Hrvatsko društvo za transportno pravo i Hrvatska obrtnička komora organiziraju tribinu “Autotaksi i prijevoz vozilima do osam putnika prema Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu 2018: novi izazovi“, koja će se održati u utorak, 25. rujna u 17 sati, u Velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore.

Novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu (ZPCP-om) značajno je olakšan ulazak na tržište autotaksi usluga, no istovremeno su postavljeni i novi zahtjevi, prvenstveno radi povećanja sigurnosti korisnika autotaksi prijevoza. Pored toga, ZPCP 2018 otvara vrata i novim inovativnim oblicima cestovnog putničkog prijevoza, kao što je prijevoz vozilima do osam putnika.

Problemi organizacije autotaksi prijevoza i prijevoza vozilima do osam putnika, funkcioniranje novih rješenja u praksi te unaprjeđenje sustava samo su neka od aktualnih pitanja povezana s novim ZPCP-om na koja će, u sklopu svojih izlaganja na Tribini, odgovoriti vodeći stručnjaci u sektoru cestovnog prijevoza iz redova odvjetništva, državne uprave i strukovnog udruženja.  Ulaz na tribinu je besplatan, uz OBVEZNU prethodnu najavu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. zbog ograničenog broja mjesta.

Objavljeno u Grad Zagreb

Procjenjuje se da u prosjeku svaki hrvatski građanin godišnje iskoristi preko stotinu plastičnih vrećica. Svega mali dio proizvoda od jednokratne plastike poput vrećica se reciklira, a takvim predmetima treba i do nekoliko stotina godina da se razgrade, nagrđujući okoliš i ugrožavajući živote životinja. Edukacija građana i bolji zakonski propisi nužni su za riješenje problema koji ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

Na društvenim mrežama nedavno je završio tridesetodnevni izazov pod nazivom #Nisamodplastike u kojem je sudjelovalo preko 20 tisuća ljudi. Izazov su proveli udruga Prijatelji životinja, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec. Zajednički provedena anketa u sklopu izazova pokazala je da je preko 96 posto građana spremno zamijeniti sve vrste plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu ekološki prihvatljivim alternativama.

Ovoga tjedna, povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica održava se „Tjedan bez plastike“ u organizaciji Zelene akcije. U sklopu toga, u četvrtak 5. srpnja od 19,30 u zagrebačkom Art Parku održat će se tribina među čijim sudionicima će biti i predstavnik Prijatelja životinja. Obje spomenute udruge su još 2009. pokrenule peticiju za zabranu plastičnih vrećica, no do danas se nažalost zakonski malo toga napravilo, unatoč rastućoj osviještenosti građana i uputama iz EU.

Prošle godine stupio je na snagu Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži kojim je potvrđena obvezna naplata plastičnih vrećica u prodavaonicama slijedom i Plana o gospodarenju otpadom. Prema Pravilniku, od 1. siječnja 2019. trgovci u Hrvatskoj će morati početi naplaćivati lagane plastične vrećice. One najtanje se ostavlja u upotrebi, tek uz obavezno upozorenje „vrećice koristite štedljivo“. Za usporedbu, EU je u siječnju ove godine donijela Strategiju za borbu protiv plastike, a u svibnju predložila Direktivu o jednokratnoj plastici. Prema njima, kao članica EU, Hrvatska će morati do 2025. potrošnju plastičnih vrećica smanjiti za 10 puta u odnosu na danas. To je tek dio obaveza, a koje za cilj imaju smanjenje jednokratne plastike na svim razinama.

U državi brojnih prirodnih ljepota na koje računamo i radi turizma, cijelom stanoviništvu Hrvatske kao i nadležnima za donošenje i provedbu zakona, trebalo bi biti daleko više stalo da sami zaštitimo našu obalu, rijeke, more i kopno, jednako radi nas, životinja i budućih generacija. Nužno je smanjiti proizvodnju i uporabu plastike, a za onu koja postoji obavezno osigurati reciklažu ili neškodljivo zbrinjavanje. Zabranimo besplatne vrećice jer one skupo koštaju životinje i okoliš te predstavljaju dugotrajnu opasnost. Umjesto jednokratne i nepotrebne duple ambalaže potičimo onu dugotrajnu, putem zakona, pravilnika i „ekološkog“ poreza. Ekološka cijena proizvoda trebala bi također biti uračunata u cijenu, ovisno o šteti koju on uzrokuje u prirodi jer ju već sada skupo plaćamo mi, okoliš i životinje.

Prijatelji životinja pozivaju sve da ne čekaju zadnji trenutak da zaštitimo okoliš koji svi dijelimo. Promijenimo zakone na konkretnije, strože, ali i poticajnije, ne čekajući da nam drugi nalažu promjene na bolje koju su brojne ostale države već prepoznale.

Objavljeno u Grad Zagreb

Grad Zagreb i Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u sklopu aktivnosti na provođenju postupka gradskog projekta Gredelj, organiziraju tribinu na temu "Novo gradsko središte na lokaciji Gredelj u Trnju — put za očuvanje vrijednog industrijskog naslijeđa" predmet koje je razgovor o daljnjem razvoju i transformaciji područja nekadašnjih željezničkih radionica Janko Gredelj u Trnju.

Tribina će se održati u srijedu, 4. srpnja u 11 sati na lokaciji Gredelj u Trnju (ulaz sa Strojarske ceste).

Objavljeno u Grad Zagreb
Srijeda, 30 Svibanj 2018 05:42

HSS održao tribinu "Što nakon Istanbulske"

Unatoč ratifikaciji Istanbulske konvencije, žene žrtve nasilja i dalje nemaju adekvatnu zaštitu. To potvrđuju čak tri ubojstva žena otkako je Konvencija izglasana u Hrvatskom saboru. Stoga je u Središnjici HSS-a jučer održana tribina pod nazivom „Što nakon Istanbulske“ kako bi se ukazalo na nužnost što skorije implementacije Istanbulske konvencije u zakonodavni sustav Republike Hrvatske.

Na tribini su govorile pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle, bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, predsjednica Organizacije žena HSS-a „Hrvatsko srce“ Brigitte Berulec te predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

-Cijela ta priča oko njezina izglasavanja očito je imala politički predznak odnosno predznak dobivanja političkih bodova. I nakon izglasavanja u Saboru i dalje smo svjedoci da se stvari nisu pomaknule u pozitivnom smjeru- rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak te izrazio žaljenje što se, iako su bili pozvani, od svih Klubova u Saboru na tribinu odazvao samo SDP.

Bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor poručila je kako su vrednote Istanbulske konvencije vrednote Ustava RH te naglasila kako je za provedbu Konvencije potrebna samo dobra volja.

-Veliki dio hrvatskih političara i dalje smatra, i to ne samo muškarci, da je nasilje stvar koja se rješava unutar četiri zida- naglasila je.

Treba podsjetiti kako je za mandata Jadranke Kosor donesen niz pozitivnih zakonskih propisa koji su pozitivno utjecali na zaštitu žena od nasilja i nasilja uopće. Također, zahvaljujući angažmanu gospođe Kosor, Hrvatski sabor je 22. rujan izglasao kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle poručila je kako Hrvatska ne smije biti zemlja koja će Konvenciju tretirati kao „mrtvo slovo na papiru“ te da je hitno potrebna njezina implementacija kako bi se žene i djecu zaštitilo od nasilja.

-Odgovorni smo kao država za istragu svake pojedinačne prijave nasilja prema ženama i djeci, što znači da centri za socijalnu skrb, policija i DORH moraju odgovoriti na svaki poziv u pomoć, prikupiti dokaze, ispitati rizike od budućeg nasilja te procijeniti opasnost od femicida- kazala je Tolle.

Žrtve nemaju povjerenje u institucije, rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te ustvrdila da su kazne za obiteljske nasilnike iznimno male.

-Na 13.500 slučajeva obiteljskog nasilja prekršajnog karaktera i oko nekoliko tisuća kaznenih djela nasilja u obitelji, imamo manje od 7 posto bezuvjetnih kazni zatvora. Također, naš kazneni zakon ne prepoznaje mogućnost nastavka kaznenog gonjenja po službenoj dužnosti- dodala je Ljubičić.

Objasnila je kako Istanbulska konvencija upravo prepoznaje takve propuste u svojim državama članicama.

-Ono što se tom konvencijom želi jest kodificirati, prepoznati, targetirati počinitelja i osigurati žrtvu i one koji su ranjivi te jasno govori da su to i osobe s invaliditetom, žene s invaliditetom, starije osobe u obitelji, djeca, čak i muškarci. No, ono što je činjenično u svim sustavima - dvije trećine žrtava su žene i zato govorimo o rodno uvjetovanom nasilju- zaključila je.

Tribina HSS-a o implementaciji Istanbulske konvencije tek je prva u nizu koje ćemo organizirati kako bi senzibilizirali javnost o nasilju nad ženama, nasilju u obitelji te nasilju uopće.

Objavljeno u Grad Zagreb

Pametni razgovori, u organizaciji stranke Pametno, pod nazivom Glavni grad bez građanskog odgoja. Zašto!? održat će se u četvrtak, 24. svibnja u prostorijama MO Kralj Petar Svačić u 18 sati.

Predavači Lovorka Bačić i Dora Kršul, pokušat će odgovoriti na vrlo važno pitanje - zašto ne postoji interes za uvođenjem građanskog odgoja u škole glavnog grada Hrvatske, posebno nakon odličnih rezultata uvođenja GOO-a u riječke škole i kakve to posljedice može imati na obrazovanje mladih.

https://web.facebook.com/events/1030611513761958/

Objavljeno u Grad Zagreb

U petak, 18. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u 19 sati (FOYER) organizira se svibanjska tribina „Čitanje kazališta“ SCREEN – TO – STAGE posvećenu slavnome Federicu Felliniju i rujanskoj premijeri predstave “Proba orkestra”, koju prema istoimenom kultnom Fellinijevu filmu, za ZKM priprema glumac i redatelj Edvin Liverić.

Gosti tribine su filmolog dr.sc.Bruno Kragić iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i dr.sc.Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autor i voditelj tribine je kritičar i pisac Srđan Sandić.

Nikica Gilić u Filmskomu leksikonu o “Probi orkestra” ističe: ”Često tumačen kao film o političkim prilikama u Europi (s naglaskom na talijansku političku situaciju), od najtipičnijih ostvarenja struje političkog filma razlikuje se suptilnim, no grotesknim smislom za humor, najočitijim u ponašanju i izjavama nekih glazbenika –  jedan tako sluša nogometni prijenos na tranzistoru, drugome ubace kondom u trubu, a pijanistica se ispod svojega instrumenta upušta u erotski čin. Orkestar se može shvatiti kao prikaz društva u malom (sa sindikatima, sluganstvom i drugim prepoznatljivim fenomenima), pa je kritika u tom smislu tumačila i odnos svirača i dirigenta – isprva se glazbenici opiru stezi, a kada strašna crna kugla poruši zidove, pobuna prestaje. Za film je važan i kontrast između tradicije i suvremenosti, očit u usporedbi uvoda, u kojemu se dinamičnom kamerom i komentarom jednoga lika opisuje ljepota kripte s orkestralnim kaosom te sukobom - dijelom prouzročenim i dolaskom tv ekipe.”

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba poziva na tribinu „Kako visoko obrazovanje i znanost staviti u funkciju rasta gospodarstva?“, koja će se održati sutra u prostoru Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, s početkom u 18 sati.

Gošća tribine i predavačica je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Objavljeno u Grad Zagreb

Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb pozivaju na tribinu u seriji Europa u Zagrebu. Gost biti će veleposlanik Republike Azerbajdžana u Republici Hrvatskoj; Fakhraddin Gurbanov.  

Tema tribine su: suvremeni međunarodni odnosi – trendovi u diplomaciji – vanjska politika Azerbajdžana. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Tribina će se održati u četvrtak 3. svibnja u 11,00 sati, u Europskom domu.  

Objavljeno u Grad Zagreb

Tribina HNS-a Zagreb „Učenje za poduzetništvo u lokalnoj zajednici“ održat će se sutra u Europskom domu u Zagrebu, Jurišićeva 1, dvorana Bruxelles (1. kat), s početkom u 18:00 sati.

Predavačica na tribini biti će mr. sc. Maja Ljubić Čmelar, pomoćnica ravnatelja/ice, te voditeljica programa u Regionalnom centru za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL). Moderatorica tribine je Sanja Horvatić, voditeljica Odbora za odgoj i obrazovanje GO HNS-a Grada Zagreba.

Objavljeno u Grad Zagreb

Tko ima pravo na profit od umjetničke proizvodnje? Autor, producent ili javnost? Sputava li zaštita autorskih prava razvoj i širenje umjetnosti? Treba li u digitalnom medijskom okruženju redefinirati pojam "autorskog prava"? Koja je razlika između copyrighta i copylefta? Ako se bavite umjetnošću ili tek besplatno skidate filmove i muziku s interneta, ovo je tribina za vas!
 
Na posljednjoj tribini ovogodišnjeg proljetnog ciklusa tribina Politički leksikon o COPYLEFTU govore stručnjaci u polju autorskih prava i njegovog redefiniranja: Hrvoje Hribar (član Odbora za zaštitu autorskih prava pri Društvu hrvatskih filmskih redatelja), Marcell Mars i Tomislav Medak (voditelji projekta Javna knjižnica i suosnivači Multimedijalnog instituta).

Tribinu organiziraju studenti, bivši studenti i profesori ADU, a održat će se u srijedu 11. travnaj u 20 sati u kazališnoj dvorani Akademije dramske umjetnosti (1. kat) na Trgu Republike Hrvatske 5 u Zagrebu. Svi su dobrodošli aktivno sudjelovati u raspravi ili je tek aktivno poslušati!

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti