fbpx

Četvrtak, 13 Prosinac 2018 11:28

Davis Cup trofej stigao u Zagreb

Veliki pokal Davis Cupa, koji su po drugi puta u povijesti osvojili hrvatski tenisači, iz sjedišta ITF-a u Londonu stigao je u Zagreb u Muzej za umjetnost i obrt. Svi posjetitelji muzeja i ljubitelji sporta, Davis Cupa trofej ili popularnu „salataru“ moći će razgledati od 21. prosinca. Pokal će biti izloženu atriju Muzeja za umjetnost i obrt.

Današnjem preuzimanju Davis Cup trofeja nazočili su izvršni direktor HTS-a Marin Galić, stručna suradnica HTS-a Suzana Knežević, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, voditeljica odjela marketinga i PR-a MUO, mr.sc Vesna Jurić Bulatović, te stručni muzejski tim tehničara. Suradnjom Hrvatskog teniskog saveza i Muzeja za umjetnost i obrt trofej će biti izložen i moći će se razgledati sve do studenog 2019. godine.

Kao što je poznato, pokal Davis Cupa bio je izložen prvi puta prije trinaest godina u Muzeju za umjetnosti i obrt, kada ga je razgledalo više desetaka tisuća posjetitelja.

Objavljeno u Grad Zagreb

Veliki pokal Davis Cupa za 2018.godinu, po drugi puta u povijesti osvojili su hrvatski tenisači i ponovno će stići tijekom prosinca pod okrilje Muzeja za umjetnost i obrt, gdje je bio izložen i prvi puta prije trinaest godina. Sjajni hrvatski tenisači – Marin Čilić, Ivan Dodig, Borna Ćorić, Mate Pavić, Franko Škugor, Viktor Galović i Nikola Mektić na čelu s izbornikom Željkom Krajanom, ovom veličanstvenom pobjedom, svrstali su Hrvatsku i Hrvatski teniski savez, među deset reprezentacija koje su više od jednom osvojile najstarije( staro 118 .godina), momčadsko tenisko natjecanje, izboreno u finalu s reprezentacijom Francuske u Lilleu, posljednje u ovom formatu natjecanja Davis Cup-a.

Davis Cup trofej ili popularna salatara, bit će izložen u Atriju Muzeja za umjetnost i obrt, koji je sagrađen po nacrtima uglednog arhitekta Hermana Bolléa prije 138. godina te će ga moći razgledati brojni posjetitelji izložbi u vrijeme Adventa u MUO, kao i sportski zaljubljenici, sve do studenoga 2019. godine.

Pokal Davis Cupa se sastoji od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, a na vrhu je pokal iznimne vrijednosti, izrađen 1899.godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 400.000 dolara.

Podsjećamo da je 2005. godine u Bratislavi, Davis Cup osvojila teniska ekipa - Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karlović na čelu s izbornikom Nikolom Pilićem i odmah je nakon dopreme u Hrvatsku, bio izložen u Muzeju za umjetnost i obrt i više desetaka tisuća posjetitelja MUO, razgledali su jedan od najvrjednijih sportskih trofeja hrvatskog sporta.

Objavljeno u Grad Zagreb

Muzej za umjetnost i obrt i ove je godine pripremio bogat adventski program koji će obilježiti otvorenjem dviju izložbi, glazbenim adventskim programom, promocijama, radionicama za djecu te dobrotvornom aukcijom za pomoć udruzi Krijesnica. Ove godine Muzej obilježava sedmu obljetnicu organizacije Adventa u MUO čime je postao prepoznat kao sastavni dio ukupne kulturno turističke ponude Grada Zagreba u vrijeme adventa, odnosno partner Turističke zajednice Grada Zagreba u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu.

Kako je najavljeno, ovogodišnji program u prosincu započinje velikom obljetničkom izložbom Hrvatskog restauratorskog zavoda pod nazivom „Tajni život baštine“, 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj koja se otvara 4. prosinca. 

11. prosinca otvara se izložba „Sljedeća će biti bolja“ koja je posvećena čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, upravo onakvih kakve su se u Hrvatskoj razmjenjivale od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i sve do pojave e-mail čestitki. Izložba će donijeti dašak ozračja nekih davnih blagdana ispisanih na malim „kartolinama“ s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi.

Vodič za mlade ili Kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost i obrt autorice Maline Zuccon Martić,muzejske savjetnice i voditeljice Pedagoškog odjela MUO, čija će se promocija održati 12. prosinca namijenjen je mladim generacijama kojima na zanimljiv način objašnjava što se sve može naći u muzeju, tko sve radi u njemu i kako on funkcionira.

Za 29. studenoga najavljeno je predstavljanje knjige poznatog samostalnog umjetnika i fotografa Damira Fabijanića „Dubrovnik…“ 3. izdanje. Oni koji žele uživati u glazbenoj čaroliji prosinca to će moći doživjeti 1. i 8. prosinca kada će se održati 3. glazbeni festival adventskih i Božićnih pjesama, a 16. prosinca adventski koncert Cantate Domino u izvedbi Gospel zbora Sunce i gostiju.

Posebnost ovogodišnjeg programa je dobrotvorna aukcija za podršku rada udruge Krijesnica koja pruža pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima na kojoj će se moći licitirati i kupiti radovi studenata Tekstilno tehnološkog fakulteta iz Zagreba na temu ruksaka.

Objavljeno u Grad Zagreb

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti