fbpx

Ovog su tjedna započele radionice unutar projekta „Radost življenja“ za čije su provođenje zaduženi KUD Preporod te Pučkog otvoreno učilište Dugo Selo. Prva u nizu radionica održana je ona iz umjetnosti tradicijskog sviranja, na kojoj još uvijek ima mjesta, dok je radionica tradicijskog ruha popunjena na prvi ciklus.

Danas je započela radionica umjetnost kraluša, koja je također popunjena za prvi ciklus, dok se svi zainteresirani još uvijek mogu prijaviti za radionicu plesa-folklora, radionicu sviranja tradicijskih instrumenata i tradicijskog pjevanja.

Radionice slikanja, gline i kazališnog amaterizma započet će tijekom sljedećeg mjeseca, a prijave su još uvijek u tijeku. Svi zainteresirani za trenutno popunjene radionice nakita i šivanja mogu se predbilježiti za drugi ciklus koji počinje u travnju 2019. godine prijavom na web adresu www.radostzivljenja.hr.

Objavljeno u Dugo Selo

Dugo Selo je za provedbu projekta „Radost življenja“, koji je namijenjen osobama starijim od 54 godine, dobilo bespovratnu potporu u iznosu od 807 tisuća kuna. Riječ je o projektu koji će provoditi partneri Grada na projektu; KUD Preporod i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo.

Projekt „Radost življenja“ provodit će se tijekom 18 mjeseci, a njegov je cilj poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije, uz jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba iznad 54 godine.

-To je prvi projekt koji je započeo. Oduševljeni smo onime što smo vidjeli an prezentaciji, te što sve taj program i projekt pruža za sve građane iznad 54 godine. Želja je da se te osobe uključe u socijalni život grada, te da nauče nešto novo te da to onda prenose na iduće generacije, jer vjerujem kako će sličnih projekata biti još- kazao je gradonačelnik Nenad Panian.

Sam projekt je zamišljen kao spoj tradicijske kulture i vrijednosti, obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjesnosti, a provodit će se kroz više besplatnih radionica i tečajeva. KUD Preporod nositelj je radionica koje se tiču baštine i tradicije, dok će POU Dugo Selo provoditi radionice slikanja, oblikovanja gline te kazališni amaterizam.

Objavljeno u Dugo Selo

U Dugom Selu je protekloga vikenda održana kulturno-gastronomska manifestacija „Stara jela z Dugog Sela“. Program je obuhvatio prodaju suvenira i proizvoda lokalnih OPG-ova, radionicu kuhanja piva i festival craft pivovara, izložbu starih fotografija, sajam antikviteta, likovnu koloniju, kulturno-umjetnički i zabavni program... Održana je i kotlićijada, na kojoj su se ekipe natjecale u kuhanju lovačkog gulaša, a birao se i najslasniji martinski objed - pečena guska s mlincima i kestenima.

Organizator manifestacije bilo je Pučko otvoreno učilište i Turistička zajednica Grada Dugog Sela, a čast da otvori ovogodišnja „Stara jela z Dugog Sela“ pripala je veleposlaniku Južne Koreje u Republici Hrvatskoj Won Sup Park.

-Moramo dovesti ljude u Dugo Selo da vide kako je naš grad lijep i kako smo mi gostoljubivi domaćini- komentirao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Jedan od pokrovitelja manifestacije bila je i Zagrebačka županija.

-Ovakve manifestacije od iznimnog su značaja, kako za vaš grad, tako i za županiju. One promoviraju naš turizam, ali istovremeno čuvaju i tradiciju i njeguju stare običaje- prilikom otvorenja manifestacije, u ime njezina pokrovitelja Zagrebačke županije, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Inače, želja Županije je da dio turista koji posjećuje Zagreb dođe i u obilazak njegova zelenog prstena.

Objavljeno u Dugo Selo

Popularna gastro manifestacija Dugog Sela i šire okolice - „Stara jela z Dugog Sela“ održat će se ove subote i nedjelje, 29. i 30. rujna, u centru grada, u Kolodvorskoj ulici koja će tom prilikom biti zatvorena za promet automobila i otvorena za mnogobrojne štandove na kojima će svoju gastro ponudu imati domaći i strani izlagači te otvorenu pozornicu na kojoj će, tijekom cijelog trajanja manifestacije, nastupati brojni izvođači. A što će se tijekom dva dana moći vidjeti, ali i kušati u Dugom Selu otkrio nam je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, Nenad Haleuš Mali, koji zajedno s ostatkom ekipe obavlja posljednje pripreme pred manifestaciju.

-Prije svega nadamo se lijepom vremenu, jer prognoza govori kako tome tako i neće biti, no mi vjerujemo kako će dragi Bog još jednom pomilovati Dugoselce te da će nam sve biti dobro s obzirom na to da se pripremamo maksimalno. Vjerujem da u dane vikenda ne može ne biti dobra fešta- kazao je za uvod ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Nenad Haleuš Mali.

Lokacija u Kolodvorskoj ulici pokazala se jako dobrom prošle godine, zbog čega je mjesto održavanja manifestacije ostalo nepromijenjeno.

Lani se ova lokacija pokazala kako je vole svi Dugoselci, ali i svi posjetitelji koji su nam došli u goste. Zatvaranje Kolodvorske ulice preduvjet je da se ovdje održavaju manifestacije, što smo već i prokušali tijekom ove godine sa Sajmom cvijeća. Ovo je centar našega mjesta i vjerujem da ćemo i ove godine na istoj lokaciji pripremiti sjajnu feštu s mnoštvom zadovoljnih posjetitelja. Kako bi tome tako i bilo potrebno je zatvaranje Kolodvorske kojom prometovanje neće biti omogućeno od petka, kada ovdje započinju pripreme i postavljanje štandova i pozornice pa sve do nedjelje.

Početak manifestacije je u subotu u jutarnjim satima kada se okupljaju folkloraši koji će mimohodom kroz grad doći do pozornice u Kolodvorskoj ulici.

Sedam kulturno- umjetničkih društava predvođenih našim Preporodom sudjeluju u prvom dijelu programa do 14 sata. Ne smijemo zaboraviti na mažoretkinje i limenu glazbu, koji će također biti dio programa. Kad smo već kod nastupa na pozornici treba spomenuti kako nam u goste dolaze i Martinski biškupi iz Koprivnice. To je svojevrsna uvertira u naše dugoselsko Martinje. Oni će vina ocjenjivati po svom običaju, a predvodit će ih Vid Balog. Koristim ovu priliku da pozovem sve proizvođače vina da nam se odazovu i prijave na ovaj dio manifestacije.

Drugu godinu za redom gost nam je i poznati kulinarski majstor Tomislav Špiček, koji će ocjenjivati gulaš, štrudlu od jabuke, ali i martinsku gusku. Osim toga u zabavnom dijelu programa nastupit će naši zetovi; Slaven Knezović, Vedran Mlikota, Jan Kerekeš i naša missica Ana Marija Strancarić koji će također pripremati jedan meni, koji će kao i gusku moći kušati svi posjetitelji, kao i sve što će biti u ponudi.

Manifestacija je dobila ime po starim jelima, koja su zahvaljujući ovakvim manifestacijama ponovno oživljena. Tko ove godine prezentira, ali i spravlja ta jela?

Od prvog dana manifestacije uz nas su naša kulturno- umjetnička društva na čemu im se ja zahvaljujem, jer svake godine iz nova nam se vrate i sudjeluju u manifestaciji. Što se gostiju tiče dolaze nam udruge iz Vrbovca, Ivanić- Grada i Sesveta koji će nam donijeti kulinarski dašak svojih mjesta. Bit će tu i KUD Korana, specijaliteti iz Cazina, a ove će se godine svojim programom predstaviti i Rama, te brazilska, korejska, ali i američka kuhinja. Jednom riječju, očekuje nas izuzetno atraktivna priča.

Sve najviše zanima kako kušati ta jela? 

Važno za napomenuti je kako ide i kotlićijada za koju se već sada prijavilo dvadesetak ekipa. Mi smo pripremili sve potrebne sastojke, a ono što se skuha ocijenit će Tomislav Špiček. Prijave su još otvorene, a svi koji žele sudjelovati trebaju ponijeti samo kotliće i plamenike, sve ostalo čeka ih tu. Taj dio moći će se kušati, kao i juneći gulaš koji kuhamo. Naši ribiči pripremaju pohanog šarama, a vatrogasci DVD-a Dugo Selo koji slave 125 godina rada odlučili su također počastiti sve posjetitelje te za ovu priliku pripremaju grah. Najveći dio gastronomske ponude, kao i lani moći će se degustirati kupnjom zdjelice, koja je zaštitni znak manifestacije, po simboličnoj cijeni od 20 kuna.

Večernji sati subote proći će uz glazbu i zabavu za što će se pobrinuti Najbolji hrvatski tamburaši.

Lani se pokazalo da je interes za manifestaciju velik, a zbog preranog završetka svi smo nekako tužni otišli doma, mada je bilo dobro. Upravo zbog toga ove godine nećemo razočarati, jer uz bogatu gastronomsku ponudu, obogatili smo i taj večernji program. Najprije će nas zagrijati naše domaće uzdanice Tamburaški sastav Logos, dok će cjelovečernji koncert održati Najbolji hrvatski tamburaši.

Za nedjelju ujutru priprema se starinski doručak, kako se to nekad spremalo, dok popodnevni sati donose Festival craft pivovara.

Obično smo to zvali Dugoselski fruštuk. Lani smo imali temu kukuruze, i to se pokazalo jako dobrim, jer ljudi vole ta jela. Možda i zbog toga što ih rjeđe jedu. I ove godine pripremit ćemo žgance s čvarcima, a moći će se pronaći i jagli, za koje sumnjam kako ih netko priprema doma. Ovogodišnji program obogatili smo i pivarima koji za nedjelju poslijepodne pripremaju Festival craft pivovara, za što su zaslužni naši pivari iz Leprovice, koji su u goste pozvali nekoliko manjih pivovara, te svoje goste koji će ih zabavljati. Oni pripremaju i zanimljivu radionicu kućne priprave piva, gdje će svim zainteresiranima pokazati kako mogu napraviti i pivu kod kuće. Posebno atraktivna bit će tri natjecanja koja pripremaju; ispijanje pive, kombinacija ispijanja pive i trčanje 4 puta 400 metara, nakon čega za sve one koji to prežive slijedi nešto lakši dio- jedenje ljutih papričica.

Na kraju ne preostaje nam ništa drugo nego da sve posjetitelje za vikend pozovemo u Dugo Selo i na manifestaciju „Stara jela z Dugog Sela“.

U jednoj rečenici tek mogu reći; subota i nedjelja od 10 do 24 sata svi ste pozvani u Kolodvorsku ulicu. Sigurno vam neće biti žao, jer za svakog će biti ponešto. Stoga, najte ostati gladni, dojdite na „Stara jela z Dugog Sela“.

Objavljeno u Intervju

Mjesec rujan bit će i ove godine u Dugom Selu popunjen brojnim zanimljivim događanjima i manifestacijama. Na sastanku koji je tim povodom održan u gradskim službama utvrđeni su termini glavnih događanja i nositelji aktivnosti.

U subotu Dugoselka fišijada

Grad i Turistička zajednica i ove će godine preuzeti pokroviteljstvo nad Dugoselskom fišijadom koja će se održati 8. rujna na jezeru Ciglana, a čiji je organizator Športsko ribolovno društvo Dugo Selo. S obzirom na brojne vrsne majstore pripreme fiša iz cijele Središnje Hrvatske koji već godinama ne propuštaju ovo kulinarsko natjecanje, očekuje se i veliki broj onih koji ih prate – sladokusaca koji vole riblje specijalitete, tim više što se sav pripremljeni paprikaš dijeli besplatno.

Uz to ŠRD priprema i šarana na rašljama te prigodni zabavni program što sve, uz ugodan prirodni okoliš na jezerima, ne bi trebalo propustiti.

Berba na Martin Bregu

Grad Dugo Selo spada u rijetke gradove koji imaju vlastiti vinograd na Martin bregu kojim gospodari Udruga vinogradara i vinara Terra sancti Martini. Na berbu gradskog vinograda koja će biti u nedjelju 16. rujna pozvani su svi građani, a uz gradonačelnika i predsjednika Udruge, neizostavno ju otvaraju članovi KUD-a Preporod prigodnim glazbenim programom.

Bajkeri i biciklisti imaju svoje druženje

Tijekom vikenda od 14. do 16. rujna Martin breg će pohoditi i bajkeri iz cijele Hrvatske i inozemstva. Naime pod velikim šatorom, podno stare crkve sv. Martina, odvijat će se bajkersko druženje u organizaciji Moto kluba Sveti Martin Dugo Selo. U sklopu događanja predviđen je defile motora i oldtimera, fire show te koncerti glazbenih skupina The trio, Mort, Dusty hats i Fijasko.

Tjedan dana kasnije, 23. rujna, Biciklistički klub Dugo Selo organizira veliku biciklijadu za velike i male bicikliste koja će biti vožena dugoselskim ulicama i po Martin bregu, a svi sudionici bit će počašćeni besplatnim ručkom.

Kraj mjeseca u znaku Starih jela z Dugog Sela

Zadnji vikend u rujnu rezerviran je za tradicionalnu manifestaciju Stara jela z Dugoga Sela koja će se održati u središtu grada, Kolodvorskoj ulici koja će tom prigodom biti zatvorena za promet automobila i otvorena za mnogobrojne štandove na kojima će svoju gastro ponudu imati domaći i strani izlagači te otvorenu pozornicu na kojoj će, tijekom cijelog trajanja manifestacije, nastupati različiti izvođači. Kulinarski dio manifestacije, koji će se sastojati od kotličijade te natjecanja u pripremi Martinskog menija – pečene guske s mlincima i kestenima, vodit će poznati kulinarski majstor Tomislav Špiček, a voditelji programa bit će Jan Kerekeš i Vid Balog.

Na večernjem koncertu u subotu 29. rujna nastupit će Najbolji hrvatski tamburaši. Organizator, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, osigurava besplatne degustacije za sve posjetitelje, a tijekom manifestacije ulicama grada vozit će turistički vlakić Bubi.

Objavljeno u Događanja

Dugoselsko kulturno ljeto približava se svome kraju, a za samu završnicu Pučko otvoreno učilište pripremilo je dva zanimljiva događaja.

Na ljetnoj pozornici u Športskom, u srijedu, 25. srpnja, s početkom u 20 sati gostuje zagrebačko kazalište KNAP s planetarno popularnom komedijom „Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto“. Cijena ulaznica koje se mogu nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo, knjižari Denova ili na ulazu u Športski sat prije početka je 20 kuna.

Kulturno ljeto završava u petak, 27. srpnja besplatnim plesnjakom „Plesom pod zvijezdama“ koji, također u Športskom, s početkom u 20 sati, vodi poznati zagrebački DJ Johnny.

Objavljeno u Događanja

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo 18. lipnja započele su besplatne ljetne igraonice koje su završile proteklog vikenda. Ukupno su održane 24 radionice različitih sadržaja, od različitih sportova, preko malih arheologa i znanstvenika, do jahanja, ribolova, izviđača pa sve do kuhara. Broj polaznika koji su sudjelovali u njima zanimao je vijećnicu Vedranu Dragičević koja je u svezi s time postavila i pitanje na prošlotjednom Aktualnom satu Gradskog vijeća.

-Koliko se djece prijavilo za igraonice, na čiji to trošak ide te koliko će to u konačnici koštati- upitala je vijećnica Dragičević.

Odgovorio joj je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nenad Haleuš Mali, rekavši kako se u igraonice uključilo 280 djece osnovnoškolsko uzrasta, od kojih su pojedina odabrala i više sadržaja, tako da je evidentirano ukupno 600 polaznika.

-Radionice su ove godine intenzivnije nego što je to bilo prijašnjih godina kada su bile u nešto drugačijem obliku. Za pojedine igraonice prijavilo nam se više djece nego što smo planirali upisati, te smo tamo gdje je to bilo moguće udovoljili smo željama djece i njihovih roditelja, jer cilj je bio da djece koriste slobodno vrijeme na koristan način i kroz edukaciju. Naravno da je taj veći interes povećao i financijska sredstva za koja smo u planu predvidjeli 15 tisuća kuna. Evidentno je kako će taj iznos biti povećan. Moramo zbrojiti sve troškove, pa ćemo vidjeti koliko će to biti- kazao je ravnatelj Haleuš Mali.

Organizator igraonica bilo je Pučko otvoreno učilište uz suradnju Grada Dugog Sela, ali i cijelog niza ustanova i udruga s područja Grada koje su svojim prostornim i stručnim kadrovskim kapacitetima omogućile kvalitetnu provedbu programa.

Objavljeno u Dugo Selo

Perivojem Ivane Brlić Mažuranić u Dugom Selu, danas je odisala samo pozitivna i opuštena atmosfera. U ležernoj piknik atmosferi po četvrti je puta održan JAGOdan i Cremeraj koji je u Perivoj privukao brojne posjetitelje, koji su tijekom cijelog dana mogli uživati u bogatom i raznovrsnom programu koji su za njih pripremili organizatori ove manifestacije, Pučko otvorene učilište koje je ujedno održalo i Dane otvorenih vrata svoje ustanove.

-Mislim da je bilo atraktivnog i sadržajnog programa u kojem je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Vrijeme nas je poslužilo i mislim da su svi uživali- rekao je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nenad Haleuš Mali.

Tom prilikom mogle su se kušati prave, mirisne jagode lokalnih proizvođača, a svoje kulinarske sposobnosti u pripremi džemova uz gradonačelnika Nenada Paniana, koji je kako smo mogli čuti lani bio najbolji, pokazali su i članovi Udruge umirovljenika, KUD-a Preporod te Savskih lađara, a svoj je specijalitet pripremio i Branko Galenić- Žuti.

-Za ovu prigodu našao sam jedan specijalni recept s malo francuskih sastojaka; to je liker od naranče, sirup od limuna, malo vanilije i šećera da bude slađe. Ja volim kuhati i zadovoljiti ukus drugih, a ako se sve pojede, to znači da je bilo fino- kazao je gradonačelnik Nenad Panian kojem je kao i većini njegov sugrađana najvažnija bila dobra zabava.

-Ovdje sam da uživam i da ljudima pružim da vide da njihov gradonačelnik nešto radi. Upravo na tome da grad učinimo dostupnim građanima moramo svi zajedno težiti. Trebamo stvoriti tu pripadnost gradu, da se ljudi počnu upoznavati i da svi budemo malo drugačiji nego što smo bili do sada, da ne sumnjamo jedni u druge te da jedni drugima pružimo priliku- zaključio je gradonačelnik dok je pripremao svoju deliciju od domaćih jagoda.

Objavljeno u Dugo Selo
Petak, 01 Lipanj 2018 09:36

Četvrti JAGOdan i Crameraj u Dugom Selu

Četvrtu godinu za redom Pučko otvoreni učilište Dugo Selo organizira manifestaciju JAGOdan&Crameraj koja će se održati sutrea s početkom u 10 sati u Perivoju Ivane Brlić Mažuranić. Na sudjelovanje na JAGOdanu pozvani su svi proizvođači jagoda te oni koji u svojoj ponudi imaju proizvode od jagoda - kolače, slastice, jela, pekmeze, napitke i slično. Oni mogu prezentirati i prodavati jagode na za to pripremljenim štandovima tijekom cijelog dana.

Crameraj je dugoselski buvljak, a zamišljen je po principu prodaj, zamjeni ili nabavi povoljno knjige, LP, CD-ove, stripove, kazete, odjeću, obuću, uporabne i ukrasne predmete, antikvitete, igračke i slično. Osim toga, sve osjetitelje očekuje bogat cjelodnevni popratni program – glazbeno-scenski nastupi, gastronomska ponuda, kreativne radionice, predstave, te tradicionalno puštanje lampiona.

PROGRAM DOGAĐANJA
10,00 – svečano otvaranje Sajma uz jagode i slastice s jagodama, te glazbeno- scenske nastupe dječjih skupina
11,00 – nastup Dječje zbora Kikići
12,00 – predstava za djecu „Braća Grimm u trapericama“
13,00-17,00 – igraonice za djecu
14,00-16,00 - piknik na dekicama uz jagode na slano kulinarskog majstora Branka Galenića Žutog
17,00 - glazbeno scenski nastupi, radionice za djecu
21,00 - puštanje lampiona uz nastup Puhačkog orkestra KUD-a Preporod

Objavljeno u Događanja
Subota, 26 Svibanj 2018 11:16

Ljetne igraonice za djecu POU-a Dugo Selo

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organizira besplatne ljetne igraonice za djecu osnovnoškolske dobi tijekom ljetnih školskih praznika, a s namjerom kvalitetnog provođenja vremena i edukacije u različitim sportskim i društvenim aktivnostima. Igraonice će se održati u periodu od 18. lipnja do 6. srpnja, a Pučko otvoreno učilište pobrinulo se da u raznolikom programu svako dijete pronađe nešto za sebe.

POU Dugo Selo osigurava stručne edukatore te će osigurati djecu tijekom provođenja aktivnosti, a roditelji su dužni omogućiti siguran dolazak i odlazak djece na mjesto održavanja pojedine aktivnosti.

Sve ostale informacije mogu se dobiti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo.

Objavljeno u Događanja

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti