Za vrijeme svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Rugvica, Općina Rugvica potpisala je Povelju o prijateljstvu s Gradom Stari Gradom. Povelju kojom se dvije sredine obvezuju na suradnju na kulturnom, sportskom, gospodarskom i turističkom planu potpisali su načelnik Općine Rugvica Mato Čičak i gradonačelnik Stari Grada Antonio Škarpa.

-Ono što mene najviše veseli to je da ćemo sljedeće godine imati već jedan zajednički projekt, kao što smo napravili s Općinom Odžak. Vjerujem kako će ova suradnja potrajati jako dugo, jer zajedničkim naporima trudit ćemo se da tome i bude tako- istaknuo je načelnik Rugvice Mato Čičak, s kojim se složio i gradonačelnik Stari Grada Antonio Škarpa.

-Veseli me što na ovaj način povezujemo kontinentalnu Hrvatsku s otocima. Ovo je početak jedne suradnje za koju vjerujem kako će potrajati dugi niz godina- kazao je Škarpa. 

 

Objavljeno u Rugvica

Uz nazočnost brojnih visokih dužnosnika predvođenih premijerom Andrejom Plenkovićem, Općina Rugvica jučer je proslavila svoj. Njihov dolazak potvrda je ispravnog puta i politike koju provodi načelnik Mato Čičak sa svojim timom ljudi. Svi ti rezultati Rugvicu danas svrstavaju među najprosperitetnije jedinice lokalne samouprave na području Hrvatske.

-Ovdje se zaposlenost povećala za 25 posto. Postali ste središte poduzetništva i gospodarstva što pokazuje sve ove investicije koje se tu događaju. Vaši rezultati pokazuju da se ovdje živi složno i kvalitetno, ulaže se u obrazovanje, kulturu i sport- kazao je premijer Andrej Plenković čestitajući načelniku Čičku i njegovim suradnicima na odličnim rezultatima.

Realizirani su brojni projekti

Načelnik Mato Čičak u svom je govoru istaknuo brojne investicije koje su u posljednjih godinu dana realizirane na području općine. U prvom redu to je otvorenje Designer Outlet Centra, gdje je i održana svečana sjednica Općinskoga vijeća. Osim toga otvoren je i Dječji vrtić, u potpunosti je obnovljena općinska zgrada, a puno je pažnje posvećeno i podizanju komunalnog standarda.

-Puno smo toga napravili kako bi naša Općina bila po mjeri svih svojih mještana, općina obitelji, općina djece, ali i općina obrtnika i poduzetnika. Nastavljamo i dalje mukotrpno raditi. Ovaj dan je prilika da se prisjetimo svega onoga što smo u protekloj godini učinili i pokrenuli kako bi se Rugvica neprestano razvijala. Rugvica je možda mala, no za nas je ona neprocjenjiva. To je naš dom, zajednica u kojoj odrastaju naša djeca i mjesto gdje kreiramo svoju budućnost- rekao je načelnik Mato Čičak naglasivši kako je Rugvica danas mala općina za velike stvari i rezultate.

Briga o mladima i dalje na prvom mjestu

Kako bi tome i dalje tako bilo, općinsko vodstvo i dalje nastavlja u ovom smjeru. U planu za naredno razdoblje također je više značajnih projekata i investicija, a i dalje će se voditi briga o mladima, koji zauzimaju itekako važno mjesto u općinskoj politici.

-Naknadu za novorođenu djecu povećali smo na dvije tisuće kuna, a vjerujem kako ćemo to i popraviti. U cijelosti smo plaćali učenički i studentski prijevoz, a pomažemo i 135 studenata s godišnjom iznosom od 1200 kuna. I ove smo godine osigurali besplatne udžbenike za naše osnovnoškolce- istaknuo je Čičak, kojem su na postignutim rezultatima odreda čestitali svi govornici.

Ispred svih načelnika i gradonačelnika obratio se gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuvši kako svojim rezultatima Općina Rugvica spada među najbolje Općine, s čime se složio i župan Stjepan Kožić, dok je izaslanica predsjednika Hrvatskoga Sabora Željka Josić pohvalila sve mjere koje se poduzimaju kako bi Općina postigla ovaj status koji danas ima.

Proslava Dana Općine nastavljena je druženjem na 7. Lađarsko- ribarskoj večeri u organizaciji Savskih lađara, a što smo zabilježili pogledajte u FOTOGALERIJI.

Objavljeno u Rugvica

Na ovotjednoj trinaestoj sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o kupnji zemljišta za izgradnju sportskog centra te prostorija za DVD Rugvicu. Kupile bi se parcele koje su smještene iza „Rode“ te na području Mrtvice, a njihovim objedinjavanjem Općina bi na raspolaganju imala više od 45 tisuća kvadrata zemljišta.

-Želja je da se cijeli ovaj kompleks oko općinske zgrade dovede u funkciju. Taj problem treba početi rješavati. Obavili smo razgovore s ljudima- kazao je u uvodu načelnik Mato Čičak.

Spomenuta zemljišta prenamijenila bi se u sportsko-rekreativni dio, dok bi se sadašnje igralište smješteno uz Osnovnu školu Rugvica prenamijenilo za društvenu namjenu.

-Ovo je plan za budućnost. Također, otvaraju nam se i neke opcije gdje nam Hrvatski nogometni savez pomogao s uređenjem nogometnog terena- pojasnio je Čičak.

Nitko od vijećnika nije bio protiv ovakve odluke na koju su se svi odreda pozitivno očitovali. Također, načelnik Mato Čičak ovlašćuje se za pregovore s vlasnicima zemljišta, kako bi se krenulo s realizacijom još jednog u nizu kapitalnih projekata na području Općine Rugvica.

Objavljeno u Rugvica

Općinsko vijeće Općine Rugvica jučer je po prvi puta zasjedalo u novoj općinskoj vijećnici, koja se nalazi unutar novoobnovljene općinske zgrade. Bila je to sjednica na kojoj su sve točke usvojene jednoglasnom odlukom svih prisutnih vijećnika.

Vijećnici su tako prihvatili pete izmjene i dopune proračuna Općine Rugvica, koji je doživio tek manje promjene koje su nastale zbog izgradnje mosta za što su sredstva osigurana plaćanjem komunalnog doprinosa. Za tu je namjenu potrebno pola milijuna kuna. Isto tako za sanaciju crkve u Oborovu, prihvaćanjem izmjena i dopuna proračun osigurano je 126 tisuća kuna za završetak započetih radova.

-Te su stvari utvrđene, a ja vas molim da ovoga puta u proračun uvrstimo i 2,5 milijuna kuna za kupnju zemljišta za sportsko- rekreativni kompleks te za izgradnju garaže za DVD Rugvicu. Prihodi za to postoje, jer sredstva koja smo dobili za zemlju koju smo prodali uložit ćemo za kupnju tih parcela- pojasnio je načelnik Mato Čičak.

Prihvaćen je i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu iz kojega je vidljivo kako je općinska blagajna u plusu, jer s prenesenim viškom iz prijašnjih godina zaključno s 30. lipnjem na računu bilo više od 4,8 milijuna kuna.

IKEA gradi nerazvrstanu cestu za daljnje širenje Outleta

Usvojena je i odluka trećim izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja „Ikea Zagreb Istok“, gdje IKEA Centres Croatia ima namjeru razviti projekt koji bi predstavljao dopunu sadržaja Outletu. Kako bi to mogli razviti potrebno je izgraditi nerazvrstanu cestu, uključujući javnu rasvjetu, oborinsku odvodnju i distribucijsku telekomunikacijsku kanalizaciju, što bi svojim sredstvima izgradila IKEA, koja bi završetkom radova istu predala Općini.

Nastavak sufinanciranja prijevoza

Vijećnici su donijeli i odluku o nastavku sufinanciranja mjesečnih karata za učenike srednjih škola i studenata za razdoblje od rujna do prosinca. Između ostaloga najboljim učenicima i studentima na subotnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će biti održana u Designer Outlet Croatia bit će dodijeljena priznanja i novčane nagrade.

Također, donijeta je i odluka da se Ulica u Savskom Nartu nazove Ulicom Vidakovići.

Objavljeno u Rugvica

Nakon otvorenja Dječjeg vrtića, ministrica Gabrijela Žalac otvorila je i novoobnovljenu općinsku zgradu na Trgu dr. Franje Tuđmana. Općinska zgrada temeljito je rekonstruirana i energetski obnovljena.

Projektom je obuhvaćena zamjena dosadašnje stolarije, izrada termoizolacijske fasade, kao i nove fasade koja izgledom podsjeća na vizuru posavske hiže. U prizemlju zgrade nalazi se ured Hrvatske pošte, dok su djelatnici Općine svoje urede preselili na dio zgrade iznad društvenog doma, na kojem je do nedavno bio samo crijep. 

-Uspjeli smo realizirati još jedan projekt, kojim su svi naši djelatnici dobili ljepše i bolje uvjete za rad. Zahvaljujem se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, a pogotovo županu Stjepanu Kožiću- kazao je tom prilikom načelnik Mato Čičak.

Završetkom radova na rekonstrukciji općinske zgrade, započet će radovi na uređenju Trga dr. Franje Tuđmana, a općinsko vodstvo ima i velike planove sa Starom školom koja bi u dogledno vrijeme trebala postati muzejom i knjižnicom.

Objavljeno u Rugvica

Dječji vrtić Vesela Pandica- područni objekt Roda u Jalševcu Nartskom danas je i službeno otvorio svoja vrata. Ta je čast pripala ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijeli Žalac koja je u nazočnosti načelnika Općine Rugvica, Mate Čička prerezala vrpcu, čime je vrtić koji će pohađati 115 mališana i službeno započeo s radom.

Projekt prenamjene prvotnog vatrogasnog doma u Dječji vrtić vrijedan je preko 1,3 milijuna kuna, a pola milijuna kuna sufinancirano je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i proračunskih sredstava Općine Rugvica uređeno je i vanjsko dječje igralište vrtića.

-Ovakvi projekti uvijek su dobro došli. Mene veseli da je ova predškolska ustanova sigurna jedna od najljepših koja se na ovakav način prenamijenila. Ovo je primjer da su naši mladi i djeca prioritet onoga što ova Vlada čini- istaknula je ministrica Žalac.

Po svim standardima ova predškolska ustanova spada u red najuređenijih prostora za ovu namjenu u Zagrebačkoj županiji. Za boravak djeteta u vrtiću roditelji će izdvajati 500 kuna, dok Općina sufinancira iznos od 1100 kuna. Mladi i osiguravanje njihove što bolje budućnosti jedna je od smjernica za koje se opredijelio općinsko vodstvo, na što je načelnik Mato Čičak izuzetno ponosan. 

-Mi ćemo uskoro graditi još jedan vrtić za stotinjak djece. Moramo se konstantno truditi i raditi kako bismo poboljšali cjelokupnu situaciju. Mi to i činimo, a ono što svakako veseli je ulaganje u mlade, jer naši osnovnoškolci treću godinu za redom imaju besplatne knjige i radne bilježnice. Srednjoškolcima smo osigurali besplatni javni prijevoz, kao i studenti- kazao je načelnik Čičak.

Objavljeno u Rugvica

U tijeku su sanacijski radovi na opkopu temelja crkve sv. Jurja i sv. Jakova u Oborovu, koje jednim dijelom sufinancira i Općina Rugvica. Crkva u Oborovu vrijedan je povijesni objekt koji je izgrađen između 17. i 18. stoljeća, a radove su danas obišli općinski načelnik Mato Čičak i predsjednica Općinskog vijeća Ana Munić.

Sanacijski radovi na opkopu temelja izvode se zbog vlage u crkvi koja se više od stoljeća skupljala zbog cigle koja je u zidove ugrađena u razdoblju s početka 20. stoljeća. Opkop temelja napravljen je oko cijele crkve te će se od temelja do kraja crkvenog dvorišta prema vatrogasnom domu povući odvodne cijevi s obje strane prema otvorenoj kanalizaciji uz Oborovsku cestu. 

-Nakon otkopa temelja crkve vidljivo je na jednoj strani crkve da su temelji širi od zida crkve i da su kvalitetno izgrađeni. Tako da crkva stoji na dobrim temeljima, uz to što su joj duhovni temelji nadajmo se također dobri- istaknuo je župnik Stjepan Levanić i dodao kako se u vanjskom dijelu zida crkve nalazi opeka koja je proizvedena u ciglani u Oborovu. 

Inače, župna crkva dugačka je pedesetak metara i široka oko 14 metara. Uz crkvu nalazi se i toranj crkve koji je bio zasebno izgrađen, vjerojatno prije crkve kao karaula na granici između Austrijskog i Osmanskog Carstva.

Objavljeno u Rugvica

Slogan „mala općina za velike stvari“ po kojem Rugvica postaje sve više prepoznatljiva dokazuje i obnovljena općinska zgrada. Neugledna i trošna zgrada, u međuvremenu je postala ljepoticom, kakve se ne bi posramile niti daleko veće sredine.

Pomaci prema naprijed krenuli su 2015. godine dolaskom nove garniture ljudi koji su krenuli u temeljitu rekonstrukciju postojeće zgrade, u čijem se prizemlju danas nalazi ured Hrvatske pošte, dok su se djelatnici Općine preselili na dio zgrade iznad društvenog doma, na kojem je ne tako davno bio samo crijep. Također, veliku preobrazbu doživjela je i općinska vijećnica u kojoj su vijećnici prije doslovno sjedili jedni na drugima.

-Godinama se tamo ništa nije napravilo, no sada smo sve to uspjeli preurediti te stvoriti nove prostore za naše djelatnike koji će od sada radi u ljepšem i boljem okruženju, kako i priliči Općini koja je poput naše- rekao je načelnik Općine Mato Čičak.

Nakon završetka obnove zgrade slijedi nastavak radova na uređenju okoliša, odnosno na budućem Trgu dr. Franje Tuđmana.

-Cijeli taj dio tada bi trebao biti reprezentativnim i dostojnim Rugvice. Tu ne stajemo, jer imamo i planove sa Starom školom koju planiramo preurediti u muzej i knjižnicu. Također, želja nam je i soba Martina Bogdana, biskupa iz Savskog Narta. Planova je mnogo, jer naša je želja da ovaj centar Rugvice bude jedno lijepo središte naše općine- o budućim planovima će Čičak.

A kako je to izgledalo prije i danas, kada je u pitanju općinska zgrada, najbolje dočaravaju sljedeće fotografije.

Objavljeno u Rugvica

Početkom nove pedagoške godine svoja vrata otvara i novoizgrađeni Dječji vrtić u Jalševcu Nartskom, koji je u zakupu Vesele Pandice. Uz novi vrtić zahvaljujući Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz natječaj „Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića“ te općinskim sredstvima opremljeno je i vanjsko igralište, čime se djeci omogućuje sretno i bezbrižno odrastanje. To je samo nastavak općinske politike orijentiran prema ulaganju u mlade i njihove potrebe.

-Sretan sam što smo to uspjeli realizirati u čemu smo imali veliku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koje je osiguralo sredstva za uređenje našeg društvenog doma i prenamjenu u vrtić, te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje nam je pomoglo u opremanju vanjskog igrališta, čime smo dobili jedan kvalitetan prostor- kazao je načelnik Mato Čičak.

Ovih dana završili su i upisi, te će s početkom rujna u novi vrtić krenuti 115 mališana.

-Drago mi je što će naša djeca biti u kvalitetnom prostoru. Tu ne mislimo stati, jer na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prijavili smo vrtić za još 120 djece vrijedan 9,5 milijuna kuna. S ova dva vrtića zadovoljit ćemo sve naše kapacitete, a pomoći ćemo i okolnim gradovima i općinama koji nisu u mogućnosti izgraditi nove kapacitete tako što ćemo upisati i njihovu djecu-rekao je Čičak.

Taj vrtić trebao bi se graditi iza Stare škole u Jalševcu Nartskom, koja bi u međuvremenu trebala postati ambulantom.

Objavljeno u Rugvica

Općina Rugvica potpisala je 21. veljače Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekt Građenje reciklažnog dvorišta u Općini Rugvica. Trajanje provedbe projekta je 14 mjeseci (21.2.2018.-21.4.2019.), a za sufinanciranje projekta Općini Rugvica dodijeljena su sredstva u iznosu od 2.514.697,86 kuna, odnosno 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta na području Općine Rugvica osigurat će se infrastruktura za sakupljanje otpada, papira, metala, stakla, plastike, tekstila te glomaznog otpada, što će, uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Provedba projekta će utjecati na zaštitu okoliša (smanjenje količine otpada na odlagalištima, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš, smanjenje emisija stakleničkih plinova) te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom. Ciljnu skupinu projekta predstavlja stanovništvo na području obuhvata projekta koje će se putem održanih informativno-obrazovnih aktivnosti osvijestiti o važnosti odvajanja otpada u kućanstvima i ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom.

Cilj projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište i to izgradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta u Općini Rugvica te provedbom informativno-obrazovnih aktivnosti. Rezultati projekta su izgrađeno reciklažno dvorište površine 3.828 m² koje je opremljeno opremom za prihvat i skladištenje otpada te je proveden nadzor nad radovima, provedeno 9 obrazovnih aktivnosti za odrasle i djecu, te proveden projekt u skladu s pravilima EU.

Ukupna vrijednost projekta je 3.239.821,83 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 2.958.468,08 kuna, a dodjeljuju se bespovratna sredstva u iznosu 2.514.697,86 HRK što predstavlja 85 posto sufinanciranja.

Objavljeno u Rugvica
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti