Zagrebačka županija nastavlja subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite. Naime, budući da su poduzetnici s područja županije iskoristili kreditni potencijal od 63 milijuna kuna, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo je dodatni kreditni potencijal u iznosu od 10 milijuna kuna. Zahtjevi će se primati do 31. prosinca. Sredstva su dodijeljena za nastavak provođenja Programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1 - Kreditom do konkurentnosti, putem kojeg Zagrebačka županija u suradnji s Ministarstvom subvencionira kamatu na poduzetničke kredite.

Korisnici ovog Programa mogu biti mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji ulažu na područje Zagrebačke županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu. Programom se subvencionira kamata na kredite za projekte koji obuhvaćaju kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata (stanovi isključeni), kupnju nove opreme ili pojedinih dijelova nove opreme te za obrtna sredstva do 20 posto (za projekte iz uslužne djelatnosti) i do 30 posto (za projekt iz proizvodne djelatnosti) iznosa ukupno odobrenog kredita. Prednost pri dodjeli subvencija imat će projekti proizvodne djelatnosti, projekti od značaja za gospodarski razvoj Županije te projekti kojima se otvaraju nova radna mjesta.

-Drago mi je da se ovaj Program, zahvaljujući kojem naši poduzetnici postaju još konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, nastavlja. Osnova uspješnog poslovanje bilo kojeg poduzeća je ulaganje u objekte i opremu, što je uvijek financijski zahtjevan izdatak. Stoga Županija i dalje nastavlja subvencionirati kamate na poduzetničke kredite kako bismo poduzetnicima s naših prostora olakšali donošenje takvih poslovnih odluka koje jamče daljnji razvoj i napredak- rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Sva potrebna dokumentacija nalazi se OVDJE, a može se podići i u Upravnom odjelu za gospodarstvo Zagrebačke županije u sobi 25 (Ulica grada Vukovara 72/V), a dodatne informacije mogu se dobiti na brojevima telefona 6009-415 i 6009-457 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Objavljeno u Zagrebačka županija

Zagrebačka županija će, temeljem provedenih javnih natječaja, dodijeliti 381 tisuću kuna bespovratnih sredstava za organiziranje manifestacija i nastupanje županijskih poduzetnika na manifestacijama u vezi s poduzetništvom u ovoj godini.

Javni natječaj za dodjelu potpora poduzetnicima za nastup na manifestacijama u vezi s poduzetništvom u 2018. godini bio je otvoren od 19. lipnja do 3. rujna te su se na njega mogli prijaviti obrti, trgovačka društva i profitne ustanove s područja Zagrebačke županije. U sklopu ovog natječaja dodijeljeno je 16 potpora ukupne vrijednosti nešto većoj od 182 tisuće kuna, a o kojim je poduzetnicima riječ i za koje projekte možete saznati OVDJE.

Javni natječaj za dodjelu potpora poduzetnicima za organiziranje manifestacija i zajedničkih nastupa na manifestacijama u vezi s poduzetništvom bio je otvoren od 3. srpnja do 20. rujna, a prihvatljivi prijavitelji su bili jedinice lokalne samouprave, komore, udruženja obrtnika i turističke zajednice. Za organiziranje manifestacija u vezi s poduzetništvom na području Zagrebačke županije dodijelit će se 161 tisuću kuna za pet programa, dok će se 37 500,00 kuna dodijeliti kao potpore za organiziranje dvaju zajedničkih nastupa na manifestacijama u vezi s poduzetništvom. Više o ovom natječaju možete saznati OVDJE.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Kreće isplata 5, 3 milijuna kuna bespovratnih potpora za 148 poduzetnika koje će Zagrebačka županija dodijeliti temeljem provedenog natječaja za poticanje razvoja poduzetništva u ovoj godini. Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika, dok se kapitalne pomoći dodjeljuju za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti.

Ukupno je zaprimljeno 268 zahtjeva, od kojih je odobreno 148 potpora. Bodovne liste i informacije o dodjeli subvencija mogu se pogledati OVDJE.

-Prema posljednjim podacima FINA-e za 2017. godinu, poduzetnici Zagrebačke županije su drugi u Hrvatskoj prema ostvarenom prihodu i neto dobiti. Itekako smo svjesni da se Proračun Zagrebačke županije kvalitetno puni prvenstveno zahvaljujući uspješnom poslovanju naših poduzetnika, što nam onda posljedično omogućuje da podižemo kvalitetu života u našoj županiji – gradimo škole, obnavljamo ceste i razvijamo poduzetničke zone- rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

-Naše pakete poduzetničkih potpora kreiramo u skladu sa stvarnim potrebama na tržištu, što najbolje potvrđuje velik broj prijava na natječaj- rekao je Kožić nadodavši kako su već u tijeku pripreme za rebalans Proračuna kojim će se osigurati dodatna sredstva kako bi svi prijavljeni poduzetnici, a koji zadovoljavaju uvjete natječaja, dobili potporu Zagrebačke županije.

Inače, u tijeku je priprema dopisa i ugovora koji će biti poslani korisnicima potpora. Iz Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije mole poduzetnike da, ukoliko imaju bilo kakvih pitanja ili nejasnoća vezano za namjensko korištenje potpora, se obrate putem elektroničke pošte na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Objavljeno u Zagrebačka županija

U Zagrebačkome inovacijskom centru na Velesajmu danas je svoje poslovne ideje predstavilo 18 zagrebačkih startup timova na 3. Startup Factory programu. Riječ je o prvome javno financiranome pretakceleracijskom programu na području Zagreba kojega su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i ZICER radi razvoja startup poduzetništva.

-Grad Zagreb je prepoznao važnost poduzetništva, inovativnih proizvoda i startup modela poslovanja. Osnivanjem ZICER-a stvorili smo prostor za mlade poduzetnike i njihove ideje u pretakceleracijskoj fazi – dok se poslovni plan još stvara i oblikuje. Osim što smo osigurali infrastrukturu, pomažemo i konkretnim sredstvima koja ne ulaze u vlasničku strukturu tvrtke. Ove smo godine kombinirali Startup Factory program sa sadržajem Zagreb Connecta, što startup timovima omogućuje da svoje inovacije predstave javnosti i mogućim ulagačima- istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Direktor ZICER-a Frane Šesnić je objasnio da ovaj program startupovima pomaže u razvoju poslovnih ideja, olakšava im poslovanje i širenje inovacija na postojećim i novim tržištima.

-Ideja je da od prijavljenih timova napravimo tvrtke koje će nad svojim inovacijama zadržavati intelektualna prava. Naš program im pomaže da se njihova ideja realizira i da postane tržišno održiva. Pružamo im edukacijske i mentorske usluge, pomažemo im u promoviranju te infrastrukturno, a najbolje timove financijske podržavamo- rekao je direktor Šesnić.

Ove se godine prijavilo preko 50 timova za Startup Factory, a 18 ih je izabrano da danas predstave svoje ideje radi ulaska u uži krug kandidata za glavnu nagradu na Startup konferenciji Zagreb Connect što će se održati 5. prosinca i na kojoj će 5 najboljih Startup Factory timova osvojiti po 160 000 kuna bespovratnih sredstava, a najbolji pitch Zagreb Connecta još 60 000 kuna.

Objavljeno u Grad Zagreb

Svi mali i srednji poduzetnici koji žele aplicirati na 68,4 milijuna kuna vrijedne pozive Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „WWW vaučeri za MSP-ove“ i „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“, sada se o tome mogu informirati i preko YouTube kanala Ministarstva.

Cilj Poziva „WWW vaučeri za MSP-ove“ je jačanje tržišne pozicije i povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika poboljšanom primjenom mrežnih marketinških rješenja kako bi se ojačala njihova prisutnosti na tržištu te vidljivost njihovih proizvoda i usluga, ali i dala podrška razvoju informacijskog društva u Republici Hrvatskoj. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva s rokom za podnošenje projektnih prijedloga od 13. kolovoza od 11,00 sati do 29. lipnja 2020. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava, u ukupnoj vrijednosti od 15,2 milijuna kuna.

Poziv „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“ za cilj ima jačanje tržišne pozicije, povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja malih i srednjih poduzetnika primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije, kao i davanje podrške razvoju informacijskog društva u RH. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva s rokom za podnošenje projektnih prijedloga od 28. kolovoza od 11,00 sati do 29. lipnja 2020. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava, u ukupnoj vrijednosti od 53,2 milijuna kuna.

Inače, informativna radionica na kojoj su predstavljeni ovi javni pozivi održana je 27. srpnja ove godine, a cjelokupni sadržaj radionica dostupan je na YouTube kanalu Ministarstva. Pritom iz Ministarstva napominju da je radi lakšeg snalaženja kroz sadržaj informativne radionice ona na YouTube kanalu podijeljena na nekoliko modula.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima za nastup na manifestacijama u vezi s poduzetništvom u 2018. godini. Ove godine za tu je svrhu osigurano 300 tisuća kuna, što predstavlja povećanje za 100 tisuća kuna u odnosu na 2017. godinu. Natječaj je otvoren do 3. rujna.

Prijaviti se mogu subjekti malog gospodarstva, trgovačka društva, profitne ustanove i obrti sa sjedištem na području Zagrebačke županije. Manifestacije u vezi s poduzetništvom, u smislu ovog natječaja, su sajmovi, izložbe, natjecanja i slične manifestacije u vezi s poduzetništvom organizirane s namjerom predstavljanja poduzetnika i udruženja poduzetnika, promocije ili ocjenjivanja njihovih proizvoda i usluga.

Jednom poduzetniku mogu se dodijeliti najviše dvije bespovratne potpore u jednoj kalendarskoj godini i to za nastup na manifestacijama u zemlji ili inozemstvu, odnosno isključivo za zakup, uređenje i opremanje izložbenog prostora te trošak izrade promidžbenih materijala koji se koriste na manifestaciji. Potpora može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 7 500 kuna za nastup na manifestacijama u Hrvatskoj i najviše 25 000 kuna za nastup na manifestacijama u inozemstvu.

Svi zainteresirani svoje prijave mogu dostaviti poštom preporučeno na adresu Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, P.P. 974, 10001 Zagreb ili osobnom dostavom u Pisarnicu Zagrebačke županije na istoj adresi na 6. katu. Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje i obrasci prijave nalaze se OVDJE, a više informacija može se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo Zagrebačke županije, soba 25, telefon 01/6009-457 i putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Objavljeno u Zagrebačka županija

Jedan od najznačajnijih programa u Hrvatskoj čiji je cilj pomagati start-up projekte iz domene razvoja, obrazovanja, zdravlja, ekonomske i društvene participacije, slobode i mogućnosti izražavanja djece, na danas održanom skupu u Tehnološkom parku u Zagrebu predstavio je Social Impact Report – izvješće o globalnim postignućima Zaklade Reach for Change tijekom protekle godine.

Najvažniji podaci ovog Izvješća pokazuju da je tijekom 2017. godine u Hrvatskoj kroz suradnju Tele2 i Reach for Change podržano 819 djece, kao i 431 odrasla osoba koja radi s djecom. 71 posto društvenih poduzetnika u Inkubatoru proširilo je svoj tržišni udio, a 71 posto je ostvarilo  i pozitivne financijske rezultate. Broj volontera u podržanim projektima se udvostručio.

-Postaje sve očiglednije da zaposlenici i korisnici današnjice postavljaju sve veće zahtjeve prema tvrtkama da preuzmu aktivnu ulogu u rješavanju društvenih izazova i adresiraju pitanje održivosti u svim segmentima svog djelovanja. Kako bismo mogli ovo postići i time izvršiti stvarni društveni utjecaj, moramo iskoristiti moć koju pruža partnerstvo između različitih sektora. U Zakladi Reach for Change, radimo u okviru takvih partnerstava već niz godina i radujemo se dijeljenju svojih iskustava na ovakvom događaju o Partnerstvu za promjene- rekla je izvršna direktorica Zaklade, Sofia Breitholtz. 

Osim predstavljenih rezultata imali smo priliku čuti i o Špagici, platformi koja kao i druge ideje društvenih poduzetnika, treba početni poticaj i vjeru nekoga da ju podigne na novi nivo.

Breitholtz se na okruglom stolu o važnosti podržavanja društvenih poduzetnika koji poboljšavaju živote djece zatim pridružila predsjedniku Uprave Tele2 Hrvatska Viktoru Pavliniću i Veleposlaniku Kraljevine Švedske Larsu Schmidtu.

-Socijalni poduzetnici iznimno su važni jer imaju ideje za suočavanje s problemima koje tržište i država nisu uspjeli riješiti. Oni svojim proizvodima i uslugama postižu rezultate za opće dobro. Švedska vlada očekuje da kompanije doprinesu društvenom razvoju i jako me veseli kad vidim da švedske kompanije u Hrvatskoj djeluju kao ambasadori vrijednosti i pri tome potiču socijalne poduzetnike i doprinose razvoju lokalne sredine- kazao je Lars Schmidt. 

Panel raspravu je zaključio predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska, Viktor Pavlinić rekavši kako postoji pet područja na koja smo posebno usmjereni kada govorimo o društveno odgovornom poslovanju Tele2.

-To su etičnost, zaštita okoliša, poticanje raznolikosti, zaštita privatnosti i konačno zaštita djece. Suradnja sa zakladom Reach for Change je primjena strateškog pristupa društveno odgovornom poslovanju koji ne podrazumijeva samo korporativnu filantropiju i doniranje, već naše aktivno sudjelovanje. Kroz ovu suradnju dajemo financijsku podršku, ali i znanja i vještine potrebne društvenim poduzetnicima kako bi oni pomažući dotakli živote što više djece. Mi neustrašivo preuzimamo rizik tako da investiramo u projekte koji imaju za cilj poboljšanje života djece, još u početnoj start up fazi- rekao je za krak Viktor Pavlinić. 

Objavljeno u Grad Zagreb

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 5 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva u 2018. godini. Natječaj za navedena sredstva otvoren je do 26. lipnja ove godine.

Prijaviti se mogu trgovačka društva, ustanove i obrti subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (mikro i mali subjekti, i obrti – srednji subjekti malog gospodarstva) sa sjedištem na području Zagrebačke županije, a koji prijavljuju projekte koji se provode tijekom 2018. godine na području Zagrebačke županije. Subvencije će se dodjeljivati za početak poslovanja poduzetnika, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Maksimalni iznosi bespovratnih potpora, ovisno o mjeri za koju se korisnik prijavljuje, kreću se od 15 tisuća do 100 tisuća kuna.

-Prema podacima Fine, Zagrebačka županija se prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 45,7 milijardi kuna nalazi odmah iza Zagreba- rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazivši nadu da će ove godine interes za potpore biti još veći nego prethodnih godina.

-Županija se trudi osmišljavati svoje programe potpora u sinergiji s realnim potrebama naših poduzetnika, a potvrda tih naših nastojanja došla je i u obliku velike nagrade i priznanja 'Stvaratelji za stoljeća' koju je Zagrebačka županija osvojila ove godine za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi- podsjetio je Kožić.

Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije, a više informacija može se dobiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., broju telefona 01/6009-457 ili osobnim dolaskom u Upravni odjel za gospodarstvo Zagrebačke županije.

Također, kako bi zainteresiranim poduzetnicima olakšali postupak prijave na natječaj, Upravni odjel za gospodarstvo održat će javne konzultacije u prostorijama Zagrebačke županije (dvorana 19) u utorak, 29. svibnja, srijedu, 6. lipnja i petak, 15. lipnja od 9 do 11 sati. Na konzultacije se nije potrebno prijavljivati, ali je preporuka da se prethodno prouče svi dokumenti vezani uz javni natječaj kako bi poduzetnici dobili konkretne odgovore na svoja pitanja.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Udruga za razvoj poduzetništva „Perspektiva“ iz Lipika najavila je jučer na konferenciji u Zagrebu novi regionalni projekt „Ženska perspektiva“ kako bi poduzetnicama iz nerazvijenih područja Hrvatske pomogla u razvoju i jačanju njihovih poduzetničkih aktivnosti.

Program su na konferenciji uvodno predstavili Tomislav Lneniček, predsjednik udruge Perspektiva i pokretač projekta, Dragica Karajić, voditeljica projekta i Ana Kljaić, direktorica za odnose s javnošću Coca-Cola Adria. U ime partnerskih institucija skup su uvodno pozdravile Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore te Sanja Martinovsky predstavnica Hrvatske obrtničke komore.

Na javni poziv, koji završava 20. lipnja, mogu se javiti poduzetnice iz sedam najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj - Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije. Namijenjen je ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, različitim oblicima agroturizma, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, nastojeći na taj način očuvati hrvatsku gastronomsku tradiciju i kulturnu baštinu.

“Iako u nerazvijenim područjima Hrvatske postoji velik interes i potencijal žena za pokretanjem poduzetničkih aktivnosti, prepreku u njihovu ostvarenju čini nedostatak inicijalnog kapitala koji im onemogućuje obuhvaćenost Mjerama ruralnog razvoja, kao i mala veličina i izrazito lokalno tržište na kojem trenutno posluju. Zato putem „Ženske perspektive“ želimo iskoristiti njihov poduzetnički potencijal te im pomoći da iz proizvođača za vlastite potrebe izrastu u komercijalne proizvođače, usvoje tržišna razmišljanja, poduzetničke i socijalne vještine za uspješno poslovanje te postignu uvjete za korištenje mjera iz Programa ruralnog razvoja”, istaknuo je na predstavljanju Tomislav Lneniček.

Sve o projektu “Ženska perspektiva” detaljnije se nalazi na www.perspektiva.hr, a kandidatkinje za program mogu se prijaviti do 20. lipnja na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Objavljeno u Grad Zagreb

Na Biznis akademiji u Jastrebarskom okupilo se 50-ak obrtnika. Idejni začetnik i inicijator projekta je Tele2 i provodi se u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb te uz medijsko pokroviteljstvo 24sata, a radionica u Jastrebarskom realizirana je u suradnji s Gradom Jastrebarsko i Udruženjem obrtnika Jastrebarsko.

-Digitalizacija je naša budućnost i u nju treba ulagati. Tržište se mijenja, glavna osoba je kupac i do njega treba doći, a većina kupaca je na internetu- istaknuo je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, na Biznis akademiji, trećoj u nizu edukativnih radionica za vlasnike obrta i malih biznisa. Vrijednost radionice je 2500 kuna, no zahvaljujući idejnom začetniku i inicijatoru projekta Tele2, za obrtnike Jastrebarskog bila je besplatna. U Centru za kulturu Jastrebarsko okupilo se više od 50 obrtnika.

Prva je to platforma čiji je cilj educirati obrtnike i poduzetnike o digitalizaciji poslovanja kako bi se stvorila i razvila nova, održiva ekonomska vrijednost u društvu. Predavanje su, kao i dosad, vodili stručnjaci za digitalni marketing i prodaju: docent dr.sc. Vatroslav Škare s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sanja Novak, mag.oec. Obrtnici su na predavanju saznali kako digitalni marketing i prodaja mogu pomoći obrtima i malim biznisima te kako odabrati idealnu platformu za promociju biznisa.

-Biznis akademija je projekt od velikog značaja, posebno za mlade obrtnike koji su na početku ili nisu stekli svoju reputaciju te time nisu još prepoznatljivi. Obrtnicima nudi mogućnost uključivanja u svijet rada i promidžbe- ističe Stipe Bučar, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog i predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko.

Goran Rački bavi se proizvodnjom namještaja već 26 godina i smatra da jedino digitalizacijom obrti mogu opstati. S njim se slaže i Branko Hlebetina, koji se bavi centralnim grijanjima.

-Poslovanje preko interneta je presudno, to je komunikacija s tržištem. To je budućnost- kaže Branko Hlebetina.

Ivanka Pustaj, vlasnica knjigovodstvenog servisa, koja u obitelji ima i tvrtku za prijevoz putnika, kaže da je Facebook sjajna stvar jer čim oglase neko putovanje, ljudi se javljaju i to upravo preko Facebooka.

Objavljeno u Jastrebarsko
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti