fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Kazalište Škrabe

Povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade (20. ožujka) i Svjetskog dana kazališta (27. ožujka) Kazalište Škrabe odigrat će dvije predstave u dobrotvorne svrhe, za pomoć kod liječenja bolesne djevojčice Lucije Seničić.

Lucija boluje od spinalne mišićne atrofije, a bolju kvalitetu života omogućit će joj operacija kralježnice. U HZZO-u je u tijeku odobravanje troškova, a obitelj traži pomoć za put i boravak u Švicarskoj. Hrabra Lucija nikad se ne žali da je nešto boli, sjedi uz pomoć korzeta, a ima ekstremnu skoliozu od 145 stupnjeva. Lucija ima dogovorenu operaciju kralježnice 26. ožujka u Ženevi, a planirani boravak u bolnici je 52 dana, ako sve bude u redu. Nakon prve trebat će još jednu operaciju, a trošak je gotovo milijun kuna. Operaciju bi trebao pokriti HZZO s obzirom na to da se u Hrvatskoj takvi zahvati ne rade, ali za oporavak je jako bitno da uz Luciju budu i njezini roditelji te je zbog toga potrebno prikupiti financijska sredstva.

Ako želite financijski pomoći obitelji Seničić, to možete učiniti donacijom na račun HR9323600003117501678 uz naznaku "za Lucijinu operaciju". A pomoći možete i dolaskom u kazalište! Kazalište Škrabe za pomoć Luciji igra svoje dvije hit-predstave, "Zemlju Čudesa" i "Oko jedne hiže".

"Zemlju Čudesa" redateljice Klementine Škrabe i autora Nine Škrabea do sada je vidjelo više od 2000 gledatelja, a u njoj nastupa ansambl od 50-ak glumaca, plesača i pjevača. "Oko jedne hiže" autora i redatelja Nine Škrabea do sada je vidjelo 700 gledatelja, a u njoj nastupa odrasli ansambl jaskanskog Kazališta, predvođen glumačkim legendama Želimirom Hrkovićem i Deanom Skokom.

"Zemlja Čudesa" na rasporedu je u četvrtak, 21. ožujka u 19:30 sati, a "Oko jedne hiže" u petak, 22. ožujka u 19:30 sati. Obje predstave će se odigrati u Domu kulture Jastrebarsko, a ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti u Pizzeriji Erdödy. Cjelokupan iznos od prodanih ulaznica uplatit će se na račun za pomoć Luciji, a u dvorani će biti i kutija dobrote gdje će se moći ubaciti donacije.

Objavljeno u Događanja

Povodom 120. rođendana slavnog hrvatskog književnika za djecu Mate Lovraka te u čast Međunarodnog dana žena ispred Osnovne škole Ljubo Babić svečano je otkrivena prva jaskanska Mala besplatna knjižnica, u organizaciji Kreativnog studija Zvrk, Kazališta Škrabe, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i jaskanske osnovne škole. Time se Jastrebarsko uključilo u međunarodni projekt Little Free Library, a Jaskanci sada mogu besplatno posuđivati knjige, ali i donositi u novu knjižnicu knjige koje žele podijeliti s drugima.

Prije otkrivanja knjižnice u školi je održana radionica kreativnog pisanja pod vodstvom Klementine Škrabe, a mlade spisateljice pokazale su da se i među jaskanskim osnovnoškolcima možda kriju neki budući slavni pisci. 

Kućicu za knjige otkrile su ravnateljica jaskanske osnovne škole Sanja Sertić i učenica koja je ove školske godine posudila iz školske knjižnice najviše knjiga, Helena Antičević. Male knjižničarke upoznale su prisutne s crticama iz života Mate Lovraka, dok je tema radionice kreativnog pisanja bila Lovrakova "Družba Pere Kvržice".

Objavljeno u Događanja
Utorak, 05 Ožujak 2019 16:14

Oživljen kazališni Bal pod maskama

U organizaciji Kreativnog studija Zvrk i Kazališta Škrabe održan je prvi jaskanski kazališni Bal pod maskama. U službenom dijelu programa glumice i glumci Kazališta Škrabe izveli su program pod maskama koji su sami pripremili, a nakon toga stručni žiri dodijelio je nagrade najboljima.

Kazališni Bal pod maskama nastavlja tradiciju izuzetno popularnih krabuljnih plesova koji su se u Jastrebarskom održavali 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, a organizatori se nadaju da će sljedeće godine privući još veći broj malih i velikih ljubitelja plesa pod maskama.

 

Objavljeno u Događanja
Petak, 01 Ožujak 2019 08:03

Kazališni Bal pod maskama

Kreativni studio Zvrk i Kazalište Škrabe pozivaju vas na prvi jaskanski kazališni Bal pod maskama, koji će se održati ove subote u 19 sati u Domu kulture Jastrebarsko. Bal je namijenjen djeci od 5 do 15 godina, a glumice i glumci Kazališta Škrabe pripremit će prigodni program.

Stručni žiri birat će najbolji nastup na pozornici te najbolje maske i kostime, a sponzor Bala pod maskama pripremio je vrijedne nagrade. Nakon podjele nagrada uslijedit će ples pod maskama uz krafne i sokove.

Ulaznice za Bal pod maskama od danas se mogu nabaviti po cijeni od 20 kuna u Pizzeriji "Erdödy". Za pratnju (roditelje/bake, djedove) malih maškara ulaz će biti besplatan, a i za njih su sponzori pripremili poklone iznenađenja i tombolu.

 

Objavljeno u Događanja
Petak, 08 Veljača 2019 14:18

Kazalište Škrabe upisuje predškolce!

Nakon što je u proteklih sedam godina pripremila čak devet hit-predstava; "Knjiga o džungli", "Kako je Tvrtko otkrio Božić", "Pustolovine Huckleberryja Finna", "Mary Poppins" "Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir", "Dogodilo se u Betlehemu", "Velika tajna Sherlocka Holmesa", "Oko jedne hiže", "Zemlja Čudesa" već uigrana ekipa Kazališta Škrabe kreće u novu akciju. Zbog brojnih upita roditelja djece predškolskog uzrasta, od sada će u sklopu Kazališta Škrabe s radom krenuti i predškolska grupa.

Upis novih članova (glumica i glumaca) od 4 do 7 godina bit će u srijedu i četvrtak, 13. i 14. veljače u 18,30 sati u Domu kulture Jastrebarsko.

-Ako Vaše dijete voli glumiti, pjevati, plesati, ako želite da upozna kazališni svijet i s druge strane zastora, ako želite da nauči pravilno govoriti, stekne sigurnost i pobijedi strah od javnih nastupa, da sazna kako nastaje kazališna predstava, ako želite da se dobro zabavi i stekne nove prijatelje – svakako dođite i pridružite svoje dijete ovoj velikoj kazališnoj obitelji- poručuju iz Kazališta Škrabe.

Sve informacije o upisima predškolaca mogu se saznati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili mobitel 0917229167.

Objavljeno u Događanja
Ponedjeljak, 21 Siječanj 2019 14:32

Kazalište Škrabe upisuje nove članove

Nakon što je u proteklih sedam godina pripremila čak devet hit-predstava ("Knjiga o džungli", "Kako je Tvrtko otkrio Božić", "Pustolovine Huckleberryja Finna", "Mary Poppins" "Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir", "Dogodilo se u Betlehemu", "Velika tajna Sherlocka Holmesa", "Oko jedne hiže", "Zemlja Čudesa"), već uigrana ekipa kazališnih stručnjaka i pedagoga proširuje svoje redove! Sada je pravi trenutak da i vi postanete dijelom Kazališta Škrabe koje okuplja glumice i glumce od 7 do 77 godina starosti, a među svoje nove članove posebno poziva osnovnoškolce i srednjoškolce.

-Ako želite glumiti, pjevati, plesati i upoznati kazališni svijet i s druge strane zastora, ako želite naučiti pravilno govoriti, steći sigurnost i pobijediti strah od javnih nastupa, ako želite naučiti kako nastaje kazališna predstava ili ako se želite dobro zabaviti i steći nove prijatelje - svakako dođite i pridružite se našoj velikoj kazališnoj obitelji- poručili su iz Kazališta Škrabe.

Upis novih članova osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta bit će u srijedu i četvrtak, 23. i 24. siječnja te 30. i 31. siječnja u 18,30 sati u Domu kulture Jastrebarsko.

Sve informacije možete saznati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili mobitel 091/7229167.

Objavljeno u Događanja

U župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom uoči blagdana Tri kralja, treću godinu zaredom održan je božićni poetsko-glazbeni program "Hote o ljudi sim". U organizaciji jaskanske župe, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe, program nazvan po drevnoj jaskanskoj božićnoj pjesmi okupio je raznovrsne izvođače i veliki broj posjetitelja.

Svi su uživali u jedinstvenom umjetničkom doživljaju, uz nastupe Župskog crkvenog zbora svetog Nikole biskupa pod vodstvom sestre Paule Puzjak, vrsnih pjevača i tamburaša KUD-a Desinec, malih i velikih glumaca Kazališta Škrabe te Gradskog pjevačkog društva "Javor" sa solisticom Ljubicom Nikolić, pod ravnanjem Elizabete Skobe. Crkveni zbor na orguljama je pratio velečasni Ivan Bingula, a nastupili su i profesorica flaute Iva Zbožinek Janušić, profesorica glasovira Elizabeta Skobe te mlada violinistica Ana Paula Lovretin.

Želja organizatora je ovim programom uljepšati i produžiti božićno razdoblje te sačuvati od zaborava drevne običaje, pjesme i napjeve, pobuditi nostalgiju za starim sretnim vremenima i ljudima kojih više nema. Posjetitelji su mogli saznati zanimljivosti iz povijesti crkve svetog Nikole biskupa, ali i o karakterističnom prigorskom običaju ophoda "zvjezdara".

Održavanje programa pomogli su Zagrebačka županija i Grad Jastrebarsko, a prisutni su srdačno pozdravili zamjenika župana Hrvoja Frankića. Na kraju je prisutne pozdravio te im čestitao Božić i blagdan Tri kralja mons. Josip Baloban, a svi izvođači zajedno s oduševljenim posjetiteljima zapjevali su hrvatsku božićnu himnu "Narodi nam se kralj nebeski".

Objavljeno u Događanja
Nedjelja, 02 Prosinac 2018 12:32

FOTO: "Zemlja Čudesa" oduševila

Čudesna glazbena bajka"Zemlja Čudesa", najnovija predstava Nine Škrabea i Kazališta Škrabe, premijerno je izvedena krajem prošlo mjeseca u Jastrebarskom. Sve tri premijerne izvedbe ispunile su dvoranu jaskanskog Doma kulture do posljednjeg mjesta, a gledatelji su s oduševljenjem pozdravili veliki ansambl glumaca, pjevača i plesača koji su ih odveli u Zemlju Čudesa te im dočarali uzbudljivi život Alise, Šašavog Klobučara, Ožujskog Zeca i njihovih prijatelja.

Režiju "Zemlje Čudesa" potpisuje Klementina Škrabe, a u njoj je nastupilo 60-ak malih i malo većih glumaca, uglavnom polaznika osnovnih škola s područja Jastrebarskog, Klinča Sela, Krašića i Samobora. Na "daskama koje život znače" pridružili su im se već iskusni glumci, srednjoškolci i studenti, koji su svoje prve glumačke korake napravili u "O'Kaju" (2011) i "Knjizi o džungli" (2012) te od tada kontinuirano nastupaju u svim predstavama Kazališta Škrabe.

Za koreografiju i scenski pokret u "Zemlji Čudesa" zaslužna je zagrebačka koreografkinja i plesna pedagoginja, voditeljica Studija Lepeza Ida Benčik, kostime je osmislila i izradila modna dizajnerica Maria Špikić, a scenografiju potpisuje prof. Ivana Strmečki Vučina. Asistentica redateljice je Margareta Škrabe, ton-majstori su Dominik Sečen i Marija Škrabe, za rasvjetu i svjetlosne efekte pohvale idu Ivici, Krešimiru i Dominku Batušiću te Noelu Reškovcu,a sve se odvijalo pod umjetničkim vodstvom Nine Škrabea. Dio scenografije za ovu predstavu oslikao je nedavno preminuli jaskanski slikar Josip Košćak, a kazalištarci su predstavu posvetili Ivici Dadi Tadiću (1938-2018),"legendarnom novinaru, karikaturistu i scenografu jaskanskog kazališta, Marincu, Amigu i Kauboju koji nas je napustio ove godine i sada nas čeka s one strane duge, na kraju mjesečeve rijeke - u Zemlji Čudesa."

Nino Škrabe, koji tijekom 2018. godine slavi 50 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja, o svojoj novoj predstavi kaže: "Oduvijek sam volio pisati za određenu kazališnu družinu i za određene glumce. Tako je bilo i ovaj put. Oduševio me nesvakidašnji žar i trud ovih naših mladih i najmlađih, velikih, malih i najmanjih glumaca pa sam s velikim zadovoljstvom pisao "Zemlju Čudesa" baš za njih, po njihovoj mjeri. S radošću sam zatim sa strane promatrao kako se moji pisani junaci u njihovoj izvedbi pretvaraju u žive, stvarne osobe."

Brojne gledatelje oduševio je glumački zanos mladih glumaca, a najmlađi gledatelji jedva su dočekali poziv redateljice Klementine Škrabe da se na kraju svake premijerne izvedbe na pozornici upoznaju i slikaju s glumcima iz predstave.

 

Objavljeno u Događanja
Petak, 16 Studeni 2018 14:27

"Zemlja Čudesa" u Jastrebarskom

Najnovija predstava Nine Škrabea, čudesna glazbena bajka "Zemlja Čudesa", u Domu kulture Jastrebarsko premijerno će se moći pogledati u petak 23., subotu 24. i nedjelju 25. studenoga u 20 sati.

Režiju "Zemlje Čudesa" potpisuje Klementina Škrabe, a u njoj će nastupiti 60-ak malih i malo većih glumaca, uglavnom polaznika osnovne škole s područja Jastrebarskog, Klinča Sela, Krašića i Samobora. Na "daskama koje život znače" pridružit će im se već iskusni glumci, srednjoškolci i studenti, koji su svoje prve glumačke korake napravili u "O'Kaju" (2011) i "Knjizi o džungli" (2012) te od tada kontinuirano nastupaju u svim predstavama Kazališta Škrabe. "Zemlja Čudesa" temeljena je na romanima Lewisa Carrolla o djevojčici Alisi. Ova jaskanska verzija pokazat će potpuno novi pogled na taj klasik svjetske književnosti, a neće nedostajati ni pjevačkih i plesnih točaka.

-Oduvijek sam volio pisati za određenu kazališnu družinu i za određene glumce. Tako je bilo i ovaj put. Oduševio me nesvakidašnji žar i trud ovih naših mladih i najmlađih, velikih, malih i najmanjih glumaca pa sam s velikim zadovoljstvom pisao "Zemlju Čudesa" baš za njih, po njihovoj mjeri. S radošću sam zatim sa strane promatrao kako se moji pisani junaci u njihovoj izvedbi pretvaraju u žive, stvarne osobe- o svojoj novoj predstavi će Nino Škrabe, koji tijekom cijele 2018. godine slavi 50 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja.

Ulaznice za premijerne izvedbe "Zemlje Čudesa"  možete po cijeni od 20 kuna nabaviti u Pizzeriji Erdödy u Jastrebarskom od ponedjeljka, 19. studenoga.

Objavljeno u Događanja

Kazalište Škrabe, koje djeluje u sklopu udruge Kreativni studio Zvrk, prošle je godine započelo s organizacijom Ljetnog kazališnog kampa, kojim tijekom ljeta svojim vjernim glumcima, ali i nekim novim ljubiteljima kazališta, pruža uživanje u svijetu kazališta za vrijeme ljetnih školskih praznika. Kamp je prvenstveno namijenjen učenicima osnovne i srednje škole koji mogu, ali i ne moraju imati prethodnog kazališnog iskustva.

Ljetni kazališni kamp "Hawk City 2018" održan je krajem kolovoza, i to pod nazivom "Čarobna čajanka u Zemlji Čudesa". Tom su prigodom mali i malo veći glumci mogli sudjelovati u radionicama koje je vodila ugledna književnica i pjesnikinja Sonja Zubović, a pomagale su joj redateljica Klementina Škrabe i glumica Ornela Rodić. Svi sudionici uživali su u prigodnoj vrtnoj čajanci. Održane su radionice "Vrelo zavičaja" te "Poezija to-go".

Mladi jaskanski "kamperi" razgovarali su o praznicima i kazališnim pustolovinama koje ih uskoro očekuju, predstavili su svoje omiljene knjige, smišljali su likove i poglavlja prave pravcate knjige, a neki od njih napisali su i vrlo zanimljive pjesme. 

Nova sezona Kazališta Škrabe kreće uskoro, a započet će upisima novih glumaca, ponovnim susretom s onim starima, skorašnjom premijerom predstave "Zemlja Čudesa" te novim izvedbama hit-predstave "Oko jedne hiže". 

 

 

Objavljeno u Događanja
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti