fbpx

Ponedjeljak, 18 Lipanj 2018 10:35

Tugomir Majdak: Pred svima nama je da OPG-ovima osiguramo svijetlu budućnost

Napisao

Prvi Sajam OPG-ova „Posavina u okusima“ okupio je 22 izlagača koji su okupljenim posjetiteljima ponudili svoje domaće proizvode, koji će se uskoro moći kupiti i na tržnici koja se otvara u sklopu trgovačkog centra IKEA. Među onima koji su podržali Sajam bio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je istaknuo kako hrvatska poljoprivreda počiva upravo na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kojima će nova tržnica biti odskočna daska za povećanje proizvodnje. Isto tako, kazao je u svrhu dodatne pomoći poljoprivrednicima donesen i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu te novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

-Iznimno sam zadovoljan kvalitetom, ali i prilagođavanjem pakiranja proizvoda kupcu. Ovdje imamo proizvode koji se pakiraju u različitim količinama, što onda ima veću mogućnost prodaje. To znači da se naši poljoprivrednici s naglaskom na OPG-ove razvijaju. Tome će pridonijeti i nova tržnica gdje će biti veća frekvencija potrošača koji tako dobivaju jednostavniji pristup do kvalitetnih domaćih proizvoda- kazao je prilikom obilaska državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

No, kako bi se OPG-ovi mogli što kvalitetnije razvijati potrebna im je i određena pomoć.

-Mi to trebamo pratiti na svim razinama počevši od općinske, pa do ovih na višim instancama. Ministarstvo poljoprivrede osigurava značajna sredstva kako za rad, tako i za investicijske cikluse pojedinih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Upravo zbog toga donijeli smo i novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji će omogućiti dodatan poticaj razvoju OPG-ova. Isto tako, kroz novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u funkciju planiramo staviti sva poljoprivredna zemljišta koja jedinice lokalne samouprave stave u program.

Iz toga se može iščitati kako je pred OPG-ovima svijetla budućnost?

Pred svima nama je zadaća da im osiguramo tu svjetliju budućnost. Mi smo u službi naših poljoprivrednika s naglaskom na OPG-ove. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti, no oni se moraju što više educirati i usvajati znanja i informacije kako bi mogli što bolje iskoristiti EU sredstva. Upravo u tom smjeru ide i moja poruka prema svim OPG-ovima da se što više informiraju i educiraju. Ministarstvo im je poput njihovih lokalnih jedinica partner, jer nama je želja da mladi pokreću svoja poslovanja, a oni koji su stekli određenu razinu da to povećavaju, a na posljetku da i prodaju to što proizvedu.

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti