fbpx

Drage sugrađanke i sugrađani,

na kraju ove godine od srca zahvaljujem na povjerenju i potpori koju nam pružate u cilju ostvarenje zadanih ciljeva. Puni nade ulazimo u novu godinu sa željom da se nastavi sve što je dobro te da svu snagu usmjerimo prema boljitku naše Općine.

Božićni blagdani vrijeme su obiteljskog okupljanja i prijateljskih susreta. U ove blagdanske dane pozvani smo živjeti u duhu međusobnog uvažavanja, solidarnosti, razumijevanja, dobrote i ljubavi. S tom nadom i vjerom svim ljudima dobre volje želim blagoslovljen Božić, a u Novoj 2019. godini obilje zdravlja, sreće i uspjeha.

Vaš načelnik, Marko Magdić, struč. spec. oec.

Objavljeno u Križ

Načelnik Općine Križ, Marko Magdić sastao se s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su tijekom ove godine ostvarili potpore male vrijednosti u poljoprivredi. Ukupno je Općina Križ sa 138.600,00 kuna sufinancirala 17 OPG-ova.

-Možemo s ponosom reći da smo od planiranih sredstava sve namjenski potrošili. Subvencije su isplaćene kroz tri mjere; za pomoć u nabavi sjemena i sjemenskog materijala za ratarsku proizvodnju, nabavu opreme i mehanizacije te konzultantske usluge za projekte Programa ruralnog razvoja. Ovo smo i dužni, kao i u svakom drugom segmentu, da ono što uprihodujemo od poljoprivrede da tamo i vratimo. Vjerujem kako će ova mjera u sljedećoj godini još više zaživjeti, jer sve se više poljoprivrednika interesira po pitanju svih mjera- istaknuo je načelnik Marko Magdić.

Za 2019. godinu Općina Križ je u svom proračunu za program potpora u poljoprivredi osigurala više od pola milijuna kuna. 

 

 

Objavljeno u Križ

Načelnik Općine Križ Marko Magdić potpisao je ugovore sa stipendistima Općine Križ. Među potpisnicima ugovora bilo je 10 učenika koji će mjesečno primati 500 kuna, te 10 studenata za koje mjesečna stipendija iznosi 1000 kuna. Učeničke stipendije dodijeljene su prema socijalnom kriteriju i prema kriteriju izvrsnosti, jednako kao i studentske stipendije, a dodijeljena je i jedna posebna studentska stipendija i to prema kriteriju umjetničke darovitosti – stipendija Milke Trnine.

-Sretna sam što je Općina Križ i ove godine prepoznala trud i uspjeh nas studenata i učenika. Ova sredstva uvelike će rasteretiti naše kućne budžete. Ono što posebno raduje je to što će nam sredstva sjesti danas, tako da ćemo imati dodatnih izvora da ih potrošimo tijekom nadolazećih blagdana- ispričala je Mateja Grgić, studentica pete godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Poticati obrazovanje mladih jedna je od misija i zadaća Općine Križ, koja za stipendije na godišnjoj razini izdvaja 160 tisuća kuna.

-Na ovaj način vrednujemo ono što oni rade tijekom cijele godine. Budući da su neki prošli za državne stipendije, crta se povukla u korist drugih stipendista, a mi imamo sreće, tako da dobitnicima možemo isplatiti dvije rate, tako da će ove dane dočekati na primjeren način. Činit ćemo to i dalje, a razmatramo i mogućnost da se broj stipendija povisi i na više- kazao je načelnik Marko Magdić.

Osim stipendija, Općina sufinancira i prijevoz srednjoškolaca i studenata.

Objavljeno u Križ

Općinski načelnik Marko Magdić s volonterima Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad i Crvenog Križa Općine Križ, obišao je i darivao socijalno ugrožene osobe Općine Križ.

Sukladno Sporazumu o osiguranju i izdvajanju sredstava za darivanje socijalno ugroženih osoba između Općine Križ, Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad i Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad, Općina Križ i ove će božićne blagdane darivati ukupno 106 osoba po popisu Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad i Matičnog ureda, i to stare i nemoćne te djecu iz socijalno ugroženih obitelji – korisnike Zajamčene minimalne, darivat će se i osobe s invaliditetom – korisnici Prava na osobnu invalidninu te osobe starije od 90 godina koje žive na području Općine Križ.

Iz proračuna Općine Križ za podmirenje troškova darivanja socijalno ugroženih osoba uoči božićnih blagdana utrošit će se gotovo 13 tisuća kuna.

Objavljeno u Križ

Općina Križ u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Škaf Križ te uz potporu Zajednice sportskih udruga i ŠRU Šaran Križ organizirala je danas u centru Križa tradicionalno adventsko druženje. Posjetitelji su tom prilikom mogli uživati uz besplatan fiš, gulaš i kuhano vino, a osim žive glazbe i Djeda Božićnjaka koji je najmlađima dijelio slatkiše, bilo je tu i delicija koje su pripremile članice ŽRK Trnina.

-Ovo je naše tradicionalno druženje koje ima i humanitarno notu. Ispečeno je 350 kutija kolača, a ja ovom prilikom pohvaljujem sve one dobre ljude koji su ispekli te kolače i donijeli ih ovdje. Božić je vrijeme darivanja, solidarnosti, mira i ljubavi te je ovo plemenita gesta koja se onda poklanja ljudima kojima je to potrebno- ispričao je načelnik Marko Magdić, koji vjeruje da će sve ove manifestacije svoj nastavak imati i narednih godina jer na ovaj se način promiču vrijednosti koje se polako zaboravljaju u društvu.

Ovom humanitarnom akcijom prikupljala su se sredstva za Caritas župe, kako bi se pomoglo potrebitim mještanima općine, a kako je bilo na tradicionalnom druženju u Križu možete pogledati u našoj FOTOGALERIJI.

Objavljeno u Događanja

Sedmu godinu za redom Općina Križ prigodnim je poklonima iznenadila bebe i njihove roditelje. Načelnik Marko Magdić i njegov zamjenik Zlatko Hrastić uručili su tako 50 poklon paketa bebama rođenim u ovoj godini, za što je Općina u svome proračunu osigurala više od 80 tisuća kuna. Poklon pakete ove su godine dobila 33 dječaka i 17 curica s time da su tri bebe treće dijete u obitelji, jedna je četvrto, a jedna šesto dijete.

-Ovo je meni jedno od dražih druženja kroz godinu kada vas darivamo i iskazujemo zahvalu. Ovo je godine nešto manje beba, no nadamo se kako će taj broj idućih godina porasti- kazao je načelnik Marko Magdić.

Inače, Općina u cilju poticanja mladih za zasnivanjem obitelji i ostankom u Općini Križ isplaćuje jednokratnu novčanu pomoći od 1500 kuna za prvo, 1700 kuna za drugo i 2000 kuna za treće i svako iduće dijete.

Objavljeno u Križ

Na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća Općine Križ izglasan je proračun za 2019. godinu, koji iznosi nešto više 42,4 milijuna kuna. Za takav predloženi proračun bilo je 10 vijećnika, dok su tri ostala suzdržana. U svom izlaganju i predstavljanju proračuna načelnik Marko Magdić istaknuo je i brojna daljnja komunalna ulaganja kako bi se podizao životni standard, a nisu zapostavljena niti ostali programi koji su bili priloženi uz proračun za 2019. godinu.

Većinom glasova, vijećnici su usvojili i rebalans ovogodišnjeg proračuna. Iako je prvotno on bio planiran u iznosu od nešto većem od 46 milijuna kuna, prvim izmjenama i dopunama on iznosi nešto više od 40,4 milijuna.

-To je za 5,6 milijuna kuna ili za 12,35 posto manje u odnosu na planirano za 2018. godinu- istaknuo je načelnik Magdić.

623 tisuće kuna za Staklenu ulicu u Bunjanima

Vijećnici su donijeli i odluku o izdvajanju 623 tisuće kuna za radove izvanrednog održavanja prometne infrastrukture u Staklenoj ulici u Bunjanima. Osiguranim sredstvima financirat će se radovi prve faze.

Vijeće je jednoglasno podržalo i odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine Križ za projekt Izgradnja prodajnog platoa tržnice na malo s prometnom infrastrukturom, a u svrhu prijave na natječaj LAG- Moslavina unutar operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja.

Savjet mladih predstavio svoj program

Na dnevnom redu 17. sjednice našao se i plan rada te financijski plan Savjeta mladih za 2019. godinu kojeg je iznio predsjednik Valentino Galić. U svome izlaganju predsjednik je istaknuo kako se predloženim programom rada želi doprinijeti razvoju društvenih, kulturnih, sportskih, edukativnih i ostalih događanja za mlade. Predloženi program usvojen je jednoglasno, a za njegovu provedbu Vijeće je osiguralo 12 tisuća kuna. 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Križ

Na danas održanoj 16. sjednici Općinskog vijeća Općine Križ, vijećnici su između ostaloga jednoglasno donijeli odluke o izdvajanju novčanih sredstava za jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima te nezaposlenim osobama. Kako je istaknuo načelnik Marko Magdić radi se o prijedlogu odluke kao i svake godine. Za ovu namjenu u proračunu je osigurano 240 tisuća kuna.

Jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 150 kuna dobit će svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 2 tisuće kuna, a isplata će se vršiti preko Udruge umirovljenika Općine Križ 13. i 14. prosinca. Za takozvane božićnice umirovljenika osigurano je 140 tisuća kuna, dok je za novčanu pomoć nezaposlenih osoba Općina u svome proračunu osigurala 100 tisuća kuna.

Za sve nezaposlene osobe koje su prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ispostave Ivanić- Grad osigurano je 150 kuna, a podjelu će vršiti službenici Jedinstvenog upravnog odjela 13. i 14. prosinca.

Objavljeno u Križ

Sedmu godinu za redom biciklisti iz svih krajeva Hrvatske zaputili su se iz Zagreba prema Vukovaru u sklopu akcije Biciklom za Vukovar. Prva postaja bio im je Novoselec, u Općini Križ odakle se karavana biciklista jutros zaputila prema svom konačnom odredištu. S njima je put Grada heroja krenuo i načelnik Marko Magdić.

-Ovo je moj osobni izazov, kao i velika čast i zadovoljstvo putovati sa svim tim dečkima koje sam prethodnih godina sa zadovoljstvom ispaštao. Misao vodilja je pokloniti se vukovarskoj žrtvi i zapaliti lampaš za sve poginule i nestale branitelje i Vukovarce- rekao je uoči puta načelnik Marko Magdić.

Današnja dionica najduža je, jer do Nove Kapele u Brodsko-posavskoj županiji trebalo je odvoziti 120 kilometara, dok se sutra vozi još 90 kilometara do Općine Ivankovo, dok posljednja dionica do Vukovara iznosi 30 kilometara.

-Akcija svake godine raste i to mi je jako drago, jer se svake godine pojave novi ljudi koji donesu novu energiju i ideje, tako da akcija poprima i neke nove karaktere; tribine, akciju darivanja krvi za vukovarsku bolnicu. Uz prijateljstvo i ljubav koji se rađaju na putu, moram reći kako vas ovaj put napuni energijom i to vas drži cijelu godinu- kazao je ispred organizatora akcije Mihael Kečkiš.

Uoči puta blagoslovio ih je velečasni Boži Pinjuh, a kako bi se biciklisti što ugodnije osjećali u Novoselcu, gdje su zastali treću godinu za redom pobrinula se predsjednica tamošnjeg Mjesnog odbora i općinska vijećnica Sanja Jurić. Ovom prilikom velečasni Božo Pinjuh pozvao je sve mještane Križa da u subotu u 18 sati sudjeluju u kratkoj molitvi za sve branitelje i žrtve Vukovara ispred župne crkve Uzvišenja Svetog Križa, čija će zvona također zvoniti za Vukovar u sklopu hvale vrijedne akcije „ZVON za Vukovar“. Tako će točno u 18 sati i 11 minuta, zvona kriške crkve zajedno sa svim crkvenim zvonima u Hrvatskoj zazvoniti u znak sjećanja na žrtve Vukovara.

Objavljeno u Križ

Na jučer održanoj, 16. sjednici Općinskog vijeća Općine Križ, vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o Planu gospodarenja otpadom Općine Križ za razdoblje 2017. – 2022. godine.

-Riječ je o usklađenju sa zakonom. Riječ je o dokumentu sa svim onim zakonskim obavezama koje su jedinice lokalne samouprave dužne sprovesti i navesti kako i gdje se gospodari otpadom. Općina Križ je kada o tome govorimo na najvišem standardu u odnosu na druge jedinice i komunalna društva koja se bave gospodarenjem otpadom, odnosno ovom djelatnošću- istaknuo je načelnik Marko Magdić.

Isto tako Općina Križ je zajedno s Općinom Kloštar Ivanić te Gradom Ivanić- Gradom u nekoliko projekata za bespovratna sredstva Europske unije, kako bi se povećao komunalni standard.

Između ostaloga vijećnici su odobrili i izdvajanje novčanih sredstava za nabavku opločnika za izgradnju i obnovu pješačkih staza u dijelu Zagrebačke ulice i Trga Svetog Križa.

-Radi se o obnovi preko 1300 kvadrata pješačke staze tako da se mijenja postojeći asfalt, te se polažu granitne kocke uz koje u onoj drugoj fazi idu kandelaberi s LED rasvjetom. Radi se o investiciji koja je vrijedna oko 400 tisuća kuna- kazao je načelnik Magdić napomenuvši kako će radovi uskoro biti gotovi čime će Križ dobiti novu šetnicu i vizuru, što je jedna od prvih faza uređenja cijelog centra Križa.

Vijećnici su jednoglasno odredili kako će poslove redovitog održavanja nerazvrstanih cesta na području Općine u zimskim uvjetima obavljati Elektrocentar Petek, dok će dimnjačarske poslove odrađivati trgovačko društvo Mivegra d.o.o. Ivanić-Grad.

Objavljeno u Križ
Stranica 1 od 6

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti