fbpx

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je u Gradskoj upravi Željku Mitrović Jurić, poznatiju kao Djevojčicu u plavome kaputiću iz vremena razaranja Vukovara. Fotografija šestogodišnje djevojčice koja drži mamu za ruku i koja s tužnim izrazom lica korača u vukovarskoj koloni bila je metafora tadašnje Hrvatske, a djevojčica je postala simbol Vukovara i Hrvatske tih ratnih godina.

-Vaša slika koja je obišla svijet ostat će u trajnoj uspomeni svakoga, ne samo hrvatskog čovjeka- istaknuo je gradonačelnik na početku sastanka, a Željka Mitrović Jurić prisjetila se svoga djetinjstva u razrušenome gradu i stradanja nevinih ljudi.

Informirala je gradonačelnika o radu udruge Plavi kaputić koju je osnovala kako bi se kroz različite projekte podupirao rad državnih institucija u ostvarivanju zakonom predviđenih prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te provodila istraživanja o nestalima i kako bi se pomoglo njihovim obiteljima, vodeći uvijek računa o zaštiti nacionalnih interesa i očuvanja digniteta Domovinskog rata. Istaknula je također da je osim temeljnih ciljeva koji se ogledaju u javno-društvenome radu, prikupljanju građe o Domovinskome ratu, snimanju dokumentarnih filmova i drugim aktivnostima Udruge, osmišljen projekt „Kuća sjećanja“ radi čuvanja uspomene na žrtve Domovinskog rata.

Gradonačelnik je prihvatio inicijativu i zamolbu Udruge da zajedno sudjeluju u projektu kroz pokroviteljstvo Grada Zagreba kao potporu radu i zajedničkoj suradnji u realizaciji projekta Kuća sjećanja – Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život. Grad Zagreb se obvezao osigurati sredstva za kupnju te odabrane kuće, jer, kako je istaknuo gradonačelnik, Zagreb je uvijek bio i uvijek će biti uz Vukovar i Vukovarce.

-Ovaj današnji susret, prihvaćeno pokroviteljstvo i suradnja još je jedno hvala za sve ono što su Grad heroj i njegovi građani pretrpjeli za sve nas. Gradu Zagrebu je čast biti dio tog projekta kako se ne bi zaboravio Vukovar. Ne smijemo mrziti, trebamo oprostiti, ali ne i zaboraviti- rekao je gradonačelnik.

Objavljeno u Grad Zagreb

U zgradi Gradske uprave gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sa svojim suradnicima održali su zajednički radni sastanak.

Zaključeno je, među ostalim, kako prijedlog nove podjele Hrvatske na statističke regije (NUTS2 regije), u kojoj se Grad Zagreb izdvaja kao zasebna statistička regija je očekivan s obzirom na izrazito veliku razliku razine razvijenosti Grada Zagreba i ostatka kontinentalne Hrvatske, kako se stupanj razvijenosti Grada Zagreba ne bi prelio na neke druge županije i time smanjio mogućnosti njihovih poduzetnika za korištenje većeg postotka regionalnih potpora.

Stupanjem na snagu nove statističke podjele dolazi do promjene intenziteta regionalnih potpora za poduzetnike u kojima bi se svim županijama znatno povećao intenzitet regionalnih potpora, dok bi u slučaju Grada Zagreba došlo do smanjenja maksimalnog intenziteta regionalnih potpora s 25 posto na 20 posto za velika, odnosno 35 posto na 30 posto za srednja te s 45 posto na 40 posto za mala poduzeća. Važno je istaknuti da nova klasifikacija NUTS 2 regija nema utjecaj na korištenje novca iz fondova EU. Kako je istaknula ministrica Žalac kroz model Integriranog teritorijalnog ulaganja Zagrebu će u idućoj financijskoj perspektivi biti osigurana značajna financijska sredstva.

U nastavku sastanka, raspravljalo se o zajedničkim projektima Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, s naglaskom na zajedničku realizaciju i mogućnosti financiranja projekta Zagreb na Savi koji je od velikog značaja za cijelu Hrvatsku i jako važan za razvoj Zagreba. Razgovaralo se, također, o planu buduće financijske perspektive što među ostalim uključuje projekte vezane uz javni gradski prijevoz, zdravstvo, promet, energetiku, obrazovanje, te komunalnu infrastrukturu.

Objavljeno u Grad Zagreb

Na okretištu tramvaja Dolje potpisan je ugovor s izvođacima radova na projektu Žicara Sljeme. Ugovor su potpisali gradonačelnik Milan Bandić i direktor GIP Pionira Ranko Predović.

Kako je najavio gradonačelnik Milan Bandić, radovi će započeti 25. siječnja i potrajat će u narednih 15 mjeseci.

-U novim gondolama nećemo se nažalost moći voziti za Svjetski skijaški kup 2020. u siječnju, ali će to biti moguće za Dan grada Zagreba- kazao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši kako je današnji dan itekako značajan za grad.

Zagrebačka tvrtka GIP Pionir je u otvorenom postupku javne nabave, odabrana za tvrtku koja će graditi novu sljemensku žičaru, a cijena gradnje bit će oko 300 milijuna kuna, bez PDV-a. Direktor GIP Pionira Ranko Predović rekao je da je taj ugovor posebna obveza njega i njegove tvrtke.

-U sljedećih godinu dana to gradilište će imati prioritet pred svim ostalim našim gradilištima, uložit ćemo posebni trud i nadam se da ćete svi na kraju biti zadovoljni i da ćemo se možda vidjeti i prije roka- poručio je Predović.Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Milan Bandić i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o darovanju zemljišta za izgradnju žičare Sljeme, a koja će biti puštena u rad 2020. godine. Zahvalivši ministru i njegovim suradnicima, gradonačelnik Bandić je naglasio da je ovo odličan primjer suradnje lokalne i državne uprave.

-Drago mi je da je naša suradnja na visokoj razini jer žičara predstavlja ponajveći projekt u Zagrebu u posljednjih nekoliko desetljeća- rekao je gradonačelnik Bandić, najavivši da polaže tečaj za vožnju bagera, jer kad počnu radovi na žičari, želi biti prvi koji će kopati.

Ministar Goran Marić rekao je da je u ime Ministarstva do sada potpisao ugovore s jedinicama lokalne uprave u vrijednosti od milijardu kuna.

-Zemljište koje je država darovala Gradu Zagrebu ima velik turistički potencijal. Lako je surađivati kada suradnici znaju svoj posao, odradili smo mnoge projekte, a mnogi nas još čekaju- kazao je ministar Marić.

Također, istaknuo je kako je žičara Sljeme najvrjedniji projekt u Zagrebu od 1990. godine do danas.

-Žičara je važna zbog odnosa koji Zagrepčani imaju prema Sljemenu, doživljavaju ga kao svoja pluća, gotovo kao „dnevni boravak“- istaknuo je Marić.

Vrijednost projekta je 300 milijuna kuna.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 03 Siječanj 2019 08:28

Zagrebački vatrogasci dobili novu opremu i vozila

Pred Javnom vatrogasnom postrojbom u Savskoj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i počasni član Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, prisustvovao je primopredaji šest novih vozila i četiri visokotlačna modula za gašenje požara namijenjena Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba. Opremu i vozila nabavila je Vatrogasna zajednica grada Zagreba sredstvima dobivenim iz Gradskog proračuna, a koristit će ih dobrovoljna vatrogasna društva i Javna vatrogasna postrojba.

-Zagrebački vatrogasci imaju najbolju obuku, najbolju tehniku i mogu vrlo brzo i učinkovito odgovoriti na svaku elementarnu nepogodu u gradu. S nadom da se ova oprema što manje koristi te da u 2019. imaju što manje posla, želim čestitati dobrovoljnim i profesionalnim vatrogascima na njihovom trudu i zalaganju- naglasio je gradonačelnik Bandić.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih je istaknuo da će nova vozila i oprema uvelike pridonijeti povećanju opće sigurnosti građana Zagreba.

-Među novim vozilima je jedno tehničko vozilo za prometne nesreće i spašavanje iz potresa, a posebno je opremljeno za spašavanje ljudi iz nesreća u kojima sudjeluju teška teretna vozila, vlakovi ili tramvaji. Nabavili smo i dvije cisterne s velikim kapacitetom, jedno malo tehničko vozilo sa spremnikom od 1 500 litara te dva pick-up vozila s visokotlačnim modulima za gašenje- objasnio je zapovjednik Jembrih.

Objavljeno u Grad Zagreb
Utorak, 01 Siječanj 2019 17:26

Na Svetom Duhu rođeno šest beba

Gradonačelnik Milan Bandić tradicionalno je, sa suradnicima, posjetio rodilište Kliničke bolnice Sveti Duh – bebe rođene prvoga dana nove 2019. i njihove majke. U novogodišnjoj noći i danu rođeno je šest beba, a u zadnjih nekoliko dana sveukupno 21 beba.

-Jako sam sretan što se u bolnici Sveti Duh svake godine rađa sve više djece. To je rezultat gradske pronatalitetne politike koju provodimo već desetak godina- istaknuo je gradonačelnik, dodavši da je u 2018. rođeno 23 djece više nego u 2017., što znači jedan razred više u osnovnoj školi.

-Nadam se da će na državnoj razini pratiti dobar primjer Zagreba jer mi smo mala zemlja i trebamo postići da je broj rođenih veći od broja umrlih- kazao je Bandić. 

 

Objavljeno u Grad Zagreb

Kao i prethodnih godina prije ponoći, gradonačelnik je, sa suradnicima, obišao beskućnike u prenoćištu Crvenog križa u Kosnici, te dežurne gradske službe - Hitnu pomoć, Javnu vatrogasnu postrojbu grada Zagreba i Policijsku upravu, koje do tog trenutka, na svu sreću nisu imale ozbiljnijih intervencija.

Uz njega je ovoga puta u posjetu Vatrogasnoj postrojbi i Policijskoj upravi bila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je izašao je iz KBC Jordanovac, gdje je proveo posljednjih desetak dana liječeći se od plućne embolije.

Prema najavi iz Grada, već u podne primit će izviđače Zagrebačkog skautskog zbora će koji će mu predati Betlehemsko svjetlo - Svjetlo mira, a i ostatak dana prepun mu je obaveza.

Gdje će sve gradonačelnik Bandić danas biti pogledajte OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić hospitaliziran je u subotu zbog plućne embolije. U bolnici bi trebao provesti narednih tjedan dana.

U njegu odsustvu grad će voditi Jelena Pavičić- Vukičević, koju je Milan Bandić ovlastio da bude privremena gradonačelnica u slučaju da je on spriječen obavljati dužnosti.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 03 Prosinac 2018 12:29

Krapina ponovno povezana sa Zagrebom

Jutros je ponovno uspostavljena dnevna autobusna linija na relaciji Krapina – Zagreb, a među putnicima je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Gradonačelnik je istaknuo da je Krapinčanima, osim ponovo uspostavljene redovite linije, osiguran i besplatan prijevoz na Advent u Zagrebu svakog vikenda.

-To je najmanje što možemo učiniti za naše susjede. Nakon Adventa moramo dogovoriti još redovitih linija dok se ne realizira projekt integriranog prijevoza- rekao je gradonačelnik te je dodao da su Zagreb i Zagorje usko vezani i da ih javni prijevoz treba još čvršće povezati.

Uz gradonačelnika su na prvu vožnju obnovljene linije krenuli: saborska zastupnica Marija Puh, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec i načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički.

Prve putnike ispratio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

-Drago nam je što je opet uspostavljena ova dnevna linija za Zagreb, ali je još puno manjih općina bez ikakvoga javnog prijevoza. U proračunu za 2019. smo osigurali sredstva za sufinanciranje takvog prijevoza, a na sastanku koordinacije svih načelnika i gradonačelnika to je jedna od glavnih tema- rekao je župan Kolar.

Osim redovite autobusne linije s polaskom u 6,30 sati iz Krapine i sa zagrebačkog Autobusnog kolodvora u 16,30 sati, besplatan autobus za Advent u Zagreb subotom i nedjeljom polazi u 15,00 sati iz Krapine te se vraća u 21,00 sat.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 8

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti