U Sisku otvorena Holandska kuća

Uz spektakularni vatromet otvorena je Holandska kuća (HoKu), jedinstveni prostor u kojem će se prezentirati bogata industrijska baština grada Siska. HoKu, inače prvi info-centar industrijske baštine u Republici Hrvatskoj, projekt je Grada i partnera ukupne vrijednosti 29.3 milijuna kuna, koji će značajno doprinijeti očuvanju hrvatske industrijske i kulturne baštine te biti temelj razvoju kulturnog turizma kao specifičnog oblika turističke ponude.

Posjetitelje su pozdravili državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl te ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan i ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber, dok je Holandsku kuću svečanim rezanjem vrpce otvorila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, zahvalivši pritom svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

– Holandska kuća je kao informativni i interpretacijski centar industrijske baštine svjedok tih vremena. Ona je, također i svjedočanstvo naše suvremenosti, jer Hrvatska je danas članica Europske unije, a Holandska kuća je sufinancirana s gotovo 20 milijuna kuna europskog novca. No, još važnije od toga, želimo da Holandska kuća kroz interpretaciju naše industrijske baštine, ali i kroz druge sadržaje u stalnom i izmjenjivom postavu, postane mjesto s kojeg ćemo promišljati i naše nove ekonomske, industrijske i kulturne budućnosti, naglasila je Ikić Baniček.

Posjetitelji Holandske kuće moći će pomoću 3D mapiranog animiranog prikaza upoznati 35 lokacija sisačke industrijske baštine, od prvog industrijskog objekta, pivovare pa sve do električne centrale, takozvane Munjare, Rafinerije nafte te niza drugih lokacija i objekata. U njoj će biti smještene Gradska galerija Striegl i Zbirka Kraker, a osim unutarnjih prostorija, projekt interpretacije industrijske baštine obuhvatio je i hortikulturno uređenje unutar zaštićene Arheološke zone Segestica – Sisica na javnoj zelenoj površini u Rimskoj ulici koja povezuje rijeku Kupu, javno putničko pristanište i brod Biokovo s Holandskom kućom.