fbpx

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME pokrenula je novu humanitarnu akciju „Nisi sama – ideš s nama!“, u trajanju od 23. ožujka do 31. svibnja, s ciljem prikupljanja dodatnih novčanih sredstava za naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju.

Inicijalna sredstva za projekt, koji je 14. ožujka obilježio godinu dana postojanja, osigurali smo putem natječaja Zaklade Solidarna i Zaklade Adris, a potom su održane i dvije velike kampanje tijekom kojih je za pokrivanje troškova prijevoza žena na kemoterapiju od donacija tvrtki i građana prikupljeno gotovo 250 tisuća kuna. Na pokrivanje troškova projekta do sada je potrošeno 177.546,42 kune, u prosjeku 1504 kune po osobi budući da je uslugu do sada koristilo 118 žena.

Većina korisnica projekta „Nisi sama – ideš s nama!“ žene su starije životne dobi, uglavnom umirovljenice koje nemaju živućih članova obitelji ili oni žive u drugim gradovima. Neke od naših korisnica žive u staračkim domovima, no imamo i vrlo mladih žena, samohranih majki, žena koje imaju djecu s posebnim potrebama, žena koje osim od maligne bolesti boluju i od nekih drugih bolesti.

Objavljeno u Grad Zagreb

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME tijekom dva mjeseca kampanje „Nisi sama – ideš s nama!“ prikupila je 125 tisuća kuna što će osigurati novih oko 1000 besplatnih povratnih vožnji taksijem do bolnice i natrag za žene oboljele od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Humanitarnu akciju Udruge, koja je započela 2. prosinca, a završila jučer, na Svjetski dan borbe protiv raka, podržalo je više stotina pojedinaca i tvrtki iz svih krajeva Hrvatske. Hit kampanje bile su majice, tunike i narukvice sa simbolom akcije koje je specijalno za ovu prigodu dizajnirao Zoran Aragović, vlasnik brenda BiteMyStyle fashion design.

Nova socijalnu uslugu pokrenula je novinarka i predsjednica Udruge Ivana Kalogjera nakon borbe s rakom dojke, a po uzoru na praksu u razvijenim zemljama u kojima je ona dio zdravstvenog osiguranja. Od 14. ožujka prošle, kada je projekt startao, do danas uslugu je koristilo 105 žena koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Četiri korisnice projekta nažalost su izgubile bitku s bolešću. Snažnu podršku projektu i ovoga je puta pružio Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba koji je sufinancirao kampanju s 20 tisuća kuna.

Sudjelujući tijekom kampanje u radu konferencije „Fight & Win - Kako se oduprijeti raku“ koju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica, Ivana Kalogjera dobila je priliku projekt predstaviti članovima Vlade na čelu s predsjednikom Vlade Andreju Plenkoviću, a potom prošloga tjedna i zastupnicima Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Kao i u prošloj kampanju i ovoga puta sve je najviše dirnula podrška učenika: dečki iz 1. c razreda Elektrotehničke škole Split u znak potpore svojoj razrednici koja je i sama preboljela rak odrekli su se dijela džeparca i donirali ga za projekt prijevoza žena na kemoterapiju.

Ovo je druga kampanja koju je za "Nisi sama - ideš s nama!" organizirala udruga NISMO SAME.

-Vjerujemo da je svima koji su nas poduprli najveća nagrada osjećaj da su nekome pomogli. To je i nama čitavo vrijeme pokretač. Hvala vam u ime svih žena koje koriste ovu uslugu. Napunili ste naša srca- poručili su iz Udruge.

Uz udruženje Radio Taxi Zagreb, s kojim Udruga ima potpisan ugovor o suradnji, partner na projektu i ovoga je puta bila agencija Madison. Kampanju su podržale i brojne poznate osobe među kojima su bile Renata Končić Minea, Lorena Nosić, Lea Mijatović, Pamela Ramljak, Lara Larissa Antić te Kristina Vukas.Nismo same posebno zahvaljuju Avenue Mallu Zagreb, Karibu Kaaawi, Međunarodnom klubu žena Zagreb, SDF-u i Cetini na potpori koju su im pružili tijekom kampanje.

Iz udruge pozivaju sve žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama i trebaju prijevoz na kemoterapiju da se jave na njihov e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Objavljeno u Grad Zagreb

Ivani Kalogjeri Brkić je u svibnju 2015., u njenoj 52. godini života dijagnosticiran rak dojke, a nakon toga usred liječenja kemoterapijom je dobila i otkaz. Suočivši se s teškom dijagnozom, uvidjela je da u sustavu postoji velik broj problema o kojima se malo zna i govori. Po profesiji novinarka, protiv nelogičnosti i nepravdi odlučila se boriti „perom“.

Kao medijski profesionalac, prvo je osnovala mediji - uz podršku prijatelja, pokrenut je internetski portal Nismo same koji je vrlo brzo postao prostor za umrežavanje žena oboljelih od raznih vrsta karcinoma. Istodobno sa stranicom, na kojoj su do danas podijelili 150 vrlo dirljivih intimnih ispovijesti žena koje su prošle borbu s bolešću i članova njihovih obitelji te niz edukativnih tekstova, Ivana pokreće i projekt prijevoza žena na kemoterapiju i osnova istoimenu udrugu. Udruga Nismo same, čije djelovanje, podupire i Hrvatska Lutrija, u suradnji sa zakladom „Splidarna“ razvija i specijalizirani volonterski program podrške oboljelim ženama u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu i obitelj.

Udruga, internetski portal i projekt Nisi sama - ideš s nama utemeljen je na osobnom iskustvu?
Ono što znam raditi, znam pisati. Znam se i smijati i volim se družiti. I to su moja najveća oružja u borbi protiv raka. Liječeći se uvidjela sam da je jedan od velikih problema kako doći na kemoterapiju i poslije kemoterapije vratiti se kući. Mene je na kemoterapiju vozio sin, a kada on nije mogao zbog posla, uskakali su moji prijatelji.
No, upoznala sam žene koje su same prolazile kroz bolest, žene koje su krile bolest od članova obitelji, žene koje su ostavljali partneri tijekom liječenja… I sve me je to jako mučilo. Kada je Zaklada Solidarna raspisala natječaj za ženske inicijative „Drugotna na sav glas!“ kao građanka sam se javila s projektom prijevoza. To jutro kada sam primila obavijest da je moja inicijativa za pokrivanje troškova odlaska na terapiju za žene oboljele od raka dobila inicijalnih 3600 kuna osjećala sam se kao da sam osvojila zgoditak na lotu.

Tko su korisnice vaših usluga?
Većina žena koje vozimo na rubu je siromaštva. Pretežito su to umirovljenice, ima i dosta mladih žena, samohranih majki s malom djecom, a na liječenje u zagrebačke bolnice dolaze iz čitave Hrvatske. Usluge besplatnog taksi prijevoza do sada je koristilo više od stotine žena. Za sve te žene sama naručujem taksi pa sam se s nekima od njih s vremenom i jako zbližila. Nikada neću zaboraviti trenutak kada me je nazvao suprug jedne od korisnica i rekao da je njegova supruga noć prije preminula, a obitelj je umjesto svijeća i cvijeća odlučila donirati novac za ovaj projekt jer je to bilo nešto najljepše što su doživjeli tijekom liječenja.
Prvu ženu prevezli smo 14. ožujka na kemoterapiju u KBC Zagreb. Od tada do nas usluge taksi prijevoza na kemoterapiju svakodnevno koristi od pet do 15 žena. Izraženo u broju vožnji, u proteklih devet mjeseci u sklopu naše projekta odrađeno je gotovo 1500 vožnji.

Odakle ideja za besplatni taksi prijevoz za žene koje idu na kemoterapije?
Urednica jednog zdravstvenog časopisa zamolila me je da napišem dnevnik svoje bolesti. „Dugo želim objaviti tako nešto, a ti si idealna osoba da to napišeš“, rekla mi je. Prvo sam se dvoumila, jer nije lako ogoliti se do kraja u javnosti, a onda sam prihvatila. Kad je dnevnik objavljen javile su mi se brojne žene koje su se prepoznale u mojoj priči. Jedna od njih bila je Melita, mlada Zagrepčanka koja se liječila u Amsterdamu, a s kojom sam se potom sprijateljila. Pričale smo o svemu, pa tako i o načinu odlaska na liječenje. Kad mi je Melita rekla da je ona kad je nije imao tko odvesti mogla uredno nazvati taksi na trošak zdravstvenog osiguranja, bila sam u šoku. Poslije sam se raspitala i doznala da takva praksa postoji u mnogim razvijenim zemljama. Znala sam da tako nešto nikada neće biti uvedeno kod nas ako na taj problem ne senzibiliziramo javnost. Velika podrška koja je projektu stigla sa svih strana, pokazala je da sam bila u pravu. 

Koji taksi prijevoznik je podržao projekt?
Udruga Nismo same za realizaciju ovog projekta potpisala je ugovor o poslovnoj suradnji s udruženjem Radio Taxi Zagreb koje nam je dalo najbolju poslovnu ponudu. No, uvijek smo otvoreni za nove partnere. Od oko 250 članova udruženja, na našem projektu surađuje njih pedesetak. Riječ je o taksistima koji su se sami javili da žele voziti žene oboljele od raka pod za nas povoljnijim uvjetima. Kako mi pričaju žene, svi su vrlo pažljivi i senzibilizirani za njihove probleme ili kako mi je rekla jedna kolegica koja je na kemoterapiju pratila svoju prijateljicu „Draga, zahvaljujući ovom projektu, upoznala sam novo lice taksista.“
Citirat ću gospođu Blanku, jednu od korisnica usluge besplatnog prijevoza koja je na konferenciji za medije koju smo održali prošli tjedan rekla kako nakon uspostavljanja dijagnoze maligne bolesti postoje operacija, kemoterapija i zračenje. „No za nas je jedna velika terapija upravo ovaj prijevoz koji je organiziran. To je pola izlječenja“, istaknula je. Više žena mi je reklo kako bi, da nisu imale osiguran prijevoz, odustalo od liječenja.

Projekt je saživio u gradu Zagrebu, no potrebe za prijevozom oboljelih prisutne su i u drugim hrvatskim gradovima?
Istraživanje koje je provela Petra Mađerčić, sociologinja iz Zaklade Solidarna, pokazalo je da svaka četvrta žena nema riješeno pitanje prijevoza na kemoterapiju i s kemoterapije te da potrebe za ovom uslugom postoje u čitavoj državi. Mi smo za sada s projektom krenuli u Gradu Zagrebu. U ovom trenutku naprosto nemamo kapaciteta za širenje projekta i na druge gradove. Ljudi često ne razumiju da mi sve radimo volonterski, da ulažemo puno truda i energije, posebice ja, jer ja sam ta osoba koja komunicira s oboljelim ženama, naručuje za njih taksi, vodi brigu o tome da sve prođe u redu, vrlo sam aktivna u kampanjama za dodatno prikupljanje sredstava za ovaj projekt… Uz to moram i raditi druge poslove kako bismo moja obitelj i ja mogli preživjeti.

Što je, osim taksi prijevoza, još uključeno u projekt kako bi se pomoglo oboljelima?
Osim taksi prijevoza u sklopu projekta nudimo i besplatne online savjete naše suradnice, Maje Vukoje, psihijatrice s KBC-a Zagreb. Na stranici smo uveli i podrubriku „Nisi sama – pitaj bez srama!“ te otvorili posebnu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. na koju osobe oboljele od raka i članovi njihovih obitelji mogu slati svoja pitanja. Kao i lani, i ove smo godine na našoj stranici www.nismosame.com i društvenim mrežama proveli kampanju pod nazivom „U listopadu nosimo roza“, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda, jer rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije. U sklopu kampanje svakodnevno smo obrađivali osnovne pojmove o raku dojke koje bi sve žene trebale znati, tzv. aBeCedu raka dojke, a objavili smo i nekoliko vrlo zanimljivih i informativnih intervjua. 

Osim Hrvatske Lutrije koja je prepoznala ovaj projekt kao društveno koristan i uključila se donacijom, uključile su se i mnoge javne osobe. Na koji način su pomogli?
U projekt su se na razne načine, bilo novčano, bilo kroz podršku koja nam podiže vidljivost u javnosti, uključile brojne javne osobe. Izdvojila bih prvo kolege novinare, s portala, tiskanih medija, televizija, koji su nas pratili i podržali od samog početka. Dapače, kolege novinari organizirali su u svibnju veliku dobrotvornu roštiljadu u Vrbovcu na kojoj je za naš projekt prikupljeno gotovo 6500 kuna.
Uz mnoge političare, podržali su nas mnogi s estrade istaknuti pojedinci iz javnog i kulturnog života Hrvatske - Severina koja je u prošloj kampanji putem društvenih mreža pozvala građane da joj se pridruže i doniraju za naš projekt, dizajner Zoran Aragović, vlasnik brenda BiteMyStyle fashion design, koji je nedavno za naš projekt dizajnirao majice, tunike i narukvice. Na predstavljanju nove linije „Nisi sama – ideš s nama!“ Zoranu Aragoviću pridružile su se Renata Končić Minea, Lorena Nosić, Lea Mijatović, Pamela Ramljak, Lara Larissa Antić te Kristina Vukas.

Jeste li zadovoljni dosad učinjenim?
Bilo bi nepošteno od mene reći da nisam zadovoljna. U kratko vrijeme postigli smo rezultate koji su izvan svih očekivanja. Ono što je najvažnije, senzibilizirali smo javnost za problem o kojem se do tada u javnosti uopće nije raspravljalo i povezali velik broj ljudi u lanac ljubavi kojim smo ženama koje su do sada koristile ovu uslugu pokazali da nisu same.

Objavljeno u Intervju

Udruga Nismo same, u prostorijama Vinyl bara, najavila je novi ciklus prikupljanja dodatnih sredstava za žene koje se taksijem prevoze na terapije u zagrebačke bolnice. Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to do 04. veljače kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka. Akciju su među prvima podržale korisnice programa i volonteri projekta, a pridružile su im se i Renata Končić Minea, Lorena Nosić, Lea Mijatović, Pamela Ramljak, Lara Larissa Antić te Kristina Vukas.

-Na vlastitom iskustvu uvidjela sam da prijevoz na kemoterapiju može biti veliki problem. Upoznala sam mnoge žene koje su na kemoterapiju morale odlaziti javnim prijevozom, a samo jedan kašalj može biti poguban po već vidno oslabljen organizam. Otud je i nastao ovaj projekt- prisjetila se Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same te dodala.

-Tijekom proljeća, kada smo pokrenule ovu kampanju, u manje od mjesec dana prikupile smo više od 122 tisuće kuna.Time pet do deset žena svakodnevno koristi besplatan prijevoz Radio Taxijem Zagreb tijekom kemoterapija. Stalno dobivamo nove molbe za pomoć i potrebna su nam daljnja sredstva kako bi još više žena moglo koristiti ovu uslugu. Zato vas pozivamo da nam pomognete da se naši kotači podrške i dalje pokreću- zaključila je Kalogjera.

Predstavljanju novog izdanja kampanje pridružila se i Romana Galić, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, koja je istaknula kako Ured i gradonačelnik Grada Zagreba nastavljaju podržavati ovaj projekt ne samo novčano, već i moralno. Dodala je kako se nada da će trošak za ovu socijalnu uslugu postati sastavnim dijelom proračuna Grada Zagreba.

Kako bi drugo izdanje ove humanitarne akcije bilo odjeveno u novo ruho, zaslužan je Zoran Aragović, vlasnik brenda BiteMyStyle fashion design, koji je dizajnirao nove majice, tunike i narukvice sa simbolom akcije.

-Uključio sam se u akciju zbog jedne svoje klijentice, koja je uspješno preboljela bolest. Htio sam pomoći na način koji nabolje znam, šarenim dizajnom, koji će, nadam se, privući što više ljudi kako bi se uključili u akciju- istaknuo je Zoran Aragović.

Svi koji žele, mogu se pridružiti kupovinom majice (120 kuna) čime doniraju jednu povratnu vožnju taksijem, tunike (150 kuna) ili narukvice (30 kuna). Majice se mogu naručiti putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Facebook stranice udruge ili kupiti izravno na štandu u Avenue Mallu od 20. do 24. prosinca.

Projekt Nisi sama – ideš s nama pokrenut je uz podršku Zaklade Solidarna, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te brojnih partnera, među kojima su Zaklada Adris, Radio Taxi Zagreb, dm-drogerie markt, voda Cetina, a veliku podršku projektu dali su i Volonterski centar Zagreb (19 obučenih volonterki) te SDF.

Objavljeno u Grad Zagreb

Dani Vikenda u Vrbovcu su bili u znaku 2. Otvorenih dveri, sajma malih poljoprivrednika te vlasnika raznovrsnih OPG-ova. Današnji dan imao je i humanitarni karakter, jer na središnjem vrbovečkom trgu organizirana je dobrotvorna novinarska roštiljada kojoj su se uz nacionalne medije (HRT, Radio Sljeme, RTL, Jutarnji list, 24 sata), odazvali i lokalni mediji među kojima je bio i predstavnik našeg portala koji bio dio „roštilj ekipe“ koju su uz njega činili i predstavnik prigorskog.hr, te zgprstena.hr.

Sav prilog prikupljen od prodanih roštiljskih porcija darovan je akciji „Nisi sama, ideš s nama!“ za žene oboljele od malignih bolesti kojima će ovim novcem biti sufinanciran povratan taxi prijevoz od kuće do bolnice na kemoterapiju. Veliki obol u organizaciji cijelog događanja kojem se odazvao i veliki broj Vrbovčana dao je PIK, osiguravši meso i sve potrebno za roštiljadu.

-Zahvaljujem se svim kolegama iz redakcija koji su došli na ovu roštiljadu i mišljenja sam kako nam ubuduće treba ovakvih druženja. Napravili smo dobro djelo za kolegicu Ivanu Kalođeru i njezinu udrugu- rekao je glavni inicijator cijele ove priče Dušan Miljuš, inače urednik crne kronike u Jutarnjem listu, koji vjeruje kako će ovo prerasti u tradiciju.

-Nadam se da ćemo sljedeće godine skupiti još više ekipa, jer ovdje nije bitno natjecanje, bitno je druženje i dobrovoljni prilozi ljudi kojima se ovim putem zahvaljujem- zaključio je Miljuš.

Objavljeno u Vrbovec

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti