fbpx

Zbog građevinskih radova u tavanskom prostoru Etnografskog muzeja te privremene selidbe djela depoa ovaj će muzej u razdoblju od 16. siječnja do 6. veljače biti zatvoren za posjetitelje. Etnografski muzej obnavlja se u sklopu projekta "Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu", a objedinit će baštinu i potencijale dviju važnih nacionalnih institucija u području etnografije i gospodarstva radi stvaranja jedinstvene kulturne i posjetiteljske ponude u centru Zagreba.

Rekonstrukcijom, obnovom, opremanjem objekata HGK i Etnografskog muzeja te razvojem brojnih novih sadržaja i programa snažno će se pridonijeti promicanju hrvatske kulture, baštine i gospodarstva te pridonijeti jačanju turizma, poduzetništva i zapošljavanja. U okviru projekta obnovit će se i opremiti objekt Etnografskog muzeja i dio objekta Hrvatske gospodarske komore kako bi se ti vrijedni objekti kulturne baštine, smješteni u samom centru grada Zagreba, mogli turistički dodatno valorizirati.

Postojeći objekti obaju partnera obnovit će se i opremiti modernom multimedijalnom opremom kako bi se na inovativan i interaktivan način privukli posjetitelji te predstavili turistički, obrazovni i zabavni sadržaji i ponuda. Kako bi se ta dva objekta, koji dijele zajedničko dvorište, učinilo jedinstvenom prostornom cjelinom, projektom će se izgraditi staklena interpolacija na prostoru dvorišta prezentacijske i interpretativne namjene. Interpolacija će povezivati posjetiteljske prostore obaju partnera, a na vrhu će biti uređeni atraktivni ugostiteljski prostor s vidikovcem na Zagreb i zagrebačke krovove.

U ugostiteljskom objektu posluživat će se tradicionalna hrvatska jela, jelovnici će biti tematski, a sastojat će se od najmanje 15 tradicijskih jela upisanih u Registar kulturne baštine Republike Hrvatske. Partneri su osmislili brojne sadržaje koji će se tijekom cijele godine provoditi u novouređenim prostorima u suradnji s udrugama civilnog društva, poduzetnicima, obrtnicima, drugim gospodarskim udruženjima i klasterima, javnim, obrazovnim i znanstvenim ustanovama.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Objavljeno u Grad Zagreb

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano je otvorena u subotu u Etnografskom muzeju, a realizirana je u suradnji  s Udrugom bunjevačkih Hrvata "Dužijanca"  i Katoličkim društvom "Ivan Antunović" iz Subotice , a svi zainteresirani mogu je pogledati do 30. rujna. 

Ta  tradicijska svečana odjeća šivana je  od skupocjenih svilenih i plišanih tkanina, a obuhvaća razdoblje od zadnje četvrtine 19. do sredine 20. stoljeća. Sačuvani originalni odjevni predmeti, stare fotografije i video-prezentacija donose priču o identitetu žene kroz dimenziju povijesti, crkvene godine i životnog ciklusa. Predmetima iz privatnih zbirki te fundusa Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" i Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" iz Subotice pridodane su raritetne žetvene slamnate krune i narodne nošnje iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu.

-Namjera nam je bila pokazati kako se 'ruvo' mijenjalo ostajući ipak u svojoj prepoznatljivoj formi- rekla je autorica izložbe Aleksandra Prčić.

Dužijanca je svečanost završetka žetve, nekoć običajno obilježavana u salašarskim obiteljima bunjevačkih Hrvata, u Subotici se kao vjerski događaj organizirano slavi od 1911. godine. Po uzoru na slične priredbe u Hrvatskoj, od 1968. godine Dužijanca se organizira i kao folklorno-turistička manifestacija s nizom priredbi vezenih za žetvene svečanosti. Dvije su manifestacije 1993. godine spojne u jedinstven svečani događaj religioznog, kulturnog i turističkog sadržaja. Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" i hrvatska zajednica u Republici Srbiji ove godine u kolovozu svečano obilježavaju 25. obljetnicu tzv. zajedničkog slavlja Dužijance i 50. obljetnicu od održavanja tzv. gradske Dužijance - ne samo u Subotici, nego i prigodnim programom u gradu Zagrebu, čiji je dio i danas otvorna izložba izložba.

Kako je rekla ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan, Hrvatima izvan domovine, ovo je gradivni element identiteta i osjećaja pripadnosti.

 

Objavljeno u Grad Zagreb

U proteklih pet godina kroz projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ 91 hrvatski vrtić dobio je tradicijske drvene igračke. koje su zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro te su uvrštene na listu UNESCO-a. Ovaj hvalevrijedan projekt zajednički su pokrenuli zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj.

Zahvaljujući pomoći Zagrebačke županije, igračke su do sada dobili vrtići u Zaprešiću, Dugom selu, Samoboru, Velikoj Gorici, Vrbovcu, Ivanić- Gradu te Svetom Ivanu Zelinu, a danas je na red došlo Jastrebarsko i Dječji vrtić Radost.

-Svaka donacija je dobrodošla, no ova ipak ima i dodanu vrijednost. Naša vizija je razvijati kod djece ljubav prema tradiciji, očuvanju okoliša i biološkoj raznolikosti. Zato je ovaj poklon dodatni poticaj da i dalje nastavimo raditi s djecom na ovim temeljima. Često u našoj profesiji, da se poslužim sloganom ove akcije, idemo s pozicije da djeci dajemo krila da se razvijaju, ali ne smijemo pritom zaboraviti da ih treba naučiti i čuvati svoje korijene- rekla je ravnateljica vrtića Jadranka Stojković kojoj su igračke simbolički predali zamjenica župana Nadica Žužak i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog, Domagoj Šlat.

Osim što će djeca igrajući se s ovim igračkama naučiti čuvati tradiciju, kroz ovaj se projekt pomaže i obrtnike koji se bave proizvodnjom tradicijskih igračaka.

-Svima nam je namjera da, uz pomoć vaših odgajatelja, čuvate svoju baštinu. Vi ste ti koji ćete ove igračke prenijeti dalje u budućnost- poručila je Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja.

Mališani, kao i njihovi odgajatelji imali su dvostruki razlog za slavlje jer vrtić je poklon donio i od partnera projekta Narodnih novina.

Objavljeno u Jastrebarsko

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti