fbpx

U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, njegovim Zavodom za voćarstvo, Županija provodi projekt „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije“. Njime se žele utvrditi staništa tradicionalnih, starih sorti voćaka, te u konačnosti izdvojiti one vrste i sorte koje imaju potencijala za komercijalni uzgoj prema načelu održive ekološke poljoprivrede.

-U sklopu projekta provodimo istraživanja kojima ćemo izdvojiti sorte koje će biti uključene u daljnji postupak razmnožavanja i proizvodnje sadnica. Također, nastojat ćemo i podići svijest o prednostima uzgoja ovakvih sorata- na predstavljanju projekta ispričala je njegova voditeljica Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta.

Realizacija projekta počela je prošle, a završit će krajem ove godine. Uz obilazak terena i utvrđivanje prisutnosti stabala tradicionalnih sorti, laboratorijskim analizama utvrdit će se i opisati svaka sorta, njihova morfološka i pomološka svojstva te će se analizirati kakvoća plodova i njihov nutritivni sastav. Nadalje, zaštitit će se matična stabla, uzeti plemke s ugroženih stabala s ciljem očuvanja genetske raznolikosti te plemke potencijalno vrijednih sorti za proizvodnju sadnica. Projekt obuhvaća i podizanje svijesti potrošača o značaju te biološkim, ekološkim i nutritivnim svojstvima tradicionalnih voćnih sorti.

Jabuka najzastupljenija

Na području županije najzastupljenija voćna vrsta je jabuka, a projektom su obuhvaćene i kruška, šljiva, trešnja... 

-Projektom želimo ojačati ruralna područja i razvijati biološku raznolikost, a onda i povećati dohodak poljoprivrednim proizvođačima. Kod šire javnosti želimo pobuditi zanimanje za ono što je naše, izvorno, i staviti to u funkciju održivog razvoja. Uz ovaj, Županija provodi i druge projekte kojima želi pripomoći održivi razvoj- rekao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

Županija oduvijek inovativna u provođenju poljoprivrednih projekata

Zamjenica župana Nadica Žužak ponovila je kako je Zagrebačka županija oduvijek bila inovativna u provođenju projekata u poljoprivredi.

-Neki od njih postali su prepoznatljivi i na razini Hrvatske. Bilo bi lijepo da to bude i ovaj projekt- rekla je zamjenica Žužak, pozvavši sve koji u svojim voćnjacima ili vrtu imaju tradicionalne sorte, potencijalno vrijedne za daljnji uzgoj, da se uključe u provedbu ovog projekta.

Podršku su mu dali i ravnatelj OŠ Milke Trnine iz Križa Zlatko Hasan, čiji se zadrugari bave uzgojem jabuke, ravnateljica Srednje škole Dragutina Stražimira iz Svetog Ivana Zeline Martina Zerec, koja u svom obrazovnom profilu ima poljoprivredno obrazovanje te Branko Car, vlasnik rasadnika Agro-Car iz Novaka Bistranskih.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Budući da se na području Zagrebačke županije nalazi velika površina državnog poljoprivrednog zemljišta, sve su jedinice lokalne samouprave trebale dostavile svoj program raspolaganja tim zemljištem.

-Koliko je lokalnih samouprava dobilo suglasnost na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, budući da poljoprivredni radovi samo što nisu krenuli, a treba raspisati natječaje za ta zemljišta- upitao je na ovotjednoj sjednici županijske Skupštine vijećnik Željko Pongrac.

Pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Josip Kraljičković kazao je kako na području Zagrebačke županije ima oko 15 tisuća hektara državnog zemljišta.

-Ono što imamo evidentirano dvije su se jedince izjasnile kako nemaju državnog poljoprivrednog zemljišta, dok smo za šest jedinica mi donijeli program te uputili Ministarstvu na konačno donošenje. Za 16 jedinica dali smo mišljenje te smo ga također uputili Ministarstvu. Prema našoj informaciji jedan program donijelo je Ministarstvo te on može biti u provedbi, dok je osam programa u izradi- odgovorio je pročelnik Kraljičković.

Objavljeno u Zagrebačka županija

LAG SAVA raspisala je Natječaj T.O. 1.1.2. "Potpora razvoju i modernizaciji poljoprivrednih gospodarstava". Predmet Natječaja je restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava za nositelje projekata koji imaju sjedište na području LAG SAVA.

Svrha natječaja je ulaganjem u poljoprivrednu proizvodnju poboljšati ukupnu učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava kroz uvođenje novih inovativnih tehnologija, otvaranje radnih mjesto i slične mjere.

Raspoloživa sredstva natječaja su 1.129.095,00 kuna, a više informacija nalazi se OVDJE.

Objavljeno u Samobor

O mogućoj suradnji Podravke s braniteljima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i braniteljskim zadrugama razgovaralo se za sastanka koji je, posredstvom Zagrebačke županije, održan u Distributivnom centru za voće i povrće. Razgovaralo se o mogućoj proizvodnji i plasmanu žitarica, voća i povrća, temeljem sporazuma kojega su 2017. potpisali Podravka i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

-Čekali smo dugi niz godina kako bismo uključili branitelje u gospodarske tijekove, a ovo je jedan od njih. Lani je Podravka od branitelja i braniteljskih zadruga otkupila oko 535 tona voća i povrća i oko 4000 tona žitarica. Očekujemo da ove godine ove brojke budu i veće- rekao je Zvonko Beljo, koordinator provedbe sporazuma Ministarstva i Podravke.

Podravka u ovoj godini, rečeno je, planira otkupiti 7720 tona povrća, 1150 tona voća i 60.000 tona žitarica.

-Želimo zainteresirati proizvođače za suradnju. Otkupljujemo industrijsko voće i povrće, za daljnju preradu, a područje Zagrebačke županije nam je interesantno jer je blizu Koprivnice- rekao je Zdravko Dimač, direktor Podravkina sektora Poljoprivreda, dodavši da su Podravka i poljoprivredni proizvođači upućeni jedni na druge.

Pohvalio je koncept Distributivnog centra za voće i povrće rekavši da je on izvanredan primjer suradnje Županije i poljoprivrednih proizvođača.

-Jedino organizirano, i preko zadruga, možete biti ozbiljan partner trgovačkim lancima, ali i hotelima, koji svoje goste hrane uvoznim prehrambenim proizvodima. Hrvatska ima tolike mogućnosti, samo se trebamo dobro organizirati- rekao je Dimač.

Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, rekao je da je sastanak održan u Distributivnom centru kako bi se i Podravci i poljoprivrednim proizvođačima poslala poruka da Centar ima odličnu infrastrukturu i da jednima i drugima može biti partner.

-Nama je zadaća, kao regionalnoj upravi, otvarati prilike i mogućnosti Distributivnom centru. Istina, na našem području moramo proizvoditi visokovrijedne i 'skupe' proizvode, ali uvijek ima i industrijskih i ovo je prilika da se njihovim proizvođačima otvori mogućnost da prodaju svoje proizvode i sigurno ih naplate- rekao je Kraljičković.

 

Objavljeno u Zagrebačka županija

U Pučkom domu u Kloštar Ivaniću, u utorak 5. veljače održat će se savjetovanje za sve zainteresirane, poljoprivrednike Otoka Ivanića. Savjetovanje pod nazivom „Voli poljoprivredu“ organizira Zadruga Izazov iz Kloštar Ivanića u suradnji s Općinom Kloštar Ivanić i podrškom Općine Križ.

Razvoj obiteljskog gospodarstva važan je temelj za ukupan razvoj poljoprivrede i gospodarskog rasta, a kroz ovo savjetovanje želi se ukazati na važnost usvajanja novih znanja kao i važnost udruživanja, jer upravo udruživanjem zajedničkih snaga lakše se dolazi do željenih rezultata.

Početak savjetovanja je u 11 sati.

Objavljeno u Događanja

Gradonačelnik Javor Bojan Leš posjetio je proizvodni pogon tvrtke Gomolava d.d. u Ivanić-Gradu u kojem je danas svečano puštena u rad nova linija za sortiranje jabuka. Novi pogon, u kojeg je uloženo oko 3,5 milijuna kuna, omogućava znatno veću učinkovitost u sortiranju jabuka prema veličini i boji, a time i veći obujam isporuke prema domaćim i inozemnim kupcima, ali i otvoriti vrata vrlo zahtjevnom arapskom tržištu.

-To nam s jedne strane smanjuje vrijeme isporuke robe, a druge strane smanjuje nam potrebe za skladišnim prostorom- rekao je savjetnik direktora Gomolave Suad Pašić, dok je osnivač i direktor tvrtke Antun Plivelić istaknuo kako sada tvrtka može proširiti svoje poslovanje.

Isto tako nova sortirnica otvara i mogućnost veće isporuke prema domaćim i stranim partnerima.

-To nam otvara i vrata nekim novim tržištima, tu mislim na tržište arapskoga svijeta koje ima specifične zahtjeve po pitanju veličine jabuke. Ovaj stroj nam to sada omogućava- ispričao je upravitelj Gomolave Luka Cvitan.

Tvrtka Gomolava po mnogo čemu prednjači na ivanićkom kraju po pitanju poljoprivredne proizvodnje.

-Zahvaljujem se vlasniku tvrtke što ulaže u ovakve pogone. Za Ivanić- Grad to znači jako puno, a pogotovo za proizvođače jabuka koji će ovdje moći plasirati svoje proizvode- kazao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Zagrebačka županija ima priliku u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine kandidirati se za europska sredstva za izgradnju sustava javnog navodnjavanja poljoprivrednih površina na svom području. U skladu s time Županija je pokrenula pilot-projekt „Navodnjavanje poljoprivrednih površina u Zagrebačkoj županiji“. Maksimalna visina potpore Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po projektu iznosi 15 milijuna eura, a moguće je financiranje 100 posto prihvatljivih troškova.

No, kako bi se krenulo u pripremu projektne dokumentacije za navedena EU sredstva, potrebno je prethodno ispitati postoji li interes i potreba kod županijskih poljoprivrednika za ovakvom vrstom javne infrastrukture. Pritom je važno napomenuti da se uključivanjem u ovaj pilot-projekt poljoprivrednicima, u slučaju da Županija osigura EU potporu, otvara mogućnost da besplatno dobiju potrebnu infrastrukturu za navodnjavanje do svoje proizvodne parcele. Iz Zagrebačke županije stoga mole sve zainteresirane vlasnike poljoprivrednih gospodarstava upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, bez obzira na veličinu i vrstu poljoprivredne proizvodnje, da popune Anketu kojom iskazuju svoj interes za navodnjavanjem poljoprivrednih površina, a koja se može preuzeti OVDJE.

Popunjenu Anketu potrebno je poslati do 15. studenoga na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb. Sve dodatne informacije možete saznati na brojevima telefona: 01/6009-426 i 01/6009-413, broju faxa: 01/6009-474, ili slanjem upita na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Objavljeno u Zagrebačka županija

-Čak 61 posto studenata Agronomskog fakulteta u Zagrebu dolazi s područja Zagrebačke županije i Zagreba- tim je riječima dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić započeo radni sastanak u Zagrebačkoj županiji kojeg je s ciljem pripreme i provedbe projekata razvoja poljoprivrede, sela i ruralnih prostora organizirao županijski odjel za poljoprivredu.

Sastanku su se odazvale proizvođačke organizacije, županijski savezi udruga, zadruge, poljoprivrednici, LAG-ovi, predstavnik Distributivnog centra za voće i povrće, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, predstavnici ruralnih općina i brojni drugi. O projektima i mjerama koje županija provodi u području poljoprivrede govorio je resorni pročelnik Josip Kraljičković, istaknuvši važnost povezivanja znanstvene zajednice, poljoprivrednika te lokalne i regionalne samouprave po pitanju realizacije projekata u poljoprivredi.

Predstavnici fakulteta izložili su potencijalnu suradnju sa županijom na više razina u području poljoprivrede – od analitike prirodnih resursa, preko tehnološke razine i socioekonomske situacije do strateških ciljeva. Razgovaralo se o niz tema, a naglasak je bio na agroekološkim projektima, animalnoj proizvodnji, održivom razvoju voćarske proizvodnje, vinogradarstvu te bioplinskoj proizvodnji.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Ponedjeljak, 15 Listopad 2018 13:21

Lea Mlinarević Skender na čelu Udruge Z-eko

Udruga za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora „Z-EKO“ ponovno je aktivna. Održana je izvanredna i izborna skupština Udruge, koja je za predsjednicu izabrala mladu poljoprivrednicu Leu Mlinarević Skender koja se bavi ekološkom proizvodnjom aronije. Za potpredsjednike su izabrani Ksenija Piršljin, voditeljica ekološkog uzgoja na najstarijem hrvatskom ekološkom imanju Zrno i Dragutin Volarić veteran ekološke proizvodnje meda i dobitnik mnogih priznanja i nagrada.

Spomenuta Udruga osnovana je 2001. godine, ali od 2009. godine nije bila aktivna.

-Ekološka poljoprivreda izuzetno je značajna i perspektivna i želja nam je bila okupiti i ponovno potaknuti proizvođače s područja Zagrebačke županije da se uključe u rad Udruge što smo i uspjeli jer je interes proizvođača velik- izjavio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Cilj Udruge je okupljanje i organiziranje članova radi unapređivanja razvitka ekološke poljoprivrede, razmjene iskustava i pružanje stručne pomoći svojim članovima za što uspješnije stvaranje, promicanje i plasman ekološki proizvedene hrane, te očuvanje okoliša i ruralnog prostora.

Objavljeno u Zagrebačka županija

U Gradskome vrtu u ulici Susedsko polje nastavljen je projekt Gradski vrtovi Grada Zagreba, gdje je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk, uručio 18 novih ugovora za korištenje vrtnih parcela sugrađanima iz Gradske četvrti Podsused-Vrapče.

-Ovo je trinaesta lokacija na kojoj je Grad organizirao vrtne parcele za naše sugrađane. Uz današnjih podijeljenih 18 ugovora, uskoro će biti objavljen natječaj i za preostalih 20. Grad Zagreb od 2013. provodi projekt Gradski vrtovi i u to vrijeme smo u korištenje stavili oko 23 hektara zemlje za više od 2 100 korisnika- istaknuo je pročelnik Tuk dodavši da Grad i dalje traži nove neobrađene parcele za buduće vrtlare.

Uz ugovore, nadležni Ured je korisnicima osigurao stručnu literaturu i potporu za ciljanu sadnju hrane i jestivih začinskih biljaka.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 4

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti