fbpx

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kipara Kuzme Kovačića koji je tom prilikom kazao kako mu je velika radost i čast biti autor djela koje kiparskim jezikom svjedoči o duhovnoj veličini predsjednika Tuđmana.

Milan Bandić, usprkos najavama, ipak nije stigao na otkrivanje spomenika Franje Tuđmana, a svečanoj ceremoniji odazvali su se brojni visoki dužnosnici predvođeni predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem,predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Andrej Plenković tom je prilikom naglasio da je Tuđman svojim djelovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu.

-Bio je politički lider koji je uspio uspješno prepoznati znakove vremena. Svojom okupljajućom, pomirbenom i državničkom politikom postavio je temelje Hrvatske- rekao je Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo što se upravo na ovaj način obilježava 19-ta godišnjica smrti Franje Tuđmana čija je politička ostavština toliko bitna za hrvatski narod i hrvatsku državu, dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je cijeli hrvatski narod godinama čekao na spomenik Franji Tuđmanu, koji su u otkrili članovi obitelji Tuđman i kipar Kuzma Kovačević u društvu predsjednice. 

 

 

 Davor Puklavec/ PIXSELL

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 03 Prosinac 2018 10:31

U tijeku postavljanje kipa Franje Tuđmana

Na križanju Ulice grada Vukovara i Avenije Hrvatske bratske zajednice započelo je postavljanje kipa dr. Franje Tuđmana. Autor kipa ja akademski kipar Kuzma Kovačić, a izliven je u bronci u Ljevaonici umjetnina Ujević.

Kip koji je visok 4,2 metra, svečano će biti otkriven 10. prosinca na obljetnicu Tuđmanove smrti. 

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima posjetio je ljevaonicu Ujević gdje je javnosti prezentiran spomenik prvomu hrvatskomu predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a koji će se postaviti na travnatoj površini između Ulice grada Vukovara i fontana u Aveniji Većeslava Holjevca. Gradonačelnik je tom prilikom istaknuo da u Zagrebu nema bolje lokacije od one koja je izabrana za postavljanje najvećeg i najljepšeg spomenika utemeljitelju Hrvatske države.

-Za godinu dana će prvi predsjednik i simbolično gledati svoje djelo jer preko puta, ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog će niknuti Spomenik domovini- kazao je Bandić.

Akademski kipar Kuzma Kovačić, autor spomenika dr. Franji Tuđmanu izjavio je da je spomenik u bronci dovršen i da će na svoje mjesto uskoro i biti postavljen.

-Nastojao sam da spomenik bude portret jednog vizionara koji korača prema budućnosti, s toga je poza tijela u raskoraku prema naprijed. Sam kip je visok 4,20 metara, kamenito postolje je 1,45 metara dok je mjesto na koje će biti postavljen oko jedan metar iznad ceste. Ovaj kip će biti vječiti simbol hrvatske slobode, a do koje nas je doveo upravo predsjednik Tuđman- naglasio je autor spomenika Kuzma Kovačić.

Objavljeno u Grad Zagreb

Na križanju Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice u tijeku su radovi na postavljanju biste dr. Franje Tuđmana koja će bi postavljena na mjestu granitne piramide. Sadašnja piramida djelo je autora Branka Silađina, a nosi ime „Granit koji pamti“, a bila je postavljena za 900. obljetnicu grada Zagreba.

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku trebao bi biti postavljen do 10. prosinca, kada je i obljetnica njegove smrti.

Objavljeno u Grad Zagreb

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu bit će postavljen do obljetnice njegove smrti, 10. prosinca, na mjestu gdje danas stoji piramida na križanju Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice, najavio je danas na konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

-To će biti najveći, najljepši i najiluminiraniji spomenik prvom predsjedniku u Hrvatskoj. Ponude za izradu spomenika bit će otvorene 10. rujna, a ponude za izradu podesta i hortikulture oko spomenika 18. rujna- rekao je gradonačelnik Bandić.

Gradonačelnik je također istaknuo da će se granitna piramida, koja je postavljena za 900. obljetnicu grada Zagreba, premjestiti dva kilometra južnije te će biti smještena između Muzeja suvremene umjetnosti i zgrade INA-e.

-Sve skupa će, s premještajem piramide, podestom, hortikulturom, iluminacijom i pristupnim stazama, koštati oko četiri milijuna kuna- najavio je gradonačelnik zahvalivši pritom svima koji su uložili napore da bi se ovaj projekt ostvario.

Objavljeno u Grad Zagreb

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti