JAVOR BOJAN LEŠ, gradonačelnik Ivanić-Grada: Iznimno sam zadovoljan općenitom situacijom u gradu

Gradonačelnik Ivanić-Grada osvrnuo se na prethodne četiri godine mandata, ali i podijelio svoju viziju budućnosti Grada

Govoreći za HRT-ov Studio 4 o svome mandatu u protekle četiri godine, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš rekao je da su većina obećanja dana sugrađanima uglavnom ispunjena.

– To je nešto što nas izdvaja, da uvijek prilikom davanja obećanja nastojimo biti odmjereni i obećavati ono što možemo izvršiti. Mogu reći da smo 80 posto obećanja ispunili, a ono što malo kasni, ujedno najveći projekt u gradu, je projekt Aglomeracije. Pred nama je završna faza, raspisivanje javnog međunarodnog natječaja za izvođača radova, rekao je Leš za vrijeme gostovanja u emisiji Studio 4.

Kako kaže, to je nešto što će imati priliku obećati građanima u idućem razdoblju – početak radova na kanalizacijskom sustavu koje će provoditi tvrtka Vodovod i odvodnja Zagrebačke županije, jedina koja je ujedinila četiri grada i više općina u jedno poduzeće.

Ivanić-Grad među prvima je, također krenuo u projekt “Zaželi”, a do sada broje dvije prijave na isti. Od toga je jednu aplicirao Grad s općinama Kloštar Ivanić i Križ, a drugu tamošnji ogranak Crvenog križa. U svakom slučaju, projektom je zaposleno više od 20 žena, a evidentna je i visoka razina zainteresiranih korisnika.

– Očito se radi o pogotku. Projektu koji je s jedne strane zaposlio teško zapošljivu skupinu žena, a s druge pomogao mnogima kojima je to bilo potreba. Sada moramo razmišljati kako nastaviti s projektom nakon što istekne financiranje iz Europe te osigurati sredstva u proračunima.

Ivanić-Grad se odlično othrvao izazovima epidemije koronavirusa

Na temu korone, Leš je istaknuo svoje zadovoljstvo ponašanjem građana istaknuvši kako je Ivanić-Grad uvijek bio ispod prosjeka prokuženosti te se odlično othrvao izazovima.

– Jedna smo od rijetkih sredina koja je gotovinom pomagala svojim obrtnicima. Izašli smo tri puta s novčanim davanjima onima koji su zatvoreni, jedanput je bilo po 5 tisuća kuna, a dvaput po 4 tisuće kuna. Svaki od naših malih obrtnika, uglavnom iz sektora ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti, direktno je iz proračuna dobio 13 tisuća kuna u gotovini.

Ako dođe do novog zatvaranja, Ivanić-Grad će ponovno imati kapaciteta pomoći svojim sugrađanima, štoviše sredstva su već planirana na prošloj sjednici Gradskog vijeća, najavio je Leš.

– Izdvojen je dio sredstava za pomoć gospodarstvu. Nažalost, očekujemo pesimističku situaciju i vjerujemo da će se u nekom trenutku dogoditi. Grad će opet uskočiti i pomoć. Proračun je izuzetno dobro izbalansiran, u prošloj smo godini imali gotovo 3 milijuna kuna suficita te nemamo nikakvih problema u servisiranju svih potreba Grada i projekata. Iznimno sam zadovoljan općenitom situacijom u gradu.

Grad zadovoljava kompletne potrebe za život

Osvrnuvši se na odgoj i obrazovanje, Leš je napomenuo kako Ivanić-Grad ima najnižu cijenu vrtića u Zagrebačkoj županiji te posljedično tome, nema neupisane djece. Postojeći kapaciteti su obnovljeni kroz projekte energetske obnove i ostale sufinancirane sredstvima EU, a u ovoj godini previđena je nadogradnja vrtića na Žeravincu s dvije odgojne skupine. Tu je i privatni vrtić, također sufinanciran od strane grada po djetetu.

– Važno je, pogotovo mladim obiteljima, da osiguramo kapacitete onima koji rade da mogu upisati djecu u vrtiće. Ivanić-Grad je urbana sredina koja pruža mnoštvo sadržaja, prvenstveno mladim obiteljima s djecom. Zadovoljava kompletne potrebe za život, a opet je mirno i malo mjesto koje pruža mirniji, sigurniji i kvalitetniji život, rekao je Leš navevši pritom bazene, školu plivanja, kazališne predstave, najveću kino dvoranu, glazbenu školu, sportske i druge udruge.

U ovom mandatu, Leš je stavio naglasak i na turizam te je građane okrenuo prema OPG-ovima, dok je Grad nadaleko poznat po svojoj Bučijadi.

– Nadamo se da će ove godine biti održana prva međunarodna Bučijada. Ivanić-Grad je poznat i po najvećem broju poljoprivrednih površina u Zagrebačkoj županiji za što se izdvaja najviše sredstava iz proračuna. U gospodarskom razvoju vidimo se kao grad poljoprivrede, imamo značajne gospodarske potencijale – od farmi nesilica i teladi pa do površina na kojim se uzgajaju žitarice i razne druge kulture.

Leš: Razvijamo Ivanić-Grad u pravu europsku sredinu

Nezanemariv je i zdravstveni turizam područja, a kako je kazao gradonačelnik, Naftalan je jedinstvena bolnica u Europi, ali i šire.

– U prošloj godini Zagrebačka županija je u Naftalan uložila više od 40 milijuna kuna. Izgrađen je novi wellness i bazenski kompleks, a u narednom razdoblju očekujemo daljnji rast hotelskih kapaciteta i razvoj lječilišta koje će biti motor razvoja cijeloga grada.

Leš je zaključio svojom vizijom Ivanić-Grada u sljedećih deset godina, ali i predstojećem izbornom utrkom.

– Nadam se da će biti protukandidata. Ivanić-Grad je zasigurno sredina koja je u zadnjih osam godina značajno napredovala. Smatramo da smo dobro radili u ovom periodu, da će to sugrađani prepoznati, a preuzimamo na sebe obvezu da i dalje radimo interesu građana Ivanić-Grada i razvijamo se u pravu europsku urbanu sredinu.