fbpx

U povodu obilježavanja 400. obljetnice od dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i kapucinski provincijal fra Jure Šarčević danas su, na zgradi Državnog hidrometeorološkog zavoda na Gornjem Gradu, otkrili spomen ploču u čast tom ogranku franjevačkog reda.

-Ova spomen ploča obilježava mjesto na kojemu je nekada stajao kapucinski samostan s crkvom Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Kapucini su u Zagreb došli na poziv Gradske općine koja im je darovala zemljište na jugozapadnom dijelu Gornjeg Grada uz današnje Strossmayerovo šetalište. Samostan je imao učilište filozofije i teologije, dao je mnoge odane fratre koji su putovali po cijeloj Hrvatskoj i bili u službi naroda. Odlukom cara Franje Josipa II. ukinut je 1788. godine. Još i danas, kao spomen na prisutnost Kapucina postoje Kapucinske stube i Kapucinska ulica- rekao je provincijal Šarčević.

Istaknuvši važnost ovog katoličkog reda, gradonačelnik Bandić zahvalio je braći kapucinima na ogromnoj količini dobrote, mudrosti i znanja koje su sijali kroz ova stoljeća u Zagrebu i diljem svijeta.

U sklopu obilježavanja ovog jubileja najavljen je i međunarodni znanstveni simpozij koji će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, održati 12. i 13. studenoga u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu. Tema simpozija je dolazak kapucina u Zagreb, tadašnje okolnosti, utjecaj kapucina na kulturu i druge aspekte života te ono što su do danas činili kapucini.

Objavljeno u Grad Zagreb

16. srpnja započinju radovi na rekonstrukciji dijela Kamenite ulice od sjevernog portala Kamenitih vrata, uključujući prolaz kroz Kamenita vrata, do križanja s Opatičkom. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju prometnih i pješačkih površina sa oborinskom odvodnjom te rekonstrukciju svih instalacija, javnog kanala odvodnje, vodoopskrbnog cjevovoda, niskotlačnog plinovoda, elektro-energetskih instalacija i elektroničku komunikacijsku infrastrukturu.

Predviđeni rok trajanja radova je 60 dana. Zbog izrazito velike dubine i širine iskopa, te nedovoljne širine sjevernog i južnog portala Kamenitih vrata, pješacima će biti onemogućen prolaz kroz Kamenita vrata za vrijeme prve faze izvođenja radova od nekih 30 dana.

Prije početka radova pristupit će se zaštiti oltara Majke Božje od Kamenitih vrata kao i demontaži molitvenih klupa sa postoljem te stalka za paljenje svijeća. Paljenje svijeća i pristup oltaru omogućit će se na blagdane Velike Gospe, 15. kolovoza i Male Gospe, 8. rujna.

Objavljeno u Grad Zagreb

U sklopu ovogodišnjeg ciklusa Glazbenih večeri u Staroj gradskoj vijećnici u izložbenom prostoru Kristofora Stankovića Gradske skupštine Grada Zagreba danas, s početkom u 19 sati, koncert će održati Pavao Mašić na čembalu.

Pavao Mašić, dobitnik nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovu natjecanju orguljaša u Lausanni (2006.), godinama razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Glazbu je studirao u Zagrebu, Lausanni i Freiburgu, a danas djeluje kao glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu i izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Raznovrsni interesi njegova umjetničkog djelovanja obuhvaćaju repertoar baroka i romantizma koji, u kombinaciji s temeljitim istraživačkim radom te konstantnom potragom za što izražajnijim interpretacijama, rezultiraju dojmljivim, virtuoznim i vrlo cijenjenim nastupima. Kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od dvadeset važnih inozemnih i domaćih nagrada, a dosad je gostovao diljem Europe, Rusije i Izraela. U Staroj gradskoj vijećnici izvest će djela Johanna Sebastiana Bacha, Dietricha Buxtehudea, Johanna Kuhnaua, Johanna Jakoba Frobergera, Georga Friedricha Händela i Johanna Kaspara Kerlla.

Koncertni ciklus Glazbenih večeri u Staroj gradskoj vijećnici održava se u suradnji s Umjetničkom organizacijom Cristoforium, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Objavljeno u Grad Zagreb

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti