Na posljednoj sjednici zagrebačkoga Gospodarsko-socijalnog vijeća, između ostaloga,  razgovaralo o socijalnom dijalogu u području zaštite na radu.

-Mogućnosti za poboljšanje uvjeta na području zaštite na radu uvijek ima i zato Grad i Holding kontinuirano prate sve inovacije i teže ka poboljšanju radnih uvjeta svih naših zaposlenika. Bez zadovoljnih zaposlenika nema ni uspješnosti ni profitabilnosti- rekla je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić te dodala kako su na današnjoj sjednici osnovali i posebno Povjerenstvo za unaprjeđivanje zaštite na radu čija će funkcija biti praćenje pozitivnih propisa te unaprjeđenja kvalitete zaštite na radu.

-To je kontinuirani proces, to nije proces koji se može ad hoc odraditi i upravo će ovo Povjerenstvo kroz socijalni dijalog i poslodavaca i zaposlenika i predstavnika Sindikata pratiti taj proces i po potrebi poduzimati eventualne korekcije- naglasila je Majić.

Predsjednik GSV-a Igor Škrgatić dodao je kako će se ovo novoosnovano Povjerenstvo baviti konkretnim mjerama te će se za razliku od GSV-a moći češće sastajati, biti operativno i raspravljati o konkretnoj problematici.

-Iz godine u godinu povećava se broj ozljeda na radu pa bi i zato morali dati svoj maksimum kako bi se smanjio taj broj jer time svi trpimo financijsku štetu- poručio je Darko Kleinberger, dopredsjednik GSV-a i predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Osim ovog Povjerenstva osnovano je još i Povjerenstvo za gospodarstvo te Povjerenstvo za porezni sustav, proračun, javne djelatnosti, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Objavljeno u Grad Zagreb

U zgradi Gradske uprave Grada Zagreba održana je 8. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Zagreba koju je sazvao i vodio gradonačelnik i predsjednik Vijeća Milan Bandić.

Vijeće je razmatralo i prihvatilo prijedlog Policijske uprave zagrebačke da se ponovo tiska i distribuira građanima grada Zagreba letak sa savjetima vezanim uz prevenciju provalnih krađa u domove Siguran dom, zbog toga što se krađe češće događaju u ljetnim mjesecima. Zbog nadolazeće ljetne turističke sezone, Vijeće je podržalo i prijedlog da se info-centrima Turističke zajednice grada Zagreba, policijskim postajama i predstavnicima privatnih iznajmljivača, ponovo tiska i distribuira letak Sigurni na odmoru,  koji je prvenstveno namijenjen turistima zbog prevencije mogućih krađa.

Posebna točka dnevnoga reda bila je prezentacija rezultata evaluacije programa prevencije zlouporabe opojnih droga na području grada Zagreba. Naime, Policijska uprava zagrebačka i Grad Zagreb, preko Gradskog ureda za zdravstvo, već dugi niz godina provode preventivni program pod nazivom Zajedno više možemo koji se sastoji od četiri potprograma (Mogu ako hoću 1, Prevencija i alternativa, Mogu ako hoću 2 i Sajam mogućnosti te Ne, zato jer ne).

Glavni cilj ovih programa je pomoći mladima u donošenju ispravne odluke u trenutku kada dođu u doticaj sa sredstvima ovisnosti. Rezultati evaluacije programa prevencije zlouporabe opojnih droga, koja je provedena na 1382 ispitanika (959 učenika, 397 roditelja i 26 predstavnika nastavnog osoblja), pokazuju zadovoljstvo programima prevencije (prosječna ocjena 8 na skali od 1 do 10). S obzirom na pozitivnu reakciju, Vijeće je podržalo preporuke što proizlaze iz evaluacije, a to su: nastavak provođenja preventivnih programa, nastojanje da se roditelji više uključe u programe, rad na ostvarivanju što više pozitivnih kontakata policije i djece, te upoznavanju djece i roditelja s kontakt policajcima.

Policijska uprava zagrebačka upoznala je članove Vijeća sa sigurnosnim pokazateljima za područje grada Zagreba u 2017., a oni su najbolji od osamostaljenja Republike Hrvatske. Gradonačelnik je ponovio da se sigurnost u Zagrebu piše velikim slovom te da  tome pridonosi činjenica da se u Zagrebu živi na način da se poštuje multinacionalnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost.

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i njegovi suradnici jučer su u Gradskoj upravi primili predstavnike Udruge Forum hrvatske sloge – akademika i počasnog predsjednika Davorina Rudolfa, potpredsjednicu Marinu Vokić Žužul, potpredsjednika Zdravka Tomca, te člana Foruma Franju Gregurića.

Nakon sastanka je potpredsjednica Vokić Žužul istaknula da se njihova udruga bavi organiziranjem znanstvenih skupova i okruglih stolova te savjetovanjem na temu demokracije i ljudskih prava. Sastanak je bio na temu djelovanja Udruge, a gradonačelnik je vrijednosti tolerancije, zajedništva i sloge za koje se zalaže naša Udruga podržao, zaključila je.

-Razgovarali smo o daljnjoj suradnji Foruma hrvatske sloge i Grada te nam je prezentiran plan rad Udruge. Želimo što više javnih tribina koje će se održavati u prostorima Tribine Grada Zagreba- rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje te je istaknuo da nam sloge i zajedništva uvijek treba.

Forum hrvatske sloge je građanska udruga za promicanje dijaloga, tolerancije i zajedništva. (Zagreb.hr)

Objavljeno u Grad Zagreb

U zgradi Gradske uprave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je arhiepiskopa Ohridskog i Makedonskog g.g. Stefana, poglavara makedonske pravoslavne crkve Ohridska Arhiepiskopija te njegove suradnike.

Na susretu je, između ostalog, bilo riječi i o izgradnji prve Makedonske pravoslavne crkve koja se trenutno gradi na području stare Knežije uz Zagrebačku aveniju.

-Poznato je da Grad Zagreb svjedoči multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, kao formule i preduvjeta mira, slobode, prosperiteta i napretka, ali i demokracije, a na njegovom primjeru mogu učiti moje kolege iz Europe s puno duljom demokratskom tradicijom. Dokaz tome je i Makedonski pravoslavni hram kojeg gradimo u Zagrebu i kojeg će Grad Zagreb pomoći i završiti- istaknuo je gradonačelnik Bandić dodavši kako je posjet njegovog blaženstva g.g. Stefana Gradskoj upravi posebna čast, ali i obaveza.  

-Prošli sam tjedan bio u Dortmundu gdje je Makedonska pravoslavna crkva položila kamen temeljac buduće pravoslavne crkve. Na povratku sam odlučio posjetiti Zagreb i crkvu koja se gradi na Knežiji čijem sam postavljanju kamena temeljca također prisustvovao- rekao je arhiepiskop Ohridski i Makedonski g.g. Stefan te naglasio kako mu je  posebna želja bila da se susretne s gradonačelnikom  Milanom Bandićem i zahvali mu za sve što Grad Zagreb čini za Makedonce i makedonsku vjersku zajednicu.

Također je zahvalio i katoličkoj crvi na potpori i prostoru koji Makedonskoj pravoslavnoj crkvi daje na korištenje da može služiti svoje bogoslužje dok se ne završi hram. (Zagreb.hr)

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je jutros u Gradskoj upravi predstavnike Hrvatskog taekwondo saveza, predvođene predsjednikom Antom Nobilom.

Nakon sastanka, predsjednik Nobilo istaknuo je da će Savez 50. godišnjicu postojanja proslaviti 30. svibnja ove godine pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića.

-Uokviru proslave 50-te obljetnice podići će se spomen ploča pred Gornjogradskom gimnazijom, gdje je prvi puta korejski trener Park Sun Jae  demonstrirao taekwondo. Osim toga potpisat će se memorandum o razumijevanju između Zagreba i Hrvatskog taekwondo saveza o dodjeli prostora na Zagrebačkom velesajmu za Nacionalni taekwondo centardodao je predsjednik saveza Nobilo.

Istoga dana u Hotelu Sheraton uz prisustvo predstavnika Svjetske i Europske taekwondo federacije Hrvatski taekwondo savez proglasit će najbolje trenere i sportaše svih vremena te dodijeliti priznanja najzaslužnijim za razvoj ovoga sporta.

-Zagreb je grad borilačkih vještina, a upravo je taekwondo na samome vrhu- poručio je pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić te je dodao da će Grad u okviru svojih mogućnosti sve poduzeti da Centar zaživi i da naši vrhunski sportaši imaju što bolje uvjete za daljnji rad. (Zagreb.hr)

Objavljeno u Sport

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco predstavili su jučer Projekt digitalizacije postupka podnošenja prijava za financiranje programa i projekata udruga koji je uveden u poslovanje Gradske uprave i kojeg udruge koriste za prijavu na Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga za 2018. (otvoren 5. travnja i traje do 7. svibnja) objavljen na internetskoj stranici Grada Zagreba.
 
Zamjenica gradonačelnika naglasila je da je ovaj Projekt nastavak na nagrađeni projekt Grada Zagreba URBACT III Smartimpact predstavljen prije dva tjedna, koji je proglašen primjerom najbolje europske prakse u području organizacije, a koji odgovara na konkretno pitanje – pitanje digitalizacije postupaka podnošenja prijava za financiranje programa i projekata Europske unije.

-Koliko digitalizacija i budućnost ureda bez papira te mogućnost apliciranja i rješavanja određenih zahtjeva građana grada Zagreba i poslovnih subjekata prema Gradu znači za obje strane, kao i  koliko je to važno i kolike su uštede, ne trebamo naglašavati. Na području Zagreba imamo registrirano 12.245 udruga u 2018. koje se mogu i koje se natječaju za potpore programa i projekata, a u 2017. je dodijeljeno 951 potpora za programe i projekte iz 15 različitih programskih područja. Za tu prijavu udruge moraju popuniti pet obrazaca i priložiti šest dokumenata, stoga vam je jasno koliko je to papira i koliko to odugovlači poslovne procese i, u krajnjem slučaju, utječe na okoliš, dodala je zamjenica Majić, istaknuvši da današnji Projekt digitalizacije sve to rješava i ubrzava jer udruge trebaju popuniti samo jedan on-line obrazac, a sva potrebna dokumentacije se učitava, odnosno obuhvaća uz prijavu. Dakle, imamo kompletno digitaliziranu prijavu za financiranje programa i projekata Europske unije. Na ovaj način, dodala je, Gradska uprava je dostupna 24 sata sedam dana u tjednu bez obzira na radno vrijeme i mjesto gdje se nalazi korisnik- rekla je zamjenica gradonačelnika. 
 
Zamjenica je, također, podsjetila da Grad Zagreb do sada ima digitalizirane sljedeće usluge: izdavanje dokumenata sudskim procjeniteljima u svrhu izrade nalaza i mišljenja, Moj Zagreb, E- pisarnicu i Geoportal Grada Zagreba, te da će i dalje nastaviti modernizirati sve poslovne procese koji se po svojoj prirodi mogu prevesti u digitalni oblik .
 
Pročelnik Laco je istaknuo da se nakon skeniranja stanja u Gradskoj upravi 2012. zaključilo da se treba krenuti ka e-poslovanju te da je tada, odlukom gradonačelnika, formirana Služba za unapređenje poslovnih procesa.

-Nakon opsežnog posla u kojem je sudjelovalo preko 500 zaposlenika, popisani su svi procesi Grada Zagreba – njih preko 400 i održano oko 300 radionica, nakon čega smo stavili naglasak na digitalizaciju poslovnih procesa koji idu prema građanima kako bi im olakšali poslovanje i komunikaciju s Upravom, budući da građani godišnje podnesu 850.000 prijavaka, a zaposlenici izdaju godišnje 900.000 dokumenata. Za uvođenje digitalizacije postupka podnošenja prijava za financiranje programa i projekata udruga, prethodio je i posao prilagodbe i modeliranja procesa te edukacija članova 1000 udruga za postupak prijave- rekao je pročelnik.
 
Pročelnik je dodao da je papirologija s pet obrazaca i šest priloga sada objedinjena u jednom elektroničkom obrascu u koji se dodaju svi potrebni prilozi što, između ostalog, znači i to da se udruga koja ima dugovanja neće moći prijaviti na Natječaj.
 
Cijeli postupak se odvija preko sustava e-građani. Kako bi krenuli u postupak osoba ovlaštena od Udruge pristupa na službene mrežne stranice Grada Zagreba te klikom na e-pisarnicu ulazi na područje e-isprava. U e-ispravama prelazi na područje e-prijavnice gdje se otvara 15 tematskih područja na koje se udruge mogu javiti. Klikom za prijavu otvara se područje kojim se udruga bavi. Znatno olakšanje udrugama i zaposlenicima je i to da će se i izvješća slati u elektronskom obliku.
 
Dva povjerenstva odlučuju o prijavama i odobravaju sredstava, a nakon objave zaključka udruge dobivaju odluke o odobrenim sredstvima. Također, nakon prijave elektronska pisarnica udruge obavještava udruge pod kojim brojem je prijava zaprimljena i urudžbirana.
 
-Natječaj je otvoren 5. travnja i traje do 7. svibnja, a do sada je izvršena 551 prijava. Prošle je godine bilo odobreno 951 potpora, ali budući da je praksa da se često prijavljuju u zadnjim danima Natječaja, vjerujemo da će i ove godine biti ispunjena ta kvota- zaključio je pročelnik.
 
Pročelnik Laco najavio je i da se priprema digitalizacija pojedinih usluga dvaju upravnih tijela, Ureda za demografiju – opremanje novorođenčadi i roditelj-odgajatelj i Ureda za financiranje – prihvat elektroničkog računa, što su, kako je istaknuo, također opsežni projekti. (Zagreb.hr)

Objavljeno u Grad Zagreb
U povodu obilježavanja Europskog dana međugeneracijske solidarnosti u auli zgrade Gradske uprave zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić otvorila je izložbu likovnih radova Zagrebačke vizure, polaznika radionica zaklade Zajednički put.

Pozdravivši okupljene u ime gradonačelnika, zamjenica Majić je istaknula da je Grad Zagreb davno prepoznao te trajno podupire aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana kroz niz projekata i aktivnosti.

Želimo naše starije građane učiniti „vidljivijima“ i na taj način doprinijeti njihovoj uključenosti u društvo, jer vi ste dragi sugrađani izvor mudrosti za mlađe generacije, a razmjena energije između najmlađih i najstarijih je ono što ovaj svijet čini boljim, rekla je zamjenica te dodala kako je Grad Zagreb ponosan što upravo zaklada Zajednički put čini značajan "kotač" koji okuplja starije sugrađane, a oni su uzvratili na najljepši mogući način, likovnim djelima posvećenim svom gradu Zagrebu.

Izložba sadrži 38 radova slikara i slikarica u različitim slikarskim tehnikama i bit će izložena do 7. svibnja. (Zagreb.hr)
Objavljeno u Grad Zagreb

"Za prelazak Mosta mladosti vozači, barem sami tako kažu, imaju uglavnom samo jedan način – po sredini! Lijevi i desni trak, jer na mostu su tri, uglavnom izbjegavaju jer površine su to na kojima najčešće završe odlomljeni komadi rubnjaka i pločnika pa se jednostavan put preko Save pretvori u nešto nalik sljemenskom slalomu. Kad padne kiša, kažu, vožnja je još i gora", piše Večenjak.

Građani se bune na stanje na mostu. "Znakovi upozorenja svugdje – Lokve koje se stvore uz pločnik duboke su i po dvadesetak centimetara. Svi koji redovito voze mostom znaju da kad kiši, iako je na njemu ograničenje 70 kilometara na sat, ne smiju prijeći 40, jer će inače završiti u ogradi – objašnjava tako Alen Tomašević s Borovja."

Grad obećaje promjene. "Most slobode planira se sanirati u tri faze od kojih je prva planirana tijekom 2018. godine te će uključivati sanaciju nogostupa, vijenaca i ograda na mostu. Iduća faza sanacije uključuje suradnju s Vodoopskrbom i odvodnjom s ciljem zamjene magistralne vodovodne mreže postavljene u samoj konstrukciji mosta te sanaciju glavne čelične rasponske konstrukcije. Napominjemo da su vodovodne cijevi u lošem stanju te zbog puštanja vode čine štetu mostu i upornjačkim prostorijama mosta." Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb

U auli Gradske uprave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u društvu Jasne Jezerčić Cvitković,  pročelnice  Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove otvorio izložbu Grad Zagreb na katastarskim planovima – svjedocima vremena katastarskih izmjera od 1817. do 2017.
 
Značaj katastarske dokumentacije za planiranje, oblikovanje i korištenje prostora prepoznat je davno prije, što pokazuje i ova vrijedna izložba, izjavio je gradonačelnik.  Izložena arhivska građa i dokumenti prostornog razvoja grada svjedoče o njegovoj povijesti, a ujedno pokazuju planirane i realizirane prostorne promjene, kao i brigu za njegovu uređenost i ljepotu.

Gradonačelnik je stručnjacima Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove i pročelnici Jezerčić Cvitković  zahvalio na organizaciji izložbe.

-Pozivam sve građane da dođu u Gradsku upravu i da razgledaju ovaj povijesni vremeplov od 200 godina- pozvao je gradonačelnik Bandić sve na razgledavanje izložbe. 
 
-Namjera nam je bila prikazati promjene na katastarskim planovima. Živimo u vremenu kad je digitalna tehnologija potpuno promijenila standard mjerništva, geodezije i kartografije, a ova izložba svjedoči o predanom radu starih mjernika – geodeta, kartografa, tiskara, katastarskih službenika i arhivara. Ovi stari kartografski materijali su prava mala umjetnička djela- istaknula je pročelnica Jezerčić Cvitković.

Pročelnica je dodala da izloženo arhivsko gradivo pokazuje značaj katastarske dokumentacije za planiranje, oblikovanje i korištenje prostora. ali i vrstu i dinamiku promjena u prostoru.

Izložba je osmišljena u povodu obilježavanja 65. godišnjice samostalnog djelovanja Hrvatskoga geodetskog društva i 200 godina od uvođenja stabilnog katastra, a otvorena je od 23. do 27. travnja. (Zagreb.hr)

Objavljeno u Grad Zagreb

Implementirani sustav Upravljanja poslovnim procesima u Gradu Zagrebu, koji je 20. ožujka u Manchesteru proglašen najboljom poslovnom praksom iz područja Razvoja organizacije, u okviru provedbe projekta URBACT III SmartImpact - Local Impact from Smart City Planning, predstavljen je danas na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj upravi.

Sustav su predstavili zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco i voditeljica Službe za analizu i unapređenje poslovnih procesa Anka Đurić.
 
-Grad Zagreb kontinuirano radi na svom organizacijskom razvoju uz jasnu viziju razvoja -  usmjerenost na ukupnu kvalitetu usluživanja naših korisnika usluge, naših sugrađana- rekla je na početku konferenciji zamjenica Majić dodavši kako s ponosom ističe činjenicu da je napor i kontinuirani rad Grada Zagreba i njegovih zaposlenika na organizacijskom razvoju međunarodno prepoznat, priznat i nagrađen.
 
Provedeni projekti Upravljanja poslovnim procesima u Gradu Zagrebu, dodala je, omogućavaju sustavan pristup unapređenju poslovnih procesa rada, a kao organizacijski alat i model se fokusiraju na promatranje organizacije kao skupa procesa.
 
-Takav pristup donosi niz prednosti, postiže se bolja komunikacija i bolje razumijevanje zahtjeva. Naime, procesi se uvijek odvijaju na više razina i upravo ovime se smanjio problem suboptimaliziranja koji imaju sve uprave od državne do lokalne. U konačnici Upravljanje procesima osigurava niže troškove, kraći vremenski ciklus i djelotvornu uporabu resursa. Taj sustav je naša organizacijska paradigma za utvrđivanje, razumijevanje te upravljanje međusobno povezanim procesima kao sustavom učinkovitosti i djelotvornosti u realizaciji postavljenih ciljeva – isporuka usluge s dodanom vrijednošću našim sugrađanima- nastavila je Majić.
 
Čestitavši timu Grada, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco je dodao kako na uspostavi sustava Upravljanja poslovnim procesima u Gradu Zagrebu rade zadnjih šest godina od kada su modeliranje poslovnih procesa kao kontinuiranu aktivnost implementirali u sklopu administracije Gradske uprave.

Često se dogodi da se unutar organizacije dupliciraju poslovi, radi nepotrebna administracija, zastoji, stoga je naša primarna zadaća i krajnji cilj učiniti  procese što produktivnijim, fleksibilnijim i učinkovitijim - Uprava usmjerena ka građanima, a sam finale bi bio digitalizacija svih procesa- kazao je Miro Laco. 
 
Pročelnik Laco je također najavio kako Grad ovime nije stao i već za sljedeći tjedan najavio konferenciju za novinare na kojoj će se predstaviti provođenje Natječaja za udruge čiji je proces dizajniran od samog početka do kraja bez papira, tj. u elektronskom obliku.
 
Anka Đurić, voditeljica Službe za analizu i unapređenje poslovnih procesa i predsjednica radne skupine za provedbu projekta URBACT III SmartImpact napomenula je kako su u razmjeni znanja i iskustava s gradovima bili fokusirani na razvoj pametnih rješenja za brže postizanje razvojnih ciljeva grada.
 
Osnovna zadaća mreže gradova je bila razviti Integrirane akcijske planove, alate za napredak gradova prema pametnim gradovima. U sklopu izrade Integriranog akcijskog plana Grada Zagreba, izrađeno je 11 inicijativa/projekata za razvoj pametnog grada Zagreba koji se planiraju financirati iz fondova EU: Razvoj organizacijske strukture i procesa za učinkovitu podršku strateškom razvoju pametnog Grada Zagreba, Uključivanje građana i poduzetnika u lokalne inovacijske procese, Grad Zagreb - Inteligentna platforma, Inteligentni sustav zaštite: Cyber Sigurnost – Kritična infrastruktura, Komunikacijski kanal – ZaGi, Inteligentni sustav zaštite: Civilna sigurnost - Zaštita podataka, Unaprjeđenje procesa upravljanja portfeljem usluga ZGH, Razvoj novih modela pametnog grada unutar Energetskog atlasa, Digitalni Stream Zagreb (DSZ), Rekonstrukcija sustava javne rasvjete – pametni sustav javne rasvjete i Financiranje i javna nabava Inovativnih rješenja.
 
Anka Đurić je predstavila Razvoj sustava za upravljanje poslovnim procesima u Gradu Zagrebu po fazama počevši od 2012. do danas.
 
LINK NA VIDEO: https://youtu.be/twzXoVp81vM (Zagreb.hr)

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti