fbpx

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba nije se našla točka o osnivanju tako zvanog Sportskog holdinga. Naime, prije početka zasjedanja gradonačelnik Milan Bandić odlučio je povući točku s dnevnog reda, jer kako je naveo, nije dobio podršku kolacijskog partnera za taj projekt.

-Sportski objekti ne idu, ja sam povukao dok se ne konzultiramo s koalicijskim partnerima. Ovo drugo sve ide- izjavio je Milan Bandić, dok je s druge strane predsjednik Gradske organizacije HDZ-a, Andrija Mikulić jasno rekao da se oni kao koalicijski partner moraju konzultirati prije donošenja takvih odluka ili slanja ikoje točke na dnevni red.

-Jedna od stvari je da osnivate novu ustanovu d.o.o., a imate postojeću unutar sustava Zagrebačkog holdinga. Nije istinita ni tvrdnja koja se iznosila da je to uvjet za povlačenje sredstava. Ne, mi smo komunicirali s nadležnim institucijama za povlačenje sredstava, koji su rekli da sredstava više nema. Treće je da ćete staviti temeljni kapital kad riješite imovinsko-pravne odnose, a sad imate onaj minimum od 20.000 kuna. Trebamo vidjeti i razgovarati, a onda ćemo vidjeti hoćemo li s tom točkom ići na neku od daljnjih sjednica- pojasnio je Mikulić.

Skupština se dalje nastavila prema dnevnom redu.

Jučer je Dinamo svladao još jednog europskog prvoligaša. Nakon teške utakmice u Češkoj koja je završila 2:1 u korist domaćina Dinamo je na prepunom Maksimiru dočekao Viktoriju Plzen. Više od 30 000 navijača bodrilo je Dinamo na putu prema dugo sanjanom ždrijebu europskog proljeća.

U rijetko viđanoj atmosferi Maksimir je za goste postao 'plavi pakao'. Već u petnaestoj minuti tribine su se tresle nakon fenomenalne akcije i gola Oršića. Nakon skoro istog vremenskog perioda u trideset i četvrtoj minuti Dilaver je postavio za ugodnih 2-0. 

 Slavko Midžor/ PIXSELL

Nažalost pred kraj prvog poluvremena trener Dinama, Nenad Bjelica, upućen je na tribine zbog ometanja igrača Viktorije Plzen. Iako se radilo o nesportskom otimanju lope koja je dosuđena Dinamu i čije je ubacivanje Dinamo u konačnici izveo. Najblaže rečeno, tribine su negodovale zbog ovakve odluke sudca. Za visokih 3-0 pobrinuo se Petković koji je u 73. minuti zabio gol pod gredu.

Dinamo je po govoru mnogih bio za klasu bolju na ovoj utakmici, iako službena statistika pokazuje da je posjed lopte i broj dodavanja išao u korist Viktorije Plzen u omjeru dva na jedan, a broj preciznih dodavanja je bio desetak posto veći nego kod Dinama. Dinamo je s druge strane imao osam udarca u okvir dok je Viktoria Plzen imala svega dva. Očito je golgeterska igra nešto što Dinamu leži bolje od uhodanih i dugih akcija.

 Goran Stanzl/ PIXSELL

Ovo su mogući klubovi koji bi mogli dočekati Dinamo u nastavku natjecanja: Arsenal, E. Frankfurt, Napoli, Salzburg, Valencia, Villarreal, Zenit, Sevilla, Krasnodar, Benfica, Rennes, Chelsea, Dynamo Kijev, Slavia Prag te Inter. Ždrijeb je danas u 13 sati. 

Na proslavi 29. obljetnice osnutka HDZ-a u gradskim četvrtima Trešnjevka jug i Trešnjevka sjever u prostorijama Mjesnog odbora Knežija održan je skup Hrvatske demokratske zajednice. Na obljetnici je nazočio i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je poručio kako mu je cilj obići sve područne organizacije HDZ-a u Zagrebu jer kako kaže 'Baza HDZ-a mora biti u Zagrebu!' Napomenuo je kako su na posljednjim parlamentarnim izborima osvojili 23 mandata u zagrebačkim izbornim jedinicama i da to predstavlja veliki zalog za buduće rezultate.

Naglasio je kako kohezija i snaga HDZ-a su oduvijek presudni za pobjedu te da će tako biti i na predstojećim izborima za Europski parlament. Komentirajući oponente s desnog dijela političkog spektra napomenuo je "Ne znam bih li se smijao ili čudio. Od kuda hrabrost da se nazivaju većim državotvorcima nego li je to HDZ."

Napomenuo je kako je temeljna vrijednost na kojoj je Franjo Tuđman gradio HDZ bila sloboda.

-Ovi su izbori između onih koji su ozbiljni, koji znaju gdje smo bili, što smo ostvarili, gdje smo danas i što su prioriteti pred nama i onih koji nemaju pojma o tome kako smo došli tu gdje jesmo te još manje razumiju vrlo kompleksan međunarodni kontekst u kojem smo danas. Traže mandate u institucijama u kojima neki od njih ne znaju ni gdje bi pripadali, a kamoli što bi radili. To je dilema ovih izbora i to će se vidjeti kroz kampanju- rekao je okupljenima Plenković, dodavši kako danas neki paradiraju medijskom i političkom scenom i daju mahom netočne izjave o Europi bez da o procesu znaju išta, a pritom se nazivaju suverenistima.

 

Devetnaesta sjednica zagrebačke Gradske skupštine Grada Zagreba počela je minutom šutnje za preminulog Antu Todorića, dosadašnjeg voditelja Zagrebačkih cesta.

Bila je ovo prva ovogodišnja sjednica te dvadeseta u aktualnom mandatu. Zastupnike je na stolu dočekao dnevni red s ukupno 16 točaka, među kojima je najznačajnija bila prijedlog odluke zagrebačkog gradonačelnika o iznosu paušalnog poreza za iznajmljivače kreveta u Gradu Zagrebu. Odlukom je utvrđena visina paušalnog poreza na dohodak po iznajmljenom krevetu. Odluka se odnosi na sobe, apartmane, stanove i kuće za odmor koje se nalaze na području Zagreba.

Visina novog nameta određuje se prema razredu turističkog naselja te bi godišnje po krevetu,iznosila za razred A 300 kuna, za razred B 255 kuna, za razred C 210 kuna i za D razred 150 kuna.

Uslijed gostovanja Željka Komšića na Hrvatskoj radio televiziji i nedavnih događaja vezanih uz Stranku demokratske akcije Hrvatske, razgovarali smo s dopredsjednikom SDA Hrvatske gospodinom Lukmanom Muftićem.

"Veliki interes javnosti izazvalo je gostovanje Hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića u emisiji Nedjeljom u 2. Kako komentirate skoro jednoglasno negativne reakcije na njegovo gostovanje?

„Negativne reakcije“ javnosti povodom gostovanja člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, posljedica su tjednima prije stvarane atmosfere neprijateljstva upućivane legalno izabranom članu Predsjedništva BiH. SDA Hrvatske podržava legalno izabrane predstavnike tri konstitutivna naroda, građana i ostalih, ne dovodeći u upit legitimitet niti jednoga od njih. Shodno tome, SDA Hrvatske ne vidi ništa sporno u samome činu gostovanja člana Predsjedništva u emisiji Nedjeljom u 2.

Trenutna situacija u SDAH-a nije nimalo ugodna, a niti jasna. Nakon vaše objave da se Armin Hodžić lažno predstavlja kao predsjednik SDAH-a uslijedio je njegov odgovor u kojemu tvrdi da se protiv Mirsada Srebrenikovića provode istražne radnje zbog krivotvorenja stranačke dokumentacije. Kako komentirate ove navode?

Unutar SDA Hrvatske situacija je kristalno jasna. Legitimitet za vodstvo Stranke na povjerenje je dobio Mirsad Srebreniković, a tom prigodom Skupština je, kao najviši organ Stranke, potvrdila odluku o izbacivanju Armina Hodžića iz članstva Stranke. Što se tiče drugog dijela vašeg pitanja, osobno mogu posvjedočiti da nikakvog krivotvorenja dokumentacije od strane Mirsada Srebrenikovića nije bilo. Ako Armin Hodžić ili netko drugi smatra drugačije, ima pravo kao i svaki građanin RH, u skladu sa zakonom, prijaviti nadležnim organima eventualne nezakonite radnje. Sigurni smo da, kada bi Hodžić bio u pravu, on i njegovi istomišljenici bi već do sada stranačkim organima uputili prigovore na odluke koje su im izrečene, međutim to nije bio slučaj. Sam čin podnošenja prijave policiji, suprotno od onoga kako Hodžić vješto pokušava nametnuti javnosti, ne ukazuje na kaznenu odgovornost niti dokazuje krivnju bilo koga pa tako ni gospodina Srebrenikovića.

Kako gledate na činjenicu da je Armin Hodžić do prije godinu dana bio Glavni tajnik SDAH-a te slovio kao njen budući predsjednik, gdje je puknula suradnja?

Odlično ste to primijetili i slažem se s navodom da je Armin Hodžić slovio za budućeg Predsjednika SDAH te pouzdano znam da ga je Predsjednik Srebreniković vidio kao nasljednika na toj funkciji. To potvrđuje i činjenica da ga je Glavni odbor, na prijedlog Predsjednika Srebrenikovića, a nakon nepunih godinu dana provedenih u Stranci, postavio za Glavnog tajnika. To nam jasno ukazuje na količinu povjerenja koje je Hodžić uživao od strane Predsjednika Stranke.

Postavlja se pitanje zašto se unatoč tome svemu Hodžić okrenuo protiv gosp. Srebrenikovića i zašto ga sada svim silama pokušava svrgnuti s pozicije Predsjednika. Kao i zašto se Armin Hodžić i danas javnosti predstavlja kao Predsjednik nečega što očigledno nije, to su pitanja na koja nažalost malo tko može dati precizan odgovor. Konačan vid prekida suradnje SDAH s Hodžićem bio je njegov-protustatutaran pokušaj sazivanja sjednice „Glavnog odbora“ na kojoj je manji dio članova pokušao iskazati nepovjerenje Predsjedništvu Stranke i samom Predsjedniku. Taj prekid suradnje rezultirao je izrečenom suspenzijom pojedinim članovima, i naposljetku izbacivanjem Hodžića iz članstva Stranke. Važno je napomenuti kako do današnjeg dana, izbačeni član nije uložio bilo kakav vid žalbe nadležnim organima Stranke, u ovom slučaju Sudu časti, već se okrenuo podizanju kaznene prijave protiv gospodina Srebrenikovića kao odgovorne osobe.

Na svojoj Facebook stranici gospodin Hodžić objavio je sliku vaše i njegove izborne skupštine te se na njegovoj slici može vidjeti predstavnike nekoliko političkih opcija od kojih je najistaknutiji zastupnik Vidović iz SDP-a. Možemo li reći da se SDP nekako umješan u trenutne podjele unutar SDAH-a?

Dopustit ćete mi da vas ispravim u netočnim navodima vezanima za vaše pitanje gdje navodite „našu i njegovu izbornu Skupštinu“. Naime, ne postoje dvije izborne Skupštine, postoji jedna izborna Skupština održana 30.09.2018. u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu, gdje su održane i sve ranije izborne Skupštine SDAH te gdje je održan skup, u organizaciji nezadovoljnih, i tada već izbačenih članova SDA Hrvatske. Što se tiče vašeg pitanja o eventualnoj umiješanosti SDP-a, sa sigurnošću Vam mogu kazati kako SDP i zastupnik Vidović nisu znali da ne prisustvuju izbornoj Skupštini već običnom skupu održanom u Novinarskom domu. Drugim riječima, nisu bili upoznati s Rješenjem Ministarstva uprave o nevaljanosti tog događaja. Shodno navedenom, uvjeren sam kako SDP ni na koji način nije umješan u događanja unutar SDA Hrvatske.

Bošnjaci svog zastupnika u Saboru biraju sa zajedničke manjinske liste koju dijele s albanskom nacionalnom manjinom. U zadnjih nekoliko saziva došlo je do izbora zastupnice albanske nacionalnosti u Sabor. Mislite li da je moguće da se Bošnjaci u svojevrsnoj konkurenciji s Albancima izbore za vlastitog predstavnika u Saboru?

Istina je kako su Bošnjaci već u dva navrata izgubili mogućnost da budu zastupljeni u Saboru od strane nekoga iz reda vlastite nacionalne manjine. Smatram kako je to direktna posljedica razjedinjenosti bošnjačke populacije. Na to vam najbolje ukazuje činjenica da su Bošnjaci na proteklim izborima imali čak pet svojih kandidata, a Albanci samo tri. To je rezultirao time da u Hrvatski Sabor bude izabrana pripadnica albanske nacionalne manjine. Ono što SDAH od svog nastanka zagovara jeste sloga i jedinstvo. Naravno da to zvuči pomalo utopijski jer različiti stavovi i nesuglasice u demokratskom društvu su uvijek prisutne a često i poželjne, međutim određena doza jedinstva i zajedništva među Bošnjacima je ono što SDAH istinski zagovara i čemu uvijek teži. Uzimajući u obzir činjenicu da je bošnjačka populacija gotovo dvostruko brojnija od albanske, vjerujem kako će se Bošnjaci, uz pravu politiku i vodstvo, već na idućim parlamentarnim izborima uspješno izboriti za vlastitog zastupnika u Saboru.

Utorak, 22 Siječanj 2019 11:07

Gdje je stao park?

Prije otprilike godinu i pol dana započeli su radovi na uređenju parka na Savici. Naravno radovi su počeli u jeku kampanje za lokalne izbore. Samo 'gradilište' postalo je okupljalište za raznorazne kandidate. Lista 'Zagreb je Naš' vodila se logikom paljenja svijeća za preminuli park, Bandić je organizirao kvazi referendum kako bi uvjerio građane da većina građana želi da Grad uredi park, Mrak Taritaš je organizirala politički skup u samom parku, reakcija Sandre Švaljek svela na mantru kako gradom treba kvalitetno upravljati, dok se vrlo vjerojatno Drago Prgomet jedini od kandidata nije tamo pojavio.

Tko se danas uputi na zagrebačku Savicu u parku će vidjeti iste ljuljačke koje su tamo godinama, ledinu na kojoj je još jedino zamjetan hrbat što su ga napravili bageri na početku radova, radova koji su stali, a čija ploča se još uvijek nalazi na istočnom ulazu u park. Ploča sramežljivo najavljuje parkiće, trkaću stazu, biciklističku stazu, a sve je oblikovano u nekakvu čudnu fleku najsličniju amebi. Amebe su jednostanična bića koja su se jedino u stanju kretati.

No, tko se sjeća uzroka drame u parku na Savici? Nisu se gore navedene lijeve stranke i strančice ustale zato toga što im smeta staza za trčanje ili parkić. Ne! Njima je smetala crkva. Crkva koja je površinom bila oko 20% predloženih konstrukcija koje je Grad ponudio kao alternativu za uređenje parka.
Bili za crkvu, park bez 'amebe' ili s građevinama u obliku amebe istina je jedna. Danas je park na Savici neuredan. Dio je raskopan, stazice su u koliko toliko dobro stanju, parkić sigurno treba obnoviti, klupice ne bi bilo na odmet zamijeniti, a Savica je i dan danas bez crkve. Kako stvari stoje crkve neće biti ni u skorijoj budućnosti. Usprkos nastojanjima Vijeća mjesnog odbora Savica i Vijeća gradske četvrti Trnje, Grad je do sada ostao gluh na zahtjeve za pronalazak adekvatne lokacije na kojoj bi se gradila Crkva.

Zbog svađe oko parka Savica je ostala s jednim zemljanim brežuljkom i bez ideje kako dalje uređivati vlastiti okoliš.

Subota, 01 Prosinac 2018 13:30

Gdje Djed Božićnjak boravi ove godine?

“Čarolija Adventa može započeti”, rekao je Djed Božićnjak kada je sa svojim vilenjacima ovog tjedna posjetio Westgate Shopping City i napravio 'inspekciju' božićnih dekoracija omiljenog trgovačkog centra.

Westgate Shopping City, obiteljski centar shoppinga i zabave, ove je godine pripremio bogati adventski gastro i zabavni program, a za najljepšu dekoraciju ovog adventa, angažiran je MK Illumination, austrijska tvrtka svjetskog glasa poznata po dekorativnom uređenju ukrasnim lampicama.

Novo ruho Westgatea među prvima je pogledao i sam Djed Božićnjak koji nam je rekao da jedva čeka završetak svojih obveza na Sjevernom polu. “Westgate je uređen tisućama svjetala koja stvaraju čaroban osjećaj i sreću. Danas sam u Westgateu sa svojim vilenjacima, a družit ćemo se i tijekom Adventa jer ću svaki vikend i slobodan trenutak iskoristiti za posjet ovom obiteljskom centru shoppinga i zabave”, najavio je Djed Božićnjak.

Čarolija Adventa u Westgateu

Kuhano vino i kobasice, klizanje, pjesma i ples spremni su ovog adventa za posjetitelje Westgatea. Veliki gastro i zabavni program u samom centru ili u Božićnom selu, posebno uređenim baroknim paviljonima uz Westgatea, ovaj Božić i advent će napraviti čarobnim. "Čarolija Adventa u Westgateu” počinje već ovu subotu i traje svaki dan do 6. siječnja.

Advent u Westgateu je ugodan spoj shoppinga i adventske zabave na toplim temperaturama i uz gotovo 7.500 parkirnih mjesta te besplatni javni prijevoz (Westgate bus) iz Zagreba i Zaprešića.

MK Illumination

MK Illumination osnovan je 1996. godine u Innsbrucku u Austriji, a od tada do danas radili su u gotovo 120 zemalja osmišljavajući “True Light Experiences” (igru svjetla) i tako čineći ljude sretnima. Godišnje osmisle više od 1200 projekata, a već tradicionalno u božićnom duhu uređuju i najveći trgovački centar u Europskoj Uniji, Wes_ield Shopping Center u zapadnom Londonu.

Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije, MK Illumination će se i dalje moći pohvaliti da uređuju najveći centar u Europskoj Uniji jer od ove godine njihova kreativnost upotpunjuje i hrvatski Westgate Shopping City - danas drugi, a za koji tjedan i najveći shopping centar u Europskoj Uniji.

Jučerašnja nemogućnost formiranja kvoruma u Skupštini Grada Zagreba dovela je do pregovora vladajućih i oporbe. Nakon pregovora oporbeni zastupnici su se vratili u vijećnicu i s vladajućima utvrdili kvorum. Prvo su oporbeni klubovi, a zatim i vladajući povukli sve točke s dnevnog reda te je utvrđen kraj sjednice.

Sve se ovo događa zbog odluke NZH da prestanu podržavati Milana Bandića koji je njihovu podršku izgubio nakon što je u Zagrebu ugostio Arkanovog bliskog suradnika Palmu.

Da situacija nije sasvim jasna govore iduće dvije izjave.

Zlatko Hasanbegović je konstatirao da ako oporba skupi 21 potpis za raspuštanje Skupštine oni mogu očekivati i pet potpisa NZH. No činjenica je da oporba to još nije napravila i nitko nije pokrenuo postupak raspuštanja. Druga jednako zanimljiva izjava je ona aktualnog predsjednika Gradske Skupštine Andrije Mikulića koji tvrdi da postoji većina.

Ove dvije izjave uz činjenicu da oporba nije predočila 21 potpis (26 uz potpise NZH) upućuju na to da se s nekim pojedincima u oporbi vode razgovori. Postoji nekoliko 'slobodnih strijelaca' koji su svojim izlascima iz većih stranaka sigurno postali 'meta' za vladajuće.

Za komentar smo pitali predsjednika HNS-a Grada Zagreba, Tomislava Stojaka:

"HNS Grada Zagreba, ni ja osobno, nismo ni do sada, niti ćemo ubuduće biti bilo kakva podrška skupštinskoj većini sadašnjeg gradonačelnika! Politici koja se bavi fontanama, bistama i spomenicima, umjesto rješavanjem ključnih problema Zagreba i Zagrepčana konačno treba reći dosta!"

Nameće se pitanje s kojim od oporbenih klubova bi Bandić mogao slagati novu većinu?

Četvrtak, 25 Listopad 2018 10:46

Sukob u SDA Hrvatske prelio se i na BiH

Da je situacija u SDA Hrvatska, stranci bošnjačke nacionalne manjine, uzavrela nije novost. Zanimljivo je što se ovdašnja situacija preljeva i u BiH, gdje pojedini mediji zauzimaju strane u pitanju koje je evidentno Hrvatsko.

Donosimo reakciju SDA Hrvatske na tekstove objavljene u tjedniku Stav.

"Budući da je sedmičnik Stav objavio više netočnih i nepotpunih informacija o događanjima u Stranci demokratske akcije Hrvatske, sukladno Zakonu o informisanju, SDA Hrvatske zahtijeva objavu demantija na članak pod naslovom „Malo je ko očekivao da će rehabilitacija SDA Hrvatske biti ovako teška i mučna“ novinara Hamze Ridžala, objavljen na internetskim stranicama Stava 7. oktobra 2018., te redakcijski članak naslovljen „Borba za SDA Hrvatske ne jenjava“ od 8. septembra 2018. U skladu sa Zakonom o informisanju, također zahtijevamo da ovaj demantij bude objavljen bez promjena i dopuna i to na isti ili istovrijedan način navedenim člancima u tiskanom i internetskom izdanju:

Stav je u više navrata proteklih mjeseci pisao o događanjima u Stranci demokratske akcije Hrvatske, počev od intervjua s tada generalnim sekretarom SDA Hrvatske Arminom Hodžićem naslovljenim „Bošnjaci u Hrvatskoj trebaju promjene i resetiranje na svim razinama“ od 24. maja 2018., zatim komentara izvjesnog Damira Hadžića pod naslovom „Mirsad Srebreniković želi bošnjački interes prodati Albancima“ od 11. juna 2018., redakcijskog teksta „Borba za SDA Hrvatske ne jenjava“ od 8. septembra 2018. do, konačno, članka pod naslovom „Malo je ko očekivao da će rehabilitacija SDA Hrvatske biti ovako teška i mučna“ Hamze Ridžala, objavljenim 7. oktobra 2018.

U sva četiri članka Stav je o legalnom i legitimnom vodstvu Stranke demokratske akcije Hrvatske pisao: maliciozno, neobjektivno i pristrano. Time je, smatramo, ciljano i planski obmanjivao javnost. Meta je Stava, naime, aktualno vodstvo stranke na čijem je čelu i dalje legalni i legitimni predsjednik Mirsad Srebreniković, a ne kako bi Stav želio – mlađahni Armin Hodžić."

Cijelu reakciju možete pročitati OVDJE

Ponedjeljak, 22 Listopad 2018 10:24

Pokušale opljačkati turistkinju, ali su uhvaćene

U petak, 19. listopada oko 12,30 sati na Trnju, Avenija Marina Držića, na autobusnom stajalištu, policijski su službenici zatekli dvije maloljetnice u krađi novčanika na štetu 24-godišnje državljanke Japana i doveli ih u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju slijedi podnošenje kaznene prijave redovnim putem.

Stranica 1 od 20

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti