fbpx

Dojmovi kod sudionika netom završenog Svjetskog prvenstva u Rusiji polako se sliježu. Još uvijek su nam svježe slike slavlja pobjeda koje su vratile kult reprezentaciji, koja nam je ovog ljeta donijela mnoštvo radosti i veselja. Spektakularni doček srebrnih Vatrenih ostat će trajno zabilježen i prepričavat će se generacijama. Jedan od onih koji je bio dio sjajne ruske priče je i aktualni predsjednik HNK Gorice te član Izvršnog odbora HNS-a Nenad Črnko s kojim smo odlučili popričati o brojnim nogometnim temama koje se proteklih dana protežu po gotovo svim relevantnim medijima.

Svi smo još uvijek pod velikim dojmom uspjeha reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje su naši Vatreni osvojili srebrnu medalju zlatnog sjaja. Žal za porazom zasigurno postoji, no kako sada s odmakom od nekoliko dana Izvršni odbor HNS-a gleda na taj povijesni rezultat hrvatskog nogometa i sporta.

Rezultata koji je naša nogometna reprezentacija ostvarila vjerojatno ćemo postati svjesni tek nakon nekog vremena. Gledajući s aspekta sporta ovaj rezultat daje ogromnu motivaciju sportašima, klubovima i sportskim djelatnicima u Hrvatskoj s obzirom na činjenicu da je velika većina igrača odrasla kroz hrvatske klubove. Za Hrvatski nogometni savez ovo je potvrda da se i u onom logističkom dijelu od odabira izbornika u najtežim trenucima krajem godine, pa do osiguranja pripremnih utakmica na turneji u Americi i kasnije do Svjetskog prvenstva i u konačnici osiguranja uvjeta za našu reprezentaciju u Rusiji odradio dobar posao koji nikako nije nevažan kada slažete kockice. Ipak kapa do poda igračima koji su ostavili baš u svakoj utakmici srce na terenu i omogućili nam da u ovih mjesec dana živimo svoje snove, a cijelom stručnom stožeru i posebno izborniku veliki naklon, jer su odradili lavovski posao i ukomponirali pregršt vrhunskih instrumenata u prekrasnu melodiju koja će još dugo odzvanjati u svakom kutku svijeta.

Na nama u Savezu tek je sada velika obaveza da u sportskom segmentu iskoristimo sve marketinške i druge opcije te osiguramo još bolje uvjete za sve uzraste hrvatskih reprezentativnih selekcija kako bi nam nogomet i dalje išao uzlaznom putanjom.

Proveli ste uz reprezentaciju tih nezaboravnih mjesec dana, možete li nam iz prve ruke reći kakva je bila atmosfera u Rusiji u samoj reprezentaciji, ali i kod navijača? 

Mislim da još uvijek nemam kvalitetnih riječi kojima bi se opisalo doista neopisivo. Bio je to nezaboravan mjesec. Ja osobno koristim svaki trenutak da gledajući druge učim za svoj klub i nogomet uopće. Organizacija je bila doslovno savršena, stadioni i sve usputno bilo je na razini divljenja, a gostoprimstvo na svakom koraku neopisivo. Atmosferu u momčadi ne treba posebno opisivati jer igrači su sve govorili na terenu, a to je nemoguće bez čvrstog zajedništva, a naši navijači su još jednom potvrdili kako naša reprezentacija ima najbolje navijače na svijetu. 

Iako nismo postali svjetski prvaci, cijelom smo svijetu pokazali kako se dočekuju naši heroji. Slike prepunih trgova i ulica zasigurno će svima zauvijek ostati u lijepom i trajnom sjećanju.

Ako je u Rusiji bilo neopisivo, doček u Hrvatskoj bio je dosad neviđen i nedosanjan san. Nisam siguran da će se ikad više ponoviti, ali sam siguran da ako se ikad i ponovi da to može napraviti jedino – nogomet. Drago mi je da je Hrvatska potvrdila da može biti jedinstvena, a trenutno mi je jedina želja da takvi i ostanemo.

Brojni gradovi diljem Hrvatske nakon Zagreba priredili su dočeke za svoje Vatrene. Velika Gorica nažalost nije bila u njima, iako je doček bio najavljen. Vidimo da ste vi bili spona u pregovorima s obitelji Brozović i Gradom, možete li nam objasniti što se tu dogodilo, da su Velikogoričani ostali uskraćeni da pozdrave Marcela Brozovića?

Ako netko može reći da mu je žao zbog toga više od nekog drugog onda sam to ja sigurno. Ne želim govoriti o izboru lokacija za doček, jer ja u tome nisam sudjelovao, moj zadatak bila je ona posljednja komunikacija nakon što je Marcelo odbio doček. No, nažalost tu komunikaciju nisam uspio privesti u korist onih zbog kojih je taj doček i trebao biti organiziran, a to su brojni navijači u Velikoj Gorici. Meni osobno je još uvijek teško, jer mi nije ostavljeno ni milimetra prostora za daljnji nastavak dijaloga iako sam ja od samog početka inzistirao i svi su to prihvatili da se iz svega izmakne politika te da se pozornica isključivo prepusti Marcelu, glazbenicima i navijačima iz Velike Gorice. I dalje smatram da se komunikacija mora nastaviti i da dok postoji želja s obje strane da se građani Velike Gorice moraju dostojno zahvaliti Marcelu Brozoviću na promidžbi regije i kraja u kojemu je rođen i uvjeren sam da će se to i dogoditi. 

Uspjeh reprezentacije ponovno je u prvi plan gurnuo i izgradnju nacionalnog stadiona, Velika Gorica spominje se kao potencijalna lokacija. Koliko je izgledno da upravo Velika Gorica dobije tu čast da se na njezinom terenu izgradi stadion?

Već sam nekoliko puta govorio o tome. Ako ćemo gledati zemljopisno, uzimajući u obzir prometnu infrastrukturu i veličinu zemljišta Velika Gorica je najidealniji izbor i u Hrvatskoj nema boljeg. Čast Zagrebu i svim pozitivnim aspektima koje Zagreb nudi, ali ne razumijem da to ljudi gledaju toliko usko. Pa Velika Gorica je po svemu dio Zagreba osim administrativno i ne vidim niti jedan minus po nijednom pitanju od ekonomičnosti, pristupa, blizini smještajnih kapaciteta, prometnoj infrastrukturi ili aspektu budućeg širenja, da se to ne napravi ovdje. Gdje ćemo odmah pasti ako napravimo stadion na Kajzerici? Pa zar nam je normalno da se na utakmicu putuje 6 sati prije na udaljenost 15 ili 20 kilometara od stadiona i da prometno začepimo grad? Bili smo u Americi i sada u Rusiji. Devedeset posto stadiona je na periferijama. Velika Gorica ima pet pristupnih pravaca do stadiona i svi su u formatu autoceste odnosno višetračnih prometnica i pristup do budućeg stadiona bi bio doslovno u 20 minuta iz svakog pravca u krugu 15 kilometara. Meni osobno je to daleko najvažniji podatak, a hotelski kapaciteti su svi u krugu od 15 kilometara. Zračnu luku ne trebam ni spominjati. Ako zanemarimo te činjenice tada iskreno mislim da nam nacionalni stadion na koji nitko neće moći pristupiti automobilom u dane najvažnijih utakmica doista nije ni potreban.

Što sama izgradnja nacionalnog stadiona znači za HNS? 

Pa s obzirom na sadašnje stanje stadionske infrastrukture u Hrvatskoj jedan moderan stadion kapaciteta do 30.000 sjedećih mjesta bila bi revolucija. Ali, Hrvatska je vrlo emotivna zemlja i bojim se da bismo lokalno još više međusobno zamjerili sami sebi na centralizaciji stadiona na kojem igra reprezentacija. S druge pak strane dokazali smo da nam nije teško potegnuti ni do Brazila ili Moskve kad se radi o podršci nacionalne reprezentacije pa ni jedan nacionalni stadion ne bi trebao biti nikakav problem. Još kad bismo mogli preskočiti neke vlastite predrasude i održati jedinstvo kakvo smo imali ovih dana i okupiti se svi na dan utakmice pred stadionom i roštiljati i zabavljati se prije utakmice nacionalne selekcije, tada bi doista bilo svima svejedno gdje u Hrvatskoj imamo nacionalni stadion.

Može li se na temelju ovog rezultata doprinijeti i daljnjem prosperitetu nogometa u Hrvatskoj, ali i sportu općenito?

Hrvatski sport je na granici izdržljivosti i ovo je prilika politici da poentira i da dokaže da put u Rusiju nije bio samo na razinama osobnih promidžbi. Problema u sportu je mnogo. Od financiranja stručnog rada, ulaganja u sportsku infrastrukturu, pa do oporezivanja sportaša. Netko to mora početi rješavati. Ideja je bilo mnogo, obećanja s jedne strane i očekivanja s druge. Ne smijemo zaboraviti ni na Opatijsku inicijativu koju su podržali svi granski sportovi i vjerujem da je ovo više nego pogodan trenutak da s riječi konačno pređemo na djela.

Posljednjih dana svjedoci smo i novinskih natpisa da Zlatko Dalić možda napušta kormilo reprezentacije, kakav je stav Izvršnog odbora HNS-a po tom pitanju, jer svi znamo koliko Daliću znači biti na čelu ove sjajne generacije.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza jednoglasan je u punoj podršci Zlatku Daliću. Unatoč Ugovoru koji imamo s našim izbornikom i nagradi koju će za ovaj rezultat podijeliti igrači i stručni stožer svi se slažemo da moramo učiniti sve te uložiti i dodatna financijska sredstva kako bi Dalić ostao do 2020. godine. I nemojte uopće sumnjati da to nećemo učiniti. No, mi smo mala zemlja, gospodarski gotovo nemoćna, genetika nam je velik problem jer javnost i mediji će vrlo brzo zaboraviti ovih nezaboravnih mjesec dana u Rusiji i prvi poraz možda neće, ali već drugi će krenuti kritike na račun Saveza, pa onda i izbornika. I to svi znamo i ja osobno razumijem Zlatka Dalića da će sve prespavati i donijeti najbolju moguću odluku. Ako ćemo zanemariti sve ponude koje će dobivati iz bogatih zemalja i klubova, kojima mi u HNS-u ne možemo konkurirati, a uzeti u obzir emocije i ponos Hrvatske koji je Dalić najviše od svih nas prvo izazvao, a onda i osjetio, ne bih se uopće iznenadio da Zlatko Dalić ostane na čelu naše reprezentacije ne pitajući za novac, a isključivo zbog navijača, cijele nacije i u konačnici reprezentacije. Pred nama je vrijeme, koje nam je uvjeren sam saveznik i ja osobno vjerujem da ćemo iz svega svi zajedno izaći još jači te da ova reprezentacija na čelu s Dalićem može ozbiljno konkurirati za europski naslov za dvije godine i da tu godine nekih naših igrača sigurno nisu prepreka.

I na kraju, znamo Vas kao predsjednika HNK Gorice koja će ove sezone po prvi puta zaigrati u prvoligaškom društvu. Bojite li se tih izazova, jer mnogi sa sumnjom gledaju na Goricu u 1. HNL. Za mnoge ste jedan od kandidata koji će se grčevito boriti za ostanak.

Pa, kad vidite u kakvoj konkurenciji igramo, normalno je da ćemo se grčevito boriti za ostanak. Onaj koji misli drugačije pili naopako. Nemamo iskustvo igranja 1. HNL, promijenili smo mnogo igrača, imamo najmanji proračun u ligi i ništa od navedenog nam u ovoj početnoj sezoni ne može biti plus već samo minus. No, ne bojimo se „potući“ s nikim i bit ćemo tvrd orah i skupo ćemo prodati svoju kožu. U svaki novi dan ulazimo ozbiljniji i čvršći, a mnogo toga će biti i na leđima naših navijača koje i ovom prilikom pozivam na stadion da nam daju podršku. Prvenstvo je dugo, a prognoze nikad nisu bile onakve kakve su mnogi predvidjeli, pa je tako i naša želja pokazati cijeloj Hrvatskoj da Gorica može, a ako već i moramo poginuti neka to bude hrabro.

Objavljeno u Intervju

Slavljenička euforija ne stišava se. Nakon Zagreba srebrni reprezentativci dočekuju se u svojim sredinama. Mateo Kovačić dočekan je u Sesvetskim Selima gdje su župlajni Župe svetoga Antuna Padovanskog pripremili doček koji je započeo misnim slavljem, nakon čega je ispred crkve započelo slavlje.

-Hvala vam svima na ovome- kazao je Kovačić, dok je velečasni Antun Sente tek kratko poručio „kako ne treba puno govoriti, jer ova pjesma i okupljanje govori više od tisuću riječi“.

Kako je bilo u Sesvetskim Selima pogledajte OVDJE.

 

Objavljeno u Sport

Kreativnost i izdržljivost opet su potvrđene kao najveće hrvatske vrline. Vatreni su to potvrdili na svakoj utakmici ovoga prvenstva, a mi jučer na ulicama i trgovima Zagreba. Generacijama su dali nešto prelijepo. Osjećaj je doista neopisiv, skoro svaki dan kada bi prošetao gradom ili kada bi pogledao društvene mreže vidio sam to nešto 'naše,' to nešto što nas sve spaja. Ova ljubav, nada, ponos i sreća koju svi osjećamo je nešto što moramo uvije nositi sa sobom. Ovo je priča koju moramo ispričati, ova je priča već postala dio kolektivnog sjećanja svih Hrvata. Svijet se divi, gleda i ne vjeruje, sluša priču o Hrvatima. O zemlji koju se ne podcjenjuje, koju se opisuje u superlativima, koja nosi nadu i bori se kada je najteže.

Milijarda ljudi nas je pratila u finalnoj utakmici pred malim ekranima, četiri puta više ljudi je pratilo slijetanje naše reprezentacije nego li Francuza, pola milijuna ljudi na ulicama i trgovima Grada Zagreba i nastavak fešte u drugim gradovima diljem Hrvatske dokaz su da je priča o Vatrenima i priča o Hrvatskoj postao planetarni hit. Vatreni su na ovom prvenstvu oborili nekoliko rekorda, upisali su se u povijest prvenstva i dali nam cilja. Cilj je ovdje najvažniji. Vatreni su pokazali da Hrvatska može što hoće, kada to doista želi.

Ovaj zanos sigurno neće nestati, on će se prenijeti i u druge sfere života. Ponovo se priča o obnovi sportske infrastrukture i izgradnji nacionalnog stadiona. Potrošnja za vrijeme trajanja prvenstva bila je veća nego u prosincu. Dokazano je kako se osjećaji potrošača prenose na ekonomske trendove i ponašanje. Osjećaji su bili i više nego fenomenalni, pa je sasvim razumno očekivati da će i ekonomija nastaviti rasti uz poticaj tih osjećaja.

Na kraju možemo reći da je Hrvatska pobijedila. Pobijedila je svojom poštenom igrom, srčanošću i ljubavlju koju cijeli narod pokazuje. Hvala Vatreni! Generacijama ste dali poklon koji nikada nećemo zaboraviti.

Objavljeno u Sport

Scene prepunih ulica, kao i dupkom pun Trg bana Jelačića zauvijek će nam ostati duboko urezani u sjećanje. Nema riječi kojom se može opisati taj osjećaj kojeg su nam omogućili naši Vatreni. Neopisivo. Neprocjenjivo. Nezaboravno. Veličanstveno. To su samo neke od poruka okupljenih ljudi koji su pozdravili heroje nacije.

Od Zračne luke dr. Franjo Tuđman svatko je barem na trenutak htio biti dio povijesti. I bio je, jer ono o čemu smo jučer svjedočili u Zagrebu obišlo je svijet. Tako se dočekuje pravi pobjednici. A oni to i jesu.

Nikome nije bilo teško stajati na suncu. Pogotovo onoj masi na Trgu bana Jelačića koja je od ranog jutra čekala Vatrene, koji su se nakon dugih šest sati vožnje od strane Nikoline Žiljak uspjeli probiti do centralnog mjesta ne bi li s najboljim navijačima na svijetu još jednom proslaviti uspjeh.

U proteklih mjesec dana donijeli su nam toliko radosti i sreće. Živjeli smo u snu iz kojeg se nikada ne bi željeli probuditi. Nažalost to je nemoguće, no iz ovoga svi zajedno trebamo izaći jači i pametniji. Jedinstvo koje nas je krasilo u ovih mjesec dana trebala nam biti putokaz za dalje, jer samo zajedno možemo učiniti još više za prosperitet Lijepe naše.

Sjajnu atmosferu s Trga bana Jelačića možete pogledati OVDJE

FOTO: Dalibor Urukalović, Petar Glebov/ PIXSELL 

Objavljeno u Grad Zagreb

Iza nas je vjerojatno najljepših mjesec dana u životu. Cijela je zemlja živjela i disala kao jedno tijelo. Lijep san pokvarili su nam tek Francuzi, no bez obzira na to, biti drugi na svijetu u najpopularnijem sportu, rezultat je vrijedan svakog divljenja.

Iako se na mnogim licima kod sviju nas nakon jučerašnjeg poraza u finalu vidjela i osjetila tuga, jutro nakon svi smo ipak svjesni kako su naši nogometaši ispisali jednu od ljepših priča hrvatskog sporta. Upravo ubog toga i sinoć se slavilo diljem Lijepe naše. Više desetaka tisuća navijača okupilo se na središnjem zagrebačkom trgu gdje je u posljednjih mjesec dana bila fan zona. Kako je to izgledalo pogledajte u VIDEU.

Danas će zasigurno biti još veselije, jer ovi dečki su to zaslužili slavlje kakvo će se pamtiti cijeloga života. Upravo zbog toga izađimo svi na ulice i još jednom ih pozdravimo, za sve one trenutke radosti koje su nam donijeli u zadnjih mjesec dana.

Objavljeno u Grad Zagreb

Jaska slavi, a nogometno "ludilo" sinoć je zavladalo i ulicama našega grada - slavilo se u jaskanskom perivoju, ugostiteljskim objektima, na gradskim ulicama gdje vatrene atmosfere nije nedostajalo. Grad Jastrebarsko sve navijače poziva u nedjelju u Perivoj dvorca Erdödy gdje će svi zajedno bodriti Hrvatsku na putu do zlata uz veliki led ekran i bogatu ugostiteljsku ponudu.

-Zagrijavanje počinje već od 15 sati, a od 17 sati na velikom led ekranu navijamo zajedno za naše Vatrene na putu do svjetskog zlata. Vidimo se u nedjelju u Perivoju- poručuju iz Grada.

Objavljeno u Jastrebarsko

Velika Gorica kao i ostatak Hrvatske u transu je nakon sinoćnje pobjede nad Engleskom kojom smo izborili finale Svjetskog prvenstva. Gorički kafići bili su dupkom puni za vrijeme utakmice, a nakon 120 minuta i pobjede Hrvatske od 2:1 svi su preselili na Zagrebačku ulicu koja je za Goričane postala svojevrsna fan zona u kojoj se slave sve pobjede reprezentacije na ovom prvenstvu.

San koji je započeo pobjedom 16. lipnja nad Nigerijom nastavljen je i sinoć u ludoj noći koju će svi pamtiti do kraja života.

Kako se slavilo u Velikoj Gorici pogledajte u VIDEU i FOTOGALERIJI

Objavljeno u Velika Gorica
Četvrtak, 12 Srpanj 2018 08:30

VIDEO: Ludnica u Zagrebu nakon ulaska u finale

Svaka riječ nakon sinoćnje utakmice i pobjede nad Englezima suvišna je. Sve je rečeno i epski opjevano u noći koju će sve generacije pamtiti. Dvadeset godina nakon francuske bronce, Vatreni su pod vodstvom Zlatka Dalića učinili korak dalje i izborili finale Svjetskog prvenstva i revanš protiv Francuske.

Fan zona „Budi ponosan“ na Trgu bana Josipa Jelačića ponovno je bila mjesto na kojem su se okupili deseci tisuća navijača koji su od prve do zadnje minute bodrili Vatrene, koji su im još jednom dali mnoštvo razloga za slavlje i veselje koje je potrajalo do jutarnjih sati.

Kako je bilo nakon posljednjeg sučevog zvižduka pogledajte u VIDEU.

Objavljeno u Grad Zagreb

Dan nakon velike pobjede nad domaćinom Rusijom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, euforija u Hrvatskoj osjeti se na svakom koraku. Kockice su trenutno najtraženiji modni dodatak koji se može vidjeti na svakom kutku. Mlado, staro, muško i žensko ponovno proživljavaju trenutke od prije dvadeset godina kada su Vatreni u Francuskoj ispisivali sličnu priču koja je završila osvajanjem brončanog odličja.

Sada su mnogi uvjereni kako možemo učiniti i korak više te izboriti finale. Napokon nam se osmjehnula i sreća koja nas je tijekom svih ovih godina zaobilazila. Thuram nas je šokirao u Francuskoj, Turska 2008. godine u Austriji, a najsvježija rana je ona od prije dvije godine iz Francuske kada nas je zaustavio Portugal. No, u Rusiji nam se sve vratilo; tri pobjede u grupnoj fazi te dva ruleta jedanaesteraca otišli su na našu stranu čime smo izborili ulazak u polufinale.

Bio je to znak za veliko slavlje koje podsjeća na onu nezaboravnu 1998. godinu. Teško je podvlačiti paralele s tim danima i vremenima, no zajedništvo i ponos svih navijača opet je vidljiv. Trgovi i ulice su nam puni, slavi se u svakom kutku Lijepe naše.

Ovako je to sinoć izgledalo u Zagrebu.

Objavljeno u Sport

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti