fbpx

Tradicionalna svečana sjednica u povodu obilježavanja Dana Obrtničke komore Zagreb održana je danas u Matici hrvatskih obrtnika, 24. godinu zaredom. Svečanosti je, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, prisustvovala zamjenica Olivera Majić, kojoj je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić uručio priznanje Zlatni krug, za uspješnu suradnju i izniman doprinos u zaštiti, unapređenju, promidžbi i razvoju obrtništva.

-Ovo je dan naših zagrebački obrtnika, a naglasila bih u prvom redu odnos Grada i obrtnika koji je optimalan. Grad je namijenio obrtnicima i poduzetnicima 55 milijuna kuna u 2019., a do sada je dodijelio preko 7 500 bespovratnih potpora u vrijednosti od preko 100 milijuna kuna. Navedenim mjerama želimo očuvati brojne obrtničke radionice a time i brojna radna mjesta, te smo posebno ponosni na podatak o porastu broja obrtnika za preko 1600, a to je zaista respektabilan podatak- rekla je zamjenica Majić.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić svečanost je iskoristio kako bi najavio karticu pogodnosti.

-Nastala je u suradnji s našim partnerom AKD-om koja će identifikacijom obrtnika olakšati određivanje kupovine materijala, te će za dvadesetak dana stići na 20 tisuća adresa obrtnika- rekao je Šabić.

Kao i svake godine, uglednim i uspješnim obrtnicima, institucijama i poslovnim partnerima dodijeljene su nagrade i priznanja za postignute uspjehe te za potporu obrtništvu (Zlatna statua, Zlatne plakete, Zlatni krug, Priznanje Žena obrtnica, Posebno priznanje, Zlatna i Srebrna diploma, zatim Priznanje Najstariji obrt, Priznanje Obrtnik – branitelj i Priznanje Mladi obrtnik/Mlada obrtnica).

Ovom prilikom, potpisana je i Povelja prijateljstva i suradnje između Obrtničke komore Zagreb i Območno obrtnom Podjetniškom zbornicom Krško.

Objavljeno u Grad Zagreb

Obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji tijekom 2018. godine bilježi značajan oporavak. Potvrđuju to i brojke, jer tijekom prošle godine na području Zagreba i Zagrebačke županije otvoreno je više od 2000 novih obrta, što se moglo čuti i za vrijeme današnjeg Obrtničkog foruma Zagrebačke županije koji je održan po četvrti puta u organizaciji Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb.

Obrtnički forum svake godine okuplja veliki broj uspješnih obrtnika i predstavnike vlasti, a održava se s ciljem pronalaženja kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva te malog poduzetništva.

-Sretni smo što je ovo tradicija, jer jednom zajedničkom sinergijom poboljšavamo stvari kako bi obrtnicima bilo što lakše. Problema imamo, no bitno je da se kotač okreće te da se ti problemi rješavaju. Po prvi puta smo prešli magičnu brojku od 20 tisuća obrtnika na području Komore Zagreb. To je vjetar u leđa i poticaj za budućnost- rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, koji je ponovio kako je najveći izazov radna snaga.

U okviru Foruma uz predsjednika Komore Mirzu Šabića, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, brojni gradonačelnici i načelnici te ravnatelji strukovnih škola sudjelovali su u panel diskusiji na kojoj se raspravljalo o perspektivama razvoja obrtništva, problemu manjka radnika u obrtu, centrima kompetencije, osnivanju poduzetničkih inkubatora i drugim aktualnim temama.

-Kroz razne potpore pomaže godinama naše obrtnike i poduzetnike. Ono što je dobro i što veseli to je porast broja obrtnika na području županije. Vjerujem kako se tome pridonijelo i kroz te mjere kojima su stvoreni kvalitetniji i bolji uvjeti- rekao je župan Stjepan Kožić.

Domaćin današnjeg Foruma bilo je Udruženje obrtnika Ivanić-Grada, čijim se rezultatima i djelovanjem ponosi i Grad.

-Mi sustavno podržavamo rad naših obrtnika, a unazad dvije godine vratili smo i jednu tradiciju održavanja božićnog domjenka, gdje na kraju jedne poslovne godine pokušamo razmijeniti iskustva te što i kako da napravimo da taj rad bude još bolji- istaknuo je zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj istaknuvši kako bi do kraja godine u Ivanić-Gradu trebao biti izgrađen i Poduzetnički inkubator.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Svečanom sjednicom na kojoj su zaslužni obrtnici i oni koji doprinose očuvanju i razvoju obrtništva dobili posebna priznanja obilježen je Dan Obrtničke komore Zagreb. U prigodi Dana komore priznanja su dodijeljena obrtnicima s područja Grada i Županije, kao i osobama i institucijama koji svojim djelovanjem pomažu i unapređuju obrtništvo.

Svečanosti su nazočili gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić sa suradnicima te brojni visoki dužnosnici i predstavnici ministarstava, Zagrebačke županije i županijskih gradova te ravnatelji obrtničkih škola, predsjednici obrtničkih komora i udruženja obrtnika, institucija i tvrtki s kojima Komora uspješno surađuje te brojni obrtnici.

-Hvala vam što ste Grad Zagreb prepoznali kao pouzdanog suradnika i partnera! Zahvaljujući zajedništvu i međusobnomu razumijevanja pronalazili smo rješenja za opstanak više generacija obrtnika. Zagreba bez obrtnika ne bi bilo niti obrtnika bez Zagreba- izjavio je gradonačelnik Milan Bandić.

Suradnja s lokalnom upravom razlog je zadovoljstva i kod predsjednika Hrvatske obrtničke komore, Dragutina Ranogajca.

-Jedino se suradnjom postiže uspjeh, a u prošloj godini je otvoreno preko 500 novih obrta- poručio je Ranogajec.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić istaknuo je kako Obrtnička komora Zagreb nakon dugo godina bilježi porast svojih članova. Danas je tako OKZ Zagreb najbrojnija područna komora s oko 18 000 članova.

Objavljeno u Grad Zagreb

Na svečanoj skupština Obrtničke komore Zagreb, predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta Zagreb Crafts, prezentirana je Strategija OKZ 2018.-2022., potpisan je Sporazum o suradnji i prijateljstvu s Obrtničkom komorom Brodsko-posavske županije te su dodijelila priznanja zaslužnim obrtnicima i pojedincima, kao i uvaženim visokim gostima za razvoj obrtništva.

Za budući doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i obrtništva u cjelini, obrtnicima početnicima do 35. godine života Obrtnička komora Zagreb dodjeljuje priznanje Mladi obrtnik/Mlada obrtnica. Priznanje je uručeno ugostitelju Miki Belušiću, vlasnici pokretne pedikerske usluge Ivani Fanjek, vlasniku obrta za IT usluge Marku Jaiću te Ljiljani Koprivnjak čiji obrt se bavi izradom ručno rađenih unikatnih i jedinstvenih svečanih haljina i vjenčanica.

Obrtnička komora Zagreb dodijelila je priznanja i zahvalnice za organizaciju, postignut uspjeh i sudjelovanje obrtnika na Svjetskom prvenstvu frizera i kozmetičara u Parizu 2017. godine. Amela Pejković, Mateja Horvat, Renata Šviglin, Josip Križnjak, Dragutin Sastić te Mario Vidaček primili su zahvalnice za sudjelovanje te promociju struke. Za organizaciju nastupa predstavnika frizera i kozmetičara Obrtničke komore Zagreb na Svjetskom prvenstvu u Parizu 2017., priznanje je uručeno Ivici Zanettiju i Antoniji Tretinjak. Pripreme koje su trajale i do 3 mjeseca prije velikog natjecanja, rezultirale su kvalifikacijom naših frizera među prvih deset najboljih u svijetu.
Također, dodijeljena su i priznanja Hrvatske obrtničke komore koja se dodjeljuju na prijedlog udruženja Obrtničke komore Zagreb. Povelju za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija dobilo je Udruženje obrtnika Samobor, obrtnici Ivica Zanetti, Roman Šušković, Božidar Matasić, Željko Smolković, Željko Popovčić i Darko Židak te je povelja posthumno dodijeljena Tomi Vrbančiću.

Za izniman doprinos razvoju obrtništva i unaprjeđenju rada obrtničkih asocijacija priznanja Hrvatske obrtničke komore su uručena Območno Obrtno-podsjetniškoj zbornici Krško, INA-i d.d., HEP Opskrbi, Hrvatskom planinarskom društvu „Zanatlija“ te Auto i karting klubu „Zanatlija“.

Obrtnici Damir Prebeg, Miroslav Grubeša, Vlado Kljak, Ivan Habuš i Zlatko Prekrat dobili su zahvalnicu Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i unaprjeđenju rada obrtničkih asocijacija.
Obrtnička komora Zagreb priznanjem za dugogodišnji uspješan rad u Tijelima Komore, kao i doprinos u razvoju Komorskog sustava te posebne rezultate u zaštiti i promicanju obrtništva nagradila je obrtnike Vladu Mikulčića i Vladu Crkvenca. Također, za izniman doprinos u izvedbi 2. Zagrebačkog obrtničkog sajma zahvalnice su uručene Tomislavu Pudiću i Mirku Vasiljeviću.

Nakon podjele priznanja i zahvalnice, potpisana je Povelja o suradnji prijateljstvu Obrtničke komore Zagreb s Obrtničkom komorom Brodsko posavske županije. Povelju o suradnji potpisali su predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i Jelena Ivaniš, predsjednica Obrtničke komore Brodsko posavske županije.

Objavljeno u Zagrebačka županija

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti