fbpx

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća prigodom obilježavanja 350. obljetnice Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tom je prigodom zahvalio Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Katoličkom bogoslovnom fakultetu, Hrvatskom katoličkom sveučilištu te katoličkim školama i vrtićima na svemu dobrom što čine za hrvatsko društvo kroz odgoj i obrazovanje novih generacija.

-Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao suvremen i moderan fakultet, nositelj znanstvenoga, istraživačkoga, nastavnoga, duhovnoga i kulturnoga rada na znanstvenim poljima filozofije, teologije, može nastaviti doprinositi u tom cilju, jednako kao i ostale obrazovne institucije Katoličke crkve u Hrvatskoj. Hrvatskoj su potrebni ljudi koji svojim duhovnim, intelektualnim i moralnim vrlinama mogu pridonijeti izgradnji modernoga hrvatskoga društva po mjeri čovjeka, a na dobrobit zajednice i društva u cjelini- kazao je premijer Plenković.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Sveučilšte u Zagrebu sklopilii su Sporazum o suradnji. Riječ je o sporazumu kojim se utvrđuje ostvarivanje, unaprjeđenje i promicanje zajedničkih ciljeva i zadaća u podizanju kvalitete znanstvenog, istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada u području ekshumacije i obrade posmrtnih ostataka žrtava.

Sporazum su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Objavljeno u Grad Zagreb

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas je obilježio 59. obljetnicu svečanom sjednicom Fakulteta i puštanjem u pogon novog sustava grijanja. Naime, od danas se geotermalno polje Zagreb koristi za grijanje cijelog kompleksa Kineziološkog.

Geotermalno postrojenje, kojim ustanova u potpunosti prelazi na opskrbu grijanja obnovljivim izvorom energije, pustila je u rad zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

-Ovo je jedinstven projekt kojim Kineziološki fakultet postaje prvi u Hrvatskoj koji će svoje prostorije i vodu grijati obnovljivim izvorima energije, a nadamo se da će uskoro i drugi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu koristiti geotermalne izvore. Uz ekonomsku isplativost, ovakvo postrojenje pridonosi očuvanju okoliša i smanjenju štetnih plinova- rekla je zamjenica gradonačelnika.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras je naglasio da Kineziološki fakultet prati moderne sportske i prehrambene trendove te da izvanrednim rezultatima na najvećim sportskim bojištima dokazuje svoju izvrsnost.

-Ogromna većina trenera i stručnjaka koji su svojedobno pohađali ovaj Fakultet danas rade na prestižnim pozicijama diljem svijeta, a to se ne može bez znanja i vještina koje su stekli upravo na ovom Fakultetu- kazao je rektor Boras.

Podsjetimo, Fakultet je osnovan 1959. godine kao Visoka škola za fizičku kulturu, 1973. preimenovao se u Fakultet za fizičku kulturu, a konačni naziv, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dobiva 2001. godine. Riječ je o visokoučilišnoj institucija na kojoj se školuju profesori i magistri kineziologije za potrebe nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školstvu kao i magistri kineziologije u izabranoj grani primijenjene kineziologije – sport, kineziterapija ili rekreacija.

Objavljeno u Grad Zagreb
Subota, 15 Prosinac 2018 10:42

Promovirano 18 novih doktora znanosti

U rektoratu zagrebačkog Sveučilišta održana je svečana promocija 18 novih doktora znanosti, koji su doktorat stekli na devet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Nove doktore znanosti promovirao je rektor Damir Boras.

Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege, rektor ih je proglasio doktorima znanosti, promovirani kandidati prebacili su kićanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Novi doktori znanosti upisani su između ostaloga i u knjigu doktora, a svečanost je već tradicionalno završila akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Kako je bilo na promociji pogledajte u VIDEU

 

Objavljeno u Grad Zagreb

Svečanom dodjelom priznanja najuspješnijim sudionicima, završila je ovogodišnja Smotra Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je tijekom tri dana studijske programe predstavilo oko 80 sudionika iz Hrvatske i Slovenije.Priznanja su najuspješnijim sudionicima dodijelili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i prorektor za poslovanje prof. dr. sc. Tonći Lazibat.

Ove godine priznanje za najbolje uređen izložbeni prostor pripalo je Šumarskom fakultetu, za najbolje predstavljanje na pozornici dodijeljeno je Učiteljskom fakultetu, priznanje za komunikativnost i susretljivost osvojili su Medicinski fakultet i Geotehnički fakultet zagrebačkoga Sveučilišta te Visoka škola Aspira. Najoriginalnije predstavljanje na Smotri imali su Veterinarski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Prehrambeno-biotehnički fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Priznanje za poseban doprinos u edukaciji i informiranju posjetitelja ovogodišnje smotre dobili su Ured za sport Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, dok je nagrada za inovativnost pripala Fakultetu elektrotehnike i računarstva te Fakultetu prometnih znanosti.

Ovogodišnja Smotra Sveučilišta u Zagrebu održana je od 22. do 24. studenoga u Studentskom centru u Zagrebu. Uz 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, na ovogodišnjoj su se Smotri predstavila i druga sveučilišta, veleučilišta i visoke škole iz Hrvatske i Slovenije s ukupno 80-ak sudionika.

Objavljeno u Grad Zagreb

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na otvaranju Smotre Sveučilišta u Zagrebu, trodnevne manifestacije koja se već tradicionalno organizira kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o mogućnostima studiranja na preddiplomskim i diplomskim studijima.

Čestitavši profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu 350. godišnjicu djelovanja Sveučilišta „izvoru znanja i razvoja generacijama studenata i pokretaču cjelokupnog društvenog razvitka naše Domovine“, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je zagrebačka sveučilišna zajednica, sa svojim profesorima i znanstvenicima, a iznad svega sa svojim studentima, uvelike pridonijela unaprjeđivanju izvrsnosti sveučilišta i jačanju društvene svijesti o važnosti znanja i znanosti u suvremenom društvu.

-Društvo znanja gradi se upravo ovdje, u akademskoj zajednici koja ima potencijal jedne od najvažnijih društvenih snaga koja će pridonijeti još intenzivnijem uključivanju Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja- kazala je predsjednica.

Istaknula je kako je potrebno promicati i vrednovati, pogotovo u javnosti i medijima, uspjeh svakog pojedinca ili obrazovne ustanove te stalno isticati kako potencijali izvrsnosti naših znanstvenika i naših studenata daju nadu za bolju budućnost društva znanja.

-U iznimno zahtjevnim okolnostima, kakve pred nama postavljaju izazovi suvremenog doba, neprestano moderniziranje tehnologije s jedne i nesigurnost globalnoga svijeta s druge strane, sveučilištima, njihovim znanstvenicima, profesorima i studentima potrebna je snažna potpora cijeloga društva u konstruktivnom kreiranju i usvajanju nove metodologije obrazovanja koja će naše mlade učiniti aktivnijima, samopouzdanijima, koja će ih naučiti kritičkom razmišljanju, selektiranju, ali i vrednovanju danas lako dostupnih informacija- kazala je.

Istaknula je kako je naša zajednička i ključna misija odgojiti mlade ljude sposobne za sve izazove života: od svijeta rada do svijeta politike, kako bi aktivno i odgovorno utjecali ne samo na svoj život nego i na cjelokupno društvo. Podsjetila je kako neprestano naglašava kako naše škole i sveučilišta, kao i znanstveno-istraživačke centre, treba kontinuirano prilagođavati novom vremenu.

Objavljeno u Grad Zagreb

Dan Sveučilišta u Zagrebu i svečano obilježavanje početka 350. akademske godine Sveučilišta u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježeno je dodjelom počasnih zvanja, titula, nagrada i priznanja. U sklopu prigodne svečanosti rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras dodijelio je posebno priznanje i Zakladi „Hrvatska kuća srca“ za projekt „Oživi me“. Nagradu je primila doktorica Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

-Još ljetos smo bili iznimno sretni i ponosni na studente iz udruge StEPP, koji sudjeluju u provođenju projekta “Oživi me”, kada su primili Rektorovu nagradu za iznimno zalaganje i doprinos zajednici. Nova nagrada koju je Zaklada “Hrvatska kuća srca” primila ovaj vikend u HNK povodom obilježavanja 350 godina Zagrebačkog Sveučilišta dodatno govori o kvaliteti projekta i njegovoj iznimnoj vrijednosti za zajednicu. Naučiti spasiti nekom život, najljepše je i najdragocjenije znanje koje čovjek može posjedovati. Ovom prilikom voljela bih zahvaliti svima koji su sudjelovali u stvaranju projekta „Oživi me“ i svima onima koji već četiri godine educiraju naše građane oživljavanju- istaknula je Ivana Portolan Pajić.

Čak 80 posto iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom na to da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više građana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Jedini postupak kojim možemo spriječiti srčani zastoj jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.

Građani će ovaj i idući mjesec imati priliku besplatno se educirati u postupku kardiopulmonalnog oživljavanja. Zaklada u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije «Oživi me» organizirala je radionice o oživljavanju 17.11., 24.11. i 15.12. od 10.00 do 12.00 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon).

Objavljeno u Grad Zagreb

-Kršćanstvo nas uči da se ništa lijepo i dobro ne postiže bez ljubavi i mudrosti križa- istaknuo je u obraćanju studentima i studenticama Zagrebačkog sveučilišta zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na kraju euharistijskog slavlja zaziva Duha Svetoga na početku 350. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu u zagrebačkoj katedrali.

Uz kardinala Bozanića, u euharistijskom slavlju koncelebrirali su svećenici profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svećenici profesori Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te svećenici profesori Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove.

U uvodu homilije Kardinal je rekao kako smatra znakovitim da se euharistijsko slavlje i zaziv Duha Svetoga na početku 350. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu podudario s blagdanom sv. Luke evanđelista, rođenoga u Antiohiji, učenika apostola Pavla, u kojemu Crkva prepoznaje pisca jednoga od četiriju Evanđelja te Djela apostolskih, knjige koja govori o počecima života Crkve. Obraćajući se studenticama i studentima, Kardinal ih je pozvao da u svetome Luki i u drugim svecima i blaženicima prepoznaju sebi blizak govor o traženju cilja, o grješnosti i opraštanju, o zatvorenosti u staro i o Kristovoj novosti, o evanđeoskoj radikalnosti i ljepoti.

Objavljeno u Grad Zagreb

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti