena vezano za eksplantaciju rudnog bogatstva i samih općina kojima se smanjila naknada za tu eksplantaciju.

Veće općine trebaju preuzeti dio poslova manjih općina

Hrvatska danas ima 428 općina, i prema mišljenju našeg sugovornika problem nije u brojkama i načelnicima.

-To trebamo samo bolje organizirati te uz pomoć premijera Plenkovića i ministra Kuščevića to riješiti. Moj stav je da općina nije previše, već da bi se više trebalo pričati o dobrim primjerima zbog čega i medije pozivam te obiđu te općine i porazgovaraju s tamošnjim stanovništvom kako je bilo prije, a kako je danas- kaže Čičak, koji je jednom prilikom ustvrdio kako bi ta mjesta da su ostala u sastavu većih gradova postala „slijepa crijeva“.

-Mi smo bili sastavni dio Općine Dugo Selo uz Grad Dugo Selo i Općinu Brckovljani. Za naš kraj je ključno bilo to što smo se odvojili od Dugog Sela. Nekim novinarima je to teško shvatiti te su mi rekli da je tome tako Grad Zagreb onda ne bi trebao funkcionirati. No, izgleda da oni nisu upoznati s činjenicom da član mjesnog odbora u Zagrebu prima 1500 kuna. Neka izračunaju koliko je onda trošak te administracije u Zagrebu. Drugi primjer da u Gradu Zagrebu postoje „slijepa crijeva“ je taj da 33 tisuće ljudi u pojedinim dijelovima gradskih četvrti Novi Zagreb- zapad, Brezovica- južni dio, Sesvete- sjeverni i sjeveroistočni dio te Gornja Dubrava- sjeverni dio nisu spojeni na vodovod, a neki još uvijek nemaju riješeno i pitanje javnog prijevoza za zadovoljavajući način- podvukao je Čičak te ponovio kako Rugvica zasigurno danas ne bi bila ono što je da je ostala u sastavu Dugog Sela.

-Sve ovo što danas vidite u našoj općini toga svega zasigurno ne bi bilo. Mogu reći kako smo mi u Rugvici toliko dobro posloženi da nam ne bi bio problem da preuzmemo i vođenje nekog grada. Imamo viziju i ideju te sigurno radimo kvalitetnije od brojnih gradova u Hrvatskoj. Vjerujemo da moj ekipi ne bio problem da preuzmemo neke od zadatak općina u našem okruženju, pa i Dugog Sela. To je dokaz koliko je ovaj sustav jednim dijelom dobar. Primjerice, rijetki se mogu pohvaliti besplatnim udžbenicima u posljednje četiri godine, besplatnim prijevozom za srednjoškolce i studente, povoljnom cijenom vrtića i brojnim drugim benefitima- ispričao nam je glavni tajnik Hrvatske zajednice općina istaknuvši kako nijedna Vlada za jedinice lokalne samouprave nije napravila toliko pozitivnih stvari, kao ova na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Monografija i dokumentarni film cilj za naredno razdoblje

Hrvatska zajednica općina danas ima 306 članica, a ta brojka neprestano raste, jer brojne općine pristupaju u članstvo.

-To je dokaz da smo u zadnjih godinu dana radili na kvalitetan način. Veliki angažman u tome imao je i predsjednik Martin Baričević koji se jako trudi, a mi iz Upravnog odbora ga pratimo u tome. To pokazuje ispravnost funkcioniranja Zajednice. U ovih godinu dana nismo razgovarali samo s našim načelnicima, već smo obišli i kolege u Francuskoj i Njemačkoj gdje smo prisustvovali raznim panelima. Nadam se da ćemo zajedno s Vladom naći najbolje rješenje za buduće funkcioniranje naših jedinica lokalne samouprave- podvukao je Čičak otkrivši nam i neke buduće inicijative uz izradu monografije i dokumentarnog filma.

-Ključno je da smo se uključili u izradu svakog Zakona za jedinice lokalne samouprave. Na svaki Zakon dajemo svoje mišljenje i prijedloge. Srećom, oni se u tom procesu i usvajaju. To je ključna stvar na kojoj i u budućnosti trebamo raditi. Također, radimo i jednu strategiju na koji način bi se trebale organizirati naše općine u budućnosti. U tom timu su iskusni načelnici koji nam pomažu u izradi te Strategije koju ćemo završetkom proslijediti Vladi. Još jednom ću podvući kako u medijima moramo stalno istupati i ukazivati na sve one dobre stvari koje radimo- za kraj će glavni tajnik Hrvatske zajednice općina Mato Čičak.