VIDEO: Kreće izgradnja središnjeg trga u Mariji Gorici

Značajni projekti koje je Općina zacrtala idu svojim tijekom. Možda će neki projekti malo kasniti, ali trenutna situacija dozvoljava optimizam u tom pogledu

Općina Marija Gorica do sada zbraja minus oko 18 posto u odnosu na očekivane prihode, a sve kao posljedica mjera koje su bile aktivirane radi suzbijanja epidemije uzorkovane koronavirusom. Ipak, pravo stanje bit će jasnije tijekom ljeta, govori nam načelnica Općine Marija Gorica Marica Jančić. Budući na području općine nema velikih gospodarskih subjekata, nije bilo ni velikih gospodarskih mjera pomoći.

Općina se usmjerila na pomoć roditeljima djece koja polaze dječji vrtić u Trsteniku, a to znači da roditelji nisu plaćali nikakvo čuvanje mjesta u vrtiću ili hladni pogon. Za djecu koja su pohađala vrtić, a tako i sada u vrijeme popuštanja mjera kada ih vrtić polazi nešto više, roditelji plaćaju svoj dio sukladno boravku djece u vrtiću.

Globalne posljedice će se sigurno osjetiti, ali značajni projekti koje je općina zacrtala idu svojim tijekom. Možda će neki projekti malo kasniti, ali trenutna situacija dozvoljava optimizam u tom pogledu. Posebno se to odnosi na uređenje sportsko rekreacijskog centra u Kraju Donjem za što je ishođena građevinska dozvola i čeka se prilika za prijavu na EU fondove. Nisu zastali ni projekti rekonstrukcije vodovodne mreže, kao ni odvodnja u sklopu Aglomeracije Kraj Donji. Strojeve bi pak uskoro mogli vidjeti ispred crkve u Mariji Gorici gdje je sve spremno za početak radova na uređenju Goričkog trga, a započinju i radovi na postavljanju semafora u Trsteniku kako bi se smirio promet u blizini vrtića.

-I ovi projekti, kao i sve što smo radili od osnutka općine, daje nam za pravo da vjerujemo u ispravnost odluke za osnivanje općine. S novcima koje smo imali na raspolaganju napravili smo daleko veću vrijednost, pa mogu reći da reforme o lokalnoj upravi i samoupravi nama sigurno ne bi išle u korist. Ali po toj temi mišljenja sam da se treba pitati građane- rekla je načelnica Jančić.

Građani bi bili nezadovoljni javnim prijevozom, to je sigurno, a većina bi ih zagovarala ZET. Pitanje je bi li Općina Marija Gorica mogla pratiti ritam povećanja cijena iz ZET-a, a očekivano rješenje integriranog prijevoza Zagrebačke i Krapinsko-Zagorske županije te Grada Zagreba trebalo bi i u tom smjeru dati kvalitetno rješenje.

-Za sad smo dogovorili s Meštrović prijevozom da se nastavi prometovanje sa znatno nižim cijenama, a nadamo se i dogovoru oko korekcije voznog reda. To bi trebalo podignuti broj putnika i kvalitetu prijevoza, ali i smanjiti sufinanciranja iz općinskih proračuna- očekuje Marica Jančić.

Za kraj je načelnica Marica Jančić uputila čestitke svim mještanima u povodu Dana Općine Marija Gorica koji se obilježava 31. svibnja, na blagdan Pohoda BDM. Ove godine neće biti svečanosti u tom terminu, a moguće je da se manifestacija prebaci u jesenski termin kako bi se svečano i dostojanstveno obilježilo 25 godina uspješnog rada Općine Marija Gorica.