fbpx

Gradonačelnik Milan Bandić i direktor Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu Zvonko Marenić potpisali su danas u Gradskoj upravi Ugovor o zakupu javnog vodnog dobra rijeke Save na području grada Zagreba između Hrvatskih voda i Grada Zagreba. Riječ je o Ugovoru kojim Republika Hrvatska daje u zakup na pet godina Gradu Zagrebu zemljište površine oko 125 hektara – uređeni inundacijski pojas rijeke Save na području Zagreba za provedbu projekta Aktivnosti na Savi - za postavljanje pokretnih i privremenih objekata, štandova, te za uređenje sportsko-rekreativnih terena. Zemljište se proteže uzduž obje obale rijeke Save u duljini oko sedam kilometara, od jezera Jarun na zapadu, do Toplane Zagreb na istoku, a uključuje tri lokacije na kojima će se realizirati projekt Aktivnosti na Savi.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo sto se današnjim potpisivanjem Ugovora stavila točka na I prve faze projekta kojim će se grad vratiti na Savu.

-Vraćanje grada i građana na Savu je milenijski projekt – projekt za 3-4 mandata vrijedan oko milijun i pol eura koji zajednički moraju provesti država, HEP i Grad Zagreb, jer kompletan projekt obuhvaća zahvate kao što su denivelacija, pretvaranje korita Save u „potok“ te da kanal Sava-Odra-Sava postane rijeka. To je jedini način da se postigne stalni vodostaj i oslobode velike površine s obje strane rijeke Save- pojasnio je gradonačelnik naglasivši da je provedba projekta Aktivnosti na Savi samo privremeno rješenje.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković napomenula je da je u sklopu provedbe projekta Aktivnosti na Savi Ured zadužen za implementaciju prvonagrađenog natječajnog rješenja Međunarodnog natječaja European 13 koji se bavi temom Prilagodljivi grad.

-Realizacijom ćemo na tri lokacije: kod Željezničkog mosta, te istočno od Mosta slobode na sjevernoj i južnoj obali (kod parka Bundek), postaviti montažne objekte i napraviti rekreativno-sportske sadržaje. Ove tri lokacije izabrane su zato što ih već sada građani koriste te zbog dobre povezanosti javnim prijevozom i mogućnošću parkiranja, a prva lokacija je svojevrsna poveznica s Jarunom. Za realizaciju prve faze Grad će osigurati pet milijuna kuna- dodala je pročelnica.

Predstavnici Hrvatskih voda, generalni direktor Zoran Đuroković i direktor Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu Zvonko Marenić, kao i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, također su izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja Ugovora te, nakon mnogo godina, novog povezivanja građana i grada Zagreba sa svojom rijekom.

Objavljeno u Grad Zagreb

Projekt Aktivnosti na Savi na Ljubljanskom je forumu svrstan među tri najbolja s područja Europe i Azije po mjeri gradova budućnosti. Uz zagrebački projekt u finalu izbora za prestižnu nagradu bili su i projekti turske Ankare i kazahstanskog Almatija. Nagrada je na koncu otišla u najveći grad Kazahstana.

Ulazak zagrebačkog projekta među finaliste velik je uspjeh jer prednost pri ocjenjivanju imaju realizirani projekti, a on je trenutačno u fazi implementacije.

-Ovakvo vrednovanje Aktivnosti na Savi daje nam dodatan poticaj za realizaciju projekta kojim će se konačno valorizirati ključni prirodni resurs grada. Međunarodno priznanje projektu ujedno je i potvrda dobrog usmjerenja razvoja grada. Temeljimo ga na prepoznavanju potreba korisnika, ali i primjenama suvremenih praksi u planiranju pametnoga grada- istaknula je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada koja je stručnjacima u Ljubljani projekt predstavila u ime Grada Zagreba.

Ljubljanski je forum godišnje okupljanje koje spaja znanje i iskustvo gradskih vlasti te definira ključna područja, vizije i strategije za razvoj gradova u budućnosti. Osmi Ljubljanski forum poseban je naglasak stavio na pametne, održive i uključive gradove. Upravo su Aktivnosti na Savi projekt koji razvija Zagreb u tom smjeru. Izgrađuje pametni grad urbane održivosti i socijalne inkluzije.

Budući da se proljetos na natječaj za izvedbu montažnih objekata za Aktivnosti na Savi nitko nije javio, novi će se natječaj raspisati u nastavku mjeseca. Zahvaljujući tome projekt će zaživjeti iduće ljeto. Sa željom da se Sava vrati Zagrebu, a Zagrepčani Savi, na tri će lokacije u Zagrebu biti smješteni privremeni montažni objekti među kojima su sustav za prikazivanje filmova, višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni.

Objavljeno u Grad Zagreb

Projekt Zagreb na Savi, san modernističkih arhitekata i stanovnika naselja tik do Save. Novi prometni pravci, uređena šetnica s trkaćom stazom i ostalim sportskim sadržajima. Desetci tisuća novih stanova, tisuće lokala za poduzetnike i obrtnike te povratak Zagreba na Savu. Sve ovo i puno više obećavalo se u projektu teškom 1,4 milijarde eura. Skoro jedan i pol gradski proračun bio bi potrebn da Zagreb sam izgradi de facto jedna grad koji bi spojio Zagreb i Novi Zagreb.

Današnji Večernjak donosi tekst o ponovljenom natječaju za dozvole za postavljanje montažnih objekata duž Save. Krenimo redom. Grad Zagreb na prvom natječaju nije pronašao ni jednog potencijalnog investitora u 'zonu', tj. ledinu uz Savu gdje su pokosili travu, koji bi tamo 'namontirao' paviljone i uredio kupalište.
Nije potrebno naglašavati da se ovdje ne radi o ničemu sličnom projektu Zagreba na Savi, osim kroničnog nedostatka infrastrukture postoji i očiti problem koji nije adresiran, a zbog kojeg i projekt Zagreba na Savi stoji na mjestu.

Sava. Sava je problem. Odnosno njeno periodično izlijevanje iz korita. Svako proljeće ili za vrijeme veće kiše ili kada se topi snijeg. Ponovo, nema potrebe ovu činjenicu dalje argumentirati, svi koji žive u Zagrebu to znaju. No, to očito ne znaju u pojedinim službama u Gradu. Prije prvog natječaja naručili su i platili studiju kojom se ta lokacija proglasila potencijalnom za razvoj montažnih objekata. Studija je to utvrdila. Naprosto mi je ta činjenica fenomenalno nepojmljiva. Tehnički gledano ta lokacija poplavi sasvim jednako kao i prostor oko nje. Ili u Gradu misle da voda magično zaobilazi tu parcelu unutar savskog nasipa. Kada im je sasvim logično propao prvi natječaj, oni ne da nisu ozbiljno pristupili analizi problema, već su na temelju iste apsurdne studije odlučili raspisati drugi. Svi znamo kakvi ljudi ponavljaju postupak, a očekuju drukčiji rezultat.

No, to da Grad radi sve i svašta s mojim i vašim novcima nije ništa novo. Ono što bi ja volio da Grad napravi s mojim i vašima novcima je iduće. Ako želimo ikada izgraditi Zagreb na Savi onda moramo stvoriti preduvjete za to. Jedan od njih je rušenje nasipa, što ne možemo učiniti dok ne reguliramo tok Save. U više navrata je prezentirano rješenje s četiri polupropusne brane, dvije uzvodno i dvije nizvodno od Zagreba, s pomoću kojih bi se regulirao vodostaj Save prije ulaza u Zagreb. Točnije brane bi bile nizvodno od početka kanala Sava - Odra. Druge dvije, one nizvodno od Zagreba, imaju još važniju ulogu. Naime, od kada se u Sloveniji počeo regulirati tok Save s branama došlo je do opadanja razine sedimenta u rijeci. Opadanje sedimenta dovelo je do opadanja vodostaja Save  te izazvalo je i opadanje vodostaja u podzemni izvorima iz kojih Zagreb crpi vodu. Kada bi se trend nastavio Zagreb bi se mogao naći u situaciji gdje bi mu bilo jeftinije dopremati vodu kroz sustav ogromnih vodovoda nego da ju sam crpi u svojoj neposrednoj blizini. Stoga, te dvije brane bi služile kao kontrola sedimenta Save za šire zagrebačko područje.

S druge strane, stalnim izmicanjem dijela topa Save u kanal Sava - Odra stvorili bi se uvjeti za razvijanje kontejnersko-pretovarnog doka izvan Zagreba koji bi spojio sve četiri vrste transporta (vodni, cestovni, željeznički i zračni).

Ovako se Zagreb ne bi odrekao svog potencijala kao riječno-trgovinskog čvorišta, a otvorio bi si mogućnost anuliranja izlijevanja Save. Mogli bi maknuti nasip, graditi niže i jeftinije mostove, u konačnici mogli bi staviti i one montažne objekte koje Grad silno želi. No, najviše od svega, napravili bi prvi korak prema izgradnji Zagreba na Savi.

Iskreno se nadam da će još netko početi razmišljati u ovom smjeru jer montažne objekte na 'poplavnom' području nitko neće graditi. Oni će jedino tamo doći ako ih sam Grad izgradi, a stajali bi do prve poplave ili do njihova preemotivnog uklanja zbog te iste poplave.

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradska organizacija Narodne stranke – REFORMISTI, izdala je još jedno priopćenje u svezi s projektom Zagreb na Savi. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Kao što je javnosti poznato Narodna stranka – Reformisti pokrenula je rad na projektu Zagreb na Savi i oduvijek se zalagala za njegovu realizaciju, prepoznajući njegove ekonomske, društvene i okolišne koristi. Nakon što je studija izvodivosti koju su izradili međunarodni konzultanti angažirani od strane Europske komisije te Europske banke za obnovu i razvoj dokazala ekonomsku korist realizacije u vrijednosti većoj od 800 milijuna eura, potvrđeno je kako je projekt je opravdan i u visokoj fazi spremnosti.  

Strateška dokumentacija za projekt Zagreb na Savi je dovršena, strateška studija utjecaja na okoliš je u postupku procjene utjecaja na okoliš, a dokument Programa koji Vlada RH treba usvojiti dostavljen je Vladi. Predloženim konceptom uvaženi su svi zahtjevi dionika i on je spreman za daljnju pripremu i realizaciju. U ovome trenutku Vlada RH mora početi donositi usklađene i pravovremene odluke ako želi realizaciju projekta. Odlukom o pripajanju tvrtke Program Sava d.o.o. Hrvatskoj elektroprivredi de facto se sprječava daljnji razvoj projekta Zagreb na Savi jer se na taj način onemogućuje participacija ostalih dionika. Sveobuhvatni angažman dionika za višenamjenske projekte poput Zagreba na Savi ključan je aspekt pripreme i realizacije.

Kao najveći dionik, Vlada Republike Hrvatske određuje dinamiku razvoja i početak realizacije za svaki projekt ove veličine, a kako bi se razvoj nastavio, ona mora donijeti Zaključak o nastavku pripreme i uvrstiti projekt u strateške dokumente s ciljem davanja perspektive EU financiranja. Odlukama koje Vlada Republike Hrvatske donosi u ovom trenutku definira se mogućnost financiranja i realizacije projekata u nadolazećim financijskim razdobljima.

Isto tako Zagreb na Savi nemoguće je realizirati bez aktivne participacije Grada Zagreba. Grad Zagreb mora preuzeti svoj udio u odgovornosti za pripremu i realizaciju projekta Zagreb na Savi, prvenstveno ulaskom u vlasničku strukturu tvrtke koja je zadužena za razvoj i pripremu projekta. Najveći broj koristi realizacije odnosi se upravo na područje Zagreba i svojim interesima u projektu Grad mora upravljati. Nakon dovršetka izrade strateške dokumentacije kojom je dokazana ekonomska isplativost realizacije Zagreba na Savi, Grad ne smije prepuštati inicijativu drugima."

Objavljeno u Grad Zagreb

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti