fbpx

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o prometnim gužvama i čepovima, unatoč povoljnom vremenu za bicikliranje i besplatnom javnom prijevozu vikendom.

-I dalje nepotrebno sjedamo u automobile, misleći kako ćemo njima stići brže i jeftinije, ali samo izazivamo još veću prometnu gužvu! Gubimo vrijeme i novac, izolirani smo, stvaramo buku, zagađujemo i uništavamo kulise Adventa tražeći parking u nepomičnim kolonama- izjavili su iz Sindikata biciklista, koji pozivaju građane da ovog Adventa ostave automobile kod kuće i što češće pješače, bicikliraju ili koriste javni gradski prijevoz, kako bi nam svima bilo ugodnije, a zrak čišći.

-Provodimo i promotivnu kampanju koja traje od ovog ponedjeljka, 10. prosinca pa sve do 19. prosinca, tijekom koje građani mogu osvojiti zanimljive nagrade- napomenula je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Nagrade se mogu osvojiti postavljanjem selfija sa svojim biciklom na Facebook event Biciklom na posao i Advent 2018, a autori pet fotografija koje sakupe najviše likeova bit će dobitnici. Nagrade će se dodijeliti na božićnom tulumu Sindikata biciklista 19. prosinca u 19 sati u Domu održive mobilnosti, na adresi Ribnjak 3.

-Novitet ovogodišnje kampanje je predstavljanje mobilne aplikacije SMEUR za navođenje pješaka i biciklista po zagrebačkim ulicama. Googleova aplikacija za navođenje još uvijek ne nudi biciklističke pravce u Zagrebu pa je ova aplikacija zaista korisna, ali i posebna budući da izračunava i pravce s manjom zagađenosti zraka- nadodao je Michel Cindro.

Aplikaciju je izradio Fakultet elektrotehnike i računarstva u sklopu projekta symbIoTe, predstavljanje će biti u KSET-u u ponedjeljak 10. prosinca s početkom u 14 sati, a ulaz je besplatan. Također, iz Sindikata biciklista podsjećaju na obvezu nošenja svjetala na biciklima noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, pogotovo s obzirom na to da su dani kratki.

 

Objavljeno u Grad Zagreb

-Ovo je već četvrti Pedalafest, ali i sedmi rođendan Sindikata biciklista. Traje tri dana, a centralni događaj je velika biciklistička vožnja, kritična masa, koja će se održati u subotu!- rekla je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Raznovrsni program se sastoji od konferencijskog i zabavnog dijela. U petak se, od 11 do 14 sati na adresi Ilica 124, u suradnji s festivalom Projekt Ilica: Q’ART, održava konferencija o potencijalima integriranog javnog prijevoza u Zagrebu. Naime, 2018. godina je godina multimodalnosti, odnosno mogućnosti da se građani svakodnevno koriste različitim oblicima prijevoza, od vlaka i tramvaja, do bicikliranja i pješačenja. “U Zagrebu smo još uvijek suočeni s nepovezanošću prigradskog vlaka i tramvaja, a povezivanje gradskog prijevoza s javnim biciklima u jedinstvenu tarifnu uniju budućnost je urbane mobilnosti koju tek trebamo dostići”, objasnila je Šarić. Na konferenciji će sudjelovati Davor Kapuđija iz društva “Integrirani promet zagrebačkog područja”, Slavko Štefičar iz radne skupine koja izrađuje Zakon o integriranom prijevozu, Krešimir Dvorski, direktor sustava javnih bicikala Nextbike Hrvatska,  Emil Kirbiš iz Zagreb Pedicaba - rikši koje su se pojavile na zagrebačkim ulicama krajem 2016. godine i Bernard Ivčić iz transportnog tima Zelene akcije. Također, prof. Ivana Podnar Žarko predstavit će novi projekt Fakulteta elektrotehnike i računarstva kojim će se, u partnerstvu sa Sindikatom biciklista, mjeriti zagađenje zraka u Zagrebu.

U 18 sati svečano će se otvoriti Pedalafest u Art parku, koje će uveličati ženski etno-zbor Čipkice i gosti. Najzanimljiviji događaj večeri bit će ciklokino - kino u kojem je struja potrebna za projekciju proizvedena okretanjem pedala. Prikazat će se animirani film “Les Triplettes de Belville”, u suradnji s Animafestom i Francuskim Institutom.

Ipak, središnji događaj Pedalafesta je u subotu, 26. svibnja, a to je kritična masa, odnosno biciklistička vožnja kroz grad kojom se želi pokazati brojnost onih građana i građanki koji bicikl koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo. “Kritičnom masom želimo poručiti da je vrijeme za izgradnju planirane, povezane, kvalitetne, smislene i sigurne biciklističke infrastrukture, odvojene i od pješačkog i od motoriziranog prometa. Uz nekoliko pohvalnih primjera, dosadašnja praksa gradnje biciklističkih staza uglavnom se svofi na iscrtavanje linija po nogostupima, pritom ostavljajući svu komociju automobilima. Budućnost visoke kvalitete života u gradu, pogotovo u centru, je smanjenje broja automobila i povećanje korištenja održivih oblika kretanja, odnosno javnog gradskog prijevoza, bicikliranja i pješačenja”, napomenuli su iz Sindikata biciklista. Okupljanje za kritičnu masu je u subotu, 26. svibnja u 17:30 sati ispred muzeja Mimara. Vožnja završava u Vintage Industrial Baru u Savskoj, gdje se nastavlja pravi mali glazbeni festival uz bendove MARKIZ, Nan De Ska te DJ-e Oli Dobolli i Goulash Disko. Također, najavljen je veliki glazbeni gost iznenađenja, koji će biti otkriven tek na početku kritične mase.

Pedalafest traje sve do nedjelje, 27. svibnja, u Art Parku, uz brojne radionice i izložbe na otvorenome, ciklokino i cikloalku - alku voženu na kultnom poniju.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a program možete pronaći na www.pedalafest.org.

 

Objavljeno u Grad Zagreb

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti