fbpx

Nakon što je u petak svečano otvoren novoizgrađeni Trg dr. Franje Tuđmana kojeg krasi i bista prvog hrvatskog predsjednika održana je i tradicionalna Plava noć Općinske organizacije HDZ-a. Na ovaj način stranačko vodstvo na čelu s načelnikom Matom Čičkom zaokružuje jednu godinu, koja je za općinu bila itekako uspješna, ali se najavljuju planovi i projekti koji će se realizirati tijekom ove godine.

-Kada sam prvi puta stajao ovdje pred vama pričao sam vam neke priče koje su tada možda izgledale kao bajka, a danas je jedna od tih bajki, kao i niz drugih projekata napravljena posljednjih godina. Znam da vi to pratite i znate što smo napravili, ali dobro je ponavljati jer mnogi i danas imaju kritike prema nama, a ja stvarno ne vidim razlog za to- kazao je načelnik Mato Čičak, obraćajući se nazočnim članovima stranke.

Kao najvažnije projekte realizirane tijekom 2018. godine načelnik Čičak istaknuo je preuređenje općinske zgrade koja je u potpunosti renovirana, otvorenje Dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom, otvorenje Outlet centra, otvorenje novog spomen obilježja za sve branitelje, ulaganje u energetsku obnovu društvenih domova, daljnje ulaganje u komunalnu infrastrukturu, a tu je i niz drugih mjera kojima se olakšava život svim mještanima općine za koje su tijekom godine organizirane i brojne manifestacije.

-S većinom vas sam krenuo 2011. godine i sada sam sretan i ponosan što vas vidim ovdje i što ste mi pružili priliku, a da niste znali što će biti. Mislim da smo tu priliku ostvarili, jer napravili smo jedan vrhunski posao u kojem smo našu općinu promijenili i približili svim mještanima naše općine- zaključio je načelnik.

Uz načelnika Matu Čička nazočnima su se obratili i dopredsjednik Županijske organizacije HDZ-a Javor Bojan Leš te predsjednik županijske Mladeži HDZ-a Tomislav Okroša.

-Obnašaju vlast u županiji omogućeno nam je da potpomažemo projekte naših načelnika i gradonačelnika. U svim tim projektima Općina Rugvica se pokazala kao jedna od najuspješnijih općina Zagrebačke županije- istaknuo je Javor Bojan Leš, dok je predsjednik Mladeži HDZ-a Zagrebačke županije Tomislav Okroša poručio kako je zajedničkom sinergijom sviju došlo do pozitivnih promjena i napretka općine na svim razinama.

A da Rugvicu i tijekom ove godine očekuju brojni projekti potvrđuje i podatak kako je Općina za uređenje poduzetničke zone dobila 15,6 milijuna kuna, čime je još jednom potvrđeno kako je Rugvica mala općina za velike stvari.

 

 

Objavljeno u Rugvica

U nazočnosti predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, izaslanice predsjednika Vlade ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, saborskih zastupnika dr. Miroslava Tuđmana, Dražena Barišića i Davora Ive Stiera u Rugvici je danas ispred općinske zgrade svečano otvoren novoizgrađeni Trg dr. Franje Tuđmana. Ovim činom Rugvica se priključila brojnim gradovima i mjestima koja su na ovaj način odala počast prvom hrvatskom predsjedniku. Na samom trgu nalazi se između ostaloga i predsjednikova bista djelo akademskog kipara Ante Jurkića.

-Zadovoljstvo mi je što sam ovdje i što mogu sudjelovati u ovom važnom događaju za Općinu. Prvi hrvatski predsjednik svojim djelovanjem i životom, te svojom vizijom zaslužio je ovaj spomenik i trg- istaknuo je predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, dok je izaslanica premijera Andreja Plenkovića ministrica Gabrijela Žalac kazala kako je raduje što je u Rugvici realiziran još jedan projekt.

Kako je istaknuo načelnik Mato Čičak mnogi su ga pitali od kuda ideja da se trg nazove imenom prvog hrvatskog predsjednika.

-On je stvoritelj moderne hrvatske države i najzaslužniji je za ono što danas imamo, Lijepu našu- naglasio je načelnik Mato Čičak.

S njim se složio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

-Na ovaj način dr. Franji Tuđmanu zahvaljujemo se na svemu onome što je učinio za hrvatsku državu i narod. Možemo reći kako je ime prvog hrvatskog predsjednika ugrađeno u temelje hrvatske države- istaknuo je župan Kožić.

Novi trg samo je nastavak ulaganja, budući da je u rujnu svečano otvorena i novoobnovljena općinska zgrada koja svojom vizurom podsjeća na posavsku hižu, u što je uloženo oko 4,5 milijuna kuna. Ovdje se ne staje, budući da su u planu i novi projekti.

-Kako mi nemamo svoj centar, ovo je prvi korak stvaranju općinskog centra, koji će se već ove godine proširiti početkom radova na sportskom kompleksu. Uz to, ovdje ćemo izgraditi i kino zgradu. Veliki dio sredstava za to povlačimo i kroz fondove Europske unije. Budući da se dobro razvijamo i privlačimo investicije možda jednog dana postanemo i gradom- s optimizmom će načelnik Čičak.

Objavljeno u Rugvica

Jedan od većih problema na području Općine Rugvica je javni prijevoz. Upravo zbog toga, pojedinci su za vrijeme kampanje za lokalne izbore 2017. godine na sav glas obećavali rješavanje toga problema uvođenjem ZET-a. Kako bi se spomenuti problem riješio u što kraćem roku i sam načelnik Mato Čičak oformio je odbor za dovođenje ZET-a na čijem je čelu Robert Kostić, koji je izabran za predsjednika spomenutog odbora. No, nažalost, Kostić od osnivanja odbora u kojem su uz njega Željko Vojković, Danijel Šošić, Šimo Bilić i Stipo Rašić nije sazvao niti jednu sjednicu.

-Povjerenstvo je do 15. prosinca, a najkasnije do izglasavanja proračuna trebalo u pisanoj formi usuglasiti s predstavnicima Grada Zagreba i ZET povezivanje Općine Rugvica i Grada Zagreba na pravno prihvatljiv način- kazao je načelnik Mato Čičak napomenuvši kako je povjerenstvo za pregovore imalo i budžet od 2 milijuna kuna, što je predviđeno i općinskim proračunom.

-Iz Općine Rugvice do šireg centra Zagreba moraju prometovati najmanje dvije autobusne linije čije se polazišne točke nalaze u Ježevu i Oborovu, te autobusi trebaju stati na svim autobusnim stajalištima kao i do sada, no moguća su i blaga odstupanja. Na području Grada Zagreba, autobusi moraju stati na minimalno tri autobusna stajališta. Prva vožnja iz Grada Zagreba i Rugvice mora biti prije šest, a posljednja ne prije 23 sata- napomenuo je Čičak.

Iako je prozvani Kostić za vrijeme izbora bio veliki zagovornik dovođenja ZET-a za 400- tinjak tisuća kuna, na načelnikovu odluku o povjerenstvu se oglušio, pokazavši tako brigu za svoje mještane, a u krajnjoj liniji i glasače.

-Tu odluku o osnivanju povjerenstva za dovođenje ZET-a ja ne prihvaćam, jer ja ne znam kad sam rekao da želim biti predsjednik povjerenstva. Na ovakav način ja to ne prihvaćam i ovo povjerenstvo smatram ne važećim- pokušao je svoj nerad u povjerenstvu opravdati Kostić, koji je ovakvim načinom bacio ljagu na sve svoje birače, koji su njemu i stranci dali povjerenje za ulazak u Općinsko vijeće.

-Dao sam vam priliku da pokažete da ste zlatna ribica i da će te ljudima ostvariti želju dovođenja ZET-a na područje Općine Rugvice. To nisam tražio radi sebe i Općine kao pravnog subjekta, već zbog svih mještana kojima ste slali letke da će te biti zlatna ribica i da će te dovesti ZET- napomenuo je Čičak, odgovorivši na prozivku vijećnika Kostića s posljednje sjednice Općinskog vijeća.

Na ovaj način načelnik Čičak, pružio je Općinskoj organizaciji BM 365- Stranke rada i solidarnosti kao i njezinom predsjedniku Robertu Kostiću šansu da dokažu kako za vrijeme kampanje nisu pričali neistine, no izgleda kako je dovođenje ZET-a bio tek jeftini politički spin, kojim su zavarali birače, koji su im dali povjerenje.

Objavljeno u Rugvica

Nakon što je ljetos u Jalševcu Nartskom otvoren jedan od najmodernijih dječjih vrtića na ovim prostorima, u istom naselju uskoro bi se tabao izgraditi još jedan dječji vrtić. Prijavom na natječaj 7.4.1 ruralnog razvoja Općina je osigurala bespovratna sredstva od 7,4 milijuna kuna, što predstavlja 90 posto troškova projekta čija je ukupna vrijednost 10 milijuna kuna. Bespovratna sredstva osigurana su preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

-Novoizgrađeni vrtić zadovoljit će sve naše potrebe za dugi niz godina. Bit će to još jedan kvalitetan vrtić, kakvim se mogu pohvaliti rijetki u našoj okolici- kazao je načelnik Mato Čičak, koji ugovor o bespovratnim sredstvima potpisao u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Novi vrtić izgradit će se iza stare škole, gdje bi se pak u dogledno vrijeme trebala izgraditi ambulanta.

Objavljeno u Rugvica

Briga za sve mještane i njihove potrebe misao je vodilja općinskog vodstva Općine Rugvica. Posljednjih godina napravljen je veliki iskorak po ulaganju u komunalnu infrastrukturu, pri čemu nisu zaobiđeni niti društveni domovi kojima se koriste brojne udruge. U tom smjeru ide se i dalje, jer na općinsku je adresu stigla sjajna vijest o dobivanju sredstava za energetsku obnovu domova.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je bespovratna sredstva za energetsku obnovu društvenih domova u Črncu Dugoselskom, Obedišću Ježevskom i Preseki Oborovskoj. Za sva tri doma odobren je iznos veći od 660 tisuća kuna.

-Prijavili smo se u nadi da ćemo dobiti određena sredstva, a nama su eto prošle sve tri prijave. Velika je to stvar, jer naši domovi nakon ovih zahvata dobit će novi izgled. Osim toga, tradicija vatrogastva na našem je području duboko ukorijenjena te naši vatrogasci zavrjeđuju da imaju uređene prostore- istaknuo je načelnik Mato Čičak.

Isto tako, Općina je putem natječaja Zagrebačke županije osigurala bespovratna sredstva za obnovu doma u Oborovu u iznosu od 300 tisuća kuna, dok je ranije ove godine Županija u svome proračunu za obnovu društvenog doma u Ježevu osigurala više od 200 tisuća kuna.

-Sretan sam i zadovoljan ovakvim vijestima, jer tijekom 2019. godine riješit ćemo i urediti veliku većinu naših domova- sa zadovoljstvom će načelnik Mato Čičak.

Objavljeno u Rugvica

Radovi na Trgu dr. Franje Tuđmana ispred općinske zgrade u Rugvici u završnoj su fazi. Radovi na asfaltiranju oko zgrade završili su proteklog tjedna, a u tijeku je posljednje ušminkavanje budućeg trga, na kojem će svi Rugvičani kao i prošle godine dočekati Novu 2019. godinu. Ovi radovi dio su druge faze radove, čija je vrijednost 1,3 milijuna kuna, a sredstva su osigurana uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Kako je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća izvijestio načelnik Mato Čičak, otvorenje trga trebalo bi biti 18. siječnja, a na njemu bi se trebao okupiti i najviši državni vrh predvođen premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

-Čekamo bistu koju smo naručili i čija je cijena 24 tisuće kuna. Tamo gdje dolazi bista treba odraditi još neke radove. Svoj dolazak već sada su najavili brojni ministri, tako da se toga dana u Rugvici može očekivati pola Vlade- kazao je načelnik Mato Čičak.

Prilikom otvorenja trebao bi biti potpisan i ugovor između Vlade i Općine o dodjeli 15,6 milijuna kuna za uređenje poslovne zone u Rugvici.

Objavljeno u Rugvica
Ponedjeljak, 24 Prosinac 2018 14:08

Božićna čestitka načelnika Općine Rugvica

Drage Rugvičanke i Rugvičani, dragi prijatelji Općine Rugvica,

Kroz sve ove godine postojanja, općina Rugvica u okviru svojih mogućnosti stvara bolje uvjete za život svim dobnim skupinama i segmentima društva. Danas živimo u Rugvici koja je jedna od najbrže rastućih i najperspektivnijih općina u Hrvatskoj. Podigli smo životni standard i kvalitetu življenja Rugvičana te potičemo i brinemo za svakog našeg mještanina, od djeteta do umirovljenika. Cilj nam je stvoriti Općinu po mjeri svakog sumještana.

Ovo je naše vrijeme, vrijeme otvaranja novih prilika i mogućnosti za budućnost naše djece. Zato, u ovo vrijeme darivanja, ostanimo povezani u slozi i solidarnosti jedni za druge. Ne zaboravimo na sve one koji će blagdane provesti s čežnjom u srcu, ne zaboravimo na starije, nemoćne, ljude bez obitelji, nezaposlene. Ovih blagdana posvetimo im svu našu pažnju, poštovanje i pomoć.

Pozivam sve ljude dobre volje, da zajedno za bolju Rugvicu, ne budemo nemarni, otvorimo srce u iskrenosti i čistog srca proslavimo Božić. Želim da svi zajedno Božić dočekamo u sreći i zadovoljstvu sa svojim obiteljima i bližnjima te da u Novoj godini i nadalje u našim obiteljima i našoj zajednici izgrađujemo zajedništvo, ljubav, vjeru i međusobno razumijevanje.

U tome uvjerenju, želim svima sretan i blagoslovljen Božić te sretnu i još uspješniju novu 2019. godinu.

Načelnik Općine Rugvica Mato Čičak

Objavljeno u Rugvica

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Rugvica odradili su i posljednju ovogodišnju sjednicu vijeća. Osim što su donijeli sedme izmjene i dopune proračuna za ovu godinu, donijeli su i proračun za sljedeću 2019. godinu koji je planiran u rekordnom iznosu od 113,3 milijuna kuna. Najžešći oponent za oba dokumenta bio je vijećnik BM 365- Stranke rada i solidarnosti Robert Kostić, dok su vijećnici HSS-a bili suzdržani.

Ovogodišnji proračun na kraju je realiziran u iznosu nešto većem od 35,3 milijuna kuna, dok je on lani u ovo vrijeme bio planiran u iznosu od gotovo 88 milijuna kuna.

-Znali smo da ne možemo toliko ostvariti, no potrebno je planirati više, kako bi na kraju godine imali proračun koji je u svojoj realizaciji veći nego oni prethodni. Brojni projekti koje smo planirali lani, u realizaciju idu ove godine, no možemo biti ponosni na ono što smo napravili od vrtića u Jalševcu Nartskom, obnove društvenih domova i naše općinske zgrade, Trga dr. Franje Tuđmana, osnovali smo RUKOM, osigurali brojne subvencije i ulagali u daljnju komunalnu infrastrukturu- rekao je načelnik Mato Čičak, istaknuvši kako je proračun za 2019. godinu realan i kvalitetan.

U proračun uvršteni brojni zahtjevi s tribina

Predloženi proračun iznosi 113,3 milijuna kuna, a u njegovu kreiranju ove su godine sudjelovali i svi mještani općine, a u proračun su uvršteni i zahtjevi s tribina koje je općina organizirala upravo u tu svrhu.

-Sljedeća godina bit će još efektivnija, vjerujem da će nam realizacija proračuna biti veća od 60 milijuna kuna. Već sada imamo osigurana sredstva od 25,6 milijuna kuna za novi vrtić i poduzetničku zonu- istaknuo je načelnik Čičak.

Za treće dijete 5 000 kuna

I dok su izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna, te proračun za sljedeću godinu usvojeni većinom glasova, ostale točke usvojene su jednoglasno. Vijećnici su tako donijeli odluko o visini božićnice za umirovljenike u iznosu od 250 i 150 kuna, a usvojena je i odluka o novčanoj pomoći za studente u iznosu od 1400 kuna. također, nastavljena je i briga za natalitetnu politiku, pa će se tako iz općinskog proračuna za prvo i drugo dijete isplaćivati po 3 tisuće kuna, dok će za treće i svako sljedeće roditeljima isplaćivati po 5 tisuća kuna.

Vijećnici su također donijeli i odluku kojom će sufinancirati nabavku gusaka iznosom od 40 kuna, dok će se nabavka teladi sufinancirati u iznosu od 1500 kuna.

Objavljeno u Rugvica
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 16:56

Općina Rugvica dobila vrijednu božićnicu

Načelnik Općine Rugvica Mato Čičak potvrdio nam je kako Rugvica nije mogla dobiti ljepši poklon za ovogodišnji Božić. Naime, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pozitivno je ocijenila prvi dio zahtjeva za potporu Općine Rugvica u projektu izgradnje novog dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom.

Ukupna investicija je 9.023.165,18 kuna, a 90 posto troškova projekta čine bespovratna EU sredstva. Stoga je procijenjeni iznos potpore 7.440.000,00 kuna, sufinancirano prijavom na natječaj za tip operacije 7.4.1 objavljen od strane spomenute Agencije. Ostatak, do punog iznosa, osigurat će Općina u svom proračunu, a potpisivanje ugovora najavljeno je za 21. prosinca ove godine.

Istovremeno, potpuno je izvjesno, kaže Čičak, da će Rugvica dobiti novi Dom zdravlja čiji se projekt prijavljuje na program INTERREG Europa u partnerstvu s prijateljskom Općinom Odžak iz BiH. Građevinski dio vrijednosti projekta je 2.775.000,00 kuna te se potom planira opremanje prostora te zapošljavanje financirano iz projekta. Novi Dom zdravlja bit će u adaptiranoj zgradi bivše Stare škole u Jalševcu Nartskom, a činit će jedinstveni sklop s novim dječjim vrtićem.

Objavljeno u Rugvica

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten i izvođač radova Hrvoje Merki ispred tvrtke Eurco potpisali su ugovor o EU projektu „Rugvica-Dugo Selo – sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“. Prošle godine krajem listopada potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda te Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije.

Ukupna vrijednost projekta je 173 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose nešto više od 121,5 milijuna kuna, a projektom će se izgraditi 85 kilometara kanalizacijske mreže na području Rugvice i Dugog Sela.

-To je zapravo dovršetak sustava odvodnje za ovu Aglomeraciju, jer 2011. su započeli radovi na novom uređaju, koji će ovim projektom dograđuju u treći stupanj pročišćavanja, a tada je sagrađen i osnovni kostur cijelog sustava za Aglomeraciju Rugvica-Dugo Selo. Ovim projektom to se dovršava, a rješava se pitanje sekundarne mreže i pitanje gotovo 2 600 priključaka na ovom novosagrađenom sustavu- ispričao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Realizacija projekta predviđena je u sljedeće tri godine, čime se uvelike poboljšava kvaliteta života na ovom području.

-Dugogodišnji interes građana danas je napokon ostvaren, jer na ovo područje dolazi kanalizacija. Bit će to jedan novi benefit za građane, čime će naša infrastruktura biti obogaćena- s ponosom je istaknuo gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Istog je razmišljanja i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, koji je kazao kako ovo podiže kvalitetu života na području cijele općine.

-Ovime se 1 500 kućanstava priključuje na kanalizacijsku mrežu čime se podiže naš komunalni standard. To je jedna od najbitnijih infrastrukturnih investicija u našoj općini- kazao je načelnik Mato Čičak.

Sami radovi trebali bi započeti na proljeće, kada će spomenuto područje biti jedno veliko gradilište.

Objavljeno u Dugo Selo
Stranica 1 od 4

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti