fbpx

Još jesenas prvi studenti Visoke škole Ivanić-Grad sjeli su u klupe i započeli svoje školovanje na ovoj visokoobrazovnoj instituciji čime je započeo i jedan novi smjer razvoja grada. Prvu generaciju čini 40 studenata fizioterapije koji su odslušali prvi semestar, a prigodnom svečanošću i obilaskom prostorija, Visoka škola Ivanić-Grad danas je i službeno otvorena.

-Želja nam je otvarati i druge studijske programe na području biomedicine i zdravstva. Već u prvom krugu lanjskih upisa upisali smo puni kapacitet, dok se za jedno slobodno mjesto u drugom upisnom krugu javilo 50 kandidata. Već sada za prijave imamo 100 klikova na naš studij, od čega je u 11 slučajeva to prvi izbor, dok lani uopće nismo bili vidljivi- ispričao je dekan Visoke škole Mile Marinčić.

Velika podrška u osnivanju Visoke škole od prvog je dana bio Grad na čelu s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom, koji su u pokretanju škole vidjeli viziju daljnjeg prosperiteta grada.

-Ovo je značajan iskorak u našem razvoju, jer ovaj projekt ima i gospodarski značaj za naš grad. Također iskoristili smo i potencijale Specijalne bolnice Naftalan, koja učilišna baza, a ovim projektom i bolnica je dobila novi karakter. Ovo je početak jedne dobre priče kojom će se vizija našeg grada promijeniti na bolje- kazao je gradonačelnik Javor Bojan Leš podsjetivši kako je Grad u ovaj projekt uložio 3,5 milijuna kuna, a pomoć je stigla i od Ministarstva obrazovanja te Zagrebačke županije u dijelu uređenja prostora.

-Vjerujem kako će se škola i dalje širiti što će zahtijevati dodatna ulaganja u smjeru smještajnih kapaciteta. Zajednički budući korak bit će prostor studentskog doma koji bi imao kapacitet za 200 studenata- istaknula je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

Visoko obrazovanje budućnost je svake zemlje, pa tako i Hrvatske poručio je izaslanik Vlade i Sabora Mato Čičak.

-Sa sigurnošću možemo reći kako je Ivanić-Grad jedinstven grad u Europi, jer otkriće naftalanske nafte pozicioniralo je Ivani-Grad na lječilišnoj karti svijeta. Jedinstvena je to vrijednost na ovom području koju treba iskoristiti. Upravo je ulaganje u obrazovanje dobar put prema tome. Ivanić-Grad je to prepoznao i osnovao Visoku školu- poručio je Čičak.

Tijekom ove i sljedeće godine Visoka škola djeluje pod mentorstvom Veleučilišta Lavoslava Ružičke iz Vukovara, nakon čega bi se Visoka škola trebala osamostaliti i započeti samostalno djelovati. Vizija Visoke škole Ivanić-Grad je postati elitnom visokoškolskom ustanova prepoznatljivog imidža tržišno orijentirane organizacije koja pruža usluge vrhunske kvalitete, te kvalitetnim prijenosom kompetencija stvarati stručnjake sposobne za uspješno rješavanje poslovnih izazova budućnosti, posebice u domeni fizioterapije, sestrinstva, rehabilitacije, kineziterapije, ali i informatičkih tehnologija.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Prije desetak dana Visoka škola u Ivanić- Gradu i službeno je otvorila svoja vrata. Četrdeset studenata prve generacije s veseljem je dočekalo taj dan kako bi sjeli u klupe i započeli sa školovanjem za fizioterapeuta.

-Uvijek me zanimao rad s pacijentima, a otvaranje škole u Ivanić- Gradu bio je presudan da sam se odlučila na ovo. Za sada je sve super. Profesori su nam susretljivi i pomažu nam u svemu- ispričala nam je studentica Visoke škole Ivanić- Grad Lana Grgić.

Prvu generaciju studenta čini 20 redovnih i isto toliko izvanrednih studenata i svi su kapaciteti popunjeni.

-Trenutno smo pod mentorstvom Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara. Neki njihovi profesori nositelji su naših stručnih predmeta, dok su naši sunositelji, do onog trenutka dok se ne odvojimo i ne započnemo svoju priču. Zasigurno ćemo nakon dvije godine kada krene u samostalnu priču i mijenjati program, jer Ministarstvo nam omogućava promjenu u nekih 20 posto. Ideje za to postoje, a ja vjerujem da će to biti na opće zadovoljstvo sviju- ispričao je dekan Visoke škole Ivanić- Grad Mile Marinčić.

Projekt Visoke škole koji je Grad započeo provoditi prije tri godine pokrenuo je jedan novi oblik razvoja Grada, jer Ivanić- Grad je ovime dobio nove mlade ljude u svoj sredini, koji su samim time i novi potencijal grada.

-Ovime smo dobili jedan novi sadržaj i jednu sasvim novu dimenziju. Mogućnost razvoja našeg grada u tom je pogledu velika. Nećemo stati na ovome, jer smo u pregovorima sa Županijom za dio đačkog doma u Ivanić- Gradu, gdje nam je plan pretvoriti ga u studentski i osigurati smještaj u idućim godinama za dvjestotinjak studenata- rekao je prilikom posjeta Visokoj školi gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Za osiguravanje potrebitih uvjeta Ivanić- Grad je u uređenje prostora u kojima se trenutno nalazi Visoka škola uložio oko četiri milijuna kuna u prethodne dvije godine, a za sljedeću je godinu najavljeno uređenje još jedne zgrade s četiri predavaone za što je u proračunu osigurano 1,2 milijuna kuna. Time ćemo u potpunosti postići da može odslužiti prvu, drugu i treću godinu studija fizikalne terapije. 

 

 

 

Objavljeno u Ivanić-Grad

Ove jeseni Visoka škola u Ivanić- Gradu otvara svoja vrata. Na upravo završenom ljetnom upisnom roku na studij fizioterapije upisano je 20 redovnih te 18 izvanrednih studenata. Za jesenski rok, ostala su tako prazna dva mjesta na izvanrednom studiju, a iste upisne kvote Visoka škola imat će i sljedeće akademske godine. Vrlo značajnu ulogu u Visokoj školi ima i Specijalna bolnica Naftalan unutar koje će se odvijati sva praktična nastava, a kroz cijeli značajnu ulogu imalo je i Veleučilište u Vukovaru, koje će u naredne dvije godine biti mentor Visokoj školi. O svim ovim temama porazgovarali smo s dekanom Visoke škole Ivanić- Grad, Milom Marinčićem. 

Osnivanjem Visoke škole u Ivanić- Gradu, Vaš se grad upisao na kartu brojnih hrvatskih gradova koji su se okrenuli prema visokom obrazovanju. Odakle inicijativa da se uopće jedna visokoškolska institucija dovede u Ivanić- Grad?

Ideja za pokretanje visokoškolske institucije u Ivanić-Gradu je postojala i prije petnaestak godina, ali u pravcu realizacije nije se puno napravilo. Ono što se i napravilo, nije zadovoljavalo uvjete visokog školstva. No, u posljednje četiri godine, odnosno promjenom vlasti kada je načelo u Ivanić-Gradu došla jedna nova struktura mladih ljudi, stvari su se pomakle s mrtve točke. Osim što su započeli raditi na razvoju infrastrukture grada i poduzetničkoj zoni, započeli su razmišljati i vizionarski o pokretanju visokog školstva u Ivaniću. Ta ideja bila je izuzetno široka, odradilo se i određeno savjetovanje, koje je predvidjelo pokretanje farmaceutskog veleučilišta. Procjena je bila da bi to bilo moguće, tada ja još nisam bio unutra. Glavni operativac bila je bivša zamjenica gradonačelnika Gordana Brcković, no nakon što je ona dala stavku, gradonačelnik Javor Bojan Leš pozvao me na razgovor te sam prihvatio i nastavio raditi na ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Prvo što sam napravio bila je zamolba prema docentici Tatjani Trošt Bobić o uključenju u ovaj projekt. Samo dvoje ljudi, uz naravno punu podršku Grada, Gradskog vijeća, ali i naše nastavne baze bolnice Naftalan, u roku od nekih godinu i pol dana uspjelo je dobiti sve, što je bilo potrebno za pokretanje Visoke škole koja je ustrojena i eto upisala je i prve studente. Program naše škole je fizioterapija, a titula koju će po završetku steći studenti je bakalaureus fizioterapije (bacc. physioth.), odnosnos tručni prvostupnik fizioterapije.

Specijalna bolnica Naftalan bit će usko povezana s Viskom školom, kao i Grad koji vam je podrška od prvog dana pokretanja ove priče, a veliku pomoć imat će te i od mentorskog Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara. To sui tri ključna faktora koja će iznijeti cijelu ovu priču.

Grad je osnivač Visoke škole. On je stao iza te ideje, jer bez financijske pomoći Grada cijene ovoga studija koje imamo bile bi puno veće. Drugi stup je Specijalna bolnica Naftalan, koja će biti naša nastavna baza. Ravnatelj bolnice odmah je prepoznao ovu priču, te nam je stalno davao vjetar u leđa. Najviše kroz ljudstvo, odnosno zaposlenike bolnice koji su se dobrovoljno prijavili, ali i u svakom drugom pogledu. Ravnatelj bolnice Goran Maričić i gradonačelnik Javor Bojan Leš dvije su osobe koje imaju najbolju predodžbu što će ova Visoka škola značiti Gradu u razdoblju od pet do deset godina.

Kada govorimo o veleučilištu mentoru, mi smo u jednom trenutku razgovarali s Rijekom, no došlo se do toga da Rijeka zbog opterećenosti svoje nastavne baze to ne može biti, krenuli smo u potragu za novim učilištem mentorom. Poslali smo mailove na nekoliko adresa, neki su se odazvali i rekli kako im to nije u interesu, te kako bi im to bilo opterećenje, dok se neki uopće nisu odazvali. Ali, evo dekan iz Vukovara se javio i pozvao nas na sastanak, razgovarali smo, krenuli u pravcu uspostavljanja suradnje i potpisivanja ugovora o mentorstvu, koji je i potpisan u listopadu 2016. godine.

Kako je teklo samo osnivanje Visoke škole Ivanić- Grad, jer znamo da to nije nimalo lagan posao?

Nakon što smo potpisali ugovor o mentorstvu, svi naši dokumenti, zajedno s elaboratom poslani su Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. AZVO je početkom 2017. godine sagledala naš elaborat i zatražila prve korekcije, koje smo mi brzo i proveli. Jedino se dugo čekala garancija da ukoliko bi prestali s radom, naši studenti mogu završiti studij u Vukovaru. U ožujku 2017. došlo je do nastavka procedure i najave dolaska povjerenstva odstrane Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji su nam dali sjajne savjete i kvalitetno su odradili svoj posao.

Obično se smatra da kada dođe povjerenstvo ono traži samo probleme i nedostatke, no oni su nama dali sve oblike savjeta i pomoć kako riješiti probleme. Do sredine srpnja ispravili smo sve nedostatke i poslali svu traženu dokumentaciju. U prosincu dolazimo na sastanak na kojem nam Agencija daje pozitivno mišljenje za ovo što smo napravili. S tim mišljenjem ide preporuka prema Ministrici i zadnji stadij je suglasnost od strane Ministrice koja ju je dala u siječnju ove godine. Po primitku potvrde krenuli smo u daljnje korake, a to je bilo usvajanje privremenog Statuta, što je i učinjeno od strane Osnivača u veljači, kao i sve druge predradnje za osnivanje institucije.

U međuvremenu, stvorena je temeljna baza i zaposleni su potrebni ljudi, konstituirano je privremeno Stručno i Upravno vijeće, ja sam potvrđen kao privremeni dekan, doktorica znanosti Tatjana Trošt Bobić bit će savjetnica, jer ona je prevažan kotačić u cijeloj ovoj priči. Siguran sam kako će ona dugoročno biti od velike koristi našoj Visokoj školi. Nadam se kako je obveze na KIF-u neće odvesti u drugom pravcu.

Prvi studenti su upisani, ostala su tek dva slobodna mjesta za jesenski krug upisa. Koji su sljedeći koraci sada?

Naša upisna kvota određena je od strane Ministarstva koje nam je propisalo da u prve dvije godine možemo imati 20 redovnih i 20 izvanrednih studenata, te se toga mi moramo i držati. Cijena studija je određena zajedno s osnivačem te je određeno da je redovni studij 11 tisuća kuna godina, a za izvanredne studente cijena godine je 14 tisuća kuna. Naravno, da će se ti iznosi moći platiti u ratama. Omogućili smo i upis studenata koji nisu položili državnu maturu, odnosno koji su završili srednju školu prije 2010. godine. Oni će se moći prijaviti, ali samo u slučaju da u rujnu ostane mjesta.

Planova za buduće razdoblje zasigurno imate, možemo li onda doznati koji su Vam planovi i perspektive?

Naravno da je puno planova, gradonačelnik Javor Bojan Leš i ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan Goran Maričić, ljudi su koji imaju viziju i definitivno ćemo učiniti što je moguće više kako bi se ovaj studij fizioterapije dobro pozicionirao. Proširit ćemo prostor i povećati broj studenata, ako nam to bude odobreno. Također, težimo i suradnji s drugim medicinskim ustanovama u blizini. Svakako postoji i mogućnost zajedničke izvedbe studija s nekim učilištem ili pokretanje samostalnog studija. Vrijeme će sve pokazati. Mi se definitivno moramo pozicionirati ovdje gdje imamo perspektivu, a onda ćemo kroz ove dvije godine s onime što već imamo i uz interese Ivanić-Grada razvijati cijelu priču, moguće čak i u pravcu informatike i poslovne ekonomije. No prvo ćemo dobro ispitati tržište i mogućnosti. Za sada nam je u prvom planu fizioterapija i područje biomedicina i zdravstvo.

 

 

 

 

Objavljeno u Intervju

Visoka škola Ivanić-Grad ispunila sve preduvjete i dobila je sve tražene dokumente od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje visokog školstva u Ivanić-Gradu.

Studijski program Visoke škole Ivanić-Grad nosi naziv: Stručni studij fizioterapije, traje tri godine ili šest semestara, te se na koncu dobiva 180 ECTS bodova. Akademski, odnosno stručni naziv koji se dobiva nakon završenog studija jest: stručni prvostupnik (bakalaureus) fizioterapije, bacc. physioth.

Visoka škola Ivanić-Grad prve će godine će upisati 20 redovnih i 20 izvanrednih studenata, a sve informacije uskoro će se moći vidjeti i na web stranici Visoke škole Ivanić-Grad.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Ivanićgradski vijećnici jučer su zasjedali po osmi puta u ovome sazivu, a na dnevnom se redu našlo sedam točaka glede kojih su vijećnici bili jednoglasni. Najvažnija od donesenih odluka bila je ona kojom se daje suglasnost na Privremeni Statut Visoke škole Ivanić- Grad. 

Ovom odlukom ostvaren je prvi preduvjet za osnivanje viskoobrazovne institucije kako bi se omogućilo njeno registriranje i pozicioniranje, odnosno uvođenje u sudski registar i upisi prvih studenata na idućem upisnom roku.

-Ja ću još jednom ponoviti da mi je u istinu čast biti dio Grada koji prepoznaje značenje i važnost visokog obrazovanja i da je tom visokom obrazovanju već dao punu svoju potporu, a vjerujem da će tome tako biti i dalje – istaknuo je privremeni dekan Visoke škole Mile Marinčić nakon čega je objasnio i tijek pozicioniranja Visoke škole koja s jučerašnjim danom može započeti i s aktivnim pripremama za upis prvih studenata na studij fizioterapije.

Vrlo značajnu ulogu u Visokoj školi ima i Specijalna bolnica Naftalan unutar koje će se odvijati sva praktična nastava, a kroz cijeli projekt značajnu ulogu imalo je i Veleučilište u Vukovaru, koje će u naredne dvije godine biti mentor Visokoj školi.

-Za naš grad ovo je jedan od važnijih momenata, jer ovo je iskorak prema nečemu što do sada nismo imali. To je jedna nova vrijednost, a vjerujem da će se u budućnosti u tom smjeru medicinskih znanosti dalje razvijati ova naša Visoka škola- rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Inače, prve godine na studij fizioterapije moći će se upisati ukupno 40 studenata, 20 redovnih i isto toliko izvanrednih.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Visoka škola Ivanić- Grad učinila je i onaj posljednji korak kako bi na jesen mogla upisati prve studente. Naime, tijekom siječnja je dobivena suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za osnivanje i početak rada sa studijskim programom fizioterapije u trajanju od tri godine.

Time su se stekli svi preduvjeti za osnivanje Visoke škole na koju će se prve akademske godine moći upisati 40 studenata, 20 redovnih i isto toliko izvanrednih. Iz Grada poručuju kako će sve zainteresirane na vrijeme informirati o načinu prijave i upisa, a za sve dodatne informacije svi se mogu obratiti i putem maila; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Objavljeno u Ivanić-Grad
Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018 10:26

Visoka škola Ivanić- Grad u rujnu kreće s radom

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća u Ivanić- Gradu jedno od pitanja bilo je vezano uz upise na Visoku školu i studij fizioterapije u Ivanić- Gradu. Ova je tema bila u fokusu interesa vijećnice Sanda Špoljarić Carević 

-Da li je pristigla potvrda ministarstva o otvaranju i upisima studenata na Visoku školu kako bi budući studenti mogli planirati upise u rujnu- upitala je vijećenica Špoljarić Carević.

Potvrdan odgovor dao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

-Ministrica Divjak dala je dopuštenje čime su svi preduvjeti oko dokumentacije riješeni. Pred nama je sada donošenje akata koji su nam preostali za otvaranje visoke škole. Mogu potvrditi kako je sada potpuno izvjesno da će u rujnu Visoka škola započeti s radom. Ta tama sigurno će biti i tema narednih Vijeća- odgovorio je gradonačelnik.

Na Visokoj školi Ivanić Grad moći će se završiti preddiplomski stručni studij fizioterapije s mogućnošću studiranja još dvije godine. U planu je redoviti studij u koji bi se moglo upisati 30 studenata, te izvanredni studij s 20 studenta. Uz studij fizioterapije, u budućem planu je i otvaranje tri nastavna programa, što je i uvjet za osnivanje veleučilišta.

Ugovor o mentorstvu potpisan je s Veleučilištem Lavoslav Ružička iz, dok će se cjelokupna praktična nastava odvijati u Specijalnoj bolnici Naftalan.

Objavljeno u Ivanić-Grad

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti