fbpx

Ministar Milan Kujundžić posjetio je Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri u povodu Svjetskog dana bolesnika i poručio kako bismo se na današnji dan trebali sjetiti bolesnih, poglavito neizlječivih bolesnika poput djece u Gornjoj Bistri, ali i zahvaliti onima koji se brinu o bolesnima.

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi trenutno ima 104 pacijenta iz cijele Hrvatske koji boluju od neizlječivih bolesti ili bolesti kojima je dug tijek liječenja, te nemaju mogućnost pravilnog tretmana u obitelji.

-Danas se trebamo sjetiti prvo onih bolesnih, poglavito neizlječivo bolesnih kao što su ova djeca, ali i s druge strane, to bi trebao biti i dan zahvalnosti za sve one koji se brinu o bolesnima- rekao je ministar Kujundžić.

Ravnatelj bolnice Renato Mittermayer istaknuo je kako je posao zaposlenih u bolnici borba za zdravlje najtežih bolesnika u Hrvatskoj.

-Bolnica trenutno ima 104 djeteta, najmlađe dijete ima šest mjeseci, najstarije uvjetno rečeno ima 40 godina- kazao je ravnatelj Mittermayer i dodao kako je unatoč obnovi bolničkih soba najžalosnije što je u nekim sobama smješteno i do 12 pacijenata.

-Raspolažemo sa samo 15 soba, a dodatni je problem i očuvanje kulturne baštine, tako da bilo kakva rekonstrukcija ovakvog zdanja nije moguća- istaknuo je ravnatelj.

U planu je izgradnja nove bolnice, Ministarstvo državne imovine je zemljište namijenjeno izgradnji nove bolnice nedavno doniralo Zagrebačkoj županiji, pa bi natječaj za dokumentaciju izgradnje bolnice trebao početi ove godine. Ministar zdravstva je izjavio kako će Ministarstvo zdravstva poduprijeti taj projekt za koji postoje dva modela - jedan je izgradnja bolnice u blizini buduće Sveučilišne dječje bolnice u Blatu, a drugi je na zemljištu u blizini Dvorca Oršić.

Objavljeno u Bistra

Hrvatska udruga pacijenata, povodom Svjetskog dana bolesnika 11. veljače, dodijelila je nagrade za najdoktoricu dr. Jeleni Arazini i za najtehničara Perici Vucelić. Nagrade im je dodijelio predsjednik Udruge Marijo Drlje i Zeljko Pazović.

Objavljeno u Grad Zagreb

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME tijekom dva mjeseca kampanje „Nisi sama – ideš s nama!“ prikupila je 125 tisuća kuna što će osigurati novih oko 1000 besplatnih povratnih vožnji taksijem do bolnice i natrag za žene oboljele od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Humanitarnu akciju Udruge, koja je započela 2. prosinca, a završila jučer, na Svjetski dan borbe protiv raka, podržalo je više stotina pojedinaca i tvrtki iz svih krajeva Hrvatske. Hit kampanje bile su majice, tunike i narukvice sa simbolom akcije koje je specijalno za ovu prigodu dizajnirao Zoran Aragović, vlasnik brenda BiteMyStyle fashion design.

Nova socijalnu uslugu pokrenula je novinarka i predsjednica Udruge Ivana Kalogjera nakon borbe s rakom dojke, a po uzoru na praksu u razvijenim zemljama u kojima je ona dio zdravstvenog osiguranja. Od 14. ožujka prošle, kada je projekt startao, do danas uslugu je koristilo 105 žena koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Četiri korisnice projekta nažalost su izgubile bitku s bolešću. Snažnu podršku projektu i ovoga je puta pružio Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba koji je sufinancirao kampanju s 20 tisuća kuna.

Sudjelujući tijekom kampanje u radu konferencije „Fight & Win - Kako se oduprijeti raku“ koju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica, Ivana Kalogjera dobila je priliku projekt predstaviti članovima Vlade na čelu s predsjednikom Vlade Andreju Plenkoviću, a potom prošloga tjedna i zastupnicima Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Kao i u prošloj kampanju i ovoga puta sve je najviše dirnula podrška učenika: dečki iz 1. c razreda Elektrotehničke škole Split u znak potpore svojoj razrednici koja je i sama preboljela rak odrekli su se dijela džeparca i donirali ga za projekt prijevoza žena na kemoterapiju.

Ovo je druga kampanja koju je za "Nisi sama - ideš s nama!" organizirala udruga NISMO SAME.

-Vjerujemo da je svima koji su nas poduprli najveća nagrada osjećaj da su nekome pomogli. To je i nama čitavo vrijeme pokretač. Hvala vam u ime svih žena koje koriste ovu uslugu. Napunili ste naša srca- poručili su iz Udruge.

Uz udruženje Radio Taxi Zagreb, s kojim Udruga ima potpisan ugovor o suradnji, partner na projektu i ovoga je puta bila agencija Madison. Kampanju su podržale i brojne poznate osobe među kojima su bile Renata Končić Minea, Lorena Nosić, Lea Mijatović, Pamela Ramljak, Lara Larissa Antić te Kristina Vukas.Nismo same posebno zahvaljuju Avenue Mallu Zagreb, Karibu Kaaawi, Međunarodnom klubu žena Zagreb, SDF-u i Cetini na potpori koju su im pružili tijekom kampanje.

Iz udruge pozivaju sve žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama i trebaju prijevoz na kemoterapiju da se jave na njihov e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ministar zdravstva Milan Kujundžić, u društvu s ravnateljem Klinike za psihijatriju Vrapče Vladom Jukićem, otvorili su danas nove prostore Službe za radiologiju opremljene, između ostalog, i CT uređajem. Time je Psihijatrijska bolnica Vrapče postala prva psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj koja ima CT uređaj.

Nabavku modernog MS CT uređaja financiralo je Ministarstvo zdravstva, a adekvatan prostor osigurao je Grad Zagreb u sklopu cjelovite rekonstrukcije i adaptacije bolničke zgrade u kojoj je smještena radiologija. Izrazivši zadovoljstvo suradnjom Grada i nadležnog ministarstva, gradonačelnik Bandić je rekao kako Zagrepčani, ali i svi građani Hrvatske, zaslužuju najbolju moguću zdravstvenu skrb.

-Neki dan smo to demonstrirali na Svetom Duhu, danas ovdje u Vrapču, a za par dana ćemo to demonstrirati i na Jordanovcu kod akademika Samardžije- rekao je Bandić.

Ministar Kujundžić naglasio je kako je nabavljeni CT uređaj 4. generacije vrijedan oko 2,5 milijuna kuna te dodao kako će od njega izravnu korist na osobnoj razini imati pacijenti, dok će djelatnicima biti iznimno koristan na stručnome nivou. Zahvalivši gradonačelniku i ministru, ravnatelj Jukić objasnio je kako je ova 140 godina stara Klinika najveća i najstarija psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj. U njoj se liječe pacijenti s najtežim dijagnozama iz cijele države te zaslužuje i modernu opremu.

Klinika za psihijatriju Vrapče danas raspolaže svim neophodnim uređajima za dijagnostiku najsuptilnijih psihijatrijskih i neuroloških poremećaja, a čime se dodatno podiže standard i omogućuje još bolja skrb za bolesnike.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 04 Veljača 2019 11:40

Lučko za godinu dana dobiva Dom zdravlja

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je simbolično otvorio radove na izgradnji novog objekta Doma zdravlja Zagreb Centar, ambulanta Lučko. Riječ je o objektu površine 800 četvornih metara na dvije etaže s pristupom za osobe s invaliditetom, a u kojem će raditi 40 zaposlenika u dvije smjene. U novoizgrađenom Domu zdravlja Lučko bit će smještene ambulanta, ljekarna i ordinacija dentalne medicine.

-Oko 20 tisuća stanovnika Lučkog, Ježdovca i Hrvatskog Leskovca za godinu dana moći će obavljati zdravstvene usluge u neposrednoj blizini svojih domova- rekao je gradonačelnik.

Izgradnja novog Doma zdravlja s opremom iznosi oko 13 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti završeni za godinu dana.

Objavljeno u Grad Zagreb

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh danas je otvoren Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za dječju oftalmologiju i nova zgrada u kojoj će biti smješteno pet klinika sa šest djelatnosti, čiju je izgradnju i opremanje financirao Grad Zagreb s 21,5 milijun kuna.

Riječ je o zajedničkom projektu osnivača Bolnice Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga. Upravo zato zahvaljujem gradonačelniku Milanu Bandiću što je prepoznao i omogućio realizaciju projekta, rekao je ravnatelj Bolnice Mladen Bušić. Napomenuo je kako je WHO prepoznao napore Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh u provedbi projekta ranog otkrivanja ambliopije ili slabovidnosti u četverogodišnje djece.

Novoizgrađenu zgradu u krugu bolnice, u kojoj će biti smještene patologija, citologija, kardiologija, gastroenterologija, oftalmologija i ortopedija otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

-Ovo je sinergija Grada Zagreba i Republike Hrvatske. S kvalitetnom suradnjom na ovom i drugim projektima doprinijeli smo hrvatskoj zdravstvenoj izvrsnosti. KBC Sveti Duh se po otvorenju nove zgrade i priznanju Svjetske zdravstvene organizacije smjestila među devet svjetskih i samo tri europske klinike s takvim priznanjem. Zahvaljujem svima koji su zaslužni za realizaciju ovog projekta-rekao je gradonačelnik Bandić.

Suradni centar otvorila je predstavnica Regionalnog ureda WHO-a za Europu Donna Zilstroff, a svečanosti je prisustvovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je izrazio ponos na postignuće KB-a Sveti Duh jer postati jednim od devet suradnih centara WHO-a veliki je uspjeh te bolnice.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 28 Siječanj 2019 16:42

U Buzinu otvorena ambulanta obiteljske medicine

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je u društvu suradnika otvorio ambulantu obiteljske medicine u Buzinu. U novouređenom prostoru nalazi se dvorana za fizikalnu rekreaciju, sobe za liječnike, medicinske i patronažne sestre te prostorija za previjanje.

-Nakon deset godina koliko je prošlo od zatvaranja starog doma zdravlja zbog neadekvatnih uvjeta, ponovno smo u Buzinu otvorili modernu i funkcionalnu ambulantu- rekao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – istok Miljenko Arapović, koji je istaknuo kako ambulanta već ima 500 pacijenata.

-Zadovoljni smo i sretni da smo u centralnome dijelu naselja dobili novu i kompletno uređenu ambulantu koju će koristiti mlade obitelji s djecom i naši stariji sugrađani- naglasio je predsjednik Mjesnog odbora Buzin Mario Kranjčina te je dodao da je ovaj projekt još jednom dokazao odličnu suradnju Mjesnog odbora, Vijeća gradske četvrti i Gradske skupštine.

Ukupna vrijednost investicije je 1.650,000,00 kuna.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zagrebačka županija raspisala je javni poziv za sufinanciranje nabave medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području grada Zagreba u ovoj godini. Za tu namjenu osigurano je 300 tisuća kuna, a natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, tj. najkasnije do 31. listopada.

Budući da Zagrebačka županija nema opće bolnice na svom području, njeni stanovnici najčešće se liječe u bolnicama na području Zagreba. Stoga navedenim sredstvima Županija želi neposredno sudjelovati u sufinanciranju nabave medicinske i laboratorijske opreme za bolničke ustanove i poliklinike na području grada Zagreba. Tako je, primjerice, prošle godine sufinancirana nabava digitalne kamere za snimanje oka u Klinici za dječje bolesti Zagreb, transportnog ventilatora za ventilaciju pacijenata te kolica za reanimaciju u Kliničkoj bolnici Dubrava, EKG snimača u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, kao i Broncho-Fiberscope u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ itd.

Pravo na podnošenje prijave imaju bolničke ustanove i poliklinike sa sjedištem na području grada Zagreba, a koje pružaju specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i usluge bolničkog liječenja za stanovnike s područja Zagrebačke županije. Također, moraju imati osigurana vlastita sredstva za nabavu medicinske ili laboratorijske opreme za koju podnose prijavu za sufinanciranje.

Najveći iznos novčane subvencije koju pojedina bolnička ustanova ili poliklinika može ostvariti je 50 tisuća kuna s uključenim PDV-om, odnosno do 50 posto ukupne investicije. Prednost kod odabira imat će ona oprema čija je svrha unapređenje dijagnostike. Nepovratna novčana sredstva bit će isplaćena bolničkim ustanovama isključivo za troškove nabave medicinske i laboratorijske opreme, nakon provedene nabave koju provodi bolnička ustanova.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane ustanove da se prijave na javni poziv. Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje, kao i potrebni obrasci nalaze se OVDJE.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je pet novih vozila za sanitetski prijevoz ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Ključeve novih vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručio je u Svetom Ivanu Zelini župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prema riječima ravnatelja Gajnika po jedno vozilo dobit će ispostave Zavoda u Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini i Dugom Selu, dok će dva vozila dobiti ispostava u Samoboru. Inače, riječ je o vozilima čija je nabava bila ugovorena u 2018. godini zajedno s četiri vozila hitne medicine koja su isporučena u srpnju 2018. godine. Vozila Zavoda za hitnu medicinu godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara zbog posebnog geografskog položaja Zagrebačke županije, ali i činjenice da se svi pacijenti koji trebaju bolničku skrb voze u Zagreb jer Županija nema bolnicu na svom području.

-Svako novo vozilo znači da jedno staro ide van iz našeg pogona. Upravo jedno takvo s 630.000 kilometara imamo ovdje u Zelini- istaknuo je Gajnik dodavši kako će se novim vozilima kvalitetnije i lakše obavljati posao, u ovom slučaju prijevoz pacijenata u ili iz bolnica, kako i prijevoz pacijenata na dijalizu.

Župan Kožić je istaknuo kako je od 2014. godine do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 47 vozila ukupne vrijednosti 14,6 milijuna kuna.

-Nastavak ulaganja u nova vozila slijedi i u 2019. godini gdje smo u proračunu osigurali 2,5 milijuna kuna za nabavu sedam vozila – četiri za sanitetski prijevoz i tri za hitnu medicinsku pomoć- rekao je Kožić.

Govoreći o hitnoj medicinskoj pomoći, župan Kožić osvrnuo se i na nastavak sufinanciranja T1 timova u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini, ali i Zaprešiću i Samoboru.

-S obzirom na to da još nema naznaka o izmjeni Mreže hitne medicine, Zagrebačka županija osigurala je 2,5 milijuna kuna za dodatne T1 timove u četiri ispostave- istaknuo je Kožić dodavši kako je postojeća Mreža neodrživa, kriteriji po kojima se dodjeljuju T1 timovi nejasni, a time su stanovnici Zagrebačke županije u lošijem položaju od ostalih županija.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Utorak, 15 Siječanj 2019 08:58

U subotu Dan mimoza

Dvanaestu godinu za redom, ove subote obilježit će se Nacionalni dan borbe protiv raka maternice, Dan mimoza. Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o postojećim programima koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj.

Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu humanitarnu podjelu mimoza, građani će na Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati imati prilike razgovarati s liječnicima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Ova javnozdravstvena edukativna kampanja održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz sudjelovanje Udruge Zdravka i Udruge pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 5

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti