fbpx

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je Odluku kojom je osigurano više od 315 milijuna kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.. U sklopu ovoga projekta na javne površine diljem Hrvatske bit će postavljeni spremnici za odvojeno sakupljanje biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) i reciklabilnog komunalnog otpada (otpadne plastike i stakla).

Kroz jedan, objedinjeni postupak javne nabave koji će u mjesecima koji dolaze provesti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bit će nabavljeno više od milijun i 230 tisuća spremnika, za 407 jedinica lokalne samouprave. Riječ je o gradovima i općinama koje su iskazale potrebu za gotovo 450 tisuća spremnika za otpadni papir, 2700 spremnika za staklo, 525 tisuća spremnika za plastiku , više od 14 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada i više od 113 tisuća spremnika za miješani reciklabilni, kruti otpad.

-Prošla, 2018., godina za nas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike bila je godina izgradnje infrastrukture. Ispred nas su ambiciozni, ali ostvarivi ciljevi stoga ćemo i tijekom ove godine uložiti značajan trud kako bi našim građanima osigurali potrebnu infrastrukturu, a sve kako bi otpad razvrstavali na kućnom pragu- istaknuo je ministar Ćorić.

Cilj ovoga projekta je dodatno pridonijeti uspostavi sustava odvajanja otpada na mjestu nastanka radi povećanja odvojenog prikupljanja i recikliranja komunalnog otpada, smanjenja udjela biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta i smanjenja odlaganja miješanog komunalnog otpada, sukladno obavezama propisanima Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i ciljevima iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017.-2022. godine.

Nabavom spremnika smanjit će se količina nastalog miješanog komunalnog otpada, udio biorazgradivog komunalnog otpada u miješanom komunalnom otpadu, povećat će se količine reciklabilnog komunalnog otpada te pridonijeti ispunjenju obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno prikupljanje i recikliranje otpadnog papira, plastike, stakla te otpada koji se svrstava u posebne kategorije otpada. Očekivani rok isporuke spremnika bit će sukladan terminskim planovima odabranih ponuditelja nakon provedenog postupka objedinjene javne nabave.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potpisali su sedam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za edukativne programe o održivom gospodarenju otpadom. Među potpisnicima su s područja Zagrebačke županije Dugo Selo i Sveti Ivan Zelina, uz koje su ugovore potpisali i predstavnici Rovinja, Bjelovara, Đurđevca te općina Gornja Rijeka i Donja Voća.

Ministarstvo sufinancira do 85 posto prihvatljivih troškova

Ministarstvo je sredinom veljače 2018. objavilo poziv za dostavu projektnih prijedloga za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti, a gradovima i općinama sufinancirat će se do 85 posto prihvatljivih troškova projekta. Ovisno o broju stanovnika koji će biti obuhvaćen edukativnim aktivnostima, jedinice lokalne samouprave mogu dobiti od 250 tisuća do maksimalnih 3,6 milijuna kuna po pojedinom projektu. Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić naglasio je kako su temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom jedinice lokalne samouprave dužne na svojim područjima provoditi izobrazno-informativne aktivnosti.

-Za to smo im kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ osigurali ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Do sada je na ovaj poziv pristigla 61 prijava čime će programima biti zahvaćeno oko pola milijuna ljudi, a očekujemo i nove prijave do iskorištenja sredstava- istaknuo je Ćorić. 

Ukupni iznos EU sredstava za sedam potpisanih ugovora je veći od 3,6 milijuna kuna.

-Svijest o važnosti komunikacije na temu odgovornog postupanja s otpadom se sve više prepoznaju kao jedan od stupova suvremenih sustava održivog gospodarenja otpadom. Ovi edukativni programi tematski se nastavljaju i nadopunjuju s nacionalnom edukativnom kampanjom popularno nazvanom „Nisam za bacit!“ koju su Fond i Ministarstvo počeli provoditi početkom ove godine, a kojom promoviramo hijerarhiju pravilnog i odgovornog postupanja s otpadom. Možete imati najbolje strategije i planove, no sve će to ostati „mrtvo slovo na papiru“ ako nemate podršku javnosti u ostvarivanju ciljeva, u ovom slučaju građane koji će odgovorno postupati s otpadom kojeg proizvedu u svojim kućanstvima- izjavio je Ponoš.

Dugom Selu 464 tisuće kuna

Dugo Selo na natječaj je prijavilo projekt „Pravilno odvoji, čist grad osvoji“ , za što im je Ministarstvo osiguralo 464 tisuće kuna. Inače, ukupna vrijednost projekta je nešto veća 546 tisuća kuna, tako da će preostali dio od 82 tisuće kuna osigurati Grad.

-Samim time što smo dobili i sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta, nastavak toga je i informacija, učenje i edukacija o pravilnom razvrstavanju otpada i o načinu na koji ćemo se u budućnosti, najkasnije od 1. studenoga ove godine, ophoditi prema našem gradu, prema našem otpadu. Ova sredstva iskoristit ćemo za štampanje letaka, brošura, reklama, radio i TV emisija, radionica – svi mi učit ćemo zajedno- rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Objavljeno u Dugo Selo

Sada je i službeno „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracija Velika Gorica“ čija je vrijednost gotovo 500 tisuća kuna s početkom građevinske sezone krenut će u realizaciju. 

Konačnu potvrdu realiziranja ovog dugoočekivanog projekta za Veliku Goricu potpisali su danas gradonačelnik Dražen Barišić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković. Tom prilikom potpisana su dva ugovora, jedan o dodjeli bespovratnih sredstava, a drugi o sufinanciranju projekta.

-Danas svjedočimo najvećem financijskom i komunalnom procesu u povijesti Velike Gorice. Ovo će biti prekretnica u standardu Velike Gorice, jer će se osigurati kanalizacijska mreža onom dijelu koji do sada njome nije bio zahvaćen. Ovo je EU projekt na što smo itekako ponosni, jer na tome smo godinama radili i sada smo ga izveli do kraja- rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Uz izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i 145 kilometara nove mreže odvodnje na području Grada, ovim će se projektom obnoviti i 80 kilometara prometnica, a izgradit će se i 39 novih crpnih stanica, dok će ih se devet rekonstruirati.

-Višegodišnji trud urodio je plodom. S obzirom na iznos sredstava ovdje se radi jednoj od većih Aglomeracija u Republici Hrvatskoj. To je dokaz da ćemo narednih godina u Velikoj Gorici svjedočiti uistinu vrlo opsežnim građevinskim radovima- istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Završetkom radova koji se predviđaju za 2022. godinu doprinijet će daleko većoj kvaliteti života na području Velike Gorice.

-Građani će itekako osjetiti velike koristi od ovog projekta, jer 15 tisuća novih stanovnika priključit će se na sustav javne odvodnje i time ćemo Veliku Goricu dovesti na 90 postotnu priključenost na kanalizaciju- kazao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Kako je istaknuo direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković do kraja mjeseca pokrenut će se proces javne nabave, dok se početak radova očekuje s dolaskom proljeća.

Objavljeno u Velika Gorica

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti