MARIO HLAD, zamjenik načelnice Općine Jakovlje: Nastavljamo s realizacijom svih projekata za daljnji napredak cijelog kraja

Moja kandidatura predana je s ciljem nastavka napretka naše stranke u interesu razvoja i kvalitetnog vođenja naše Općine kao i do sada, kazao nam je jedini kandidat HDZ-a za predsjednika organizacije u Jakovlju

Ove nedjelje održavaju se unutarstranački izbori u HDZ-u. Jedinu kandidaturu za predsjednika Općinske organizacije HDZ-a Jakovlje predao je Mario Hlad, aktualni zamjenik načelnika i voditelj kampanje iz 2017. godine, kada je HDZ i načelnica Sanja Borovec napokon osvojili vlast u Jakovlju. Za dva dopredsjednika kandidati su upravo Sanja Borovec i Zdravko Poturica. A kako na izbore, ali i daljnji razvoj općine gleda Mario Hlad u razgovoru nam je otkrio on sam.

-Moja kandidatura predana je s ciljem nastavka napretka naše stranke u interesu razvoja i kvalitetnog vođenja naše Općine kao i do sada- na početku razgovora rekao nam je Hlad.

Kako gledate na razdoblje od 2017. do danas u kojem HDZ i načelnica Sanja Borovec obnašaju vlast u Jakovlju. Na što ste najponosniji?

Svi naši projekti su od velike važnosti za razvoj i napredak cijele Općine Jakovlje kao i od velikog značaja za naše mještane, jer realizacijom istih doprinosimo do boljeg komunalnog standarda na našem području. Realizirali smo mnoge velike i male projekte, mnogi su u realizaciji ili pak u pripremi.

Najponosniji smo na činjenicu da smo uspjeli na naše područje privući velikog investitora koji će biti od izuzetne važnosti za razvoj ne samo Općine Jakovlje, već i cijele Zagrebačke županije, a slobodno mogu reći i Republike Hrvatske. Velik posao smo odradili, rezultat svega je odluka tvrtke FACC o kupnji zemljišta u poslovnoj zoni Sjever 2 i izgradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove i njihove motore i to za AIRBUS, BOEING, BOMBARDIER, ROLLS-ROYCE i u kojoj će se osigurati zapošljavanje 600 radnika. Smatramo da je dolazak ovakvog investitora od velike važnosti za privlačenje ostalih potencijalnih investitora u Općinu Jakovlje.

Jedan od zadataka koje smo stavili ispred sebe je razvoj Poduzetničke zone, jer to je bitna karika u razvoju Općine Jakovlje. Dolazak ovog velikog poduzetnika utjecat će na sve segmente života na području Općine Jakovlje i šire. Razvoj poduzetničkih aktivnosti olakšat će pristup modernim tehnologijama i novim znanjima te povećati konkurentnost proizvoda i usluga na domaćem i inozemnom tržištu. Također, konkurentnu prednost predstavlja briga i djelovanje na podizanju razine obrazovanja koja će u budućnosti predstavljati osnovnu snagu za razvoj ovoga kraja. U Općini Jakovlje radi se tako da se određuju prioriteti čijom se realizacijom može ostvariti gospodarski napredak, a time i porast standarda stanovništva.

Koji su daljnji koraci do kraja mandata?

Za istaknuti je da su nam prioriteti i dalje razvoj komunalnog standarda, poboljšanje uvjeta života naših mještana kao i gospodarski razvoj Općine Jakovlje. Uz postojeće poduzetnike koji posluju na području Općine Jakovlje, te dolaskom novih investitora, Općina Jakovlje ima strategiju gospodarskog razvoja u kojoj su glavni prioriteti jačanje poduzetništva, povećanje zaposlenosti, jačanje sustava socijalne sigurnosti te razvoj temeljen na znanju i primjeni novih tehnologija. Analizom sadašnjeg stanja na području poslovnih zona, njihovih razvojnih mogućnosti i vizije u budućnosti identificirane su prednosti i koristi koje poslovne zone pridonose razvoju gospodarstva same Općine.

Vi ste ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite, kakvo je stanje s koronom na području Jakovlja. Pridržavaju li se mještani svih mjera i preporuka?

Od pojave opasnosti zaraze i širenja epidemije bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, odnosno na području Zagrebačke županije, a naročito nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju izazvanu ovim virusom, Općina Jakovlje je aktivno pratila sve epidemiološko-higijenske preporuke i mjere usuglašavajući svoje postupanje sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske kao i sa županijskim stožerom. Od pojave korona virusa u Republici Hrvatskoj krajem veljače pa do danas mještani Općine Jakovlje pravodobno su dobivali sve relevantne informacije na službenoj web stranici www.jakovlje.hr, a sva priopćenja o mjerama, preporuke, zaključci i odluke bez odlaganja bili su dostupni mještanima putem web stranice, medija i društvenih mreža. Cilj svih mjera koje su poduzimane jednako kao i cilj donošenja odgovarajućih odluka, bio je usmjeren suzbijanju širenja bolesti izazvane korona virusom u zdravstvenom i higijensko-epidemiološkom smislu, ali i saniranju očekivanih posljedica koje su izazvane bitno promijenjenim uvjetima života i rada u doba pandemije, u svakodnevnom životu mještana i gospodarstvu. Zadesila nas je pandemija korona virusa, gdje smo svi u kratkom roku promijenili način života, ali i shvatili ozbiljnost situacije te se pridržavali Odluka i mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, kako bi svojim ponašanjem pokušali smanjiti mogućnost širenja zaraze i zaštitili sebe i sve oko sebe.

Zbog ponovnog naglog porasta zaraženih u našoj zemlji, možemo reći da na području Općine Jakovlje za sada nije alarmantna. Danas je situacija, u odnosu na neke druge općine Zagrebačke županije, zapravo osrednja s tendencijom povećanog broja zaraženih svakim danom kao što je slučaj s cijelom Hrvatskom. Za očekivati je da će ovo stanje pojačanog opreza i potrebe maksimalne osobne i zajedničke discipline i odgovornosti trajati još određeni duži period.

Općina Jakovlje i nadalje će redovito obavještavati svoje mještane o svim važnim informacijama i mjerama koje su od značaja za život i rad mještana u uvjetima epidemije te o svim mjerama koje će se poduzimati sukladno odlukama Vlade RH i nacionalnog Stožera civilne zaštite.