fbpx

Prvi Sajam OPG-ova „Posavina u okusima“ okupio je 22 izlagača koji su okupljenim posjetiteljima ponudili svoje domaće proizvode, koji će se uskoro moći kupiti i na tržnici koja se otvara u sklopu trgovačkog centra IKEA. Među onima koji su podržali Sajam bio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je istaknuo kako hrvatska poljoprivreda počiva upravo na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kojima će nova tržnica biti odskočna daska za povećanje proizvodnje. Isto tako, kazao je u svrhu dodatne pomoći poljoprivrednicima donesen i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu te novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

-Iznimno sam zadovoljan kvalitetom, ali i prilagođavanjem pakiranja proizvoda kupcu. Ovdje imamo proizvode koji se pakiraju u različitim količinama, što onda ima veću mogućnost prodaje. To znači da se naši poljoprivrednici s naglaskom na OPG-ove razvijaju. Tome će pridonijeti i nova tržnica gdje će biti veća frekvencija potrošača koji tako dobivaju jednostavniji pristup do kvalitetnih domaćih proizvoda- kazao je prilikom obilaska državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

No, kako bi se OPG-ovi mogli što kvalitetnije razvijati potrebna im je i određena pomoć.

-Mi to trebamo pratiti na svim razinama počevši od općinske, pa do ovih na višim instancama. Ministarstvo poljoprivrede osigurava značajna sredstva kako za rad, tako i za investicijske cikluse pojedinih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Upravo zbog toga donijeli smo i novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji će omogućiti dodatan poticaj razvoju OPG-ova. Isto tako, kroz novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u funkciju planiramo staviti sva poljoprivredna zemljišta koja jedinice lokalne samouprave stave u program.

Iz toga se može iščitati kako je pred OPG-ovima svijetla budućnost?

Pred svima nama je zadaća da im osiguramo tu svjetliju budućnost. Mi smo u službi naših poljoprivrednika s naglaskom na OPG-ove. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti, no oni se moraju što više educirati i usvajati znanja i informacije kako bi mogli što bolje iskoristiti EU sredstva. Upravo u tom smjeru ide i moja poruka prema svim OPG-ovima da se što više informiraju i educiraju. Ministarstvo im je poput njihovih lokalnih jedinica partner, jer nama je želja da mladi pokreću svoja poslovanja, a oni koji su stekli određenu razinu da to povećavaju, a na posljetku da i prodaju to što proizvedu.

Objavljeno u Intervju

Rugvica je jučer ugostila prvi Sajam OPG-ova „Posavina u okusima“ na kojem su proizvođači s područja Rugvice i Zagrebačke županije ponudile svoje domaće proizvode. Okupljeni posjetitelji mogli su kušati, ali i kupiti razne vrste sireva, meda, aronije, bučinog ulja, kao i cijeli niz drugih proizvoda što su ih ponudila 22 izlagača.

Sajam je značajan i što je uvod u izložbeni prostor koji će OPG-ovi uskoro imati u sklopu trgovačkog centra IKEA gdje će svoje mjesto zauzeti dvadeset proizvođača gdje će prvenstvo imati OPG-ovi s područja Rugvice i Zagrebačke županije.

-Mislim da je to pravi poticaj za naše OPG-ove. Time bi se proizvodnja trebala povećati za dva do tri puta. To je kvalitetniji i značajniji poticaj, nego da smo iz općinskog Proračuna dijelili novce. Time omogućujemo plasman i prodaju što je najbolji smjer za pronalaženje tržišta- kazao je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak najavivši sljedeće godine još veći i bolji Sajam povevši u razgledavanje okupljene goste među kojima su bili predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

-Ovo mjesto je poželjno za život i rad što pokazuje i ovaj Sajam. Hrvatska poljoprivreda počiva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i lijepo je vidjeti sve ove OPG-ove kojima će novi prostor kod IKEA-e biti odskočna daska za povećanje proizvodnje. Nama u Ministarstvu je cilj upravo rast OPG-ova, zbog čega je donesen i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu te novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji je po prvi puta donesen, kako bi se ovi vrijedni poljoprivrednici mogli razvijati, opstati i živjeti dostojno na ovom prostoru- rekao je državni tajnik Tugomir Majdak.

Osim kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda ovog kraja predstavljena je i njegova bogata kulturna baština, jer okupljenim posjetiteljima predstavili su se KUD Tančec, KUD Posavka, KUD Hrvata BIH, Dječji zbor Osnovne škole Rugvica te mališani Dječjeg vrtića Didi.

-Ovo su prvi koraci, na ovakav način proizvođači izlaze iz anonimnosti, a za one koji su već renomirani proizvođači ovo je mjesto gdje mogu razmijeniti svoja iskustva s drugima i poboljšati svoje usluge. Rugvica je mjesto i primjer u Zagrebačkoj županiji svim općinama kako ovo treba organizirati. Mogu kazati kako je ovo pravi pri jer kako se organizira ovakav sajam OPG-ova, jer uz gospodarski on ima i kulturološki akcept- istaknuo je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Kako je bilo na 1. Sajmu OPG-ova „Posavina u srcu“ koji je održan u Rugvici pogledajte u GALERIJI.

Objavljeno u Rugvica

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti