fbpx

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla gostujuću izložbu Tehničkog muzeja Slovenije „S Elanom do zvijezda – Elan i njegovi prethodnici“, autora Vladimira Vilmana te zahvalio svima koji su doprinijeli da se izložba realizira, a pogotovo gostima iz Slovenije, predvođenim poznatim skijaškim asom Bojanom Križajem.

Izložba je rezultat dugogodišnje suradnje dvaju tehničkih muzeja. Daje prikaz povijesti, tehnološkog razvoja i inovacija te proizvoda jedne od najuspješnijih slovenskih tvrtki koja je započela s radom 1945. kao radionica i razvila se u tvornicu za proizvodnju skija i širokog spektra proizvoda vezanih uz sport i tjelovježbu.

-Svaki čovjek je u svojoj biti dijete koje se voli igrati i natjecati, a Elan je tvrtka koja to u potpunosti razumije i dugi niz godina stvara pretpostavke za to- rekao je autor izložbe Vladimir Vilman te dodao da su razlozi koji su ga potaknuli za ostvarenje ove izložbe tehnološki, sportski i emotivni.

-Priča o Elanu započela je s grupom zanesenjaka koji su čeznuli za novim izazovima- dodao je Vladimir Vilman, istaknuvši da je na Elanovim skijama osvojeno najviše medalja i vrhunskih sportskih rezultata, da su na njima skijali i Janica i Ivica Kostelić.

Izložba će biti postavljena do 31. siječnja iduće godine.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 21 Lipanj 2018 11:16

U rad puštena geotermalna dizalica topline

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić simbolično je u rad pustila geotermalnu dizalicu topline u Tehničkome muzeju Nikola Tesla, u čijem su dvorištu postavljene sonde – izmjenjivači topline u šest bušotina dubine do 100 metara. Radi se o projektu koji će, osim grijanja i hlađenja izložbene dvorane Muzeja, educirati o obnovljivim izvorima energije, a cilj mu je izmjera potrošnje energije i temperaturnih uvjeta u grijanome/hlađenome prostoru.

-Grad Zagreb uvijek pomaže realizaciju projekata koji pomažu u preveniranju globalnog zatopljenja, što je i jedan od ciljeva ovog projekta- rekla je zamjenica Majić te je naglasila kako je Grad u iznosu od 170 tisuća kuna podržao projekt.

Uređaj je dio EU projekta CHEAP – Jeftini geotermalni sustavi toplinskih pumpi.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ovaj tjedan u znaku je Festivala znanosti koji se održava po šesnaesti puta. Cilj festivala je poticanje i poboljšanje dijaloga znanstvene zajednice i javnosti, a ovogodišnji se festival održava pod motom „Otkrića“.

Festival čiji je visoki pokrovitelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja održava se od jučer u 22 grada, a najopsežniji program s više od 200 sudionika koji su pripremili osam izložbi, 46 predavanja, 55 prezentacija i 109 radionica ima Grad Zagreb, gdje se najveći dio programa održava u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Objavljeno u Grad Zagreb

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti