fbpx

Poboljšanje uvjeta za treninge bacača kugle u atletskoj dvorani, bila je tema konferencije održane u dvorani na Zagrebačkom velesajmu, na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, hrvatski atletičar i bacač kugle Stipe Žunić i predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović.

Kako bi bacači kugle, među kojima je upravo i trofejni Stipe Žunić mogli neometano trenirati i nizati sjajne rezultate, pristupilo se sanaciji krova, zbog uzdužne nosive grede stropa, koju su bacači često pogađali prilikom treniranja.

-Sretan sam i ponosan da je Stipe jedan od najuspješnijih sportaša odlučio nastaviti trenirati upravo u gradu Zagrebu, dvorani koju smo napravili ovdje prije godinu dana na Velesajmu- rekao je gradonačelnik te dodao da su prilikom radova na atletskoj dvorani učinili propust u dijelu koji se odnosi na uvjete za bacače kugle.

-U planu nam je još osigurati i adekvatne uvjete u disciplini skok s motkom, koji bi se izvodio na sjevernom dijelu dvorane- najavio je gradonačelnik Bandić.

-Grad Zagreb omogućio nam je da svih 365 dana u godini možemo trenirati i ovo je definitivno iskorak za kompletnu hrvatsku atletiku, na čemu sam izuzetno zahvalan, rekao je Stipe Žunić, dok je Marko Jakopović naglasio kako je ova dvorana jedan od najvećih infrastrukturnih pomaka za hrvatsku atletiku, budući da se bez nje ne mogu očekivati veliki rezultati.

Kako se čulo, prilikom ove najnovije prilagodbe dvorane bacačima kugle, podignuta su tri poprečna nosača u krovnoj konstrukciji, a u planu je kompletna rekonstrukcija krova kako bi se osigurali uvjeti za skok s motkom.

Objavljeno u Grad Zagreb

U Zagrebu je predstavljena šesta sezona Erste Plave lige, atletskog natjecanja osmoškolaca na kojem je u prvih pet godina sudjelovalo 19.279 učenica i učenika. U sklopu projekta 60minutaKRENI održana je i panel diskusiju 'Važnost šezdesetominutne tjelesne aktivnosti u svakodnevici djece - naša uloga i doprinos u realizaciji'.

-Naš je cilj utjecati na one koji se ne bave sportom jer su sport i rekreacija izuzetno važni i za društvo i za pojedinca. Pri tome težište stavljamo na bavljenje sportom djece jer je to naročito bitno za njihovo zdravlje. Nastojimo promovirati sport i vlastitim primjerom, pa smo zato pokrenuli i akciju 'Erste izazov' kojom podstičemo naše zaposlenike na bavljenje rekreacijom- rekao je član Uprave Erste&Steiermärkische banke Zdenko Matak.

Darko Vučić iz Središnjeg državnog ureda za šport rekao je da rad s djecom ima posebno mjesto i u nacrtu Nacionalnog programa sporta.

Strategija će biti donesena uskoro, a svakom djetetu treba omogućiti svakodnevno bavljenje sportom odnosno tjelesno vježbanje- najavio je Vučić.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša rekao je da HOO ima šet programa namijenjenih djeci koja se ne bave organizirano sportom u klubovima: „U 'Olimpijski festival dječjih vrtića' uključeno je 13.000 djece, a još 4000 ih sudjeluje u programu 'Odaberi sport'. Ukupno 40.000 ih je uključeno u naše programe. No, premali je broj sati tjelesnog odgoja u osnovnim školama, čija bi obaveza trebala biti i da sve djeca nauče plivati.“

Milan Čolić iz Gradskog ureda za sport i mlade rekao  je da Grad Zagreb financira više programa koji uključuju djecu u sport, ali skrbi i o sportskoj infrastrukturi: „Programom 'Vikendom u sportske dvorane' uključene su 52 škole i 11.000 učenika. Nastojimo podići infrastrukturu na višu razinu, pa smo na Zagrebačkom velesajmu uredili prvu atletsku dvoranu u Hrvatskoj, uskoro će u funkciji biti attletska dvorana na Klaki, a obnovit ćemo i stazu na Mladosti.“

U promociji sporta i bavljenja djece sportom važnu ulogu imaju i mediji

-Dužnost medija je privući što više mladih u sport, koji treba prikazati kao poželjnu i uzbudljivu aktivnost. Mi to radimo i kroz Kros Sportskih novosti i kroz školsko natjecanje 'Lino višebojac' kroz koje je prošlo 200.000 sudionika u Hrvatskoj i BiH. Odnos države prema sportu nije dobar. Djeca se ne bave sportom minimalnih 60 minuta dnevno nego svega 90 minuta tjedno. U Mađarskoj je, primjerice, obavezno pet sati tjelesnog tjedno u školama- rekao je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prezentirala je poražavajuće rezultate istraživanja koja su uključivala djecu od 11, 13 i 15 godina: „Među 11-godišnjacima se 39 posto njih umjereno bavi sportom, dok kod 15-godišnjaka to pada na zabrinjavajućih 25 posto. Očito je da mnogi koji se u osnovnoj školi bave sportom to potpuno zanemare kad krenu u srednju školu. Istovremeno srednjoškolske dvorane u popodnevnim satima uglavnom zjape prazne, a sve se sportske aktivnosti plaćaju.“

Stav zdravstvenih djelatnika prema sportu je sasvim jasan

-Veliko DA sportu, a još veće tjelesnoj aktivnosti! Ona je bitna i za mentalno i socijalno zdravlje, djeca koja se barem 60 minuta dnevno bave sportom odnosno nekim oblikom tjelesne aktivosti. Dajmo im to u osnovnim i srednjim školama kroz sport, ples, rolanje, trčanje... i dobit ćemo djecu i mlade s više samopouzdanja, samopoštovanja, koja lakše uče i lakše se nose sa stresom- rekla je Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Sanja Šalaj, prodekanica za znanost Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, također je istaknula problem nedovoljnog kretanja: „To se naročito odnosi na djevojčice i djevojke u adolescentskoj dobi. Sportu i rekreaciji se sve teže natjecati s informatikom i igricama. Moramo pronaći način kako sport napraviti jednako dostupnim. Djeca se vole baviti sportom, nije problem interes nego ponuuda i dostupnost sporta.“

S ponudom u dječačkoj dobi problema nije imao najbolji hrvatski bacač kugle Stipe Žunić, koji se bavio kickboxingom, boksom, košarkom, bacanjem koplja i kugle...

-Nastojim svojim stavom i ponašanjem zainteresirati mlade za sport i utjecati na njih. Družeći se s njima mnogi požele biti 'veliki i jaki kao Stipe'. No, važno je djeci reći i da im sport, osim što je bitan u njihovom životu i razvoju, može puno toga i dati. Meni je dao punu stipendiju na prestižnim američkim studijima gdje jedna godina košta 42.000 dolara, dao mi je obrazovanje, učenje stranih jezika, puno putovanja. Apeliram i na roditelje da razmisle o tome- rekao je Žunić koji je i ambasador Erste Plave lige, najavljujući usput i osvajanje medalje na Olimpijskim igama u Tokiju 2020.

Aktivne u radu s djecom su i dvije bivše vrhunske sportašice - Klaudija Bubalo i Marija Anzulović.

-Kineziolog sam pa radim s djecom u školi. Program 'Vikendom u sportske dvorane' provodi se cijelog tjedna, a vikendom su samo međurazredna i međuškolska natjecanja. Za djecu od 1. do 8. razreda to je potpuno besplatno i bitno smo time povećali zanimanje za sport. U ŽRK Lokomotiva imamo 130 djevojčica i djevojaka u pogonu, a u školi rukometa u 12 osnovnih škola još 300 djevojčica koje uzimamo već u prvom razredu- rekla je Klaudija Bubalo.

-Nama je u odbojci trenutačno najveći problem kako da zainteresiramo dječake. U natjecanjima Zagrebačkog odbojkaškog saveza sudjeluju 24 ženske ekipe, ali samo 3 muške. No, sve nam je teže zadržati i djevojčice. Mnoge vrlo rano odlaze na školovanje u SAD, dok one koje su extra potencijal odlaze u talijanske i turske klubove- kaže Marija Anzulović.

Ovogodišnja Erste Plava liga starta kvalifikacijskim natjecanjem u Makarskoj, u utorak 17. travnja.

Objavljeno u Sport

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti