fbpx

Srijeda, 17 Listopad 2018 13:53

Pronalazak leša

 Sinoć, oko 19,50 sati u Centru u Medulićevoj ulici, u stanu je pronađeno tijelo 39-godišnjaka. Pregledom nisu uočeni tragovi koji bi upućivali da je smrt nastupila kao posljedica kaznenog djela.

Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb.

Objavljeno u Crna kronika

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u društvu suradnika obišao je Kamenitu ulicu nakon završenih radova na sanaciji, u duljini od 50 metara, od sjevernog portala Kamenitih vrata do križanja s Opatičkom ulicom. Radovi su obuhvatili rekonstrukciju prometnice s oborinskom odvodnjom i svim postojećim instalacijama, a na nogostupima i kolniku ugrađena je kamena kocka umjesto dosadašnjeg asfalta. Unutar portala Kamenitih vrata izvršeni su i radovi na obnovi molitvenih klupa i postolja za paljenje svijeća te bojanju stropa.

-Sretan sam što smo nakon kule iznad Kamenitih vrata, koju smo obnovili prije dvije godine, konačno obnovili i Kamenita vrata, jer nema Zagrepčanina koji nije došao upravo ovdje zapaliti svijeću kada mu je bilo najteže-rekao je gradonačelnik Bandić najavivši kako će Grad obrtnicima koji su zbog radova ostvarili manju dobit, dati naknadu. 

Nedjeljko Pintarić iz Župe Svetog Marka zahvalio je gradonačelniku i Gradu što su omogućili da se uljepša svetište Majke božje od Kamenitih vrata koje pripada upravo njihovoj župi, a posjećuju ga u velikom broju ne samo Zagrepčani nego i mnogobrojni turisti grada Zagreba.

-Pozivam sve sugrađane da dolaze u što većem broju, zapale svijeću i pomole se Majci božjoj koja je velika pomoćnica svih građana i svih vjernika koji ovdje hodočaste- kazao je Pintarić tom prilikom.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zbog održavanja atletske utrke „Zagreb Grand finale“, autobusna linija 105 (Kaptol - Britanski trg) će u nedjelju, 30. rujna od 10:55 do 12 sati, voziti djelomično izmijenjenom trasom: Kaptol - Ulica Kaptol - Zvonarnička ulica - Degenova ulica - Ulica Medveščak - Gupčeva zvijezda - Ulica Antuna Vrančića i dalje uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta.

U povratku će autobus voziti istom, izmijenjenom trasom.

Objavljeno u Grad Zagreb

Na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak je predstavljen infrastrukturni projekt CeNIKS – Centar za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava. Cilj ovog projekta je osuvremeniti Fizički odsjek PMF-a kapitalnom opremom i povećati njegovu regionalnu konkurentnost. Projekt CeNIKS vrijedan je 57,8 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz natječaj „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja i inovacija“. Nakon pozdravnih govora dekanice PMF-a  Aleksandre Čižmešije i pročelnika Fizičkog odsjeka PMF-a Miroslava Požeka, o projektu CeNIKS govorili su  koordinatori projekta Mihael Grbić i Emil Tafra.

Sredstva osigurana u okviru projekta CeNIKS predviđena su za novu opremu u sedam postojećih laboratorija Fizičkog odsjeka PMF-a te osnivanje dva nova laboratorija. Nova oprema značajno će unaprijediti mjerne mogućnosti odsjeka u području istraživanja materijala i promatranja njihovih svojstava. Dosad su laboratoriji bili mogli promatrati samo ovisnosti o temperaturi i magnetskom polju, a sada će biti moguće kontrolirati i električna polja, dopiranje i tlak. Također, bit će moguće doseći temperature do 10 mK (-273.14 °C) za što je prije bilo potrebno ići na mjerenja u inozemne laboratorije.

Osim opreme koja se direktno koristi za istraživanje, u projektu je predviđena i nova oprema koja će povećati energetsku efikasnost istraživanja. Kako se pojedini instrumenti trebaju hladiti vodom, predviđen je zatvoreni sustav hlađenja koji će smanjiti troškove rada. Slično tome, drugi mjerni instrumenti koriste helij za hlađenje koji se reciklira pomoću sustava za prikupljanje. Taj sustav će se proširiti i obnoviti te će se u dogovoru s partnerom projekta Institutom za fiziku (KaCIF) nabaviti ukapljivač dušika koji će olakšati ukapljivanja helija na IF-u i smanjiti troškove nabavke dušika koji se trenutno osigurava komercijalno.

Nova oprema na PMF-u otvorit će nova područja istraživanja te osigurati nastavak istraživanja trenutnih tema – ali sada na opremi u Hrvatskoj. To je posebno značajno za studente PMF-a koji će po završetku ovog projekta imati mogućnost učiti na vrhunskoj infrastrukturi. Također, projekt je predviđen tako da opremi imaju pristup i drugi znanstvenici u Hrvatskoj, kao i tvrtke koje ne mogu same financirati svoje laboratorije za istraživanje i razvoj čime će se unaprijediti veze između znanosti i industrije.

Projekt je prijavljen na poziv Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija (šifra poziva KK.01.1.1.02). Ugovor o dodjeli sredstava je potpisan 28. svibnja 2018. godine, a posrednička tijela su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH (PT 1) i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (PT 2). Projekt je započeo 2. srpnja 2018. godine i trajat će 16 mjeseci, do 2. studenog 2019. godine. Od ukupne vrijednosti projekta, 85% (49.135.205,89 kn) sufinancira EU.

 

Objavljeno u Grad Zagreb

Bazenski kompleks Svetice skupa s pripadajućim wellness centrom otvoriti će svoja vrata građanima u ponedjeljak 1. listopada u 6,00 sati. Radno vrijeme bazena je radnim danom od 6,00 do 22,00 sati, subotom od 11,00 do 19,00 sati te nedjeljom od 13,00 do 20,00 sati, dok je radno vrijeme wellnessa radnim danom od 8,00 do 22,00 sati te vikendom od 10,00 do 23,00 sati.

Otvaranjem bazena započinju s radom i programi plivanja bebe ribe i bebe vidre namijenjene najmlađim korisnicima, škole plivanja i  usavršavanja plivanja za djecu, tečaj plivanja i usavršavanje plivanja za odrasle, te programi zdravstvenog plivanja i korektivnog vježbanja za osobe treće životne dobi.

Svi stari korisnici i eventualni novi koji se žele uključiti u programe više informacija o terminima i cijenama mogu saznati na web stranici www.sportskiobjekti.hr ili na broj telefona 01 6421 442, a informacije o wellnessu na brojeve telefona: 01 642 1076 i  01 642 1448 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Objavljeno u Grad Zagreb

U tijeku je produljenjem postojećih ili izrada novih pretplatnih karata ZET-a za javni gradski prijevoz, za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za studentima, za novu školsku i akademsku godinu.

Učenici i studenti koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju produljiti učenički, odnosno studentski status. Produljenje profila, odnosna učeničkih i studenatskih statusa na pretplatnim kartama, preduvjet je za daljnju kupnju mjesečnih ili godišnjih kupona. Kako su pretplatne karte s prošlogodišnjim učeničkim profilima valjane do 30. rujna, te je bez produljenja statusa moguća kupnja kupona samo za mjesec rujan. Bez produljenja postojećeg profila, studenti mogu kupiti kupone za mjesec rujan i listopad, jer su profili valjani do 31. listopada. Produljenje statusa se ne naplaćuje niti je potrebna nova fotografija, već se prilikom dolaska na prodajno mjesto ažuriraju podaci na postojećoj kartici korisnika.
 
Prateći suvremene modele poslovanja, a s ciljem podizanja učeničkih i studentskih standarda, omogućeno je i znatno jednostavnije produljenje postojećih pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, koje se može obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i kioscima ugovornih partnera (Tisak i iNovine). Tako je produljenje profila na pretplatnim kartama, zahvaljujući informatičkoj povezanosti s elektroničkom bazom podataka učenika osnovnih i srednjih škola (e-Matica), kao i sa studentskom elektroničkom bazom (ISAK), omogućeno polaznicima onih obrazovnih institucija koji se nalaze u sustavima, odnosno pravovremeno ažuriraju podatke za nadolazeću školsku ili akademsku godinu i to bez prethodnog ovjeravanja Zahtjeva ZET-a u tajništvima obrazovnih institucija. Međutim, ukoliko se netko od korisnika neće nalaziti u sustavu, na što prijevoznik ne može utjecati, za produljenje profila postojećih pretplatnih karata, potrebno je dostaviti na prodajno mjesto ZET-a i prethodno ovjeren obrazac Zahtjeva.
 
Učenici prvih razreda srednjih škola i studenti prve akademske godine, kojima je prebivalište na području gradova Velike Gorice i Zaprešića, moraju ovjeriti Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji koju pohađaju, kao i u nadležnoj službi Grada. Redoviti studenti, kao i učenici s prebivalištem na području općina Bistra, Stupnik, i Luka obvezni su radi ostvarivanja prava na subvenciju Zahtjev ovjeriti u nadležnoj službi općine. Učenici i studenti druge, treće ili četvrte godine, s područja Velike Gorice i Zaprešića, za produljenje profila ne trebaju ovjeravati Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji i poglavarstvima, već potrebno ažuriranje podataka na postojećoj pretplatnoj karti mogu obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kioscima Tiska i iNovina, ukoliko se nalaze u odgovarajućoj elektroničkoj bazi podataka.

Objavljeno u Grad Zagreb

U subotu i nedjelju 29. i 30. rujna od 12 do 18 sati, u okviru manifestacije Dani europske baštine 2018, svi posjetitelji Arheološkoga parka Andautonija u Ščitarjevu mogu besplatno razgledati lokalitet i izložbu Mirisi u rimskom gradu Andautoniji te sudjelovati u radionicama i igraonicama (rimske igre, „mali arheolozi“ i dr.).
 
U rimsko vrijeme, od 1. do. 4. stoljeća, središte današnjega zagrebačkog područja bio je grad Andautonija. Sačuvani dijelovi toga grada mogu se i danas razgledati u selu Ščitarjevu, svega desetak kilometara od Zagreba, gdje se od 1994. godine nalazi Arheološki park.
 
Arheološki je park otvoren od 1. svibnja do 1. studenog, subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati, a sve ostale dane za najavljene grupe prema dogovoru. 

Objavljeno u Događanja

Ovogodišnje natjecanje Papandopulo službeno započinje u petak, 28. rujna, svečanim koncertom otvorenja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na koncertu će nastupiti mladi pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar, jedan od prošlogodišnjih pobjednika natjecanja. Koncert počinje u 20.00 sati, a ulaz je slobodan.

U proteklih šest godina natjecanje Papandopulo postalo je najkvalitetnija hrvatska glazbena platforma na kojoj se mladi glazbeni umjetnici pripremaju za velika međunarodna natjecanja i nastupe na hrvatskim i svjetskim pozornicama. Na ovogodišnjem natjecanju mladi glazbenici predstavit će se u kategorijama gitara, violončelo i kontrabas.

Ocjenjivački sudovi djeluju u sastavu - u kategoriji gitara predsjednik je Darko Petrinjak, a članovi  Maroje Brčić, Zoran Dukić, Goran Listeš i Istvan Römer. U kategoriji violončelo predsjednik je David Grigorian, a članovi Mihovil Karuza, Krešimir Lazar, Mario Ivelja i Andrej Petrač. U kategoriji kontrabas predsjednik je Mario Ivelja, a članovi Nikša Bobetko, Slobodan Gerić, Darko Petrinjak i Zoran Marković.

Prvonagrađeni će nastupiti na Svečanom koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a, koji će se održati 25. listopada  u Velikoj dvorani Doma HV Zvonimir.

U sklopu ovogodišnjeg bogatog programa  Papandopulo održat će se okrugli stol na zanimljivu temu "Treba li povezati glazbena natjecanja koja se održavaju u Zagrebu i kako?" , a koncertom Nikola Šantek Jazz kvarteta predstavit će se i sljedeće natjecanje.

Objavljeno u Grad Zagreb
Srijeda, 26 Rujan 2018 05:50

U petak započinje 16. Festival prvih

U Centru KNAP će se od petka, 28. rujna do 3. listopada održati 16. Festival prvih. Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. FP svake godine proglašava središnju temu. Za ovogodišnju temu organizatori festivala Studio Artless uzeli su sintagmu doba praznine francuskog teoretičara Gillesa Lipovetskog.

Tako će se u sklopu festivala održati niz predavanja, radionica, a  na izložbi Festivala prvih predstaviti će se umjetnici- Nikolina Butorac, Miroslav Galinac, Vanda Jurković, Vesna Mačković, Sara Pećanić, Ivana Škvorčević te učenici OŠ Bol, Split. U izvedbenom djelu moći ćemo vidjeti rad Irene Boćkai, - eat art performans ˝Neimenjivi˝, koreograf i plesač Bruno Isaković će u prostoru Medike, Pierottijeva 11 , napraviti akciju spašavanja knjiga ˝Akcija kolektivne odgovornosti˝ te ćemo moći pogledati hrvatsku premijeru performans ˝Orestea- Post istina˝, Borisa Kadina nastalog u koprodukciji Fondazione Lenz iz Parme.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Objavljeno u Grad Zagreb

Hrvatska gospodarska komora poziva na akciju Kupujmo hrvatsko koja će se održati danas i sutra na Trgu bana Josipa Jelačića. Službeno otvorenje održat će se danas u 11 sati, a posjetiteljima će se uvodno obratiti predsjednik HGK Luka Burilović, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, državni tajnik Mario Antonić te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Uz bogat zabavni i kulturni program, brojni izlagači će od 9 do 19 sati prodavati domaće hrvatske proizvode.

HGK već 21 godinu provodi akciju Kupujmo hrvatsko kako bi naglasila važnost promocije domaćih proizvoda i usluga vrhunske kvalitete. Osim boljeg plasmana domaćih proizvoda, na ovaj se način potiče konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i čuvaju radna mjesta.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 86

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti