fbpx

Tradicionalna svečana sjednica u povodu obilježavanja Dana Obrtničke komore Zagreb održana je danas u Matici hrvatskih obrtnika, 24. godinu zaredom. Svečanosti je, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, prisustvovala zamjenica Olivera Majić, kojoj je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić uručio priznanje Zlatni krug, za uspješnu suradnju i izniman doprinos u zaštiti, unapređenju, promidžbi i razvoju obrtništva.

-Ovo je dan naših zagrebački obrtnika, a naglasila bih u prvom redu odnos Grada i obrtnika koji je optimalan. Grad je namijenio obrtnicima i poduzetnicima 55 milijuna kuna u 2019., a do sada je dodijelio preko 7 500 bespovratnih potpora u vrijednosti od preko 100 milijuna kuna. Navedenim mjerama želimo očuvati brojne obrtničke radionice a time i brojna radna mjesta, te smo posebno ponosni na podatak o porastu broja obrtnika za preko 1600, a to je zaista respektabilan podatak- rekla je zamjenica Majić.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić svečanost je iskoristio kako bi najavio karticu pogodnosti.

-Nastala je u suradnji s našim partnerom AKD-om koja će identifikacijom obrtnika olakšati određivanje kupovine materijala, te će za dvadesetak dana stići na 20 tisuća adresa obrtnika- rekao je Šabić.

Kao i svake godine, uglednim i uspješnim obrtnicima, institucijama i poslovnim partnerima dodijeljene su nagrade i priznanja za postignute uspjehe te za potporu obrtništvu (Zlatna statua, Zlatne plakete, Zlatni krug, Priznanje Žena obrtnica, Posebno priznanje, Zlatna i Srebrna diploma, zatim Priznanje Najstariji obrt, Priznanje Obrtnik – branitelj i Priznanje Mladi obrtnik/Mlada obrtnica).

Ovom prilikom, potpisana je i Povelja prijateljstva i suradnje između Obrtničke komore Zagreb i Območno obrtnom Podjetniškom zbornicom Krško.

Objavljeno u Grad Zagreb
Utorak, 20 Veljača 2018 12:07

Jastrebarsko ugostilo III. Obrtnički forum

Grad Jastrebarsko danas je bio domaćin III. Obrtničkog foruma- obrtništva Zagrebačke županije koji je za cilj imao pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije. 

-Svi mi moramo znati da najvažnija stvar na svijetu nije gdje smo sada, nego u kojem smjeru idemo- naglasio je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb iskazavši tom prilikom veliku podršku koju im pruža Zagrebačka županija.

-Imam potrebu zahvaliti županu Kožiću i njegovim službama što nas obrtnike razumiju i što je županija adresa na koju uvijek možemo doći, zbog čega je naša suradnja odlična- zaključio je Šabić.

Ta suradnja može se iščitati i iz podataka kako je na ovom području u protekle tri godine broj novootvorenih obrta porastao u odnosu na one koji su zatvoreni.

-Zagrebačka županija tradicionalno je obrtnička županija te da se niz godina hvalimo obrtništvom, a ono nam to vraća kroz dobre rezultate. Obrtnici su nam zasigurno pridonijeli i što smo iz treće skupine, prešli među najrazvijenije hrvatske županije. Broj obrta nam se povećao što znači da oporavak ide u dobrom smjeru, a ono što je također bitno to su ukupni prihodi koji su za Zagrebačku županiju jako dobri- rekao je župan Stjepan Kožić.

Odabir Jastrebarskog kao domaćina današnjeg skupa nije bio slučajan, jer Jastrebarsko je po broju obrtnika u Zagrebačkoj županiji na četvrtom mjestu s više od 600 registriranih obrtnika.

-Obrtništvo je važan segment svake lokalne zajednice pa tako i Jaske. Ispred nas su jedino Velika Gorica, Zaprešić i Samobor koji su i veći od nas, tako da smo mi kad se broj obrtnika gleda u odnosu na broj stanovnika u vrhu. To govori, da nam je to vrlo važan segment društva, a mi kao grad osiguravamo određene subvencije, potpore i pomoći za obrtnike. Čak smo dobili i određene nagrade po pitanju poduzetništva, no od priznanja se ne živi. Mi kao gradovi trebamo za obrtništvo stvarati bolje uvjete za funkcioniranje, jer to je jedina prilika za napredak- ispričao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Inače, glavna misao vodilja današnjeg foruma bila je „Obrazovanje i zapošljavanje nemaju alternativu“, o čemu je najviše govorio predsjednik jaskanskog Udruženja obrtnika Stipe Bučar.

-Svjesni smo situacije da u zadnje vrijeme u Hrvatskoj imamo sve manje stručnih ljudi, ali i obrtnika. Vjerujem da ćemo donijeti prave zaključke u kojem smjeru ići te tako postupiti prema našim učenicima. Ono što često naglašavam je da moramo krenuti s viših razina kako bi mogli napraviti jednu kampanju na nacionalnom nivou, kako bi mogli animirati učenike na upis za obrtnička zanimanja. Samim time, moramo im osigurati stalo zaposlenje, ali i daljnje stručno usavršavanje kako bi mogli valjano raditi na tržištu rada- zaključio je Bučar.

Objavljeno u Zagrebačka županija

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti