fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća

U Samoborskome muzeju otvorena je izložba „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“, autora saborskoga zastupnika i predstavnika njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji Gorana Beusa Richembergha.

-Danas je njemačka nacionalna manjina jedna od malobrojnijih manjina u RH, nas deklariranih Nijemaca je negdje oko 3000- rekao je Beus Richembergh, dodavši da je njemačka nacionalna zajednica ostavila dubok, važan i znakoviti trag u povijesti Hrvatske i njezina građanskoga društva, kulture, znanosti, umjetnosti, medicine...

-Nažalost, nakon Drugoga svjetskog rata ta je nacionalna manjina potpuno marginalizirana i prešućivana- rekao je Beus Richembergh.

Najveći broj Nijemaca došao je u Hrvatsku tijekom 18. i 19. stoljeća.

-Siguran sam da će se mnogi, kada pogledaju ovu izložbu, iznenaditi koliko je hrvatskih velikana bilo njemačkoga podrijetla. Mnogi od njih su i kroatizirali svoja imena, tako da ni ne znamo da su bili njemačkoga roda i korijena- rekao je Beus Richembergh.

Podsjetio je da je samoborski stari grad stoljećima bio u rukama njemačkih vlastelina, da već u 13. stoljeću u Samoboru djeluje dobro organizirana skupina obrtnika njemačkoga roda i da su naselje Rude osnovali saski rudari, čija su prezimena u ovome naselju opstala do današnjih dana.

Jedan od pokrovitelja izložbe „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“ je i Zagrebačka županija, u čije je ime njezinu otvorenju prisustvovao predsjednik Skupštine Damir Mikuljan.

-Ova izložba potvrđuje moju omiljenu maksimu da nas različitosti obogaćuju. Različitosti donose benefite za svako društvo koje u svom habitusu ima kapacitete da ih prihvati i 'ukalupi' u sebe. Kao društvo moramo prihvatiti vrijednosti tolerancije i različitosti- uz ostalo je rekao Mikuljan, dodavši da ova izložba pokazuje da su Hrvati i Nijemci imali zajedničku prošlost.

Objavljeno u Događanja

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti